Vysvetleni

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Vysvetleni

Příspěvekod FWM » úte 03. dub, 2007 19:27

V propozicich na Czech open se pise...:

Soutěžní sestavy: Taijijian (Taiji Sword), Qiangshu (Spear), Gunshu (Cudgel), Nangun (Southern-style cudgel), Duilian (Dual Events – Sparring Set)..atd

Tradiční sestavy: Changquan (Long-fist), Nanquan (Southern-fist), Taijiquan (Shadow boxing), Ostatní (Other) - beze zbraně, se zbraní

Jaky je rozdil mezi Taijijian (Taiji Sword) v tradicni a soutezni sestave...

mam v tom nejaky zmatek....
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » úte 03. dub, 2007 19:38

Tradiční to znamená jako se cvičila třeba před sto lety. a soutěžní asi modifikovaná upravená
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hch » úte 03. dub, 2007 19:56

V souteznich sestavach se typicky vyskytuje vice akrobatickych prvku nez v tradicnich...
hch
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 03. dub, 2007 20:12

jeikob píše:...Tradiční to znamená jako se cvičila třeba před sto lety.

mytus a neporozumeni toho, co to je tzv. "tradicni"
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 03. dub, 2007 20:16

pm píše:
jeikob píše:...Tradiční to znamená jako se cvičila třeba před sto lety.

mytus a neporozumeni toho, co to je tzv. "tradicni"

Ale tady jde snad přímo o delení sestav na soutěže a ne o styl .v tom případě bych to také rád vedel ?A logický mi přijde ,že slovem tradiční se označí historické sestavy kueny.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 03. dub, 2007 20:30

Častým tématem mnoha diskuzí je otázka tradice. Výraz "tradiční" je dnes díky působení romantiků, fanoušků tzv. "gungfu filmů" a vyznavačů mýtu "zlatého věku" čínských bojových umění bohužel značně zprofanovaný.

Stručně a jasně - tradiční (z lat. tradere, předávat) neznamená "přesně tak jako před x set lety", tj. (jak praví odpůrci tradičních systémů) zkostnatělý, zastaralý, přežitý. Tradiční výuka znamená předávání po léta či desetiletí generacemi expertů zdokonalovaných (tj. měnících se!), ověřovaných a osvědčených principů systému, "rafinovaných" metod nácviku a jeho praktického použití. Styly čínského gungfu totiž nejsou - navzdory všem mýtům a legendám - výtvorem konkrétního jedince, ale výsledkem dlouhodobého procesu a realistického zkoušení mnoha generací cvičenců v konfrontacích, kdy šlo skutečně o život - v dobách, kdy fyzické násilí a války byly na denním pořádku a schopnost ubránit se rozhodovala o bytí a nebytí nejen jedinců, ale rodin, vesnic, měst a národů.

Tradiční gungfu není institucionalizovaný a kodifikovaný bojový sport a dává značný prostor k vyjádření sebe sama. Styl žáků jednoho a téhož mistra se bude lišit - deset žáků téže školy rovná se deset různých rukopisů, jinými slovy, gungfu vás učí, abyste se bojovali jako vy, ne jako váš učitel.

jinymi slovy, tradicni rozhodne neznamena "presne jako pred to lety" (proto jsem se ohradil), jinak rozdil mezi tradicni a soutezni sestavou at vysvetli nekdo jiny, za prve se v tom uz neorientuju (viz novy system tzv. "obtiznosti" v modernim wushu), za druhe jsem zaujaty, protoze jsem toho nazoru, ze tzv. moderni wushu je cokoliv jen ne b.u. (sport, balet, tanec, gymnastika, krasobrusleni, cinska opera), za treti sestavy nejsou k predvadeni a soutezeni, ale k cviceni, jeden z
mnoha ruznych nastroju, ktery v c.b.u. mame, vice ostatne zde:

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 03. dub, 2007 20:46

pm píše:
Častým tématem mnoha diskuzí je otázka tradice. Výraz "tradiční" je dnes díky působení romantiků, fanoušků tzv. "gungfu filmů" a vyznavačů mýtu "zlatého věku" čínských bojových umění bohužel značně zprofanovaný.

Stručně a jasně - tradiční (z lat. tradere, předávat) neznamená "přesně tak jako před x set lety", tj. (jak praví odpůrci tradičních systémů) zkostnatělý, zastaralý, přežitý. Tradiční výuka znamená předávání po léta či desetiletí generacemi expertů zdokonalovaných (tj. měnících se!), ověřovaných a osvědčených principů systému, "rafinovaných" metod nácviku a jeho praktického použití. Styly čínského gungfu totiž nejsou - navzdory všem mýtům a legendám - výtvorem konkrétního jedince, ale výsledkem dlouhodobého procesu a realistického zkoušení mnoha generací cvičenců v konfrontacích, kdy šlo skutečně o život - v dobách, kdy fyzické násilí a války byly na denním pořádku a schopnost ubránit se rozhodovala o bytí a nebytí nejen jedinců, ale rodin, vesnic, měst a národů.

Tradiční gungfu není institucionalizovaný a kodifikovaný bojový sport a dává značný prostor k vyjádření sebe sama. Styl žáků jednoho a téhož mistra se bude lišit - deset žáků téže školy rovná se deset různých rukopisů, jinými slovy, gungfu vás učí, abyste se bojovali jako vy, ne jako váš učitel.

jinymi slovy, tradicni rozhodne neznamena "presne jako pred to lety" (proto jsem se ohradil), jinak rozdil mezi tradicni a soutezni sestavou at vysvetli nekdo jiny, za prve se v tom uz neorientuju (viz novy system tzv. "obtiznosti" v modernim wushu), za druhe jsem zaujaty, protoze jsem toho nazoru, ze tzv. moderni wushu je cokoliv jen ne b.u. (sport, balet, tanec, gymnastika, krasobrusleni, cinska opera), za treti sestavy nejsou k predvadeni a soutezeni, ale k cviceni, jeden z
mnoha ruznych nastroju, ktery v c.b.u. mame, vice ostatne zde:

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0

S tím vším souhlasím a celkem je mi to a bylo jasný,ale jde trochu o slovíčkaření. Nikdy nic nebude stejné jako před sto lety :D vždycky dojde k nejaké menší změně. Ale přijde mi že to co odlišuje právě tradiční od ruzných nových zaležitostí je určitý dedictví minulosti a krom nekterých principu či technik jsou to také historické sestavy,kueny,či katy.
Ano asi správně má být historické a v souvislosti k dotazu mne nic jiného nenapadá než tradičním míněny historické sestavy.no mně na wushu baví koukat. Ale nezatracoval bych to tolik přilaká to mladý lidi ,deti a třeba časem přejdou ted se bojim to nazvat tradičnímu kung fu :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 03. dub, 2007 20:59

kdepak, casto dojde k vetsi, ne mensi zmene - kupr. Hung kyun nasi linie dnes, pred padesati a sto lety jsou skoro 3 jine styly, ALE - principy a cile (bojovy, zdravotni a duchovni aspekt) jsou stejne. tradice neni o "historickych sestavach" (kyun tou) - dnes se cvici sestavy, ktere se drive necvicili, jine se uz davno necvici, ci se cvici jinak nebo s jinym durazem ("halapartnu" Gwaan dou s sebou opravdu do hospody netaha, presto je x duvodu, proc ji mam moc rad). doporucuji jinak http://www.tigercrane.cz/texts/ikf1997_cz.htm

jeikobe, prestan koukat na filmy a snit, zacni nekde cvicit chlape! :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 04. dub, 2007 2:53

Vidím, že to potřebujete vysvětlit hoši, takže na čínských soutěžích v Taolu se zaprvé naprosto neoperuje s nějakým výrazem MODERNÍ, co je to za blbost? Jsou pouze sestavy PŔEDEPSANÉ SOUTɬNÍ(比赛套路), to znamená ty, které předepsala asociace jako soutěžní, které jsou vystavěny tak aby měly takový a takový stupeň obtížných prvků, všichni je cvičí STEJNÉ a proto se taky jednoduše hodnotí. Teď jsou už pár let vydány NOVÉ soutěžní sestavy, ty staré už asi nudily ale je s nimi ještě stále povoleno soutěžit. PROTO®E spousta lidí tyhle soutěžní sestavy necvičí(starší lidé či různé školy různých stylů) , je zavedena kategorie TRADIĆNÍ (传统) která nemá NIC společného s tím, kdo kdy tu sestavu cvičil(jestli Yang Lu Chan, Huang Fei Hung nebo Bruce Lee) nýbrž je tak označena, protože přísluší té které škole a nemusí jí většina lidí znát (třeba v Pakua je to typické, co člověk to sestava) Tudíž takzvaná tradiční sestava může být klidně ta, kterou včera vymyslel strejda Čang někde v parku, nikoliv Čang San Feng před 1000 lety. U těchhle sestav se pak hodnotí úroveň kungfu, provedení blablabla a je to velmi neurčité hodnocení. Většinou je to takl, že se staříci sejdou, pochválí si navzájem svoje kungfu a rozdělí se o ceny. Takže to je v kostce vysvětlení sémantického významu slova TRADIĆNÍ v jazyce čínském. Apropó, tyhle nekonečné diskuze o Tradičním a Moderním vedené mezi cizinci jsou opravdu vtipné, myslíte si, že opravdu existuje nějaká TRADIČNÍ sestava, kdo ví jak to kdo cvičil před 200 lety? Zachovaná zůstává jenom essence stylu, všechno sotatní se neustále mění, podle toho kdo to cvičí. Kdo dneska třeba v Pakua může říct, JAK přesně to cvičil Dong Hai Chuan? A to je prosim jenom nějakejch 100 let. A stopadesát škol Pakua jenom v pekingu to cvičí každá jinak, jenom JEDNO zůstalo zachováno, dřeň stylu několik nejdůležitějších pravidel, bez kterých by to už nebylo pakua. jednoduché...PS: pořád v tom cítím smrad po lidech jako Bruce Lee a pod, kteří tyhle debilní pohádky začli vědomně pouštět do světa, aby se mohli stát novými guru nových stylů a zápaďáci jim to uvěřili a papouškují....
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » stř 04. dub, 2007 6:10

Fakt dobrý. Líbí se mi, že se tam z toho nedělá taková esoterie.

pavela píše: Většinou je to takl, že se staříci sejdou, pochválí si navzájem svoje kungfu a rozdělí se o ceny.

A tohle nemá chybu :D
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » stř 04. dub, 2007 8:31

pavela, diky, jako vzdy jasne a vystizne
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tvese » stř 04. dub, 2007 10:37

Ahoj lidi,
je skoda ze tomu stale vetsina lidi nerozumi..jo v podstate souhlasim s Pavelou, co se tyce tradicniho 100%..jde o predvedeni stylu, vetsina lidi sestavu nezna atd..a hlavne nejde tolik o soutezeni (posuzovani je narocne),navic jak dobre napsal se vsichni vetsinou pochvali a rozdeli si ceny - dokonce to dost casto byva ze v takovychto soutezi se poradi rozdeluje mezi vsemi jen na prvni druhy treti (takze skoro tretina je prvnich). Tady to nikdo nevi, proto u nas v reoublice mame tolik vitezu z celosvetovych soutezi. Na druhou stranu co ja vim tak v Cine,je takova soutez spis jako seslost -jak psal Pavela,ale u nas se to bere dost vazne :D protesty, drby, a ukrivdenost..no ale o tom se pise jinde...

Co se tyce "moderniho" neboli soutezniho ma to pramalo spol z b.u. je to sport - proto se jmenuje soutezni, a to s tema sestavama jak psal P. to sice jeste plati (v mensine),ale vznikli take (zrejme pro atraktivitu) nepredepsane sestavy s ppredepsanymi narocnostnimi prvky, ktere jsou dominantni na mistrovstvy sveta IWuF. Podle toho jsou i vypsany kategorie na CZECH OPEN: Soutezni - Changquan, nanquan, taiji a zbrane..hodnocene s narocnostnimi prvky a oproti tomu tradicni..jakekoli sestavy kde bude hodnoceno..projev atd..ale hlavne se vsichni sejdou a rozdaji si ceny :)

Mejte se Tomas 8O
tvese
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » stř 04. dub, 2007 10:47

Pavela: 10 bodu z 10 :)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 04. dub, 2007 10:56

pm píše:jeikobe, prestan koukat na filmy a snit, zacni nekde cvicit chlape! :-)

moje rec, tady uz sice jsi "mistr diskuter" ale jen diskuter, neni to malo?!
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 04. dub, 2007 13:31

kluci, Jeikob je z nás hrdina největší, protože zvítězil ne nad soupeřem ale nad nemocí, která je to největší svinstvo který existuje, to jenom na vysvětlení. Jinak k těm "moderním" sestavám, i ty se dají použít v "praxi" otázka je, jestli to dotyční umí(protože v praxi se dá použít i "dloubání v nose" když má člověk kungfu :lol: ) On i třeba ten Di Tang Quan, akrobatický styl sloužil k tomu, aby se člověk otloukl a orientoval se při všeliakých krkolomných polohách. Ale na druhou stranu je nutný přiznat, že leckterý šampión wušu to použít neumí a ani o to nestojí, neboť chce mít hlavně medaile. neměli bychom zapomínat na Jing Shen 精神 = bojového ducha, snaha o to nezapomenout na bojového ducha BU se jako nit vine bojovým uměním posledních 100 let. Nenechme čínské wušu zdegenerovat na prázdné sestavy na předvádění, v sestaoách je hodně bojové strategie a moudra, snažme se je pochopit, nikoliv papouškovat, stala by se z toho koruptela. Hledejme staré mistry, kteří VÍ a UMÍ, jinak se z toho stane opakovaná prázdnota a balet. PS:PM:zdravím, kdy se ukážeš ve východních končinách?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 04. dub, 2007 14:20

pavela píše:kluci, Jeikob je z nás hrdina největší, protože zvítězil ne nad soupeřem ale nad nemocí, která je to největší svinstvo který existuje, to jenom na vysvětlení.

Ja vim (a ma muj respekt nejvyssi), na druhou stranu, moc nechapu co to ma co delat s fundovanou odpovedi na polozenou otazku (neni to poprve, co hned neco vystreli). Beru z toho pohledu, ze sem treba prijde nejaky novic v BU a zepta se, prvni co se mu dostane je takova a podobne odpovedi, pro toho novice je jedine voditko pocet prispevku, nevi, kdo se za prezdivkami skryva... co tedy potom, jak si ma clovek neznaly vybrat relevantni odpoved?? tolik na vysvetleni meho pohledu na vec a proc jsem to psal.

Jeikobe nic ve zlym, jak sem psal, mas muj veliky respekt, ale na druhou stranu, tohle mi vadi.
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 04. dub, 2007 15:02

Za případné nesmysly se omlouvám:)a vždy se najde někdo kdo mně opraví. Diskutuju proto že mne to zajímá a v mém okruhu znamých se tomu nikdo nevenuje. Co se týká té nemoci tak díky za podporu,ale není to nic vyjimečného osud a človek s tím musí bojovat a vetšina lidí bojuje.
Sice nechodím momentálně do žadného klubu, ale kung fu je de facto denní chleba abych mohl fungovat. Totiž z puvodní nemoci jsem vylečenej ale vedlejší učinky se projevili laicky řečeno ztuhnutím kůže tedy pohybovým omezením. Takže denne musim cvičit už několik let stav se lepší,ale velmi pomalu. A jednu dobu už jsem byl psychicky unavenej a přestával mít motivaci a zrovna běžel v televizi nejaký kung fu film , a to mně motivovalo to jak tam ten hrdina má nejaký cíl a denne cvičí a navíc jsem si vzpomněl jak mne to dřív bavilo. Tak že mám motivaci a to časem chodit cvičit a zároven ten každodení kung fu přístup k tomu rehabilitačnímu cvičení. A ty filmy mně bavej proto že sem profesí výtvarník a vždycky mně bavily komiksy a určitej druh filmový tvorby a kung fu je zajímavej fenomén v souvislosti s čínou a její kulturou a .
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod CeLy » stř 04. dub, 2007 20:01

Nechcem byt neslusny, ale mozem sa opytat aku chorobu mas Jeikobe? Rad by som to vedel pretoze ma zaujima ta spojitost medzi chorobou a fyzickym a zaroven psychickym treningom, ze ci to fakt pomaha..

Za odpoved predom dakujem
CeLy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » stř 04. dub, 2007 20:22

CeLy píše:Nechcem byt neslusny, ale mozem sa opytat aku chorobu mas Jeikobe? Rad by som to vedel pretoze ma zaujima ta spojitost medzi chorobou a fyzickym a zaroven psychickym treningom, ze ci to fakt pomaha..

Za odpoved predom dakujem

V 23 jsem onemocněl leukemíí a prodělal transplantaci kostní dřeně.
Z leukemie jsem vyléčen ,ale ta transplantace má velmi silný vedlejší učinky. Nemám problém o tom mluvit ,akorát by to bylo na hodně dlouhý článek. Každopádně ta spojitost tam je.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 04. dub, 2007 20:54

jeikobe, jak napsal pavela, pridavam se k Tvoji nominaci na nejvetsi vitezstvi roku. at je lepe, cvic heigung/qigong, za chvili se pustis do cviceni jako Tvoji oblibeni hrdinove!

all the best
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...