Moderátor: pm
head píše:mal som tu cest cvicit aj EWTO aj AVSE ako zaciatocnik...
rok som cvicil pri EWTO a potom u AVSE (takmer od zakladov),
podobne to asi bolo, ale nie rovnakeu ewto som uz zacinal s chi sau (aj ked som prd vedel:) ale pri AVSE mi tvrdil trener, ze tam ho zacinaju ovela neskor... takisto u ewto som cvicil pak sau od zaciatku (miloval som to
) pri avse som ho nevidel... aspon nie v takej podobe (mozno neskor je, tam boli vsetci "zaciatocnici")...
nechcem vyvolavat ziadny flame kto je lepsi... to bol len moj postreh
Virgee píše:U L. DVořáka studuju VT už 4 roky, R. Bittnera také znám a doporučuji AVSE. Určitě je to lepší finančně i osobně, je to opravdu pružnější. Co se týká Chi Sao - je sice pravda, ze ChS je v AVSE malinko později než v EWTO, ale co. Abys si mohl bojovat čiste s ChS musíš ho trénovat hodně HODNĚ dlouho, takže já dávám přednost nácviku míň technických ale hodně účinných technik a ChS lehce později. Když se bude učit ChS hned od 1. stupně, budeme mít sice odborníky na ChS a techniku ale asi je dřív někdo přizabije, než se to dokážou naučit dostatečně. Dřív, v Číně se to mohlo trénovat tak, že nejdřív jen Siu Nim Tao, pak Poon sao atd., ale tam měli víc času i trpělivosti. My Evropané se to musímě učit trochu jinak, což neznamená hůř, naopak, moderní styl výuky je nám bližší.
mike píše:Dovolím si také přidat svůj postřeh o EWTO v Brně. Zatím se tu stále mluvilo o AVSE a Dvořákovi a tak mi přijde, že skvělý bojovník, avšak horší pedagog Zdeněk Barša (EWTO) je tak trochu zanedbáván. Cvičil jsem pod jeho vedením dobré 2 roky a velice si jeho tréninků vážím. I přesto, že nebyl příliš zkušeným pedagogem, je skvělým bojovníkem, který pochopil a přijmul principy WT do každého svého pohybu. Bohužel, na EWTO je odrazující cena, nebot částka, kterou jsem na ty 2 roky celkově za trénink a semináře zaplatil, mi několik dní nedala spát (tedy když jsem to všechno spočetl). V současnosti již v Brně nejsem, díky tom, že jsem našel dobrou práci v Čechách. Přesto brněnské EWTO vřele doporučuji, především však pro lidi, kteří jsou ochotni dlouhodobě cvičit a mají na to dostatek finančních prostředků. Pro chudé studenty to není
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků