©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 9:52

Kluci (RBR a zm), nechte to byt. Zatim se tohle vlakno nese ve velise slusnem a zdvorilem tonu, necht to tak zustane. Roztrhejte si obcanky pres SZ, pokud jinak nedate ;-)

A ted opet k jujutsu. Vcera jeste pred spanim jsem si dal cetl ve vyse zminovane knize a tady je par dalsich stripku:
V souvislosti s jujutsu se hodne zminuje i aikiutsu. To je tu vsak prezentovano jako nadstavba jj, kde jj je reznicina a aikijutsu je "noble art", ktere k boji vyuziva Ki. Prvni kniha, ktera o pouziti Ki byla v Japonksu vydana, je Budo Hiketsu-Aiki no Jutsu (Tajemstvi Budo) vydana roku 1899.
Vratme se vsak k puvodnimu jujutsu. Kronika Kijiki zminuje BU nazvane Daitoryu Aiki ju jutsu, ktery zalozil samuraj Sinra Suburo Yoshimitsu kolem roku 1100 pred.n.l. Z teto skoly pote vznikly dalsi jako je Kito ryu ju jutsu (boj beze zbrane), Jo jutsu (boj s tyci), bo jutsu (boj s delsi tyci), kumi uchi ju jutsu (boj v brneni), uchi ne ju jutsu (hazeni sipu), kusarigama jutsu, so jutsu, atd. atd.
Behem ery Muromachi bylo jujutsu pouzivano hlavne proti ozbrojenym samurajum. V 17.stoleti se vsak jiz tolik nevalcilo a po zemi se potulovalo hodne roninu (samuraju bez pana), kteri zacali zapasit mezi sebou a zakladali si vlastni skoly s pomoci stedrych financnich daru lenniho pana, ktereho pote take i ucili. Do 19.stol postupne vykrystalizovaly dva hlavni smery - jujutsu, ktere ucilo boj proti ozbrojenemu a obrnenemu protivnikovi a aikijutsu, ktere se ucili pouze vyvoleni z vyssich vrstev. Melo v sobe hodne i z Ken jutsu a postupne se stavalo vazenou a respektovanou nadstavbou jujutsu. Rozdil byl hlavne v tom, ze jujutsu trenink se soustredoval hlavne na fyzicke techniky, zatimco aikijutsu se soustredilo na mentalni vycvik bojovnika (u ktereho se predpokladalo, ze jiz umi bojovat) Jujutsu teorie rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, zautoc prvni. Teorie aikijutsu na misto toho rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, nech ho byt.

Mistr Jigoro Kano byl mistrem nekolika jujutsu stylu vcetne Kito ryu, Tenshin Shinyo ryu, Takeonuchi ryu a Sosuishitsu ryu. Videl, ze jujutsu je pomalu na ustupu diky tomu, ze vyzyvaci souboje koncili v drtive vetsine smrti nebo celozivotnim zmrzacenim protivnika a tak se do toho moc lidi nehrnulo. E.J.Harrison, ktery jujutsu studoval, ve sve knize Fighting Spirit of Japan tehdy napsal: “Vzdy, kdyz jsem se mel ucastnit podobneho souboje, jsem se loucil se svymi rodici, protoze jsem nikdy netusil, jestli se vratim domu.” Proto v roce 1882 Kano zformoval novy styl jujutsu (zpocatku nekdy take zvany jako Kano jiu jitsu). Vynechal mnoho nebezpecnych technik, aby zabezpecil zdravi bojovniku. Napsal sedm pravidel, ktere musel kazdy bojovnik precist a podepsat, jinak nemohlo dojit k mereni sil (pokud bude zajem, muzu je sem prelozit a vypsat). Pro ne-jujutsu bojovniky (boxery, zapasniky, apod) dopsal jeste dalsi tri pravidla, ktera fakticky byly jejich reversem (neco ve smyslu jdes do toho na vlastni triko, jujutsu bojovnik pouzije vse, aby te roznesl na kopytech a neni zodpovedny za jakekoliv zraneni, ktere se behem zapasu stane ;-)

10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel. Od te doby jujutsu zacalo ustupovat do pozadi, protoze povest o vitezstvi juda se velice rychle roznesla po okoli. Lide vnimali konec jujutsu i jako konec feudalni ery Japonska, protoze do te doby bylo jujutsu cviceno vyhradne mezi samuraji. Nove zformovane judo neobsahovalo jiz tradicni umeni jako je hojo jutsu (umeni svazovani), yawara jutsu nebo jo jutsu. Kano take vynechal prakticky vsechny udery a kopy, ktere byly bezne v puvodnich jujutsu skolach. Policiste vsak tyto techniky potrebovali a tak se odklonili od pouzivani juda a vytvorili si vlastni skolu, kterou pote prejmenovali na taiho jutsu (jujutsu v tej dobe se jaksi jiz nenosilo), ktere se pak cvicilo pouze v ramci policejni ci armadnich sboru. Proto kdyz byste se pred Japoncem zminili, ze se venujete taiho jutsu, hned by se ptal, jestli jste policista :-)

Tak to pro dnesek staci, musi taky pracovat :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 9:59

RBR píše:Budiš už jednou jsem tu citaci použil, tady máš konkrétní větu:
.....(je to také tím, že na každé kyu mají jiné - nové techniky, takže jsou vlastně věční začátečníci)......,

na každé kyu mají jiné - nové techniky V celém článku jsi zamýšlel nad smyslem systému kyu-dan a jeho praktickém využívání, potom si přešel ke kritice způsobu zkoušek v karate, což mě nijak nevadí, ale výše uvedená věta je very out. Snažím se ti vysvětlit, že je to je nepravdivá informace.
RBR

Pořád se musím ohrazovat a nevím vlastně proč, kde v té citované větě je slovo "karate"? Znova a (asi zbytečně) opakuju jsme na vlákně o jujutsu tak píšu o jujutsu, ne o karate. Nedokázal jsi najít nic, co by to vyvracelo, tak toho prosím nech. Snad jsme si to už vyjasnili.
Naposledy o karate jsem nepsal a to ani mezi řádky. Když budu chtít psát o karate, najdu si příslušné vlákno, nebo napíšu, že se to týká i karate. To co jsem napsal se týká jen jujutsu a spec. ju-jitsu v českém, rakouském a německém podání, která znám. Tam to tak je. Stačí?
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 29. led, 2009 10:01

Makoto píše:(...) Kronika Kijiki zminuje BU nazvane Daitoryu Aiki ju jutsu, ktery zalozil samuraj Sinra Suburo Yoshimitsu kolem roku 1100 pred.n.l.

před? ne po? ale no tak ;)

Ale co mě zaráží víc je:

Makoto píše:Z teto skoly pote vznikly dalsi jako je Kito ryu ju jutsu (boj beze zbrane), Jo jutsu (boj s tyci), bo jutsu (boj s delsi tyci), kumi uchi ju jutsu (boj v brneni), uchi ne ju jutsu (hazeni sipu), kusarigama jutsu, so jutsu, atd. atd.

Z Daitó rjú vzniklo džódžucu, bódžucu, kusarigama etc? Nebo ze které školy. Ta souvislost mi uniká... Ptám se vážně.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 10:10

zm píše: Hele, při vší úctě, netrpíš tak náhodou něčím? Máš 3. kyu už několik let, není to tak trošku moc dlouho? Já vím, je to tvoje věc, ale všude tady píšeš, že jujutsu je tvoje srdeční záležitost, což tak trochu odporuje. A že není na zkoušky čas? Tomu nerozumím, všechno má svůj čas. Když za mnou můj učitel přijde, že uděláme zkoušky, řeknu "hai sensei", jdu a udělám je. Jen učitel ví, kdy jsem připravený, vidí mě a ví, co následuje, já nedovedu vidět do budoucnosti. Nedokázal bych s ním o něčem takovém polemizovat, natož odmítnout (V ®ÁDNÉM PŘÍPADĚ NECHCI A NEMŮ®U TVRDIT, ®E TO NĚKDO, NATO® TY, DĚLÁ), ale asi by to znamenalo, že upřednostňuju svůj úsudek před jeho zkušenějším úsudkem. A z toho vyplývá vše ostatní, podle mě je to způsobeno odlišným náhledem na technické stupně a zkoušky.

Hele, pri vsi ucte jsem zdravotne i psychicky plne zpusobily :wink: Ted v patek jdu na dalsi vysetreni, kde by se to melo potvrdit ;-) Jenomze drive jsem paskovani tolik vyznamu nevenoval. Zmenit nazor me az donutili prave ti kokoti, kteri si mysli, ze s cernym paskem sezrali vsechnu moudrost sveta a nikdo s nizsim paskem je preci nebude poucovat. Uprimne - jujutsu JE ma srdecni zalezitost a paskovani v tomto pripade beru jako nutne zlo, abych usetril cas na dalsim seminari, kde mne Matej pozada, abych mu sekundoval. Nekdo potrebuje stempl a papir, ze muze ucit, ja proste potrebuju prebarvit, aby kokoti meli klid na dusi....Beru to tak, ze nikoho nenutim poslouchat, na druhou stranu vsak chapu, ze to vypada divne.
Proto treba Matej uvazuje i o zruseni toho systemu paskovani (a navrat k puvodnimu systemu jeste pred Kanem) a bud jsi instruktor nebo ne. Kdyz to nekdo zpochybni, instruktor mu to "vysvetli", pokud ne, pak neni instruktor. Tenhle system bych bral vsema deseti. A ted kontrolni otazka - je to mrzaceni systemu nebo ne? Bude to stale jeste jujutsu, tak jak je vnimane v CR, nebo uz to je neco jineho?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 10:22

patrik píše:
Makoto píše:(...) Kronika Kijiki zminuje BU nazvane Daitoryu Aiki ju jutsu, ktery zalozil samuraj Sinra Suburo Yoshimitsu kolem roku 1100 pred.n.l.

před? ne po? ale no tak ;)

Chybka na me strane. Prekladam ve spechu a pak hazim takove hrube chyby. Samozrejme se jedna o kroniku Kojiki a jde o 1100 n.l. Jeste jednou sorry, ma chyba.

patrik píše:Ale co mě zaráží víc je:

Makoto píše:Z teto skoly pote vznikly dalsi jako je Kito ryu ju jutsu (boj beze zbrane), Jo jutsu (boj s tyci), bo jutsu (boj s delsi tyci), kumi uchi ju jutsu (boj v brneni), uchi ne ju jutsu (hazeni sipu), kusarigama jutsu, so jutsu, atd. atd.

Z Daitó rjú vzniklo džódžucu, bódžucu, kusarigama etc? Nebo ze které školy. Ta souvislost mi uniká... Ptám se vážně.

Patrik

Citace:"From Yoshimitsu's efforts and success came an assortment of ryus, or styles, of jujutsu, like......." Jedna se o Daito ryu Aiki ju jutsu ryu Shinra Suburo Yoshimitsu. Uznavam, ze by se to dalo prelozit mozna aj jinak. Jak jsem psal vyse...pospichal jsem, nez se mi tu toho nahrne vice a takhle to dopadlo. Priste tomu budu venovat vice casu. Sorry
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 29. led, 2009 10:27

Jardo, zruseni paskovani a pasku by, dle meho, system rozhodne nezrmzacilo, ponevadz techniky, principy a znalosti by v nem prece zustalo. I bez pasku. Ovsem nejsem si moc jisty, jestli by vam to k necemu pomohlo. Konkretne treba ve vztahu k udalosti, kterou popisujes (Dansko). Matej by to mel hodne zvazit, co by vam to prineslo krome toho, ze by jste mohli rikat "my jsme se nad vec natolik povznesli, ze barevne pasky nepotrebujeme" :roll:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 10:32

zm píše:Ano Gino, uhodil jsi hřebíčkem o hlavičku. je to bohužel přesně tak, ale jen u systémů přrávě těch, které tady už byly zmiňovány - směr judo, karate a aikido, tam při velkém množství technik se lidé mrcasí zbytečně dlouho u žákovských tříd, místo toho, aby už pracovali na zkvalitňování bojových dispozic - načasování, rychlost, plynulost sekvencí atd. A když se konečně tímto prokoušou (je to také tím, že na každé kyu mají jiné - nové techniky, takže jsou vlastně věční začátečníci), tak mají pocit, že znají úplně všechno a přitom stzojí na úplném začátku nečeho, co jim nikdo z daného stylu nemůže dát, protože pro samé učení nových technik a opakování-zdokonalování už zapomenutých na to úprostě už není čas, chuť a vlastně ani invence. pak takový člověk znechuceně odchází a ohlíží se po dnes tak moderním "upgradu" původního stylu. Je mnoho takových, jsou mezi námi, viď ?

Nevím jak už to lépe podat. Mluvíš tady o jitsu? Ne konkrétně kritizuješ poměry v karate, judu, aikidu. Ale nechme toho Makoto má pravdu, není důvod kazit tento thread. Věnujte se debatě o jitsu je to podstatně zajímavější než řešit blbosti. To je vše co jsem k tomu chtěl napsat.

Přeji ti pěkný den

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 11:02

RBR píše:
zm píše:Ano Gino, uhodil jsi hřebíčkem o hlavičku. je to bohužel přesně tak, ale jen u systémů přrávě těch, které tady už byly zmiňovány - směr judo, karate a aikido, tam při velkém množství technik se lidé mrcasí zbytečně dlouho u žákovských tříd, místo toho, aby už pracovali na zkvalitňování bojových dispozic - načasování, rychlost, plynulost sekvencí atd. A když se konečně tímto prokoušou (je to také tím, že na každé kyu mají jiné - nové techniky, takže jsou vlastně věční začátečníci), tak mají pocit, že znají úplně všechno a přitom stzojí na úplném začátku nečeho, co jim nikdo z daného stylu nemůže dát, protože pro samé učení nových technik a opakování-zdokonalování už zapomenutých na to úprostě už není čas, chuť a vlastně ani invence. pak takový člověk znechuceně odchází a ohlíží se po dnes tak moderním "upgradu" původního stylu. Je mnoho takových, jsou mezi námi, viď ?

Nevím jak už to lépe podat. Mluvíš tady o jitsu? Ne konkrétně kritizuješ poměry v karate, judu, aikidu. Ale nechme toho Makoto má pravdu, není důvod kazit tento thread. Věnujte se debatě o jitsu je to podstatně zajímavější než řešit blbosti. To je vše co jsem k tomu chtěl napsat.

Přeji ti pěkný den

RBR

Áhá, tak odtud pramení NEDOROZUMĚNÍ, jak jsem předpokládal, o nic jiného nejde. Odpověď zní, mluvím resp. mluvil jsem o ju-jitsu, které se skládá ze směsi judo, karate a aikido. Citace "... ale jen u systémů přrávě těch, které tady už byly zmiňovány - směr judo, karate a aikido, tam při velkém množství technik se lidé ... " - zde jde právě o ten nedostatek - jde o ty systémy (ju-jitsu). Vysvětlil sis bohužel po svém tuto větu, jako že píšu o jednotlivých systémech judo, karate, aikido. Ale toto bylo implikováno mými předchozími příspěvky (nevím, zda jsi je četl), kde jsem právě psal o evropském ju-jitsu, které se skládá z kombinace judo, karate a aikido. V jednotlivých těchto systémech (judo, karate a aikido) je tomu naprosto jinak (zejména v aikido). Jestli tohle vysvětlení už nepostačí, tak už zbývá snad jen moje nejhlubší a nejupřímnější omluva, nechtěl jsem nikoho urazit, tím méně cvičící karate, jednalo se o kritiku systému ju-jitsu, ze kterého sem já sám vzešel a kterému jsem věnoval cca 18 let života. Příště budu psát srozumitelněji. Na druhou stranu stačí se jen nahlédnout do zkušebních řádu zmiňovaného ju-jitsu a je hned vše jasné.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 11:17

zm píše:Vysvětlil sis bohužel po svém tuto větu, jako že píšu o jednotlivých systémech judo, karate, aikido. Ale toto bylo implikováno mými předchozími příspěvky (nevím, zda jsi je četl), kde jsem právě psal o evropském ju-jitsu, které se skládá z kombinace judo, karate a aikido. V jednotlivých těchto systémech (judo, karate a aikido) je tomu naprosto jinak (zejména v aikido). Jestli tohle vysvětlení už nepostačí, tak už zbývá snad jen moje nejhlubší a nejupřímnější omluva, nechtěl jsem nikoho urazit, tím méně cvičící karate, jednalo se o kritiku systému ju-jitsu, ze kterého sem já sám vzešel a kterému jsem věnoval cca 18 let života. Příště budu psát srozumitelněji. Na druhou stranu stačí se jen nahlédnout do zkušebních řádu zmiňovaného ju-jitsu a je hned vše jasné.

Není nutné se omlouvat, vysvětlení bohatě stačí. Bylo to jen drobné nedorozumění. Pokračujte i nadále v debatě ohledně jitsu. Nechci ji dále narušovat dalšími poznámkami mimo OT.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 11:29

Makoto píše:Hele, pri vsi ucte jsem zdravotne i psychicky plne zpusobily :wink: Ted v patek jdu na dalsi vysetreni, kde by se to melo potvrdit ;-) Jenomze drive jsem paskovani tolik vyznamu nevenoval. Zmenit nazor me az donutili prave ti kokoti, kteri si mysli, ze s cernym paskem sezrali vsechnu moudrost sveta a nikdo s nizsim paskem je preci nebude poucovat. Uprimne - jujutsu JE ma srdecni zalezitost a paskovani v tomto pripade beru jako nutne zlo, abych usetril cas na dalsim seminari, kde mne Matej pozada, abych mu sekundoval. Nekdo potrebuje stempl a papir, ze muze ucit, ja proste potrebuju prebarvit, aby kokoti meli klid na dusi....Beru to tak, ze nikoho nenutim poslouchat, na druhou stranu vsak chapu, ze to vypada divne.
Proto treba Matej uvazuje i o zruseni toho systemu paskovani (a navrat k puvodnimu systemu jeste pred Kanem) a bud jsi instruktor nebo ne. Kdyz to nekdo zpochybni, instruktor mu to "vysvetli", pokud ne, pak neni instruktor. Tenhle system bych bral vsema deseti. A ted kontrolni otazka - je to mrzaceni systemu nebo ne? Bude to stale jeste jujutsu, tak jak je vnimane v CR, nebo uz to je neco jineho?

Hele v žádném případě jsem neměl na mysli tvou psychickou nebo zdravotní způsobilost. Ale když sis to tak přebral :oops: , proti gustu žádný dišputát :wink: . Spíše jsem měl na mysli již přežitý náhled na technické stupně, zkoušky, pásy apod., který u jasně myslícího člověka by snad nemusel vyvolávat právě tyto důsledky, jako přezíravý pohled na tento fenomén. Dále jsem měl na mysli zažité nezdravé konvence vázající se k jujutsu, nezdravý přístup instruktorů atd.
On ten Kano sensei asi dobře věděl co dělá a udělal to především proto aby judo přiblížil především Evropanům a Američanům. je to vlastně jakýsi kompromis, což je na Japonce docela neortodoxní. jak jsem už tady psal, není třeba tento fenomén podceňovat ani nadhodnocovat, ale spíše brát ho, jaký je a přemýšlet, co se za ním skrývá. Svoji hodnotu určitě má, pokud je posuzován otevřenou myslí. Moje zkušenost je, že to lze a není to vůbec škodlivé.
Zrušení "páskování" určitě není mrzačení jujutsu, za to se postavím a dám ruku do ohně, ale je také možné to nešťastné páskování provádět různými i jinými neortodoxními způsoby - např. jestliže instruktor své cvičence zná (a to by asi měl), tak co mu brání, aby prostě jednoho dne při nějaké zvláštní příležitosti (např. velký seminář apod.) veřejně ohlásil, že ten a ten dosáhl takového a makového stupně. A tím to hasne. Pokud s tím někdo chce polemizovat, ať to udělá také veřejně a ne za zády druhých, což je častý nešvar nejen u nás. Ale veřejně to nikdo neudělá. To je jeden z mnohých příkladů a pokud se to zažije jako zvyklost, tak to není špatné. Naopak, je to více tradiční a asi správnější, než nějaké pitomé a navíc špatné zkoušky. Viz příklad nejtěžšího kalibru - na vláknu "klipy - korjú budó" dal patrik video, kdy Takeda sensei před smrtí odevzdal vedení školy sopučasnému soke Kondo Katsuyuki - při shromáždění všech žáků školy několikrát ve svém proslovu nahlas prohlásil přede všemi slovo "soke" ve spojitosti s Kondo sensei, předvedl na něm několik technik a tím to skončilo. Můžete se všichni na to video sami podívat.
V naší škole se na mistrovské zkoušky, resp. po zkouškách provádí celý rituál shinto včetně pití sake, předávání diplomů atp. Zvyklosti jsou různé a kdo má výhrady, nechť je vysloví (do očí). Pomlouvat umí každý, k tomu nejsou třeba žádné školy.
Pokud tedy Matěj zruší "páskování" zatleskám mu, budu ho obdivovat za takový návrat k tradici a jednoznačně se za něj postavím. Byť nemusím souhlasit se vším, co dělá. Ale každý máme svou cestu.
Je přece i malému dítěti jasné, že primární jsou schopnosti, dovednosti a znalosti a to ostatní je podružná a formální stránka, to snad není nutné zdůrazňovat. Jenže formální (vnější a na první pohled viditelná součást) ba měla být v rovnováze s tou vnitřní opravdovou (bojové dovednosti, znalosti a schopnosti).
Snad stačí.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 11:32

RBR píše:Není nutné se omlouvat, vysvětlení bohatě stačí. Bylo to jen drobné nedorozumění. Pokračujte i nadále v debatě ohledně jitsu. Nechci ji dále narušovat dalšími poznámkami mimo OT.
RBR

Uff, ale že to zabralo řádek, co? Domo. Yoroshiku.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 11:38

Makoto píše:A ted opet k jujutsu. Vcera jeste pred spanim jsem si dal cetl ve vyse zminovane knize a tady je par dalsich stripku:
V souvislosti s jujutsu se hodne zminuje i aikiutsu. To je tu vsak prezentovano jako nadstavba jj, kde jj je reznicina a aikijutsu je "noble art", ktere k boji vyuziva Ki. Prvni kniha, ktera o pouziti Ki byla v Japonksu vydana, je Budo Hiketsu-Aiki no Jutsu (Tajemstvi Budo) vydana roku 1899.
Vratme se vsak k puvodnimu jujutsu. Kronika Kijiki zminuje BU nazvane Daitoryu Aiki ju jutsu, ktery zalozil samuraj Sinra Suburo Yoshimitsu kolem roku 1100 pred.n.l. Z teto skoly pote vznikly dalsi jako je Kito ryu ju jutsu (boj beze zbrane), Jo jutsu (boj s tyci), bo jutsu (boj s delsi tyci), kumi uchi ju jutsu (boj v brneni), uchi ne ju jutsu (hazeni sipu), kusarigama jutsu, so jutsu, atd. atd.
Behem ery Muromachi bylo jujutsu pouzivano hlavne proti ozbrojenym samurajum. V 17.stoleti se vsak jiz tolik nevalcilo a po zemi se potulovalo hodne roninu (samuraju bez pana), kteri zacali zapasit mezi sebou a zakladali si vlastni skoly s pomoci stedrych financnich daru lenniho pana, ktereho pote take i ucili. Do 19.stol postupne vykrystalizovaly dva hlavni smery - jujutsu, ktere ucilo boj proti ozbrojenemu a obrnenemu protivnikovi a aikijutsu, ktere se ucili pouze vyvoleni z vyssich vrstev. Melo v sobe hodne i z Ken jutsu a postupne se stavalo vazenou a respektovanou nadstavbou jujutsu. Rozdil byl hlavne v tom, ze jujutsu trenink se soustredoval hlavne na fyzicke techniky, zatimco aikijutsu se soustredilo na mentalni vycvik bojovnika (u ktereho se predpokladalo, ze jiz umi bojovat) Jujutsu teorie rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, zautoc prvni. Teorie aikijutsu na misto toho rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, nech ho byt.

Nádherně napsáno.
Makoto píše:Teorie aikijutsu na misto toho rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, nech ho byt.

Přesně tak to je v naší škole. To čučím, jaký chytristiky jsou v té literatuře? Co to je prosím za knížku? Asi to tady už někde bylo, ale víš jak :oops: .
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 11:42

patrik píše:Z Daitó rjú vzniklo džódžucu, bódžucu, kusarigama etc? Nebo ze které školy. Ta souvislost mi uniká... Ptám se vážně.
Patrik

Řekl bych, že to bude spíše nějaký úlet vzniklý nedostatkem informací, protože toto už asi nikdo nikdy nedá dohromady.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 12:13

zm píše:
Makoto píše:Teorie aikijutsu na misto toho rikala - kdyz na tebe (zatim) neutoci, nech ho byt.

Přesně tak to je v naší škole. To čučím, jaký chytristiky jsou v té literatuře? Co to je prosím za knížku? Asi to tady už někde bylo, ale víš jak :oops: .

Jmenuje se Japan's Ultimate Martial Art: Jujitsu Before 1882 the Classical Japanese Art of Self-Defense
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 12:25

Makoto píše:
zm píše:

Jmenuje se Japan's Ultimate Martial Art: Jujitsu Before 1882 the Classical Japanese Art of Self-Defense

Děkuji. Pořídím, koupím, byť to není japonský autor, na které já dám nejvíc.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kid » čtv 29. led, 2009 15:36

Makoto píše:
Mistr Jigoro Kano byl mistrem nekolika jujutsu stylu vcetne Kito ryu, Tenshin Shinyo ryu, Takeonuchi ryu a Sosuishitsu ryu. Videl, ze jujutsu je pomalu na ustupu diky tomu, ze vyzyvaci souboje koncili v drtive vetsine smrti nebo celozivotnim zmrzacenim protivnika a tak se do toho moc lidi nehrnulo. E.J.Harrison, ktery jujutsu studoval, ve sve knize Fighting Spirit of Japan tehdy napsal: “Vzdy, kdyz jsem se mel ucastnit podobneho souboje, jsem se loucil se svymi rodici, protoze jsem nikdy netusil, jestli se vratim domu.” Proto v roce 1882 Kano zformoval novy styl jujutsu (zpocatku nekdy take zvany jako Kano jiu jitsu). Vynechal mnoho nebezpecnych technik, aby zabezpecil zdravi bojovniku. Napsal sedm pravidel, ktere musel kazdy bojovnik precist a podepsat, jinak nemohlo dojit k mereni sil (pokud bude zajem, muzu je sem prelozit a vypsat). Pro ne-jujutsu bojovniky (boxery, zapasniky, apod) dopsal jeste dalsi tri pravidla, ktera fakticky byly jejich reversem (neco ve smyslu jdes do toho na vlastni triko, jujutsu bojovnik pouzije vse, aby te roznesl na kopytech a neni zodpovedny za jakekoliv zraneni, ktere se behem zapasu stane ;-)

10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel. Od te doby jujutsu zacalo ustupovat do pozadi, protoze povest o vitezstvi juda se velice rychle roznesla po okoli. Lide vnimali konec jujutsu i jako konec feudalni ery Japonska, protoze do te doby bylo jujutsu cviceno vyhradne mezi samuraji. Nove zformovane judo neobsahovalo jiz tradicni umeni jako je hojo jutsu (umeni svazovani), yawara jutsu nebo jo jutsu. Kano take vynechal prakticky vsechny udery a kopy, ktere byly bezne v puvodnich jujutsu skolach. Policiste vsak tyto techniky potrebovali a tak se odklonili od pouzivani juda a vytvorili si vlastni skolu, kterou pote prejmenovali na taiho jutsu (jujutsu v tej dobe se jaksi jiz nenosilo), ktere se pak cvicilo pouze v ramci policejni ci armadnich sboru. Proto kdyz byste se pred Japoncem zminili, ze se venujete taiho jutsu, hned by se ptal, jestli jste policista :-)

Jako judista nemůžu souhlasit s výše uvedeným textem. Pokud vím Jigoro Kano nikdy nebojoval s šéfem tokijské policie, nýbrž šéf tokijské policie uspořádal "utkání pravdy" mezi Kodokan judem a zástupci škol jiu jitsu. Příčinou utkání byly časté konflikty mezi judisty a jiu jitsu, které často končívali zraněním, atd. V tomto utkání se odehrálo 10 zápasů mezi judisty a zástupci škol jiu jitsu, z toho 9 zápasů vyhrálo judo a 1 skončil nerozhodně. Po tomto utkání bylo jiu jitsu nuceno ustoupit a judistická základna se rozrůstá. Dále také nemohu souhlasit s tím, že Kano vyloučil z juda údery a kopy. On je nevyloučil v původním Kodokan judo byly kopy i údery vyučovány normálně. Dokonce jsem zjistil, že Kano se znal se zakladatelem nějakého stylu karate, na jméno si nevzpomenu, a často jej zval do svého dojo, takže technika úderá a kopů byla v Kodokanu na velice dobré úrovni. Většina lidí si myslí, že judo je o házení sebou o zem a válení se po ní, ovšem to co se dnes ve většině škol vyučuje není klasické Kodokan judo, ale jeho sportovní forma. Dnes se judo, mimo Japonsko, dělí na sportovní to co známe z olympiády a tradiční to co učil Kano, ovšem je pravda, že tradiční judo se v ČR téměř nevyučuje. Nýbrž i ve sportovní formě juda se používají údery a kopy, pokud vím už ve zkoušce na 1.kyu je 10 technik sebeobrany proti běžným útokům a dále jsou údery obsaženy v katách.

Jinak tady jsem našel velice zajímavý článek:
http://www.kodokan-judo.cz/akce-vztah-judo-a-jiu-jutsu-208
Kid
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » čtv 29. led, 2009 16:37

RBR píše:
jeikob píše:ushiro geri byl zelený pásek:) těžký kop. co si pamatuju človek musel zacvičit kihon,katu a řízené kumite.

Ushiro geri není těžký kop. Pouze ze cvičných důvodů se kope ze zenkucudači v otočce. To je z praktického hlediska blbost. Proč se k někomu otáčet zády (riskovat, že mě např. odstřelí ledviny) kopat jej, když mám dva kopy, které dopředu bohatě stačí (mae-geri, mawashi). Má to jen cvičný význam, procvičuje se tím prostorová orientace, posilují svaly a koordinace. Aby adept ukázal jak to zvládá, tak to nejspíš zařadili do zkouškových řádů na 6kyu v některých organizacích. (moje domněnka)

RBR

tak to bylo za komančů v shotokanu. a bylo to v rámci kihon.a chtěli všechny techniky z nižších postojů.a co vím tak na vyší stupně byl už i kihon z kamae tedy bojového střehu. jinak na zelený pás musel člověk umět mae geri keage a kekomi tedy švihové a trčené,stejně tak joko geri, ty trčené kopy na střední pásmo ,švihové na horní. jo a mawashi geri. tak ono je to dost individualní někomu dělali problémy třeba ty boční kopy.někdo měl s kopama problém celkově.ale zase měl dobré ruce.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 17:22

Kid píše:Jako judista nemůžu souhlasit s výše uvedeným textem. Pokud vím Jigoro Kano nikdy nebojoval s šéfem tokijské policie, nýbrž šéf tokijské policie uspořádal "utkání pravdy" mezi Kodokan judem a zástupci škol jiu jitsu. Příčinou utkání byly časté konflikty mezi judisty a jiu jitsu, které často končívali zraněním, atd. V tomto utkání se odehrálo 10 zápasů mezi judisty a zástupci škol jiu jitsu, z toho 9 zápasů vyhrálo judo a 1 skončil nerozhodně. Po tomto utkání bylo jiu jitsu nuceno ustoupit a judistická základna se rozrůstá. Dále také nemohu souhlasit s tím, že Kano vyloučil z juda údery a kopy. On je nevyloučil v původním Kodokan judo byly kopy i údery vyučovány normálně. Dokonce jsem zjistil, že Kano se znal se zakladatelem nějakého stylu karate, na jméno si nevzpomenu, a často jej zval do svého dojo, takže technika úderá a kopů byla v Kodokanu na velice dobré úrovni. Většina lidí si myslí, že judo je o házení sebou o zem a válení se po ní, ovšem to co se dnes ve většině škol vyučuje není klasické Kodokan judo, ale jeho sportovní forma. Dnes se judo, mimo Japonsko, dělí na sportovní to co známe z olympiády a tradiční to co učil Kano, ovšem je pravda, že tradiční judo se v ČR téměř nevyučuje. Nýbrž i ve sportovní formě juda se používají údery a kopy, pokud vím už ve zkoušce na 1.kyu je 10 technik sebeobrany proti běžným útokům a dále jsou údery obsaženy v katách.

Jinak tady jsem našel velice zajímavý článek:

Doporucuji kontaktovat autora vyse uvedene knihy a vse reklamovat. Ja jsem jen citoval informace. Doporucuji vsak nedrive si tuto knihu precist a zjistit, odkud autor cerpal...a treba zmenis nazor.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 29. led, 2009 17:24

Kid píše:Jinak tady jsem našel velice zajímavý článek:

Clanek jsem cetl a odkaz na zdroje absolutne chybi. Cemu mam verit? Cloveku, ktery v Japonsku byl a hovoril primo s mistry nebo cloveku, ktery to vzal buhviodkud? Nekritizuji, jen konstatuji....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod akusan » čtv 29. led, 2009 17:29

Kid: Zajímavý! Jen je škoda,že člověk nemá moc na výběr.Skoro všude je jen "sportovní judo",ale možná to je dobře..Kdyby to byla masová záležitost,tak by to zase někdo s něčím mixnul:-)
akusan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...