Efektivita vnitřních stylů v praxi?!

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod sun » úte 31. srp, 2004 7:32

Díky Miro, Nejspíš proto jsou v pěti pohybech "looking left" and "gazing right". Teď je mi to trochu jasnější, proč zdůraznují pohled a ne krok doleva a krok doprava. Je to tak nebo jinak?
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 31. srp, 2004 7:41

marvin - tak tomu se tezko veri. V kazdem sportu a jsem presvedcen, ze i v BU, zkuseny souper takovy pohled (pritazeni) precte a reaguje drive a efektivneji. Leda bys myslel "vnitrni pohled", vizualizaci bez ocniho kontaktu. I tak, pri formovani myslenky zacne telo podvedome prenaset vahu a chystat oporu a teziste pro dany pohyb a to je opet citelne, ale zaroven je to mozna prave vysvetleni, proc dokazes byt rychlejsi a presnejsi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MaJ » úte 31. srp, 2004 8:51

Miro píše:Naozaj sa musi clovek najprv niekam pozriet, to jest, musi zafixovat svoj zrak niekde v priestore. A aj ked ma tie oci zavrete, aj vtedy sa oci musia zafixovat.
Miro

Miro, a je to opravdu zrak co je treba fixovat? Nejde spis o pozornost/koncentraci? Kdyz napriklad chci uderit nekoho kdo stoji za mnou (mimo peroferni videni), tak na nej zvuj zrak uprit nemohu anebo az behem pohybu. Zrak mi pri tomto uderu "visi ve vzduchu", nefixuje se. Vetsinou nejak poznam kde dotycny za mnou stoji, aniz bych ho videl. Zda se mi, jako bych zafixoval pozornost/koncentraci na nej ,aniz bych ho videl, jeste driv nez se pohnu. Anebo jsi pod slovem zrak myslel neco v sirsim slova smyslu ?...Qi?

Martin
MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Miro » úte 31. srp, 2004 9:37

Mantis,

ako som pisal, da sa to robit aj so zatvorenymi ocami a fixovat sa da aj na priestor samotny (namiesto konkretneho predmetu). Dokonca tym, ze si si to vlastne ani neuvedomoval, tym je dany jednoznacny dokaz o tom, ze ide o plnu "automatizaciu" procesu, ktora zrejme u slepcov prebieha upne rovnako automaticky a bez toho, aby si to uvedomovali.
Nie je to sranda, kolko z toho, co denne robime, si vlastne vobec neuvedomujeme?

Sun,

ehm, neviem - na to asi jednoznacna odpoved neexistuje - je to prilis komplikovane. Napriklad Chen styl ma rovnakych 8 gates ako Yang, ale nema 5 steps ako Yang, namiesto toho ma 5 inych technik, konkretne teng, shan, zhe, kong, huo. A aj keby Yang bol original (co sa zda byt problematicke), oci proste do 5 steps nepatria, su kdesi na uplne inej urovni. To co tvrdis, dava velky zmysel, nie som si vsak isty, ci ten isty zmysel mal na mysli aj tvorca 5 steps.

MaJ,

je to jedno a to iste. Koncentracia znamena mat zafixovane oci (a sucasne to znamena aj ten treti faktor, qi) - bez zafixovania nemozes koncentrovat, proste nemozes bludit ocami sem a tam a byt pritom koncentrovany. Ako som povedal, oci je mozno fixovat, aj ked su zavrete, a je ich mozno fixovat aj za seba (za svoju hlavu), i ked je to trochu neprirodzene (ci aspon je prirodzenejsie fixovat zrak pred seba).
Ked chces udriet niekoho za sebou, mas dve moznosti - alebo sa fixujes na neho a tahas sa k nemu, alebo sa fixujes na seba a tlacis sa k nemu - takze aj intention je v podstate dvojakeho druhu - a rovnako aj aktualny pohyb v bojovych umeniach (kdo ma usi, slys).
A je celkom samozrejme, ze je mozne sa zamerat na niekoho (vcitane na niekoho stojaceho za Tebou) bez toho, aby si sa aktualne pohol, proste iba byt zafixovany ci koncentrovany ci mat spojenie qi a nic viac.

Marvin a Taptak,

to je prilis komplikovane na jednoznacne posudenie. Napriklad vo vnutornych styloch sa velmi zdoraznuje wuji [wu-ťi] pozicia, pretoze je to pozicia "pred stvorenim", to jest este "pred telegrafovanim" superovi. Nacvik uderu priamo z wuji patri k standardnej vybave kazdeho bojovnika v cinskych styloch.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » úte 31. srp, 2004 11:02

Miro, díky Ti.
Myslím, že jsem dělal co jsi psal (při tom pokusu), jen používám jinou terminologii. Pod pojmem záměr "vidím" to co chci, jak chci a kam chci.
Proto mě to celkem vyvedlo z miry, říkal jsem si, že jsem snad úplné poleno, protože nic jiného tam prostě nenacházím.
Je jasné, že zrak můžu fixovat i se zavřenýma očima. To je představivost a děláme to všichni naprosto přirozeně.
Vedu kurzy práce v alfě a je to v podstatě to samé. Jen jiný odstín téže techniky.
Fakt jsem rád, že se to tu takhle vyřešilo. Věděl jsem, že je to minimálně podobné, ale pořád tomu něco chybělo.
Vivat technika a všichni znalí, kteří jsou ochotni poradit :lol: :lol: :lol:

Co se týče pohledu a lepšímu úděru apod. Mám s tím také podobné zkušenosti. Když se dívám a chystám provést onu techniku, pak je mnohem, mnohem lepší šance na to, že projde.
Je ale pravda, že je-li soupeř trošku zkušený, zachytí pohled a ví co a jak.
Ale už B.Lee vysvětloval v některé ze svých knih, jak klamat pohledem.
No a pak je tu to, co píše Miro, že start by měl být z bodu 0 do plné rychlosti.
Miro, není to ona technika beze stínu? Je to vlastně pohyb již v mysli provedený, který čeká jen na vnější projev?

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod hrom » úte 31. srp, 2004 11:42

Páni, oči (pohled) jsem vyloučil skoro ze začátku, i když jsem zkoušel otáčení těla a zjistil jsem, že jdu nejdřív očima, ale při malých pohybech nebo při zavřených víčkách jsem to nevnímal. Měls pravdu, bylo to příliš jednoduché.

Nezaostřený pohled, je to taky určitá fixace pohledu? Je nezaostřený pohled dobrý k tomu, aby se člověk mohl zaměřit třeba na zem a odtlačit úder od země?

Fakt je, že kdykoliv se zaměřím dolů, tak to táhne i zrak dolů, ačkoliv se dívám na něco před sebou nebo nahoře. Fixovaný pohled dobře utišuje myšlenky.
Taky myslím, že psychologové říkají, že pohyb očí signalizuje některé psychické procesy jako vzpomínání, lhaní apod. Nevím, jestli je to pravda, ale z tohoto pohledu to dává smysl.

Jak je možné tento záměr zkultivovat? Co ruší toto soustředění? Jaké s tím máš zkušenosti?

Ještě k tomu Castanedovi: těch technik zírání je tam, pokud se pamatuju, monohem víc. Třeba při dlouhé chůzi fixovat nezaostřený pohled lehce nad obzor nebo před sebe při noční chůzi. Nějaké techniky zaměřené na periferní vidění atd. Je tam toho fakt hodně.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » stř 01. zář, 2004 7:46

neprihlasenyPaja píše:sedim podivam se na nejaky misto trebe na zemi a k tomu se jakoby ocima pritahnu :oops:

sem si to v klidu vyzkoušel, a je to tak, přistihl jsem se, že čumím do koberce a vůbec nevím proč :?
Takže na té fixaci v prostoru něco je. :lol:
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. zář, 2004 8:43

Angus - zkus to se zavrenyma ocima bez pomoci rukou. Pak se budes fixovat na polohu sveho teziste a oporu nejlepe kolmo pod nim.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 01. zář, 2004 10:17

Jo, jo, je to tak.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 01. zář, 2004 11:44

Mantis,

že start by měl být z bodu 0 do plné rychlosti.
Miro, není to ona technika beze stínu? Je to vlastně pohyb již v mysli provedený, který čeká jen na vnější projev?

Taijiquan lun (Pojednanie o TJQ) hovori: Ak sa super nepohne, nepohnem sa ani ja, ak sa super pohne, ja sa pohnem skor.

Hrom,

Nezaostřený pohled, je to taky určitá fixace pohledu? Je nezaostřený pohled dobrý k tomu, aby se člověk mohl zaměřit třeba na zem a odtlačit úder od země?

Nezaostreny pohlad je vacsinou fixacia dovnutra, znamena to prakticky, ze zaostris pohlad dovnutra tela alebo nablizko, ale divas sa dodaleka (pripadne opacne). Podobne "pohlad bokom", periferne videnie.
Co myslis, mozu vobec byt oci nezaostrene?
Pripadne by niekto mohol urobit malu studiu na temu "uhranuti" u carodejnic? Ma niekto nejake info o tomto?

Jak je možné tento záměr zkultivovat? Co ruší toto soustředění? Jaké s tím máš zkušenosti?

Kedze zamer je vlastne koncentracia, da sa kultivovat svojim precvicovanim, to jest koncentraciou. Koncentracia je rusena nasim nekludnym srdcom, impulzmi vychadzajucimi z nasej povahy (srdce, xin [sin] je v cinskych bojovych umeniach aktualnym telesnym nositelom nasich psychofyzickych vlastnosti, nasej prirodzenosti, povahy, to co mame "vrodene"). Kedze srdce nemozme ovplyvnit priamo (cholerik si tazko moze povedat v stave vzrusenia "aale, kaslem na to"), pouzivame cvicenie tela na to, aby sme nepriamo ovplyvnili funkcie a podstatu nasho srdca a tak zmenili svoje fungovanie. O tomto su bojove umenia principialne, toto je ich najvlastnejsia funkcia, a vsetko ostatne, vcitane fighting, je az druhorade. Ale aby som sa vratil k otazke:
Cvicenie bojovych umeni teda posilnuje ono sustredenie, koncentraciu, zamer, srdce. Ak chces posilit, cvic, praktikuj, ci uz pohybovu stranku (bojove umenia) alebo staticku stranku (buddhisticke meditacie, taoisticku alchymiu, krestanske rozjimania, dychove cvicenia z jogy atd.), je to principialne to iste.
Diky za koment ku C., uz som z toho hodne zabudol, ako vidim, asi by som si to mal znova precitat... Kde len zobrat na to cas? :roll:

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » stř 01. zář, 2004 13:24

No, nevím, rozostřit oči lze poměrně snadno, šilháním třeba. Ale možná je to koncentrace někam jinam než na obvyklý povrch předmětu. Takže možná nemůžou.

S tou fixací do nitra je to fakt. Když se snažím nezaostřovat na žádný konkrétní předmět v okolí, pozornost se jaksi automaticky přenese na tělo nebo prostě "dovnitř".
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » stř 01. zář, 2004 14:03

Napadla mne souvislost s obrázky tzv. "magické oko", před pár lety to byl hit, určitě víte, oč jde.
Angus
Naposledy upravil Angus dne stř 01. zář, 2004 14:03, celkově upraveno 1
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. zář, 2004 14:03

Ted jsem videl na VCD nejaky sampionaty v Sande a byly to opravdu super zapasy...ale zase se vyklubala jiz tisickrat omleta otazka.Jak by boj vypadal,kdyby proti tem vymlacenym sandistum stal nekdo z vnitrnich stylu?...at se snazim sebevic,predstavit si to nedokazu,teda za predpokladu,ze oba bojovnici jsou ve veku zhruba 20-30let.Jsou v DNESNI dobe nekde zijici mladi mistri vnitnich stylu,co nemaji problem se sandisty,thaiboxery apod?Nebo je to vsechno o starych mistrech?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ata » stř 01. zář, 2004 14:27

Zvedavec píše:Ted jsem videl na VCD nejaky sampionaty v Sande a byly to opravdu super zapasy...ale zase se vyklubala jiz tisickrat omleta otazka.Jak by boj vypadal,kdyby proti tem vymlacenym sandistum stal nekdo z vnitrnich stylu?...at se snazim sebevic,predstavit si to nedokazu,teda za predpokladu,ze oba bojovnici jsou ve veku zhruba 20-30let.Jsou v DNESNI dobe nekde zijici mladi mistri vnitnich stylu,co nemaji problem se sandisty,thaiboxery apod?Nebo je to vsechno o starych mistrech?
//santa je v kung fu ci wu shu termin pro volny boj.za republiky az do padesatych let to byla bitka mezi lidmi od wu shu.pravidla zde byla velice volna nesmelo utocil na oci.ale komunisticka vlada toto vsak v padesatejch pro cetna zraneni a umrti zatrhla.pravdou je ze zde vyhravali hlavne mistri niternich stilu.snta se vraci na scenu nekdy snad na prelomu osumdesatejch a sedumdesatej let/nevim to jiste/ale uz z urcitymi sportovnimi pravidly.prvni zapasy v pekingu vyhral prave mistr vnitrniho stilu yao nevim jak dal vice informaci mas na strankach polkeho klanu y quanu/je zde i ceska verze/.ps.kdyz nekdo bude tai ji cvicit pro boj ma sanci vyhrat
ata
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 01. zář, 2004 14:42

Je mi jasny omezeni boxerkama pro vnitrni styly,ale presto,jak se da dobre pripravit bojovnik vnitrnich stylu pro ring?Nepriblizil by se nahodou svym treninkem az moc klasickym zalezitostem jako MT,Sanda?...v cem by pak byl rozdil?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 01. zář, 2004 15:10

ata píše:[... vice informaci mas na strankach polkeho klanu y quanu/je zde i ceska verze ...

Nemohl bys prosím dát odkaz na ty stránky? Nějak jsem totiž nepochopil, jak to najít.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » stř 01. zář, 2004 15:25

hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » stř 01. zář, 2004 15:54

Díky.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MaJ » stř 01. zář, 2004 16:04

MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » čtv 02. zář, 2004 9:44

Máte někdo osobní zkušenosti s totuo školou.
Korespondeční kurz tohoto stylu mi docela nahání husí kůži
8O
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...