nováček v taiji

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

nováček v taiji

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 11:39

chtěl bych se optat, kde mohu v praze začít s taijiquan, jaké jsou rozdíly mezi školami a případně kdyby byl někdo tak laskavý a konečně mě zasvětil do toho, v čem se jednotlivé rodinné větve taiji liší..? (doporučovat mi, abych necvičil někde v sokolovně pod cvičitelkou aerobicu nemusíte:) díky moc
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Ach jo...

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 13:25

Na téma taiji v Praze bylo napsáno tolik, ze toho uz ani vic napsat nejde. Proc si nekdo neda tu praci a nepodiva se do drivejsich diskuzi, na webove stranky a pod. A rozdily mezi rodinymi vetvemi totez. Jestlize se o neco zajimam, tak tomu musim venovat nejake usili a necekat, ze mi nekdo vsechno naserviruje az "na obrazovku". V kazdem pripade ti preji, at se ti cviceni taiji libi.
Nezlob se, za muj trosku kritictejsi ton.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 14:45

no téma Taiji v praze je tu všehovšudy jednou a musím trvat na tom, že v něm bohužel nepadly žádné podstatné informace, vyjma odkazů na školy čínských mistrů tady v praze atd, odkazy mám taky, potřebuju stručnou a jasnou informaci, kdo je skutečně kvalitní a kdo ne, abych taky neobešel podle rady všechny školy, v jedné nezůstal a po dvou letech zjistil, že jsem investoval čas i peníze úplně mimo. V diskuzi, na kterou odkazuješ, se téma zvrhlo k teoretickým statím na téma tuishou a do toho mi na mé úrovni nic není. Dík
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 15:03

komu není shůry dáno v apatice nekoupí....

Tj. i špatná škola ti pomůže najít tu dobrou..... Nehledej jednoduchá a jasná řešení, to je právě často cesta k Hladíkům.
Lovu zdar
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 15:23

no nikdo ti tu moc neporadil, tak to zkusim. a asi dostanu za usi :D
takze mas nekolik hlavnich stylu: Chen, Yang. Sun, Wu a Wu.
jednotlive rozdily zde rozepistovat nebudu... je to opravdu na dlouho a asi by se nasel i nejaky clanek na BU.
osobne bych ti doporucil Chen styl, nejen proto, ze ho sam cvicim, ale i proto, ze je nejstarsi a ostatni jsou z nej odvozeny. Ovsem nejrozsirenejsi je Yang. Co se tyce chen skol, tak je jich celkem dost.
Zhai Hua wushu shool - uci cinanka Zhai Hua, ktera ho sem v podstate dovezle a pokracuje v rodinne tradici pod mistrem Zhu Tian Cai.
Taiji akademie- uci Radek Kolar, byvaly zak Zhai Hua, nyni rovnez pokracuje pod mistrem Zhu Tian Cai
Skola Vita Vojty- ten navazuje na mistra Chen Xiao Wang
zkus si tedy neco o tehle lidech najit a uvidis, podle me jsou to asi tri nejvetsi persony v oboru chen taiji, pak je tu urcite fura dalsich lidi..... ale jak je to u nich uz ti nepovim... nevim
at najdes toho spravneho :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 18:18

No a jeste jedna dost podstatna skola je s mistrem Qin Ming Tangem,ne-li vubec nejlepsi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 23:09

díky za první konstruktivní reakce. rozdíl ve stylech je pro mě podstatný především z hlediska toho, zda je podle vás možné cvičit například u dvou mistrů dva odlišné styly (taiji) současně, aniž by to mé cvičení nějak negativně poznamenalo...? Dík
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 13. srp, 2004 8:53

Neni problem cvicit dva ruzne styly taiji a ruznych ucitelu, jen na to musis mit dostatek casu (pokud chces cvicit poradne, tak dve hodiny denne na kazdy je opravdove minimum).
U nas se cvici jenom Yang a Chen, takze bych jen nastinil zakladni rozdily. Chen se cvici trochu rychleji a obsahuje i dynamicke prvky. Zakladni jsou dve sestavy, pricemz v te prvni (74 forem) prevazuji mekke pomalejsi pohyby a vte druhe prevazuji prudsi a dynamictejsi. Yang taiji se cvici jeste pomaleji nez Chen a cvici se poze mekke a pomale pohyby. Zakladem Yang stylu je sestava 114 forem.
Jinak si dobre rozvaz vyber mezi cinskou skolou a ceskou skolou. Vetsina cinskych ucitelu tomu sice rozumi lip, ale vzhledem k jazykove bariere jsi minimalne ze zacatku odkazan na preklady a ne vzdy uplne jasna vysvetleni.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 17. srp, 2004 12:48

Help píše:No a jeste jedna dost podstatna skola je s mistrem Qin Ming Tangem,ne-li vubec nejlepsi.

dle tveho nicku, bych opatrneji volil slova
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Vít Vojta

Příspěvekod nganasan » úte 07. zář, 2004 8:53

Cvičím už několik let u Víta Vojty a mohu potvrdit, že jde o kvalitní školu (oddíl), kde se učí tradiční Chen styl tchaj-ťi. Sám Vít je velmi příjemný člověk, možná znáte jeho ženu paní Song (zpěvačka, občas bývá v TV), jeho škola postrádá okázalosti a nabubřelost, ale člověk se může hodně naučit. Měl jsem tu možnost účastnit se i semináře s panem Chen Xiao Wangem (úžasné) a jeho nejstarším synem Chen Junem.
Cvičí se (kromě takových věcí jako je rozcvička,qi gong, navíjení hedvábí,..) první sestava staré školy Chen(Lao-t'ia ji-lu) a sestava s mečem (Chen tchaj-ťi Tan-t'ien). Jediné, co je nevýhodné je doba tréningů (začátek v 16:30 je opravdu moc brzy na pracujícího člověka).
Podrobnosti lze na lézt na stránkách www.chen-taiji.cz
nganasan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » úte 07. zář, 2004 14:38

Hi,

od 1.9. otevřel v Praze 8 Bohnicích i Si fu George Hušek. Je to yang tai ji, linie myslím že Wu Du Ye, (snad jsem to jméno moc nepopletl).
Můžu doporučit, ač je teď s námi na válečné stezce tak jeho gong fu po více než 30. letech cvičení bez komentáře.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 07. zář, 2004 22:04

Zkus www.taiji.cz , najdes tam historii Tchaj-ti, jeho vyvoj i aktualni kursy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fletcher » stř 08. zář, 2004 7:50

vjay ...docela dost obecních informací o ruznych stylech tchaj ti je take tady: http://taijicentrala.trilogic.cz
fletcher
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zpět na čínská bojová umění a sporty...