Bydlím v Brně a mám 6 letého syna,předškoláka.Hledáme mu nějaký kroužek,projevil zájem o judo nebo karate.Váhám,co z toho?Kdyby bylo na mně,spíš bych volil judo,které se mi zdá jako větší všeobecná sportovní průprava(pády atd.)a snad i praktičtěji a rychleji využitelné, naučïtelné jako obrana.Rozhodně není cílem udělat ze syna rváče,to vůbec ne,naopak,ale když mu sport dá i umění se v dnešním světě "šikany" na školách a cestě ze školy bránit,tím lépe.Taky si říkám,že když už k nečemu nedejbože dojde,bude lepší,když obtěžujícího nebo šikanujícího shodí na zem atd.,než když mu rovnou úderem nebo kopem zlomí nos nebo vyrazí zuby. Tot´ můj teoretický názor.
Ovšem praktické důvody proč to vypadá asi spíš na karate: syn má sice spousty energie, je pohyblivý...ale zároveň citlivé povahy a spíš hubeňourek než pořízek (snad je opravdu můj-já hrál závodně lední hokej a mám 120 kilo

), takže mám trochu strach,aby to pro něj nebyl v judu spíš hendikep, nebylo na něj judo moc tvrdé a neodradilo ho to. Druhým důvodem je, že nabídka juda pro děti je menší, a pro nás hůř dostupná na dojíždění a časově. Zatímco 2 dětské oddíly karate s letitou tradicí (10 a 20 let) máme v tělocvičnách blízko domu,jeden dokonce ve školní tělocvičně přímo pod okny,ve škole kam za rok začne chodit,takže by tam mohl chodit do budoucna i nadále a třeba sám. Příští týden a po celé září mají oba oddíly,ale i jiné nábory,tak se tam s ním půjdu podívat. Vůbec nevím, zda ho to bude nakonec dlouhodobě bavit. A pokud ho to opravdu chytne,tak si říkám,že není problém,aby přestoupil třeba do "kvalitnějšího"oddílu nebo na jiné bojové umění.
Tak co myslíte, začít s karatem nebo judem? Díky moc. Případně budu rád na typy na dobré dětské oddíly juda či karate v Brně.Díky.