Tchai-ťi meč

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Tchai-ťi meč

Příspěvekod Hezoun » úte 10. srp, 2004 10:48

Vážení kolegové, milovníci bojových umění,

našel jsem na internetu, podle mého názoru, velice pěkně a seriózně vedené stránky Společnosti pro studium japonského meče (http://nihonto.manga.cz) a zajímalo by mne, neexistuje-li v ČR podobný spolek věnující se mečům čínským. Kromě zájmu o téma jako takové mi jde i o to, nějak si kvalifikovaně vybrat meč pro cvičení čchen tchai-ťi čchüan. Nemohl by mi někdo pomoci? Díky moc.
Hezoun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Mec neboli Jian

Příspěvekod xiexie » čtv 30. zář, 2004 10:28

Bohuzel o strankach zabivajici se problematikou cinskych mecu nemam poneti, a co se vyberu mece tyka, tak predevsim, pokud mec dostanes do ruky, tak po vytahnuti z pochvy zkontroluj jestli je rovny a podivej se po drobnych prasklinach popr. rezu. Na to davej hodne bacha,lide neznali na cepel casto sahaji aby zkusili zda je mec ostry a sebemensi mnozstvi vlhkosti, specielne potu vyvolava na meci korozi. Odbornik by ti poradil cisteni lotosovym praskem a jine veci, ale slabe naolejovany hadrik nebo kuze udela sve. No a dalsi dulezita vec, jsou dva druhy mecu na taiji, pruzny a pevny, ja osobne nedam na pevny dopustit, nebot delam Yang a nan shaolin white crane. Takze u pevneho, mec nesmi byt tezky, to je problem predevsim levneho dovozoveho zbozi spise urceneho k dekoraci nez ke cviceni. Pak strapec na meci, oddelej ho a teprve pak mec zkus do ruky. Cast u rukojeti by mela byt tezsi nez cepel. Vaha na zadni casti usnadnuje cviceni s mecem a tak kdyz pichnes smerem k zemi tak mec se ti jakoby vrati. Jo a pokud je tam mala odchylka tak ti to vyvazi strapec, ale ne odchylku velkou, srapec nema velkou vahu. Jo a mimochodem doporucuji strapec pridat az po par lekich, z pocatku by se ti spis motal nez pomahal. :wink: Jo a propos, to je tak laicky to co vim ja a to nedelam chen, tam mam pocit, ze ten pruzny je lepsi. Hodne stesti pri vyberu a doufam ze ti pomuze nekdo vice fundovany. :D
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » čtv 30. zář, 2004 12:30

Hezoune dávej si pozor aby si nenaletěl nejdřív je třeba naučit tělo potom meč...To samé s epřesvědč o tom kdo by to měl vyučovat...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hezoun » pát 15. říj, 2004 10:29

Díky za reakce,

právě proto, abych nenaletěl, tak se snažím shánět informace. O vlastním cvičení s mečem uvažuju vlastně až později, spíš mne v téhle "fázi" zajímá technická stránka věci (mám na mysli výrobu, historii, apod.). Co se týče výběru, tak jsem se setkal s mnoha různě si odporujícími návody a zaručeně nejlepšími metodami, co se týče váhy, poměru velikostí jednotlivých částí vzhledem k výšce postavy a k sobě navzájem atd. Ale to už jsem si zvykl, že takové změtení jazyků se v oblasti bojových umění týká skoro všeho. Takže si spíš budu asi vybírat podle doporučení svého učitele (nakonec se na něco nebo někoho člověk musí spolehnout) a doufám, že jestli vytrvám v praxi, tak snad budu později schopen si vybrat podle vlastních zkušeností. Každopádně ještě jednou díky, a kdyb někdo na něco zajímavého narazil, tak budu jedině rád, pokud si to nenechá pro sebe.
Hezoun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xiexie » pát 15. říj, 2004 14:45

Pokud budes mit cas mrkni na tyhle stranky, je tam par meciku a par informaci k nim. Zadny zazrak, ale za podivani to stoji, ono se to vetsinou pak stejne opakuje. Vetsinou jsou to netove obchody, ale na par strankach jsou celkem uzitecne informace.

http://www.mantisswords.com/oriental_blades.htm

http://www.martialartsgear.com/Swords/D ... ords.shtml

http://swordforum.com/articles/css/chin ... anship.php

http://www.swordheaven.com/store-produc ... 93295.html

http://www.weaponmasters.com/

http://ancientedge.com/subcategory_34.html

http://www.shadowofleaves.com/Chinese_Sword_History.htm :D

Tohle je slusne a pokud se chces dozvedet neco o proporcich atp tak tam muzes poslat svuj dotaz, bohuzel Anglina je komunikacni jazyk tak snad to bude pro tebe hrackou. Hodne stesti :D :D :D

http://forums.swordforum.com/forumdispl ... forumid=17

http://www.northernwu.com/Swordgrp.htm
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » pát 15. říj, 2004 14:49

Jen tak me napadla otazka k tematu cinskeho mece, jakou peci venujete svemu meci. Nejak doporuceni by se urcite sikla. Tak predem diky :D
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Pece o mec

Příspěvekod Anonymní » pát 29. říj, 2004 10:54

Ahoj nevidel bych to nejak dramaticky, na zacatku bude pravdepodobne mec lehce zoxidovany a minimalne zkorodovany (vetsinou v podobe cernych tecek). Takze doporucuji poridit nejakou polituru (stoji kolem 150 Kc) a mec kompletne a dukladne vylestit, to udela skoro zazrak a potom uz staci jen pokud mozno nesahat na cepel a mec jednou za 14 dni az za mesic prelestit nejdrive suchym hadrikem a potom namocenym v oleji a jeste trochu setrit, aby olej neodkapaval, ale jen konzervoval. Celkova udrzba zavisi i od typu mece, z Ciny jsem dovezl dva typy jeden kombinace mosaz a galvanizovany plech a jeden (podstatne drazsi nerez a plech - pro sebe :-)). Ten druhy potrebuje mnohem mene udrzby. Oba jsou to vsak typy pro sportovni cviceni, takze jsou ohebne, ale mnohem mene nez ty na shaolin.
A propos: V utery otvira shi fu Zhai hua kurz sestavy 42 forem mec. vice na www.kungfucentrum.cz - sorry za reklamu, ale myslim, ze by se Hezounovi mohla tahle informace hodit :wink:
PC
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » stř 03. lis, 2004 21:45

Můžu trochu zasáhnout? Zajímalo by mě zda je Taiči přímo jméno toho meče a nebo se mu i tak začalo říkat poté co se s ním začalo cvičit v Taiči? :) A neměl by být na míru uživateli? Či je jeden jako druhý? Nevíte kde sehnat nějakej lacinej kousek tady v ČR, když né jinak tak by stačil jen nějakej plíšek aspoň na zeď :D
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » čtv 04. lis, 2004 4:50

Harutomo_Yasumizu píše:Můžu trochu zasáhnout? Zajímalo by mě zda je Taiči přímo jméno toho meče a nebo se mu i tak začalo říkat poté co se s ním začalo cvičit v Taiči? :) A neměl by být na míru uživateli? Či je jeden jako druhý? Nevíte kde sehnat nějakej lacinej kousek tady v ČR, když né jinak tak by stačil jen nějakej plíšek aspoň na zeď :D

Zasahl jsi celkem zajimave, co ti na to odpovedet, no co se tyka nazvu taiji mece tak cely nazev je Taiji jian. Samozrejme mas pravdu co se tyka velikosti jianu,mel by byt tak dlouhy aby jeho spicka dosahovala vysky tveho ucha pri zakladnim drzeni tj. mec spickou vzhuru ruka svirajici rukojet. Kazdy jian je ale jiny, jiny styl jiny jian. Rozdily jsou ve vaze a pruznosti mece.Pokud se o to zajimas vice mrkni na nejke ty odkazy co jsou vyse a nebo mrkni do fora cinsky mec, to je to same.A co se tyka meciku pouze jako na ozdobu tak se snad podivej nekde v nejakym cinskym obchudku. Mam pocit ze jeden byval na Narodni naproti Redute. Ale nereknu ti cenu. Jo a propos pravdepodobne to ude levna napodobenina, ale nech si jich ukazat par, zkus je do ruk a mozna budes mit stesti na dobry kousek. Jo a je dobre zkusit ho sehnat nekde v malem okresnim meste, tam byvaji levnejsi a jako dekorace to postaci, pro pripadne zacatky cviceni take ujdou :D .
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 04. lis, 2004 13:21

xiexie: Vzhledem k tomu, že tu brácha koupil u větnamců katanu za 2 stovky, která za tu cenu měla pozoruhodně kvalitní čepel, ale naprosto nepoužitelný řap(lze upravit zakrácením či navařením silnějšího), tak by se tu někdy mohl oběvit i taiji jian. A díky, vždycky když jsem četl taiči meč tak mi to lámalo hlavou. Ale nepochopil jsem ten základní úchop, nebo nestačí když třeba jen dosáhneš např na palec nohy? :D
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 04. lis, 2004 14:58

2Harumoto...to držanie, ehmmm, sú rôzne spôsoby, no na meranie vhodnej dĺžky jianu sa meč uchopí palcom a ostatnými prstami za záštitu, ukazovák sa vystrie popri rukoväti, meč sa položí za rameno a špička by mala dosiahnuť tesne na ucho....stačí? :?: :wink: :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » čtv 04. lis, 2004 15:18

Harutomo_Yasumizu píše:xiexie: Vzhledem k tomu, že tu brácha koupil u větnamců katanu za 2 stovky, která za tu cenu měla pozoruhodně kvalitní čepel, ale naprosto nepoužitelný řap(lze upravit zakrácením či navařením silnějšího), tak by se tu někdy mohl oběvit i taiji jian. A díky, vždycky když jsem četl taiči meč tak mi to lámalo hlavou. Ale nepochopil jsem ten základní úchop, nebo nestačí když třeba jen dosáhnš např na palec nohy? :D

Jo, Vietnamci by ho mohli mit taky, ono je to pomnerne jedno jestli Cinan nebo Vietnamec, ono to zbozi u nas je skoro stejne, ale ti by mi asi dali, nikomu nic ve zlem, jen k jejich sortimentu. No a ten zakladni uchop, ja vim, ono se to blbe popisuje, ruka je volne podel tela a drzis mec smerujice vzhuru. Snad pomuze kdyz mrknes na http://www.taiji.de/taiji/head4e/index2.htm tam je to nakreslene. To je z 32 taiji, ale nekdy se jian drzi i tak ze ho mas ne smerem vzad jako v 32, ale muze byt i smerem vpred. No a pak ta delka je take podle toho, jak nizko cvicis, neb se ti muze stat ze pri nekterych pozicich budes skrtat o podlahu, coz u drazsich kousku je uz VELKY PROBLEM. Radsi zkusit a uprednostnit kratsi nez jian znicit. Kazda zbran by ti mela byt nejlepsim pritelem a toho take nevlacis po zemi, ze :D :wink: .Tak doufam, ze jsem ti to trosku osvetlila.
Jo a propos, na palce u nohy pozor, uz jsem slysela jak si jedna zacka pri nacviku se savli ten palec malem usekla, no to je tak kdyz se cvici naboso a nedava se pozor :wink: :roll: .
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 04. lis, 2004 15:26

...móóóc dobre, xiexie...ako dlho už fachčíš wushu? a kde momentálne v číne pôsobíš? chystám sa tam v blízkej dobe, tak môžme zachlastať... :twisted: :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » pát 05. lis, 2004 4:48

:D :D :D
No az tak dobre to nebylo :oops: . JInak momentalne tvrdnu v Chengdu, ale chystam se do Pekingu, tak napis kam tebe nohy povedou a mozna neco spachame :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 05. lis, 2004 8:36

vypadá to na koniec novembra, poprípade december, destinácie Qingdao a možno Sichuan, ale asi Jianyang, neviem, či bude niečo aj v Chengdu...apropó, čo tam robíš? nejaký čas možno strávime i v Pekingu...daj na seba nejaký kontakt, môžeš aj mailom na marek@wushu.sk... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Hezoun si taky poradil...

Příspěvekod Hezoun » stř 17. lis, 2004 0:23

Zdravím,
ještě tento odkaz:
http://thomaschen.freewebspace.com/index.html a další odkazy (nejen o tchaj-ťi mečích) jsou taky tady: http://www.egreenway.com/taichichuan/index33.htm
Hezoun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » stř 17. lis, 2004 11:23

Wushi a Xiexie, nezapomeňte mi cinknout až budete v Pekingu, ožereme se :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 17. lis, 2004 14:48

Neboj, pamatuje se na tebe !!!! Stale to plati !!! :D :D :D
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 18. lis, 2004 7:27

xiexie píše:Neboj, pamatuje se na tebe !!!! Stale to plati !!! :D :D :D

Pavela, XieXie, WuShi.....!
v Pekingu budu od 1.1.05 co takhle to spachat vsichni spolecne ;-) ?
Nebo prijedte do Gzh, tady je to taky fajn :-))).
yw
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 18. lis, 2004 10:09

neprihlasenyYiWan píše:
xiexie píše:Neboj, pamatuje se na tebe !!!! Stale to plati !!! :D :D :D

Pavela, XieXie, WuShi.....!
v Pekingu budu od 1.1.05 co takhle to spachat vsichni spolecne ;-) ?
Nebo prijedte do Gzh, tady je to taky fajn :-))).
yw

Rád bych Yiwane ale nechci přijít vo játra :lol: :lol: :lol: :!: Radši v Pekingu,tady jsou taky pamětihodnosti! Xiexie, Wushi,zkuste to směrovat na stejný datum :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...