Asijské bojové umění v místě jeho vzniku

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Asijské bojové umění v místě jeho vzniku

Příspěvekod Picard » sob 30. říj, 2004 13:56

Zdar,

tak tu máme další téma k diskuzi :)

1. Byli jste někdy dělat asijské bojové umění v zemi jeho vzniku (Japonsko, Korea, Čína...)? Kolikrát a jak dlouho?

1a. Pokud ne, plánujete to? Proč?

2. Pokud ano, jaké jsou vaše nejsilnější dojmy a zážitky?

3. Myslíte si, že to má smysl tam vůbec jezdit? Proč ano/ne?

Opět vás poprosím, abyste se zdrželi urážení ostatních diskutujících, díky moc.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Asijské bojové umění v místě jeho vzniku

Příspěvekod pavela » ned 31. říj, 2004 8:50

Opět vás poprosím, abyste se zdrželi urážení ostatních diskutujících, díky moc.[/quote]
Všichni ostatní diskutující jsou prdi! (je to dobrej začátek??? :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » ned 31. říj, 2004 9:09

RE: Všichni ostatní diskutující jsou prdi!

to je nejlepší začátek zrovna jsem dopsal odpověď na WT WT :D ještě jsi zapomněl napsat, který slyl je nejůčinnější a jestli je lepší tradiční vs sportovní BU :) to bych pak navrhoval podle trenéra Sparty p.Straky dát si všichni sraz na letný, na jedný straně tradiční BU a na druhý sportovní BU kdo poslední zustane na nohách, tak je nejlepší bojovník a jeho styl je nej :)
k tématu, na východě jsem nebyl, spíš jsem měl možnost mluvit na několika seminářích Karate s Japonci kteří mluvili velice rozumně a bylo vidět, že BU neni jen o tom někomu rozmlátit lebku o kámen. Bavil jsem se s jednou Jap. holkou na téma Ninjutsu, a NipponKempo a docela mě to zaujalo, rozhodně bych se chtěl podívat do zahraničí ale ne asi tak daleko na východ, zaujal mě Izrael a jejich Krav Maga, ale jejich kurzy u nich a Eyala nejsou také nejlevnější takže je potřeba si něco vydělat. Ale zase ruku a srdce, kolik lidí si místo takovéhle cesty spíš koupí auto, nebo s manželkou, přítelkyní na dovolenou? asi hodně záleží co člověk od BU čeká že dosáhne, nebo jakého zlepšení, znám lidi co by jim ani několikaletý pobyt na dálném východě nepomohl. hodně záleží na přístupu člověka a chuti se učit, pokud jde o Ninjutsu tak dobrý klub je v Plané a učí se tam Koga Ryu Ninjutsu pod vedením J.Hombre to je hodně dobrý člověk a několik seminářů pod jeho vedením v ČR když sem přijede taky má velkou váhu. Ale velice rád budu naslouchat diskuzi s lidmi kteří byli v Jap. a učili se tam nějakému BU/BS.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 31. říj, 2004 13:57

Picard: a co takhle zacit od sebe? Ty jsi prece v Japonsku byl, ne? :wink:
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 31. říj, 2004 18:05

Byl, ale myslel jsem ze se napred ozve nekdo jiny (s delsi zkusenosti, treba ty) 8) Jestli se nikdo neozve tak zkusim zitra neco vyplodit :wink:

Co takhle kdybys puczmazi napsal neco ty, jsi tam buhvijaklouho, treba v cem je to jine nez trenovat u nas a jake mas nejsilnejsi dojmy

Taky me zajimaji nazory lidi, kteri nebyli, jesli by chteli a co by od toho cekali, nebo nechteli a proc...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 31. říj, 2004 20:27

Je to trochu z cesty, ale mě by zajímalo jak tam vypadá krajina? Jsou tam lesy, čísté potoky? Nebo spíše jen parky a auta všude kam se podíváš? Díky.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » ned 31. říj, 2004 21:33

Toto téma mne skutečně zaujalo a zatím marně čekám nějaký konkrétní příspěvěk. Skusím přispět s "trochou do mlýna."
Já dělám karate a v Japonsku ani na Okinawě jsem bohužel nebyl. Ovšem celá Japonská a potažmo asijská kultura je mi velmi blízká, ale zatím "hltám" pouze rozumy s knih. Kdyby jsem se někdy v budoucnu rozhodl vycestovat na východ, co bych od toho očekával? Říká se, že každý cvičinec nějakého BU by měl alespoň jednou za život navštívit zemi vzniku stylu, který cvičí. V každém případě má ale tato cesta význam pouze v případě, že se dostanu na nějakou vyšší, nejen technickou úroveň (pokud tam nejedu pouze jako turista). Vidím to i na seminářích nejen s Japonci, že člověk si je schopen odnést určité poznání pouze od nějakého stupně vývoje jak technického, tak duchovního. Jet do Japonska jenom proto, že jsem tam byl a navštívil nějaké Dojo a před kamarádama nebo na netu dělat machra, na to jsem už starý. Před časem vyšel ve "Fightersu" článek o návštěvě Okinawy jedním nejmenovaným mistrem jedné české asociace karate a to byl pro mne odstrašující příklad.
Fandím všem, kdo seberou odvahu takovou cestu vykonat a čekám, že se s námi někdo o své žážitky podělí.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 01. lis, 2004 1:32

end
Naposledy upravil pucmaz dne pon 03. dub, 2006 7:26, celkově upraveno 2
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » pon 01. lis, 2004 8:56

4pucmaz: asi před dvěma lety jsem si vyměnil pár mailů ohledně karate s někým z Japonska, kdo cvičil Goju-ryu. Nejedná se náhodou o Pucmaze?
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 01. lis, 2004 10:23

Tezko rict. Nevim jak se jmenujes ani o cem ty mejly byly. Napis neco vic (treba do soukrome zpravy).
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » pon 01. lis, 2004 11:46

Pucmaz, tohle je ten nejhodnotnější příspěvek, který tady zazněl, alespoň na mé stupnici hodnotnosti. Jeden starý (74) Japonský učitel kenjutsu, při jeho jedne navsteve v dojo v Čechách mi rekl, velmi, velmi vážně.
Je dobre, ze jsou ve svete takovahle dojo, jednou se Japonci budou mit kam jezdit ucit i jine veci, než jake obvykle gaidziny uci. Uprimne je mi jedno, kdo co zleho a nepratelskeho z toho zase vyvodi, ale moc si vazim toho, co a jak jsi napsal. Je to pravda. Pred dlouhou dobou jsem moc chtel do JPN studovat BU, mel jsem mnoho pozvani, ale tady povinnosti, od kterych nemohu a nechci uteci. Po dlouhe dobe, a asi pred 10 a 8 lety jsem se tam konecne dvakrat dostal, ale jinak, nez student BU. Jsem tomu moc rad. A ty potoky a hory a borovice tam jsou, ale mne tam fakt nejvice zaujali bezdomovci na jedne posvatne hore, ve ktere maji jeskyne, a... bylo by to tisic dalsich veci, co zdanlive s BU nesouvisi, ale jsou BU blize, nez tatami, nebo katana, ale to je na roman a ne na par vet.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » pon 01. lis, 2004 13:22

Ja jsem byl v Japonsku pred dvema lety asi dva tydny. Asi pulku jsem tam stravil cestovanim a objevovanim zeme zaslibebne :) a druhou pulku cvicenim Kendo.

Co se tyce Kendo - predtim jsem delal Kendo nejakych 10 let, po ruznych seminarich s Japonskymi uciteli po Evrope jsem se najezdil docela hodne, takze mi Japonci nebyli az tak moc cizi. Presto to v Japonsku bylo o dost jine (alespon jak muzu ze sve kratke zkusenosti rict). Ne ani tak tim, ze by tam na treninku delali neco jineho nez u nas, ale spis jak to delali. Tam kazdy drel a makal naprosto maximalne usilovne, nejen ze ho tam sensei honil jako hadr na holi, ale i on sam slapal jak kdyby tam mel nechat dusi a zaroven se snazil o spravne technicke provedeni. Takovehle nasazeni tady proste neni. Tam te zene vsechno, sensei, ostatni jak makaji s tebou, tradice a atmosfera... Hlavne v te atmosfere to je ten hlavni rozdil. U nas je to proste jine, jenom par lidi na sobe maka alespon srovnatelne usilovne (a je to pochopilne, protoze vybicovat se dlouhodobe k takovehlemu (az silenemu) zpusobu trenovani je tu proste mnohem tezsi a take tu neni tolik prokrocilych, kteri by te nejak tahli a motivovali). Tohle tezko vysvetlim nekomu, kdo to nezazil, asi mi treba nebude verit.

Myslim, ze to neplati jen pro Kendo, ale i pro jina BU.

Zas bych nerad rekl, ze se u nas dela Kendo spatne - naopak - Alespon v Praze (jinde radsi nebudu soudit :)) se dela dobre Kendo spise tim tradicnim stylem, neujizdi to do nejakeho sportovniho stylu, jak se to obcas stava v Japonsku. Hlavne, protoze to tu uci lide, kteri vedi co delaji a sami v Japonsku nejakou dobu pobyvali. Ale trenovat rok v Japonsku to bude jako trenovat 3 - 5 let u nas a to myslim vubec neprehanim. (samozrejme zalezi na dodzo, urcite jsou i v Japonsku nejaka spatna)

V Evrope je veliky svatek, kdyz jedes nekam na seminar, kde prijede nejakych 10, 20 Japonskych senseiu a tam jedes a makas jak blazen a vracis s tim pocitem, jak jsi se zlepsil a co neveho jsi se naucil, nebo pochopil jak se ma delat. A ted si predstav ze tohle mas pravidelne na kazdem treninku..... uaaaaa. V nejblizsi dobe to bohuzel nevypada, ale rozhodne se tam chci vratit nejak na dyl.
Naposledy upravil Picard dne pon 01. lis, 2004 19:36, celkově upraveno 2
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

kuk

Příspěvekod Anonymní » pon 01. lis, 2004 13:24

kuk
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 01. lis, 2004 13:30

BenGuri píše:Pucmaz, tohle je ten nejhodnotnější příspěvek, který tady zazněl, alespoň na mé stupnici hodnotnosti. Jeden starý (74) Japonský učitel kenjutsu, při jeho jedne navsteve v dojo v Čechách mi rekl, velmi, velmi vážně.
Je dobre, ze jsou ve svete takovahle dojo, jednou se Japonci budou mit kam jezdit ucit i jine veci, než jake obvykle gaidziny uci. Uprimne je mi jedno, kdo co zleho a nepratelskeho z toho zase vyvodi, ale moc si vazim toho, co a jak jsi napsal. Je to pravda. Pred dlouhou dobou jsem moc chtel do JPN studovat BU, mel jsem mnoho pozvani, ale tady povinnosti, od kterych nemohu a nechci uteci. Po dlouhe dobe, a asi pred 10 a 8 lety jsem se tam konecne dvakrat dostal, ale jinak, nez student BU. Jsem tomu moc rad. A ty potoky a hory a borovice tam jsou, ale mne tam fakt nejvice zaujali bezdomovci na jedne posvatne hore, ve ktere maji jeskyne, a... bylo by to tisic dalsich veci, co zdanlive s BU nesouvisi, ale jsou BU blize, nez tatami, nebo katana, ale to je na roman a ne na par vet.

BenGuri vitej ve foru a diky za prispevek. Trochu se o stare skoly zajimam, jakou skolu Kendzucu delas/studujes (nebo studovals)? A pripadne u ktereho ucitele? Po Evrope toho bohuzel moc neni. Diky za info.

Ostatnim sorry za OT :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 01. lis, 2004 13:33

Harutomo_Yasumizu píše:Je to trochu z cesty, ale mě by zajímalo jak tam vypadá krajina? Jsou tam lesy, čísté potoky? Nebo spíše jen parky a auta všude kam se podíváš? Díky.

Jak kde :-)

Tokio je treba betonova poust s barakama a autama od obzoru k obzoru (videno z Tokio Tower) - dost me ten pohled dostal.

Ale do prirody se tam taky dostanes, tam je moc hezky.

Jak rikam, hodne zalezi kam jedes a taky kdy (v zime v lete...). Ja tam byl v lete na konci obdobi destu (ale fakt huste jsem tam zmoknul nastesti jen jednou)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 01. lis, 2004 15:30

ad 1.
jsem prave v Hongkongu/Cine, uz po ctvrte, vzdycky jsem byl 2 az 3 tydny, ted budu pres 2 mesice. bydlim u sifu, cvicime rano od sesti, odpo, vecer... drina, drina, ale parada

ad 2.
Lam Jou, ucitel meho ucitele, v soucasne dobe 94 let, stale aktivni, cvici, dle nalady uci...

ad 3.
tezko zobecnovat, taky jsem v HK/Cine videl spoustu hodne mizernych skol, ovsem Cina je velika, a vybornych gf skol jsou tu spousty.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 03. lis, 2004 14:34

na túto tému by mohol kvalitne reagovať Miro, ten je na TW už nejakých pár rokov, určite má kopec skúseností...
bol som rok v Číne, potom ešte párkrát kratšie...ten rok bol poučný, zistil som, že nie všetko v číne je o kungfu a nie každé wushu v číne musí byť to "kungfu"...je to paráda, môcť tam robiť aj niečo iné, ako to len prebehnúť s cestovkou a mať zážitok z množstva národa...cestovanie po číne je skúsenosť na nezaplatenie, v Shaoline (Henanskom) je kopec správnych ľudí, ako aj inde po číne, treba si ale tiež dávať bacha, nie každý majster je úprimný a poctivý...ale to je o inom...kto má aspoň akú-takú šancu, neváhajte, možno sa už nikdy nezopakuje... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » čtv 11. lis, 2004 14:05

Picard píše:Zdar,

tak tu máme další téma k diskuzi :)

1. Byli jste někdy dělat asijské bojové umění v zemi jeho vzniku (Japonsko, Korea, Čína...)? Kolikrát a jak dlouho?

1a. Pokud ne, plánujete to? Proč?

2. Pokud ano, jaké jsou vaše nejsilnější dojmy a zážitky?

Opět vás poprosím, abyste se zdrželi urážení ostatních diskutujících, díky moc.

Odpovidam pouze k bodu 3) - a i tak se budu opakovat, protoze Pucmaz to tu rozstipl asi dokonale. O tom podle me svedci i ustala diskuze...

Myslim, ze odpoved na tuhle otazku souvisi s odpovedii otazku: Proc vubec cvicim BU??
Pokud jde o sebeobranu, boj na ulici... - tak slusny klub v CR, dobra fyzicka staci asi bohate.

Pokud clovek ale zacne v BU akcentovat to slovo "umeni" - tzn. zacne se u nejakeho stylu pidit po dokonalosti, tak mu asi nic jineho, nez delsi studium v Japonsku (u japonskych BU, pochopitelne) nezbyva. Z uplne stejne prosteho duvodu, jako Japonci jezdi za baletem jeste porad do Moskvy za operou treba do Italie, a kvuli hre na housle treba do Prahy na HAMU...
Jak napsal uz Pucmaz, ne kazda skola je dobra jen proto, ze je v Japonsku. Ale pokud shrnu to, co jsem mel moznost videt jako spicku v Evrope (obektivne mezi Evropany dobri jedinci) a jako spicku v Japonsku - tedy, respektive to, od jake urovne ta spicka "tady" a "tam" zacina, tak neni moc co resit.

Jako uplny zacatecnik asi nema smysl hned do Japonska jezdit, pro delsi pobyt se mi docela jevi nutne naucit se alespon zaklady jazyka a je s tim i jinak docela dost trablu, ale pokud by snad nekdo pojal umysl neco klasickeho, tradicniho ci jinak z Japonska vychazejiciho v CR ucit, tak studium v Japanu vidim jako nutnost.

Nejvetsi trabl je ale asi v tom, ze o tom, jak moc je to dulezite, se clovek na vlastni oci presvedci az po delsim case v Japanu stravenem...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » čtv 11. lis, 2004 14:05

<vymazano - totozne s predchozim prispevkem>
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » pon 29. lis, 2004 7:21

Tak jsem hledal dlouho - a jako momentalne asi nejlepsi ukazku, proc ma smysl jako cizinec jezdit studovat BU do Japonska, jsem nasel asi tohle:

http://www.nichibun.ac.jp/research/f_fa ... TT/mov.htm
(Nemate-li Quicktime, doporucuju nejdriv stahnout, nainstalovat a pak az otevrit stranku. Pozor, stranka je v japonsky znakovy sade, film se nestahuje, ale zacne se promitat primo po otevreni stranky...)

Vyzaduje Quick time player, ktery stahnete zde:
http://www.apple.com/quicktime/download/

Prekonani prvotnich obtizi pri stahovani Quicktimu doporucuju, osobne si myslim, ze to za videni rozhodne stoji...

Pokud ovladate alespon "Basic Japanese" - tak je velice zajimavy i jeho komentar. Ten clovek se jmenuje Alexander Bennet a krom cviceni dela pod "International Centre for Japanese studies" (japonska vladni organizace) i vyzkum na tema, proc jsou vubec japonska BU pro zapadni svet zajimava, cim to, ze vuci BU vznikaji dva pohledy charakterizovatelne jako "Japonsky nacionalismus" versus "Zapadni sentimentalismus" nebo porovnava odlisne predstavy a dost jina ocekavani od cviceni BU u Japoncu a u cizincu... Myslim, ze se zabyva presne fenomeny, o jejichz existenci se muze kdokoliv presvedcit i na mistnim foru...

Pokud porozumite alespon trochu tomu komntari, tak to pro zajimavost muzete porovnat s filmama, ktery sly o Cesich v TV u nas ci jsou stazitelny na nasem netu.
A Pak si znova polozit "Picardovu otazku" :D

mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...