Harutomo_Yasumizu píše:mamushi: to je zajímavý, o tom jsem ani neslyšel, nedělal to i Sho Kosugi v Revenge of the ninja?

Ale příde mi to vůči tý sůtře trochu ohavný, nemyslíš? Neměl by se rozhodovat sám? A né proto že mu brání sůtra?
(No, s tim "stejnym cilem a stejnym ucelem" bych byl mozna opatrnejsi...)
Ale nepochopil jsem co jsi tím myslel
Já nikomu v tomhle nechci radit, je to jen výplod mího individua, mě jen zajímá co mi na to například ty řekneš

S tim cilem a ucelem - proste pokud jenom v Japonsku lze najit minimalne dva naprosto odlisny modely vykladu tehoz a nasledne jim zpusobene naprosto protichudne konani, asi bych byl opatrny s prohlasenim, ze vsechna nabozenstvi maji stejny cil. Budu-li s jinym nabozenstvim srovnavat jenom ten Rinzai-zen, tak jaky zen? Ten "do bitvy" nebo ten "provazkovy"?? A krestanstvi? Jake? To Matky Terezy nebo to bojovnika na krizove vyprave do Jeruzalema?
Nevim, "Revenge of the ninja" neznam...
Jasne, ze privazovat si k tsube sutru je berlicka, ktera se muze zdat zbytecna a jde to z jejich smeru chapat i jako zbabelost ci alibismus. Nicmene to provazani sutry mezi mecem a uchytem na sageo (picarde a vsichni kolem, jak se to oko jmenuje???) lze chapat i jako jakesi "Omamori" - ochranu nebo talisman pro stesti, personifikaci prani, aby se dotycny do situace, kdy bude muset tasit, nejlepe nedostal.
Protoze pokud dotycny nekoho doprovazel a dostal-li se do situace, kdy bylo treba tasit, tak pripadne "netaseni" uz nezaviselo az tak moc na jeho svobodne vuli... Jak moc byla za Tokugawu utazena spolecnost - zejmena vrstva samuraju - je ale na clanek asi nekam jinam.
Mam cim dal vic pocit, ze predstava, ze je potreba cvicit zen pro dobre cviceni BU a obracene - je spis jen dost silna iluze. Musim vsak priznat, ze sam jsem si to dost dlouho myslel taky. O to vic jsem byl prekvapenej, kdyz jsem zacal zjistovat, jak malo Japonci tuhle iluzi s Evropou sdili....
O tom, ze zen na vyvoj BU mel vliv, moc pochyb neni. On totiz v jiste dobe v Japonsku ovlivnil durch vsechno, od piti caje, pres tusovou malbu, divadlo, BU - az treba po kaligrafii.
Nicmene ta jednotliva odvetvi nasledne prosla dost dlouhym vyvojem na to, aby z nich byla kompletni samostatna umeni, ktera lze studovat tak, jak jsou.
A obracene - u nas melo krestanstvi nepochybne vliv na vznik, repertoar a kdo vi co jeste u klasicke hudby. Je ale otazka, nakolik Kobayashi Kenichiro (v kvetnu 2002 dirigoval zahajovaci koncert na Prazskem jare) nebo Ogawa Sieji (Dirigent Videnske filharmonie) ci u nas drive hodne znama houslistka Ichikawa Shizuka travi pred koncertem casu v kostele - a pokud i krestani jsou, na kolik procent ma na jejich umeni vliv jejich nabozenske vyznani a na kolik procent opravdova drina a prace na hudbe same...
Zcela jiste ma smysl obracet se do sebe ci s pranim pomoci k Bohu pri prihledani otazek spojenych s BU - ale mam zato, ze to ma smysl na urovni, kdy je clovek uz tak dobry, ze mu k tomu uz zadny zivy ucitel nic nemuze rict. Coz zcela jiste neni v oblasti asijskych BU pripad nikoho v CR.
A pro ten posledni krok - kdy clovek rekneme po x desitkach let cviceni bude hledat duchovni rozmer, intuitivne se snazit navazat na zakladatele ci jiz zemrele predchudce nebo jen prirozene potlacit svoji predstavivost a dokonalost techniky nechat vyplynout na povrch - pro to uz bude asi vicemene jedno, jestli bude buddhista nebo krestan.
Ze tedy zen ci nabozenstvi dane zeme muze pri studiu BU hodne pomoci, nepopiram. Ze v mistrovskych fazich je jakysi duchovni nadhled, pokora vuci okoli nutna - a prave to se muze mistovi stat motorem pro dalsi praci a hledani - je taky asi jasne a zcela jiste se to neomezuje jen na svet BU. Ale ani nahodou pouze zazenem ci znalosti nabozenstvi nejde nahradit intenzivni cviceni - a to ani u sebevic asijskeho BU, ani u te hudby...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.