Sai píše:UH!! ....Četl jsem dlouho, ale nic z toho nemám....myslím že to někteří tady hodně žerou...např Balerion...proč to tak dlouze rozebíráš??
Buď si z nás dělá srandu, nebo přečetl pár knížek o dalajlámovi, nebo se potřebuje vyzpovídat.
A ted k tobě mudrče....i kdyby tvoje řeči měli hlavu a patu...jak to souvísí z BU??

Balerionovy reakce moc nechapu, nejsem dobrej psycholog, lidi maj nekdy hodne slozity myslenkovy pochody.
Ja myslim ze zazen a Bu spolu souvisi naprosto a neoddelitelne. Ja osobne jsem se k zazenu dostal prave pres Bu. Kdysi davno jsem chodil na karate, to bylo tak v roce 1986. Tam si pamatuju, ze jsme se vzdycky pred prichodem do dojo museli poklonit. Nechapal jsem tehdy vubec proc, jak to souvisi s rozdrcenim soupere. Pak jsme pred samotnym cvicenim vzdycky asi pet minut "relaxovali" v poloze seza. Nebo seiza? Ted nevim presne japosnky nazev. Sedi se na patach a kolena maj muzi asi na sirku pesti od sebe, zeny u sebe, pater rovne, soustredis se na vydech. To je v podstate zazen, akorat ze zazen se tradicne cvici v plnym nebo polovicnim lotosu. Ja si pamatuju, ze jsem tehdy poprve citil "shin jin datsu raku", odhozeni mysli a tela. Od te doby jsem presvedcen, ze shin jin datsu raku je srdcem kazdeho Bu a tudiz je pro me Bu a zazen v podstate totez. Na druhou stranu si umim predstavit, ze spousta lidi, kteri cvici Bu, nemaji o shin jin datsu raku ani poneti. Jde jim proste o to porazit nepritele, coz jim neberu, ale Bu to podle me neni.
No a shin jin datsu raku taky souvisi s tim, ze se nezapletame do intelektualnich diskuzi takovym zpusobem, ktery vede k rozdmychani emoci, nasledne ke hnevu a ztrate koncentrace.
Mozna si tady nekdo rekne, ze jsem idealista a snilek a o Bu nemam ani potuchy. OK, je pravda ze skoro vsechno jsem z karate zapomnel, necvicim skoro nic, ale Bu si vazim. Taky je pravda, ze kdybych necvicil pravidelne zazen, muj zivot by mel hooodne jinou podobu. Myslim, ze bych byl jednou nohou v blazinci. Vim, jak jsem vse vasnive a osobne prozival, nez jsem zacal cvicit. I ted je muz zivot nekdy dramaticky, ale kdyz cvicim zazen, ty dramata se rozplynou jako oblacek.