to je bezny predsudek o buddhismu - lidi si mysli, ze se porad jen usmivame, ze vsechny milujeme, ze se nikdy nezlobime - tak jednaji asi leda lidi pod tezkejma prazkama nebo nadpozemsky osviceni guruove co levitujou nekde v Indii
idiot je idiot, krasna holka je krasna holka, hovno je hovno, radost je radost a laska je laska a Lucie Bila je Lucie Bila a me se nelibi jak zpiva
Kdyby clovek nerozlisoval, co je co, tak by brzo zahynul. Ty moje blahosklonne a radobymodre reci jsou jen inspirace, neni to neco, co by cloveku melo vezet v hlave jako nejakej balvan. Ma to vycistit mozek od prebytecnych myslenek, prebytecneho hnevu a prebytecnych komplikovanych tuzeb. Nic z toho, co jsem tu napsal, nema zadnou absolutni hodnotu. Nejsem zadna autorita ani tovarna na pravdu.
Jeste pridam perlicku - kdysi davno, kdyz jsem si taky myslel, ze buddhisti se na nikoho nezlobi a ze hovno je pro buddhistu diamant, tak jsem mel pochybnosti o jednom mistrovi a popsal jsem jeho chovani jedne mistryni, ktere jsem duveroval. Napsal jsem ji, ze ten clovek mi pripada podly, falesny, egocentricky, porad mluvi o penezich, o kariere, porad nekoho kritizuje, ze mam pochybnosti, jestli to je opravdovy zenovy mistr. A ona mi napsala:
"Vypada to jako hovno, smrdi to jako hovno, ma to chut jako hovno a kdyz se toho dotknes rukou, rozmazne se to jako hovno. Co to je?"
Tak jsem od toho "mistra" radsi odesel. Podle tebe jsem u neho mel dodnes zustat a poslouchat jeho narky, jeho stiznosti a jeho rev, kdyz se nekdo odvazil jit svou cestou.
Buddhismus znamena probouzet v sobe soucit, to ano, ale soucit neznamena, ze nechas hlupaky , aby ti kydali hnuj na hlavu. To je jiny filozoficky smer, stoicismus.