Aikido a jeho využití :)

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Anonymní » úte 19. dub, 2005 15:42

a když nic tak alespoň uměli kopnout na hlavu aniž by jim upadlo tělo nebo noha

:D :D :D

ok ja som to myslel len ako pripomienku k tomu, ze sa tak sebavedomo vyjadruje. A ked si cvicil 4.roky karate preco si to nakoniec nechal tak?
Preco si zacal cvicit aikido a este k tomu 8.rokov fuu to je uz dost dlaho na to aby si o tom nieco vedel. A ktory smer karate si cvicil, gojuryu ?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » úte 19. dub, 2005 15:47

teda ako ja do aikida moc nevidim

heh vandrak a nemas aj nejakych kamaratov co cvicia aj aikido, zeby ti to pomohlo donho viac vidiet ako do tkd :lol:

Som zvedavy kam si das to svoje ikio nech je to uz cokolvek ked dostanes jeden uraken a mawashi Mrkající napadlo ta to vobec niekedy ?

tu dovol aby som sa trochu zasmial *cha cha* pred takym mawashi sa da uhnut lahsie ako si myslis, ale nac to rozoberam? :D pre teba je karate najlepsi a najtvrdsi styl (tu sa opat zasmajem ak dovolis *cha cha* )

ja sa k aikidu vyjadrovat nebudem (a ani nemozem :D ) lebo som ho nikdy necvicil :P ja sa radsej budem drzat 'ked sa do niecoho nevyznam, tak radsej drzim hubu :lol: '
ale vzdy si rad precitam rozne debaty typu 'aikido je naprd' :P podla mna je aikido skvele bu, ale osobne by som ho samotne necvicil (ne preto, zeby som sa bal toho, zeby mi bolo naprd, ale preto, ze by mi tam chybali kopy, udery apod. :D) ale myslim, ze ked niekto cvici napr. karate ( :roll: ) tak aikido, judo alebo hapkido su skvelym doplnkom :)
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jox » úte 19. dub, 2005 15:49

4Seraph: Abych mět trochu představu co to znamená 4 roky karate a 8 let Aikido - to je vod vočka kolik hodin (těch šedesátiminutovajch) tréninku tejdně? 4?
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seraph » úte 19. dub, 2005 22:50

4Jox: Nikdy jsem to nepřepočítával na hodiny, ale karate jsem se tehdy věnoval moc, chodil jsem jednu dobu na tréninky denně mimo sobotu a neděli a pokud si dobře vzpomínám, trval trénink nejméně hodinu a půl.
Pak jsem toho ze zdravotních důvodů nechal (hóódně natržený sval), několik let jsem vesele kynul a hledal něco, při čem se nemusím tak roztahovat , až jsem našel Aikido :wink:
To jsem cvičil ze začátku 3x týdně, a když přišla rodina, tak se to snížilo na 2x týdně. K tomu jsem zažil mnoho stáží včetně týdenních letních škol.
Toliko profesní životopis.
Jo a ještě jsem asi rok zakotvil v Kung-fu, ale nějak mi to v té době nesedlo, a tak jsem toho taky nechal.

Proč se ptáš? Někdy na odcvičených hodinách tak úplně nezáleží; znám některé talenty, kteří byli za rok dobří jako jiní za dva roky.
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jox » úte 19. dub, 2005 23:52

Seraph píše:Proč se ptáš?

No, zajímalo mě, čim je ten tvuj pesimismus podloženej. Vidim, že si můžu myslet že v karate jsi zajel dost dalekko, ale v aikidu by se lecjaký vobzory eště daly vobjevit. Ale píšeš to po 8 letech tak jak se obvykle cvičívá, né ňáká "návšteva" párkrát za uherskej rok. Normální člověk by asi byl někde na úrovni nižšího danu a už by to už snad mohlo vypadat že to někam vede. Chmmmm... :?
Seraph píše:Někdy na odcvičených hodinách tak úplně nezáleží; znám některé talenty, kteří byli za rok dobří jako jiní za dva roky.
To jo, 1:2 jo. Ale když neberu zázraky, 1:5 to nebejvá a při 5:1 toho člověk nechá dřív, proto myslim mělo smysl se ptát.
[voprava, páč sem se koukám v noci trocha přepočítal :roll: :lol: ]
___
Jox
Naposledy upravil jox dne stř 20. dub, 2005 7:38, celkově upraveno 1
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josefmlady » stř 20. dub, 2005 1:18

tohle téma se neustále opakuje, ale nedá mi to, abych si nerýpl. aikido je určitě reálná sebeobrana a proto je většina jeho stoupenců připravena kdykoli si zaspárovat s thajským boxerem, karatistou atd. :lol: :lol: aikido prostě bylo vytvořeno za účelem přežití v boji a proto je tak super reálné. :lol: :lol:
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Seraph » stř 20. dub, 2005 6:58

No, josefe, až tak úplně ironický bych nebyl - některé principy a myšlenky aikida jsou dobré.

Problém je ve způsobu cvičení a v zastaralých nebo nereálných útocích na trénincích aikido. Můj názor je, že oni ti aikidisti nakonec dospějou do stádia, kdy budou vnímat a cítit tu správnou vzdálenost při boji a budou svého protivníka kontrolovat, ať kope, seká nebo dělá co chce a ve správný čas pak provedou nějakou techniku. Ale proti sportovněji zaměřeným Bu jim to trvá o mnoho déle, ne o rok nebo o dva, ale třeba i o deset a více.

A s tím, že aikido bylo vytvořeno za účelem přežití v boji bych taky nespěchal; myšlenkový a duchovní základ aikida je jinde, ale to je na dlouhé večery a diskuzi.

Každopádně mi aikido nevyhovovalo pro nereálnost. Pořád jsem čekal, že s rostoucí technickou zdatností se budou ekvivalentně měnit i útoky, že po pochopení základních principů příjde něco jiného, ale ... nepřišlo nic. Ani na trénincích, ani na stážích. Pořád to bylo všechno tak nějak uzavřené do sebe, neukazovalo to, jak čelit hrubé agresi a útokům, kdy to útočník skutečně myslí vážně a chce ti moc ublížit, atd ... bla bla bla, špatně se mi vyjadřuje, nejsem nadán popisovat pocity tak, jak bych chtěl.

Ale možná jsem se na to díval ze špatného úhlu a chyba byla ve mně :wink: [/b]
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 20. dub, 2005 7:46

To Vandrak

Pocuj s tym UraKenUchi sa moc neohradzuj. S tym by si na ulici urcite nevyhral. Je to klasicky vykyvny uder (smer pohybu ruky je ako pri Shomen uchi) takze tam nemam o com. Mawashi Geri . Tento kop pokial neprevedies tak bleskovo ze ho nezaregistrujem tak skoncis na zemi ( jednoduchy vstup do tvojho pasma a nasledne Kokyu nage pekne na sanku. A vies co nasleduje potom. Rotacia klbu co ta pekne otoci na brusko a potom uz len dotahujem. Ako mlyncek. Tieto ,,zaklady,, by som moc nepropagoval. S tym sa ani nikde nechval. Je to hlupost. V tomto smere by si sa moc sklamal. :evil:

To Josef mlady: A ty si vazne myslis ze ziadny AIKIDISTA nesparuje. ??Ved to je len plus ked niekto boxuje a robi AIKIDO nemyslis? Preco si myslis ze AIKIDISTA je niecim obmedzeny. AKido je cesta hladania. A v hladani sa nemysli byt uzavrety, len do napr. Shomenuchi, Yokomenuchi ...
Chapes :?: :?: :?:

To all: Aikido nema hranic . Je to sposob ktory otvara brany. Len k tym branam treba kluc. A nie je jednoduche ho ziskat. Takze Aikido nie je pre laikov , ktori sa chcu naucit ubranit pretoze ti nemaju kluce k tymto branam. Bohuzial ...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 20. dub, 2005 11:46

t :D :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:17, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seraph » stř 20. dub, 2005 12:46

Zrovna jsem se chtel zeptat Tigra, jake vlastne ma zkusenosti s aikidem, ze se vzdycky tak "vzrusuje" a zastava se ho; takhle jsem se nejak rozohnoval, kdyz jsem aikido cvicil kratce a myslel jsem si, ze ho zcela chapu.

A ted jsi mi na to, Marvine, docela odpovedel. A navic - mas plnou pravdu a jsem rad, ze alespon nekdo umi aikido strizlive hodnotit.

No, ale kazdy jsem na takove urovni (v BU), na jake si zaslouzime byt a neni vylouceno, ze Tiger jednou otevre oci. Nebo naopak my otevrem oci :P
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Bujin » čtv 21. dub, 2005 12:02

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

sranda....
----------------------------------------------------
tolko expertov sa zrodilo....

jeden expert na aikido....druhy asi karate... :roll:

chlapci....nozom do chrbta sa nevihne ani jeden z vas...

samo sebou nikto....okrem carodejnych muzickov :lol:
-----------------------------------------------------
stale tie iste problemy....tie iste reci....
:roll:
musim Vas sklamat ale v aikide sa aj kope aj udiera....
tada JA kopem a aj udieram....preco nie.....ukazte kde je napisane ze sa to nesmie.....
a ked kopem a udieram tak to da rozum ze sa naucim aj ako uder blokovat a ako blokovat kop.....
NIE ?

Takze vlastne zalezi na jednotlivcovi ako bude ku treningu pristupovat...
ci len zopakuje co sa mu ukaze alebo bude trenovat aj mimo....
bude sledovat knihy, casaky, videa, zaznami zo stazi....a to nielen zo svjej organizacie.....
a mozno ked ho osvieti....ako ueshibu....bude skoro taky dobry....
Nieje to mozne?
no a co .....v podstate je to jedno....ja netvrdim ze aikido je najlepsie....
ale hovorim ze sa to da pouzit ako sebaobrana.

Caute
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » čtv 21. dub, 2005 12:05

jo este detail....pred asi 4 rokmi ked som hladal daco o rozpise technik
som narazil na zoznam ....aikidacky....z honbu dojo ...kde boli aj kopy
mawashi, maia, a yoko....
tie lietacky a premety sa nerobia.

Otazka je preco sa malo aikidakov kopmi a udermi zaobera?

TO je to co NAS MA TRAPIT .....ale to je len moj nazor.
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

To MARVIN

Příspěvekod Anonymní » čtv 21. dub, 2005 12:38

marvin píše:tiger - nebudem vam tu do toho zasahovat je to aj tak stale dokola to iste.
Ale prosim ta prestan sa tvarit, ze si zjedol aikido. Chodil si k stevovi par mesiacov, nemas absolutne potuchy o tom ako funguju kluby aikido a ako su vedene treningy na nich. Vies len to co chcel stevo aby si vedel. Nikdy si nebol na seminari, takze netusis ako je vedeni a co si mozes dovolit cvicit a ako. Nevies nic o tom kolko a ake vedomosti si z takeho seminaru odnesies a za aku cenu. Tak tu prosimta nekecaj o tom ake je aikido otvorene novym myslienkam a novym treningovym pristupom.
To, ze ty si chodis s kamaratmi zacvicit sebaobranu a motas do nej aj veci ktore si videl u steva je jedna vec, tam si mozes skusat a robit co chces.
Ale chod si zacvict na mesiac s tymto pristupom co mas do niektoreho aikido klubu a potom sa tu vyjadri OK. Ak ta ovsem nevyhodia po prvych dvoch treningoch ...

Každopádně mi aikido nevyhovovalo pro nereálnost. Pořád jsem čekal, že s rostoucí technickou zdatností se budou ekvivalentně měnit i útoky, že po pochopení základních principů příjde něco jiného, ale ... nepřišlo nic. Ani na trénincích, ani na stážích. Pořád to bylo všechno tak nějak uzavřené do sebe, neukazovalo to, jak čelit hrubé agresi a útokům, kdy to útočník skutečně myslí vážně a chce ti moc ublížit, atd

toto zhruba celkom dobre vyjadruje moznosti a objem vyuky popisal si to vystizne. Poznam to velmi dobre, vsetci ti hovoria treba na sebe pracovat a makat a ked to zacnes naozaj robit zistis, ze za par mesiacov nie je kam. ;( a na tvoje nove otazky neexistuju odpovede ani treningove moznosti ... a vysledkom su staznosti, ze si moc tvrdy, rychli a ze sa s tebou neda potom cvict.

Dobre Marvin suhlasim s tvojimi nazormy a davam ti za pravdu, ze AIKIDO kluby su ,,uzavrete,, a nechcu si viac pripustit, ale dajme si otazku co brani jednotlivcovi (ktory navstevuje klub AIKIDA) aby skusal doma nieco prakticke (viac kopov, uderov atd) na zaklade toho co sa nauci na treningu AIKIDA. Viem ze je to trosku skresleny nazor ze vela ludi chape AIKIDO len ako uzavrety system ktory ma v sebe len utoky typu (Yodan ts.,Yokomen,Schomen, Chudan a kadejake dori), ktore su neprakticke atd. Lenze stacilo by keby sa spytali trenera AIKIDA co to vlastne vsetko obnasa v sebe (napriklad Yokomenuchi ...). Nikde na treningu sa nehovori o tom ze to Yokomenuchi je v realite aj facka a i. Ide tu vlastne len o zakladny pohyb ruky na ktory sa uci AIKIDOKA uhynat. Principy Kokyu ho je mozne aplikovat na kazdy utok. Ci uz kopy alebo udery vseobecne. Len k tomu treba ten kluc ako kopat a ako pouzit kokyu ho pri takomto utoku. To je moj nazor. Ano je pravda ze ked AIKIDOKA pride domov z bezneho treningu AIKIDA tak si povacsine mysli ze to mu ,,staci na obranu,,. Tuto je ta chyba. Bezny trening Aikida ta nauci len princip, ale tento pricip musis niekde zuzitkovat inac ti je narit. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

A nemysli si ze som nebol na nijakom hromadnom treningu, bol som aj tam a je to presne to o com hovorim. Len o principoch ktore si do praxe musis zapracovat sam to ta nikto nenauci. Na to treba specialnu pripravu. 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 21. dub, 2005 12:50

A co by nam k tomu povedel RealAIKIDOKA dlouho uz tu nebyl.Tigere povez mu at se obcas ukaze a sdeli nam sve postrehy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seraph » čtv 21. dub, 2005 13:04

Bujin píše:Takze vlastne zalezi na jednotlivcovi ako bude ku treningu pristupovat...
ci len zopakuje co sa mu ukaze alebo bude trenovat aj mimo....
bude sledovat knihy, casaky, videa, zaznami zo stazi....a to nielen zo svjej organizacie.....
a mozno ked ho osvieti....ako ueshibu....bude skoro taky dobry....
Nieje to mozne?

Bujine - z knih, casaku, videi a zaznamu ze stazi se nic nenaucis. Leda teorii. Clovek musi cvicit s nekym druhym, aby se naucil aplikovat techniky nebo principy tak, aby fungovaly .... musi se neustale prispusobovat partnerovi a naucit se reagovat, kdy partner zareaguje jinak, nez by mel. Rika se tomu Renraku Henka waza nebo jen Henka Waza. Jedine tak si vybudujes cit pro spravnou vzdalenost a pro nacasovani.
No, nemysli si, ze jsem si tim neprosel. Mam jeste nekde doma hodiny a hodiny natocenych stazi a seminaru a jine veci, ale nikdy ti to nevynahradi poradne cviceni s patnerem
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod nemea » čtv 21. dub, 2005 13:16

hm, už som to písala, že osensej bol vojak z povolania a robil v boji to, čo vojaci bežne robia... likvidácia nepriateľa a pod. robil veľa a rôznych bojových umení, myslím, že to bol celkom slušný stroj na zabíjanie. predvojnové aikido bolo tvrdé a nebezpečné. to, čo nám zanechal bola možno určitá forma "pokánia". po tom, čo všetko zažil asi nebol problém pretvoriť v sebe svoje postoje a stať sa človekom, ktorý obhajuje spojenie s univerzom a mier...veľa ľudí cvičí aikido ako sebaobranu, ale kde ostal ten osensejov odkaz? v západnom myslení si určité východné filozofie nachádzajú miesto iba veľmi ťažko, fungujeme na dvojdimenziálnom princípe /telo, duša/ a málokomu sa chce, keď začne cvičiť aikido, čítať a snažiť sa pochopiť, o čom to osesejove aikido ku koncu bolo.
ale inak, ak sa mi raz podarí aikidom ubrániť, určite sa tým pochválim :D /len dúfam, že sa nedostanem do takej situácie, kedy by som sa musela brániť, to dá zabrať aj chlapovi :D /
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » čtv 21. dub, 2005 17:29

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:16, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: To MARVIN

Příspěvekod Anonymní » pát 22. dub, 2005 6:11

ukropcany píše:
Tiger píše:...musis zapracovat sam to ta nikto nenauci.
Toto je osudový omyl, ktorý vedie ľudí k tomu, že si vymýšľajú vlastné štýly... je to frustrujúce, že chýbajúci učiteľ je nahradený vlastnou kreatívnosťou...

To UKR: neeeeeeeeeeeeeee tak som to nemyslel!!

Ziadne vlastne styly. Len aplikacia technik a principov ( tych tradicnych) na realne bezne utoky na ulici. Nic viac . Tvrdsie a rychlejsie odpovede na utoky atd. Netreba to chapat spatne, ze pretvaranie stylu alebo nieco podobne.

To Marvin: Nooo s tou stodolou je to zaujimave. :P :P :P To ma pobavilo. A co tak skusit cakat pred stodolou , dokial odtial niekto nevyleti na koni s pistolou a toho spacifikovat?? Mozno by sa niekto ujal robit UKEHO. :P :P :P :P :P :P
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » pát 22. dub, 2005 6:12

to marvin: veľa čítam a spájam súvislosti. už si nepamätám meno autora, ale osensejov životopis je super čítanie, zhltla som ho raz dva.
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Seraph » pát 22. dub, 2005 6:38

nemea - nenapsal tu knihu Krajco nebo tak nejak? To byla fakt dobra kniha, taky se mi velmi libila.
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...