Nedavno ma navstivila osoba, ktora cvici a vyucuje qigong v jednej z vacsich qigongovych organizacii na Slovensku. Cela natesena mi ukazovala fotky z ich cvicenia, na ktorych boli neidentifikovatelne prejavy. Urcite to poznate, take fotky sa prejavuju nepredvidanymi a neocakavanymi smuhami, svetelnymi efektmi vo forme roznych obrazcov atd., a ktore interpretovala ako dosledok spravneho cvicenia qigongu. Nechcel som jej brat iluzie a tak som jej to nevysvetloval (mozno som urobil chybu, ale rozhodoval som sa momentalne na zaklade viacerych faktorov, na zaklade jej prejavov a jej cvicenia som si myslel, ze bude lepsie to nechat na pozdejsie). Avsak zda sa mi, ze je to obecna tema, ktora si zasluzi viac pozornosti (a preto to tu pisem). Nazdavam sa, ze taketo prejavy su prave naopak dosledkom nespravneho cvicenia qigongu. V qigongu by malo ist o zvladnutie nasej vlastnej energie, o jasne vedomu pracu s energiou a nie o nekontrolovatelne hmyrenie energie vokol nas. Pokial niekto stoji v zhan zhuang(u) len preto, aby mohol citit prudenie roznych energii atd. (ako sa dotycna osoba vyjadrila), takato prax je nespravna, nema zmysel a mina sa ucinkom, pretoze taka osoba vlastne nevie, co robi a nerozumie, aky vysledny efekt moze mat to, co robi. Samozrejme ze na zaciatku najprv musi byt nieco, aby sa s tym mohlo pracovat, ale dotycna osoba nie je zaciatocnik, venuje sa tomu roky a ma dost vysoky stupen v hierarchii daneho qigongoveho systemu. Pre mna to znamena, ze dotycna osoba bola vyucovana nespravne a rovnako nespravne to uci a odovzdava dalej. Co s tym? Zostava mi povedat jedine: snazte sa vediet, co robite, nebudte slepi.
Miro