Meditace a BU

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Re: EB

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 8:44

roza píše:EB - Bohuzel i toto forum dokazuje muj vyrok o tvych trech prispevcich...

Jak muzes ,prosimte ,v jednom prispevku stacit zmatlat dohromady dva natolik rozdilne pojmy jako vjem a pocit ,obvinit druheho ,ze snad nevi o cem pise,a ve finale nekomu vyctes ,ze jen filozofuje?Ty?

Roza

Roza, jestli ti můžu nějak pomoct, napiš co tě trápí, klidně v soukromém mejlu, můžeme to probrat. Jinak nebudu odpovídat na ®ÁDNÉ agresivní výstupy podobné tvým. Nejsem si vědom, že bych se tě někdy něčím dotknul. Ok?
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

EB

Příspěvekod roza » čtv 16. čer, 2005 8:46

spravne - neodpovidej
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 16. čer, 2005 8:48

Roza, to máš sice pravdu, ale já jeho příspěvek chápu tak, že strach můžeš překonávat, ale vždycky ho máš. V jakékoliv krizové situaci ho máš. A záleží jen na tobě jak se s ním vypořádáš, jak ho umíš ovládat a dát na jevo ! Strach se Může projevit i ve škole než začne vyučovací hodina nebo již ráno, když máš tam jít a zjistíš, že neumíš na písemku či nemáš domácí úkol. Jde o to, že člověk Ti nemusí nic říct, nemusíš ho vidět, ale jenom strach z představy té situace Tě donutí třeba udělat chyby i tam, kde normálně bys je neudělal.

I v bezvýchodných kriz situacích jako je nějaké ohrožení na životě atd. Je před agresorem velmi důležité vystupovat tak, že strach nedáš na jevo. On bude vědět, že má s tebou mluvit jako se soupeřem a ne jak s ustrašenou malou myší.

A nebo, když už jsi v nějakém boji, tak čím víc Tě strach donutí zmatkovat tím, budeš dělat větší chyby a jsi ... . Je důležité se naučit svůj strach ovládat. Není to vjem s tím souhlasím, ale je to charakteristický pocit, který má každý z nás a projevuje se u každého jinak. Je na každém z nás, aby se s ním naučil pracovat !!!
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

poznámka

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 8:54

Je zajímavé, že na jiných stránkách jsem se nesetkal s tak velkým množstvím povrchních a agresivních reakcí jako na stránkách BU.

V souvislosti s tím jsem si uvědomil, že mnozí lidé, kteří se zabývají BU, mají zřejmě zafixované "bojovat, bojovat, bojovat" jako prvotní životní reakci. To však svědčí o velkém omylu a nesprávném pochopení SMYSLU BU, stejně tak o jejich osobní nezralosti a neznalosti sama sebe.

Vždyť přece naprosto první předpoklad, aby spolu mohli lidé komunikovat, je vytvořit přátelské ovzduší. Bez toho nemá smysl pokračovat.
Naposledy upravil Empty_Bell dne čtv 16. čer, 2005 8:55, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 16. čer, 2005 8:54

KROKAC - to muzes mit samozrejme pravdu ,ja se ale vyjadroval k moznosti prinosu debaty o tomto s clovekem ,ktery neni vybaven ani teroretickymi ani praktickymi zaklady ,a jeste vystupuje tim stylem jako EB.

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 8:59

roza píše:KROKAC - to muzes mit samozrejme pravdu ,ja se ale vyjadroval k moznosti prinosu debaty o tomto s clovekem ,ktery neni vybaven ani teroretickymi ani praktickymi zaklady ,a jeste vystupuje tim stylem jako EB.

Roza

Ano, to je správný postřeh. Rád se však setkávám s lidmi, kteří jsou teoretickými a praktickými znalostmi vybaveni, a rád se také nechám poučit. :) Nemyslím, že by moje neznalosti a "styl" nutně musely vést k tomu, co zde předvádí róza...
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 9:10

Krokac, tohle téma je trochu "subtilnější", jeden způsob je opravdu naučit se strach ovládat, či zvládat, což lze na nějakou dobu třeba pomocí autosugesce.

Meditační praxe však míří ke kořeni, k místu, kde se strach objevuje a mizí.

V podstatě i agresivita vzniká ze strachu, z pocitu ohrožení, z nedostatečného ocenění a podobně.

Jestli máš zájem, mohu téma, které jsi nastínil, rozvést trochu podrobněji, ale ptám se na to takto výslovně, aby mne tady někdo opět nenařknul z grafomanství. :)
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 16. čer, 2005 9:36

to Empty_bell: jen na okraj, bez jakékoli urážky a postranních úmyslů - kolik je ti prosím let?

Díky za odpověď.
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Meditace a BU

Příspěvekod mao » čtv 16. čer, 2005 9:36

Empty_Bell píše:Muzes teda rict jak se projevuje strach aniz bys pouzil telesny projev?
A co je to tedy strach pred tim nez na nej mysl zacne reagovat?

Strach je vjem, pocit. Projevuje se přesně tak, jak jej vnímáš v danou chvíli, než naskočí další reakce mysli.

Tvoje odpověď na můj příklad mi ukázala, že buď nevíš o čem píšeš, nebo ti nerozumím. Možná jsi dosud nebyl v takové situaci, kdy celek mysl-tělo reagovalo naprosto spontáně a bez myšlenky, nebo sis nevšiml, co se v té chvíli odehrálo a jenom filozofuješ. V tom případě bych další rozhovor o tématu nerozvíjel, to opravdu nemá být filozofické pojednání.

:D Ze by zase END? A co ze je tedy vysledkem teto diskuse? Neni to podobne jako v pripade Kultu osviceni?

PS: :) Strach je dusledek desu ze smrti, bolesti. A kdyby nebyla myslenka, kterou popiras ze existuje, pak uz neni ani strach, protoze to je jen fyziologicka reakce na tu myslenku. Ale sama osobe ta myslenka neni strasliva. Straslivy je ten pocit co ma cloveka primet k urcitemu chovani protoze se identifikuje se svym telem. Jinymi slovy, v mozku nemas receptory bolesti a kdybys nemel telo, nepoznas ze mas strach. Proto neni zadna reakce na strach, ale to stuhnuti je strach sam. Pocit strachu jak tomu rikas je to co povazujes za dusledek, takze predpoklad je u tebe nasledek, coz je nesmysl.

a k te spontalni reakci: Nevim o jake spontalni reakci mluvis. Jedine co se ridi opravdu samo je napr. srdce a dech, ale i to ma puvod v myslence, protoze je lze ovladnout myslenkou.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: EB

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. čer, 2005 9:38

roza píše:EB - Bohuzel i toto forum dokazuje muj vyrok o tvych trech prispevcich...

Jak muzes ,prosimte ,v jednom prispevku stacit zmatlat dohromady dva natolik rozdilne pojmy jako vjem a pocit ,obvinit druheho ,ze snad nevi o cem pise,a ve finale nekomu vyctes ,ze jen filozofuje?Ty?

Roza

Rozo promin, kdyz uz chces hovorit o rozdilech ve slovech, nauc se nejdriv spravne psat ceske vety dle pravidel pravopisu. Carka se pise za slovem, pak mezera, pak dalsi slovo, atd. :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. čer, 2005 9:42

Ze by zase END? A co ze je tedy vysledkem teto diskuse? Neni to podobne jako v pripade Kultu osviceni?

Všimni si že jsem tam dal víc možností.

1. možná jsem ti neporozuměl
2. nemáš tu zkušenost
3. máš tu zkušenost ale nevšimnul sis
4. teoretické řeči

Poslední tři body opravdu nehodlám dál rozvíjet, filozofií bez zkušenosti se nezabývám, sorry
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 9:44

posledni 2 anonym. clanky jsou od E.B.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 16. čer, 2005 9:51

K té meditaci. Myslím, že meditací nemůžeš dosáhnout eliminací strachu. To je prostě pocit, který budeš mít vždycky. Nebo se najde okamžik, který Tě vyvede z míry. Meditací přispěješ k tomu, že budeš sám klidnější, vyrovnanější člověk. Budeš na okolí působit velmi klidně, rozvážně a když to spojíš i s nějakým tím studiem co k meditaci patří, tak budeš krizové situace zvladat lépe. Ale nikdy se strachu nezbavíš. Je to pocit, který člověk v sobě bude vždycky uchovávat, protože by jinak byla narušena rovnováha. Strach může působit i kladně. Strachu se zbavit prostě nemůžeš.

Můžeš se ho naučit akorát ovládat !!!
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 9:54

Každá reakce mysli, která se zdánlivě odehrává jako plynulé kontinuum, je ve skutečnosti sled mikroreakcí, které startují jedna za druhou v těžko postřehnutelném sledu, během jedné vteřiny se stane docela velký počet událostí.

Mao, můžeš dát prosím nějaký příklad ze života, kdy tě něco opravdu vyděsilo?

Můžeš přesně a docela detailně popsat, co se v té chvíli odehrálo, jaký byl "postup" celého procesu?
Naposledy upravil Empty_Bell dne čtv 16. čer, 2005 9:55, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. čer, 2005 9:55

"Empty_Bell" , muzes prosim tedy napsat kolik ti je let? Hodne lidem to pomuze najit styl komunikace s Tebou - s detmi se mluvi jinak...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 9:58

123456 píše:"Empty_Bell" , muzes prosim tedy napsat kolik ti je let? Hodne lidem to pomuze najit styl komunikace s Tebou - s detmi se mluvi jinak...

Pokud ti to usnadní komunikaci, nemám věk, takže si vyber styl, který ti nejvíc vyhovuje (je ti nejblíž).
Naposledy upravil Empty_Bell dne čtv 16. čer, 2005 10:01, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. čer, 2005 10:01

©iva ať mě nakopne, "Empty_Bell" - předtím jsem si nevšiml, máš napsané bydliště "Brno". :lol: Tak už ani nepiš svůj věk, tohle stačí.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mao » čtv 16. čer, 2005 10:03

Empty_Bell píše:Každá reakce mysli, která se zdánlivě odehrává jako plynulé kontinuum, je ve skutečnosti sled mikroreakcí, které startují jedna za druhou v těžko postřehnutelném sledu, během jedné vteřiny se stane docela velký počet událostí.

Mao, můžeš dát prosím nějaký příklad ze života, kdy tě něco opravdu vyděsilo?

Můžeš přesně a docela detailně popsat, co se v té chvíli odehrálo, jaký byl "postup" celého procesu?

Tak napr. jdu po ulici. Ze vrat najednou vybehl velky pes a vrhl se na me. Probehla myslenka - "utoci, chce me kousnout, bude bolest". Citim tihu na prsou na okamzik - to je okamzik kdy vim ze mam strach. Neprijemny pocit me upozornuje ze bych mel neco delat. Pred tim jen probehla myslenka, ktera sama o sobe nebyla nijak strasliva a proto bych nereagoval tak rychle, jako v pripade neprijemneho pocitu, ktereho se chce clovek co nejdrive zbavit.

No dopadlo to dobre, jen se mi oprel o prsa a dychnul mi do obliceje. Ale pak se otocil a odesel.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 16. čer, 2005 10:05

123456 píše:©iva ať mě nakopne, "Empty_Bell" - předtím jsem si nevšiml, máš napsané bydliště "Brno". :lol: Tak už ani nepiš svůj věk, tohle stačí.

Tak bacha - z Brna je tady víc lidí a většina z nás je v pohodě ;)
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » čtv 16. čer, 2005 10:05

123456 píše:©iva ať mě nakopne, "Empty_Bell" - předtím jsem si nevšiml, máš napsané bydliště "Brno". :lol: Tak už ani nepiš svůj věk, tohle stačí.

©iva ti jistě udělá vše co budeš chtít.
To Brno tam je v tomto případě přesně kvůli tvé reakci.
Tahle story není o Brnu.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj