videicka

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Jendis » pon 27. čer, 2005 21:50

slintací smajlík....chci slintací smajlík :!: :!: :!: :!: :wink: :lol: 8) 8O
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 28. čer, 2005 5:28

muhehe, tak jako shinkendo_demo jsme dávali do auditka o korjú jako špatnej příklad, mám pocit, že tohle jsme tam i do auditka o naginatě dávali jako kvalitní příklady ;) muhehe

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 28. čer, 2005 8:42

Jo,Patriku,ale já ještě neměl rychlejší net :wink: Mám ho chvilku,takže se tím pomaličku prokousávám....víííííííííííííííš :wink: 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 28. čer, 2005 10:18

patrik píše:muhehe, tak jako shinkendo_demo jsme dávali do auditka o korjú jako špatnej příklad, mám pocit, že tohle jsme tam i do auditka o naginatě dávali jako kvalitní příklady ;) muhehe

Patrik

No jo, nemuzu si pamatovat vsechno :) Ale ta KSR naginata tam urcite nebyla, tak jsem objevil aspon tohle :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » pát 01. črc, 2005 18:30

M. Ueshiba "Budo", 1952 - 14 min. Me osobne to dost spravilo den

http://egor.gde.to/videolibrary/Aikido/ ... a/Budo.avi
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » pát 01. črc, 2005 22:53

Uz jsem to daval vedle, semka se to mozna taky hodi

Korejsky robot na cviceni Kendo, jako sparring partner ujde :)

http://mnm.snu.ac.kr/musa.files/모음.asf

Neni to uplne perfektni, ale hejbe se teda o dost lip nez bych byl cekal
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 02. črc, 2005 21:39

nevite nekdo, jestli existuje nejake video se Sun Lu Tangem?
(pripadne kde bych ho mohl sehnat?) :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 02. črc, 2005 23:18

Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pon 04. črc, 2005 11:36

chorche píše:M. Ueshiba "Budo", 1952 - 14 min. Me osobne to dost spravilo den

http://egor.gde.to/videolibrary/Aikido/ ... a/Budo.avi

Díky, to je pohlazení po duši.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 12:26

Dávám to sem, protože na kobudó... korjú... kobudžucu... neleze každej ;)

A taky pro lepší představu o starejch JPN školách

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nejdřív jsem nechtěl, protože to tu asi nikomu moc nedá, ale měl bych tu jeden klip ©intó Musó rjú džó...

http://www.classicalmartialarts.com/images/staff.wmv

Je to z roku 1967, pán, který tam cvičí s džó se jmenuje Takadži ©imizu (1896-1978) a byl 25. hlavním představitelem Rjú. Jeho partner s mečem je Ičitaro Kuroda, který vyučoval na Policejní škole v Tokiu (Jocua).

Je to dost unikátní záznam, kterř prý točil Donn F. Draeger na 8mm kameru.

Kata, kterou tam pánové cvičí se jmenuje taiša a je z druhé sady osnov Rjú, která se jmenuje čúdan waza.

(V titulcích na začátku je chyba... ty titulky říkaj, že je to uširo zue, což je předcházející kata.)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 08. črc, 2005 10:35

Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 13. črc, 2005 23:42

Hele tohle se vam mozna bude taky libit

http://www2.odn.ne.jp/ryuseiken/vs/index.htm

Mec (Kendo a Nito Kendo ) vs Kusarigama :-)

Jestli jsem dobre koukal tak to je 4:3 pro Kendo :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 14. črc, 2005 5:22

Picard píše:Hele tohle se vam mozna bude taky libit

http://www2.odn.ne.jp/ryuseiken/vs/index.htm

Mec (Kendo a Nito Kendo ) vs Kusarigama :-)

Jestli jsem dobre koukal tak to je 4:3 pro Kendo :-)

Rozhodně pěkný... nicméně, stejně jako s jinými podobnými "lehkými sparringy" jde o to, že ta kusarigama se používá-vala k útokům i trochu jinak... Je to jako když vidíš srovnávání šinaie a naginaty... taky si kendista oblíká sune, aby naginata mohla útočit i na nohy...

Nejsem exprd na kusarigamu, ale co jsem slyšel a viděl (tedy v katách Iššin rjú i jiných) a co vím z výkladu o historii... kusarigama byla oblíbená na dlouhou vzdálenost v době, kdy šermíři byli fakt šikovný... v ranném Edo (od začátku 17. století).

Myslím, že tohle džigeiko dělá někdo z těch mladších, řekněme začátečníků... prostě si TO chtěli zkusit.

Kupříkladu u nás (opět mluvím o katách, ne o sparringu - ten nemáme) se kusarigama používá až jako zbraň pro pokročilé. Po zvládnutí "celých" osnov s džó (potažmo tandžó i kendžucu). Takže na ní šáhneš nejdřív po deseti letech cvičení, přičemž "první roky jsi nebezpečný především sám sobě" (P.K.).

Ten člověk na tom klipu má kusarigamy dvě... takže to IMHO používá spíš jako kamu a občas zkouší švihnout tím "řetězem se závažím". Ale obvykle měl člověk v jedné ruce srp a v druhé ten řetěz (namotaný), tutíž mohl meč i blokovat prostorem mezi rukama (řetězem)... Jenže při sparringu s kendistou by to IMHO nešlo... Mimoto jeho řetěz má možná dva metry, ale některé kusarigamy měli řetěz mnohem delší (Iššin rjú 3,5 metru) Prostě věřím, že se těma dvěma kusarigamama, navíc tohohle typu, dost technicky omezil. Jestli vůbec nějaké znalosti o možnostech té věci má ;) .

Stejně tak se tam seká dost s pocitem, že nemáš v ruce nic nebezpečného, ale IMHO šlo spíš o to, že se v boji dost vyčkávalo a potom to prostě jeden, druhý nebo oba zkusili... šinken šóbu je vždy něco jiného, než tenhle typ dži geika... Bylo to asi víc jako šiai ve finále Mistrovství světa kendó :)

Další věc je závaží (je to jak s čepelí meče ;) ) když tam máš jen váček s čímsi, nevadí, když se proti tomu pohneš, zablokuješ řetěz a závaží (fundó) ti spadne na hrb... jenže v reálu to uděláš a na hrb ti spadne desetidekový ocelový závaží, koule posetá výčnělky... která Ti zaručeně neudělá dobře... muhehe.

Určitě je to ale supr klip... a tohle mý tlachání je jen teorie.

Patrik

P.S.
A kdyby jen kusarigama, ale takhle ókusarigama (totéž na metrové rukojeti) nebo kusaribó (kombinace srpu a dlouhé hole)... to jsou potom věci... bohužel tohle asi systematicky scíplo a nikde se neučí ;)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 14. črc, 2005 6:47

A nebomhlo sa stat, ze kvalitnou katanou by utocnik (obranca) tu retaz pri blokovani jednoducha presekol ?
Inac pekne video...
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 14. črc, 2005 7:00

raduz píše:A nebomhlo sa stat, ze kvalitnou katanou by utocnik (obranca) tu retaz pri blokovani jednoducha presekol ?

Stát se mohlo všechno... nicméně to vymýšleli a používali lidé, kteří to měli vyzkoušené ;)

Včera jsem třeba mách holí vzduchem a ona se rozpadla na dvě půlky, aniž by se něčeho dotkla... (únava materiálu, kaz?), ale obecně se vysvětluje, že meč kvalitní hůl z japonského bílého dubu nepřesekl...

Okinawský kobudó třeba používá jednu zbraň, vypadl mi název (poptám se Chozeho, nebo to někdo doplňte)... ale spočívá v pruhu kůže s rukojeťmi na obou stranách... která běžně sek kryla...

Nejsem způsobilej k tomu, špekulovat nad tím, jak to funguje, ale IMHO šlo o to, že ten sek mečem je zacílenej na určité místo (viz naše diskuze o meči, monouči, vzdálenosti a načasování) a když do toho seku vložíš nějakou věc, která ho pohltí, která může zachytit čepel jinde, než je její funkční část (což je právě monouči), nebude ta ostrost nebo energie seku sama o sobě stačit... Proto je také o něčem trochu jiném sekání nehybných makiwar a sekání lidí, kteří se pohybují... proto když laik kouká na kendó, nechápe, proč ten nebo jiný zásah neplatí... proto jsou seky aikidistů ve většině případů nefunkční... apod.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne čtv 14. črc, 2005 7:08, celkově upraveno 2
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 14. črc, 2005 7:04

tak prý je ta okinawská věc "tatami tempai"

a ještě doplnění, 2raduz... v 17. století byly obvykle kvalitní katany všechny ;) na naše poměry

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 14. črc, 2005 10:08

Samozrejme to je jen takova legracka ... nicmene zajimava.

Ale uplne k nicemu to podle me neni, pokud si ses vedom omezeni, ktere vyplyvaji z pouziti cvicnych zbrani (oproti skutecnym), tak se pri takovemhle "lehkem sparringu" muzes hodne naucit.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 14. črc, 2005 10:15

Picard píše:Samozrejme to je jen takova legracka ... nicmene zajimava.

Ale uplne k nicemu to podle me neni, pokud si ses vedom omezeni, ktere vyplyvaji z pouziti cvicnych zbrani (oproti skutecnym), tak se pri takovemhle "lehkem sparringu" muzes hodne naucit.

Jak píšu, je to takový teoretický tlachání.

Hrooozně mi to připomíná to diskutování zde http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=192

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 14. črc, 2005 10:17

patrik píše:
Picard píše:Samozrejme to je jen takova legracka ... nicmene zajimava.

Jak píšu, je to takový teoretický tlachání.

Hrooozně mi to připomíná to diskutování zde http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=192

Patrik

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale to video je fajn.... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 14. črc, 2005 13:47

Patriku :twisted: :D :lol: :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér