od Krokac » úte 19. črc, 2005 15:18
Lidičky já neříkám, že boj se naučíte cvičením forem. Je to jenom dobrá průprava a osvojení si technik. Příspěvek jsem napsal proto, že tu byly hlášky, že formy jsou k ničemu, když to není pravda, tak se to musí někomu vysvětlit.
Jinak samozřejmě, že nic nenahradí přímou zkušenost. To je jisté a s tím s vámi souhlasím. To máte něco podobného jako s učením se cizího jazyka. Můžeš mít sebelepší školu, ale když nevyjedeš do zahraničí a nebudeš nucený ten jazyk používat, tak můžeš mít plno zkoušek a státnicí a bude Ti to na hovno.
To samé je i v sebeobraně. Přízpěvkem jsem chtěl říct, že formy KOULE, LÍSTEK, VODA jsou dobrou průpravou poněvač, nikdy nevíš jak na tebe tví sparingové zaútočí. A ty musíš reagovat. Lepší si to ošahat na tréninku než v realu zjistit, že neumíš nic a můžeš mít nakrásně třeba 5 dan a stejně Ti to bude na ... . Když nebudeš umět naučené techniky aplikovat. A pokud jste někdy takový boj na tréninku dělali, tak mi nemůžete popřít, že ikdyž to jsou vaši kamarádi a v podstatě o nic nejde, tak se vám pořádně zvedne tep a adrenalin. Opravdu to z velké části imituje realnou situaci.
Musíte reagovat rychle, efektivně a správně. Jinak sebemenší chybu vám vaši kolegové dají patřičně znát.