ucinok vs ucinnost

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

ucinok vs ucinnost

Příspěvekod bjes » úte 02. srp, 2005 22:57

mohol by mi niekto vysvetlit aky je medzi nimi rozdiel ?
bjes
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gino » stř 03. srp, 2005 6:30

Asi stejný jako mezi efektem a efektivitou....
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bjes » stř 03. srp, 2005 9:42

Oo neze by to bolo to iste ale naco mi odpises toto ... radsej neodpisuj nic
:evil: ked to nevies vysvetlit tak radsej neodpisuj...
bjes
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » stř 03. srp, 2005 11:26

Bjes: ucinok a ucinnost ma ten isty vyznam, len sa pouzivaju pri roznych slovnych spojeniach. nad tym by som si hlavu nelamal.
ale kolega gino tresol uplnu tupinu, pretoze radsej by som na vlastnej kozi zazil efekt vybuchu granatu (hluk, zablesk) ako efektivitu granatu (ze na kolko casti ma roztrha... ;))) zhrnute do 1 vety: efektivny utok bez efektu ta zabije, efektny utok bez efektivity ti pohladi dusu svojou ladnostou, ale neublizi...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bjes » stř 03. srp, 2005 13:39

diky moc
bjes
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod bjes » stř 03. srp, 2005 14:04

ehm ak smiem este nieco aky je rozdiel je medzi ucinkom a ucinnostou v tomto odstavci ? :/
Bojovy princip Waijia je priamy a vyrazny. Ludia sa domnievaju, ze ak vsetko je [maju situaciu] v ich rukach, tak ze to mozu kontrolovat. Nikdy nedaj svojmu protivnikovi sancu kontrolovat cokolvek. Je to najlepsi sposob [best way], ako vyhrat v boji. V tomto pripade ucinok [effect] je najdolezitejsia vec. Bojovy princip Neijia nie je priamy a vyrazny. Ludia sa domnievaju, ze nie je lahke mat kontrolu v boji po cely cas. Takze iba ked spoznas dobre svojho supera, iba potom ho mozes skutocne kontrolovat. Nestaraj sa, ci tvoj super nieco kontroluje. On sice moze ziskat kontrolu, ale aj to ti dava sancu ho spoznat a kontrolovat. Je to najbezpecnejsi a najucinnejsi sposob [safest and most efficient], ako vyhrat v boji. V tomto pripade ucinnost [efficient] je najdolezitejsia vec.
bjes
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » stř 03. srp, 2005 14:51

To je trosku od veci prelozene, myslim... effect je efekt, nie ucinok. efficient je ucinok/ucinnost. mozno bojovat aj efektne (lahodne pre oko), ale bez efektivnosti to nema zmysel. :wink: :idea:
efekt je vacsinou pridruzena zalezitost nejakeho javu. kriteriom efektivnosti byva vacsinou vyhodny pomer medzi vynalozenym usilim a dosiahnutym vysledkom: udries - super sa zlozi = efektivny uder. vedlajsim efektom efektivneho uderu byva povacsine plac, krvacanie a skripanie zubami :lol: :mrgreen:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 03. srp, 2005 15:02

Gino ma pravdu. Rozdiel medzi ucinkom a ucinnostou je podobny ako rozdiel medzi efektom a efektivitou.
Povedane jednoducho, ucinnost je statisticke (napriklad percento uspesnosti) vyjadrenie (napriklad jedneho typu) ucinku.
Co sa tyka citovaneho odstavca, slovo ucinok bolo pouzite v zmysle, ze ludom z waijia (vonkajsich stylov) ide iba o vysledok, teda aby vyhrali, nic ine nie je dolezite. A slovo ucinnost bolo pouzite v takom zmysle, ze ludom z neijia (vnutornych stylov) nejde uplne o vysledok, ich prvotnym motivom nie je vyhrat za kazdu cenu (to by bol ucinok), ale o pouzitie najefektivnejsej, rozumej najucinnejsej metody (ktorou clovek moze ale nemusi zvitazit).
Povedane jednoducho, podla autora onoho clanku je cielom waijia zvitazit (pricom nezalezi na metode, ktorou to dosiahnem), v pripade neijia cielom je pouzit spravnu metodu alebo princip (pricom nezalezi na aktualnom vysledku boja).

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bjes » stř 03. srp, 2005 17:11

ahaaaa no dakujem vam moc krat to som potreboval vedet .este raz thx
bjes
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zpět na čínská bojová umění a sporty...