kniha o Tajči

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

kniha o Tajči

Příspěvekod Anonymní » stř 11. úno, 2004 20:01

Zdravím. Chci se zeptat: V levných knihách se prý objevila kniha o tajči
od Paula Cromptona (Nevím jestli jse to jméno napsal úplně přesně). Setkal jste se s ní někdo? Budu rád za jakoukoliv informaci.
Dík Zum
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » čtv 12. úno, 2004 8:32

No, jestli budeš rád za jakoukoliv informaci, tak třeba i za tuhle...:

S knížkou jsem se setkal v roce 1999, půjčil jí kámošovi a ten mi jí polil mlíkem (prej nerad :-) ) a tak jsem jí vyhodil. Před tím si ale prý stihl přečíst pár kapitol, a prej to bylo docela zajímavý. :-)
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » čtv 12. úno, 2004 8:43

Knížka se mi moc nelíbí. Zdá se mi, že autor si plete základní pojmy např. principy označuje jako pozice a vytváří tak, podivný náhled na cvičení jako takové. Ale už je to dlouho, co jsem si ji přečetl.
Myslím si,že na našem trhu je pár podle mne lepších knih:
např. Vít Vojta napsal skvělou knihu "Umění tchaj-ťi čchüan" a pro opravdu náročné cvičence (ale počtou si určitě i začátečníci)je
teď k mání:"Prubířské kameny ověřující pravost
umění Tchaj-ťi čchuan neboli Tajná předání rodiny Jangů" překlad knihy, kterou napsal nebo lépe řečeno přeložil z různých čínských materiálů Douglas Wile.
Taky knížka Zdenka Kurfursta "TAI JI QUAN - TRADIČNÍ STYL YANG"
je fajn.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. úno, 2004 20:42

... a jeste W. Lowethal: Nic vam netajim- vyborna kniha!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. úno, 2004 22:31

Díky všem
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

otázky marxismu leninismu jste čítal Kefalín?

Příspěvekod pavela » ned 15. úno, 2004 12:50

Nejlepší a jediná cesta jak opravdu pochopit Tchajti je přečíst si originální texty a zamyslet se nad nimi. Zejména spisy Chen Xina a Wang Zhong Yue. Já jsem je jako major terazky přečetl a neviem z toho nič... :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sat » pon 16. úno, 2004 16:05

Nejlepší a jediná cesta jak opravdu pochopit Tchajti je ho cvicit pod dohledem Sifu.
sat
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Yvan » ned 02. kvě, 2004 20:21

Další kniha :

"Prubířské kameny ověřující pravost umění Tchaj-ťi čchuan neboli Tajná předání rodiny Jangů"

nakladatel: Argo
ISBN: 80-7203-489-8

ORIGINÁL: T´ai-chi Touchstones: Yang Family Secret Transmissions PŘEKLAD: Miroslav Krůta a Gabriela Zoubková

Oficiální anotace z internetového knihkupectví http://www.kosmas.cz/ :

Způsob předávání a výuky starého čínského umění Tchaj-ti čchuan doznal v posledních desetiletích obrovské proměny. Zatímco dnes je běžně možné zakoupit řadu příruček různé kvality, čekal za starých časů žák někdy roky, než se s ním jeho učitel podělil o některou ze svých znalostí. Pouze neúnavně napodoboval pohyby svého učitele, a teprve když jeho mistr usoudil, že se dost snaží, udělil mu ústní poučení, která se zachovala v písemné podobě. Mistři nebyli mnohomluvní, a tak jejich slova znějí v porovnání s moderními příručkami stroze a často zkratkovitě. Mají však tu výhodu, že se opírají o dokonalé pochopení a nedovolí čtenáři, aby se ztratil v přemíře vedlejších údajů. Tajná předání rodiny Jangů představují nezbytnou příručku pro všechny, kteří chtějí jít v umění Tchaj-ti čchuan do hloubky a navázat na znalosti dávných učitelů.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

jediná a nejlepší kniha o Taiji

Příspěvekod pavela » pon 03. kvě, 2004 5:08

:roll: Chlapci a děvčata,jestli se chcete posrat a poblít,udělejte to co jsem v záchvatu sebepoškozování udělal já, stáhněte si Yang Luchan Book na http://www.taijiworld.com/download/Free_books.htm ,připravte si kýbl sedněte si na hajzl a dejte se do čtení. To je pokrm.... 8O
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 03. kvě, 2004 6:52

pavela - to je grc, kde si to vyhrabal? ...aaaaah, už som si uľavil, je to lepšie.... :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 10:33

wushi píše:pavela - to je grc, kde si to vyhrabal? ...aaaaah, už som si uľavil, je to lepšie.... :lol:

Mozete byt konkretni?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: otázky marxismu leninismu jste čítal Kefalín?

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 11:48

pavela píše:Nejlepší a jediná cesta jak opravdu pochopit Tchajti je přečíst si originální texty a zamyslet se nad nimi. Zejména spisy Chen Xina a Wang Zhong Yue. Já jsem je jako major terazky přečetl a neviem z toho nič... :lol:

Nejlepší a jediná. To zní krásně. Raději se řídím tím co napsal SAT
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: jediná a nejlepší kniha o Taiji

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 11:50

pavela píše::roll: Chlapci a děvčata,jestli se chcete posrat a poblít,udělejte to co jsem v záchvatu sebepoškozování udělal já, stáhněte si Yang Luchan Book na http://www.taijiworld.com/download/Free_books.htm ,připravte si kýbl sedněte si na hajzl a dejte se do čtení. To je pokrm.... 8O

Díky. K výše uvedenému stačí tento příspěvek.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 13:50

No jestli to Pavela četl jako Terazky,tak se nedivím,že nic nechápe.Doufám jen,že necvičí jako Terazky.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

kniha

Příspěvekod chenly » pon 30. srp, 2004 17:39

musim souhlasit s nazorem na knihu od W.Lowethala..Nic vam netajim,protoze ta je fakt dobra a za precteni stoji. :)
chenly
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod hrom » úte 31. srp, 2004 12:24

Knihu Paula Cromptona jsem si půjčil v knihovně. V první řadě je špatně přeložená, termíny jsou vycucané z prstu, popletené. Za druhé neobsahuje žádné zásadní informace. Stručná historie tchaj-ťi, stručné životopisy některých učitelů, stručný popis základních forem, pár postřehů o spojení tchaj-ťi s čínskou filozofií, medicínou, jinými styly, západními způsoby práce s tělem a pod. Ale všechno jen tak zlehka, po povrchu.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » úte 31. srp, 2004 13:07

Omyl píše:No jestli to Pavela četl jako Terazky,tak se nedivím,že nic nechápe.Doufám jen,že necvičí jako Terazky.

Volajaké čudné, Vežu vidím, gulu vidím a kde som ja? VNU??? :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » úte 31. srp, 2004 13:17

Knihu Paula Cromptona jsem si půjčil v knihovně. V první řadě je špatně přeložená, termíny jsou vycucané z prstu, popletené. Za druhé neobsahuje žádné zásadní informace. Stručná historie tchaj-ťi, stručné životopisy některých učitelů, stručný popis základních forem, pár postřehů o spojení tchaj-ťi s čínskou filozofií, medicínou, jinými styly, západními způsoby práce s tělem a pod. Ale všechno jen tak zlehka, po povrchu.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

nová kniha o taiji v češtině

Příspěvekod Yvan » ned 08. kvě, 2005 18:07

V češtině vyšla nová kniha o taiji :

Tchaj-ťi čchüan Zjednodušená metoda cvičení pro zdraví a sebeobranu
Čeng Man-čching

Nakladatel: Argo
ISBN: 80-7203-649-1
EAN: 9788072036493
Originál: T´ai chi ch´uan: A Simplified Method of Calisthenics for Health and Self Defence
Překlad: Milena Jeřábková, Jan Jeřábek
Formát: 144 stran, 19,5x12cm, česky, brožovaná vazba, 140gr.
Rok vydání: 2005 (1. vydání)

Z anotace :
První české vydání knihy, která patří ke klasickým textům zabývajících se touto disciplínou. Profesor Cheng byl přímým žákem slavného Jang Čeng-Fua a díky svému tvůrčímu přístupu k tradici se stal jedním z nejvýznamnějších mistrů tchaj-ťi 20. století. Podstatnou měrou také přispěl k rozšíření tchaj-ťi čchüan na západ, zvláště do USA, kde dlouhodobě působil.
Jeho text se zabývá především hlavními principy, konkrétní provedení forem je pak demonstrováno samotným autorem na unikátní řadě fotografií.

http://www.argo.cz/detail.asp?id=107752
http://www.kosmas.cz/knihy/107752/Tchaj-ti-cchuan/
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

for all

Příspěvekod Anonymní » pon 09. kvě, 2005 7:08

Knizka od Cromtona sa mi vzdy pacila, ale asi som nesiel tak moc do hlbky.

sun píše:... a pro opravdu náročné cvičence (ale počtou si určitě i začátečníci)je
teď k mání:"Prubířské kameny ověřující pravost
umění Tchaj-ťi čchuan neboli Tajná předání rodiny Jangů" ....

... tato kniha je naozaj asi len pre narocnych :), v jednej kapitole si clovek precita dlhy rozhovor o tom, ako Yang Lu Chan presviedca Yang Cheng Fua, aby sa venoval rodinnemu umeniu a pomohol tak celej Chine, no a v inej kapitole zisti, ze sa nikdy spolu nevideli, pretoze jeden zomrel skor, nez sa stihol druhy narodit. Cize kniha plna misticizmu. Vypada to, ze su to prelozene rozne uvody, zavery a rozpravy z roznych povodnych knih, co niekomu moze vyhovovat.

Cheng Man Ching - Nic vam netajim: kedysi mi knihu pozical Sun, bola celkom zaujimava, az do okamihu, ked nejaky Chengov ziak povedal nieco v tom zmysle, ze ked zacal Mistr cvicit, cela miestnost sa rozziarila jeho energiou. Vtedy som si uvedomil, ze predsa len to boli hippies, a bohvie co brali.

No a nie ze by ma to nejako moc zaujimalo, ale neviete, ako dlho sa Cheng u Cheng Fua ucil? Ja som sa uz docital ze: vobec, pol roka, 3 roky (z roznych pramenov). No a preco je ta jeho zostava ina nez klasicky Yang styl?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...