MissingLink

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod TAPTAK » stř 21. pro, 2005 11:53

NAIA - potom se nabizi otazka, jestli neni vhodnejsi poridit si zbrojni pas a ucit se strilet.

Rimmer - i to je dogma, od ktereho se casem ustoupi. 'Dopredu a mlatit...'
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 21. pro, 2005 12:33

Konecne jsi na to kápnul :D
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SonyFalco » stř 21. pro, 2005 13:59

NAIA-někde jsem to četl,ale ted· ti neřeknu přesně jestli to bylo ve Fighter¶ magazínu nebo někde na internetu.
SonyFalco
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » stř 21. pro, 2005 15:08

NAIA píše:
Nebude to asi přímo k tématu, ale trošku obecnější....
Myslíš si že se na ulicích dnes bojuje stejně jako za dob Jip Mana? Já myslím že ne a proto je důvod nebo spíš nutnost bojová umění neustále vylepšovat. To že je tu něco X generaci neznamena že to nemuže ustrnout zatímco doba jde dál.

ale!

muj sifu vyrustal v Hongkongu v 50. a 60. letech, tedy "za dob Yip Mana", pral se obden, a asi by nepochopil jak "jinak" se bojovalo tehdy a tam. vlastne ano - prali se mnohem casteji, mnohem casteji se zbranema (noze, dyky, sekacky, tyce... ), policie mela mensi pravomoce, bylo vice - a to i tezkych - zraneni atd., neco o cem se "civilizovanemu" yupiiikovi-teoretikovi z kancelare s kurzem Blitzdefense ani nesni. (sam jsem se v Hongkongu setkal s typkem, na ktereho si konkurencni gang pockal s macetama a sekackama a rozsekal ho na masle - ukazoval mi asi 30 hlubokych jizev na tele. 2 roky se pak pry schovaval). na tyby asi "kein Problem" moc nefungovalo, ze jo

a co se tyce "ustrnuti", dalsi z mnoha co nevi vo co go v tzv. tradici v b.u., ale o tom uz tady bylo napsano moc a moc, to by bylo mlaceni prazdne slamy

jestli je "vylepsenim" teoretizovani, psychologizovani, nove unikatni techniky, metody, postupy, instantni bojova umeni bez krve a potu, tak potes prdel
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 21. pro, 2005 15:38

Jestli se chces mejak do me navazet prosim...
Trochu ti to usnadnim. Tradicniho nic nedelam tak si posluz.

No ale... sekali se macetama, bojovali na noze.... Kde tam prosimte pises o strelnych zbranich?

Rika ti neco Benie W. Cooley? (instruktor S.W.A.T. jednotek)
Od neho jsem slysel ze bojovym umenim pro 21 stoleti jsou střelne zbrane. Neco na tom asi bude. Co myslis???

A proto jsem zminil tu modifikaci tradicnich umeni. Proti chladnym zbranim si myslim ze to je good ale proti strelnym asi ne. Nebo jak je na tom ten tvuj mistr se strelbou????

Zda se mi ze jsme trochu odbehli od tematu tak mi napis treba OZ at se tu mluvi vic o Missing linku protoze me to celkem zajima
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 21. pro, 2005 16:04

muj ucitel - ac Cinan - neni starecek s dlouhejma bilejma fousama, nezije v malem klastere hluboko v horach - chodi v obleku, ji priborem, surfuje po internetu a vlastni kreditni kartu, a s pistoli v realu - ne na strelnici nebo ve filmu- se uz taky setkal, nato vem jed, hongkongsky gangy nebyly bandy nejakejch usmrkanku s rybickama. pred realitou strelnych zbrani zadny z cinskych ucitelu b.u. nezavira oci, minimalne od dob Boxerskeho povstani.

pokud se bavime o sebeobrane, tak argument "kaslete na b.u., naucte se strilet" mi pro obycejneho cloveka prijde trochu zcestny. ucinnost (uz treba jen psychologicka) strelne zbrane je bez debat, ovsem nemusim hned na kazdyho s atomovkou, kdyz do me zacne strkat v baru (s kolika konflikty, ve kterych by bylo potreba pouzit strelne zbrane, se obycejny civilista setka?). pokud se budeme bavit o "profesni" sebeobrane nebo valce, tak to je jina.

sice nechodim v maskacich, ale strelba, noze, armadni systemy, survival apod. me pomerne zajima, na strelnici jsem se nebyl jen podivat, a uz jako malej jsem strilel z ledasjakejch veci ("skorpik", lehkej/tezkej kulomet, jezdil jsme totiz na vojensky tabory)

no offense, reagoval jsme na to, ze:

- za dob Yip Mana se lidi prali jinak - omyl
- "tradicni" b.u. jsou nemena po nekolik generaci atd. - omyl

zbytek kdyztak v SZ, nebudeme unaset tohle bezesporu velmi zajimave tema o chybejicim clanku mezi bezbrannou opici a supermanem
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saros » stř 21. pro, 2005 18:40

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:50, celkově upraveno 1
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod RBR » stř 21. pro, 2005 19:24

Saros píše:Rimmer - s tim klínem taky souhlasim, to by teoreticky měly být správě
A ještě k té diskuzi o pistolích, nevím jestli to je k věci ale, nevím jak vy, ale ve chvíli kdy někdo vytáhne bouchačku na vzdálenost větší než jeden metr, no já asi kdykoli, tak bych se netrouf ani hnout dit jemu stačí pohý pohyb prstu.

No pokud toho chlapa necháš pistoli vytáhnout a pak chceš zahájit nějakou sebeobranou akci, tak je to čistá sebevražda.
Pokud praktikuješ jakékoliv BU tak ti musí být jasné, že sebeobraná akce začíná nepozději, když si sáhá pod sako nebo bundu. Prostě zabránit mu ve vytažení zbraně je tvůj hlavní cíl. Pak ti BU může pomoci, později už jen modlitba. :lol:
Dá se předpokládat, že v tu dobu již budeš nějakou dobu s protivníkem ve sporu, takže šahat do saka pro kapesník nejspíš nebude. :lol:

RBR

PS: Hrát si na hrdinu jako jeden kameraman jedné televize, když má borec vytáhlou pistoli se nemusí vyplatit
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saros » stř 21. pro, 2005 20:03

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:50, celkově upraveno 1
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TAPTAK » čtv 22. pro, 2005 10:27

RBR - vole, jestli se nepletu, ten clovek z televize se prisel zastat zensky s kocarkem, kterou obtezoval sjetej fetak. To nebylo zadne hrdinstvi, ale obycejna slusnost.
Podle tehle logiky, az ti bude nekdo pred domem znasilnovat dceru, obejdu je velkym obloukem, protoze, co kdyby mel pistoli, ze? :roll:

Saros - mam moznost vnimat rozdily, videt a zkouset (aspon castecne) i jine pristupy a nejsem schopen posoudit, jestli se W/V-T sejde nebo aspon zacne schazet s tim, co chapu jako tradicni wingchun. A nezlob se, zatim do toho vidim tak malo, ze nejsem v tomto ohledu schopen vest solidni debatu. Navic se snazim hledat jedno ve druhem a tim spis nejsem objektivni.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod MirekBusin » pát 23. pro, 2005 13:40

SonyFalco píše:...velmistr Jip Man,který byl neporazitelný, nikdo ho nedokázal porazit a každý kdo ho vyzval na souboj byl sražený na zen aniž by se ho dotkl...®ádný z jeho nasledovníků se neodvážil dát si titul velmistr(maximálně mistr).Tak proč transformovat tento styl?... žákum by se měl předavat čistý VT.
...Mě nevadí,že jsem na stejné úrovni jako žáci s prvním stupněm, ale že jsou instruktoři na stejné úrovni jako žáci s prvním stupněm.

... a jestli neumřeli, tak čistý, nezmodifikovaný VingTsun předávají svým žákům dodnes.

Já koukám jako blázen. Ono mi to ani normálně nedělá velké problémy, ale teď mi to jde úplně samo. :cry:
"velmistr Jip Man,který byl neporazitelný, nikdo ho nedokázal porazit a každý kdo ho vyzval na souboj byl sražený na zen aniž by se ho dotkl... Člověče, mantineli, kde žiješ? V nějaké počítačové hře nebo v DVD filmu hongkongské produkce? Jsi vážně takový znalec Yip Manova života, abys mohl napsat, že nikdy neprohrál? A s tím titulem - na netu běhá video jeho syna, v němž je přímo napsáno: Grandmaster Yip Chun.
A co je "čistý" Ving Tsun? Viděl jsi někdy učitele Ivana Rzounka? Nebo jiné čínské učitele? A hongkongské? Rozdíly v jejich V/W CH/Tsun? Který z nich dělá ten "čistý" styl? To by mě (věřím, že nejen mě) strašně moc zajímalo. (Já bych se totiž konečně hrozně rád dozvěděl, kde se u nás učí ten jediný správný styl, tajně se totiž obávám, jestli náhodou už deset let nedělám něco podřadného. A můj učitel mi to jistě neřekne... :cry: ) A teď jsem si ještě mnohem nejistější, Tvůj odchod mi leccos indikuje :cry: :cry: :cry:

Rovněž jsem docela překvapen, "že jsou instruktoři na stejné úrovni jako žáci s prvním stupněm". Z mých žáků si to totiž nikdo nemyslí, dokonce ani ti na desátém stupni.

Bušín, stále ještě s debilním výrazem :D

P.S.: Vzkaz pro mého kamaráda Taptaka: Tohle, co prezentuje SonyFalco, se u nás opravdu neučí!!! Přísahám při EWTO. :lol:
MirekBusin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Saros » pát 23. pro, 2005 14:25

Naposledy upravil Saros dne stř 08. úno, 2006 11:48, celkově upraveno 1
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod doe » sob 24. pro, 2005 8:52

RBR píše:
Saros píše:Rimmer - s tim klínem taky souhlasim, to by teoreticky měly být správě
A ještě k té diskuzi o pistolích, nevím jestli to je k věci ale, nevím jak vy, ale ve chvíli kdy někdo vytáhne bouchačku na vzdálenost větší než jeden metr, no já asi kdykoli, tak bych se netrouf ani hnout dit jemu stačí pohý pohyb prstu.

No pokud toho chlapa necháš pistoli vytáhnout a pak chceš zahájit nějakou sebeobranou akci, tak je to čistá sebevražda.
Pokud praktikuješ jakékoliv BU tak ti musí být jasné, že sebeobraná akce začíná nepozději, když si sáhá pod sako nebo bundu. Prostě zabránit mu ve vytažení zbraně je tvůj hlavní cíl. Pak ti BU může pomoci, později už jen modlitba. :lol:
Dá se předpokládat, že v tu dobu již budeš nějakou dobu s protivníkem ve sporu, takže šahat do saka pro kapesník nejspíš nebude. :lol:

RBR

PS: Hrát si na hrdinu jako jeden kameraman jedné televize, když má borec vytáhlou pistoli se nemusí vyplatit

dovolil bych si neco podotknout k tomu co jsi napsal:
Ano je nejlele nenechat protivnika vytahnout pistoli a pokud uz je vytazena, je vec taktiky a situace, co kdy a jak podniknout.Rozhodne se nelze branit proti palne zbrani aniz bych na ni mohl dosahnout (do te doby je to jen taktika jak se k souperi dostat) a modlitba neni nutna, jen taktika a hloupost protivnika.Narazis li na profika, no udelej co chce ;o),budeli te chtit zabit, urcite ani nebudes vedet jak to priletelo,jinak mas sanci ze nechce tvuj zivot ale neco co mas.
Dále jeste k jednomu tematu, obrana proti palne zbrani a nozi, je prece jen rozdilna, kazde potrebuje neco jineho.
Ale hlavne k tvemu P.S: neznam za jake presne situace se to stalo, jestli videl zbran, nebo ne.Ale sam bych se asi zachoval po takticke strance jinak, ale rozhodne bych se pokusil pomoci. Jestli ty ne, mel by si se nad sebou zamyslet a docela vazne.A stim hranim si na hrdinu, to nemas pravdu, ten clovek byl hrdina, nebo alespon cestny clovek. V dnesni dobe najit nekoho kdo se te zastane aniz by te znal to je docela nemozne.
doe
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » sob 24. pro, 2005 11:38

No,ten člověk(p.Velíšek) zbraň neviděl,jel s kočárkem okolo a viděl,že je tam žena obtěžovaná zfetovancem....zbraň se objevila,až když se přiblížil a v té chvilce se rozhodnul ustoupit,ale už bylo pozdě.Mohlo se to stát komukoliv...nedostal nejmenší šanci,v podstatě byl popraven.
Takže asi tak.....přeberte si to,jak chcete...jestli se to vyplatilo,nebo ne.....jestli šel bezhlavě,nebo ne.....jestli.......já osobně v něm vidím slušného člověka,který se zastal druhého a nedopadlo to.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MirekBusin » sob 24. pro, 2005 14:59

Saros píše:MirekBusin - Ono možná s tou tradičností a správností toho či onoho nakonec půjde nejpíš jen o různé výukové postupy, jak dosáhnout na konci cesty toho samého nebo hodně podobného že?

Myslím, že by to tak mělo být. Ale jestli to tak je...

Mě spíš překvapila vyspělost SonyFalca, mezi jinými perlami taky hláška "neporazitelný... nikdo ho neporazil... aniž by se ho dotkl..." No, Yip Man už je mrtvý, ale vím ještě o třech takhle dobrých manících; kdybys je, Sony, ještě hledal, tak jsou to: Superman, Batman a Spiderman. Good luck, chlapče!!!
MirekBusin
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod majkx » čtv 29. pro, 2005 10:03

To Naia, píšeš o střelných zbraních jako o nejlepší možné sebeobraně, tedy pokud jsem to dobře pochopil. Já střílím velmi dobře, 8 let střílím pravidleně tak 200 nábojů měsíčně, střílím i combat střelbu, ale zkus si rozšířit pohled, sežeň si výcvikovou kazetu od Danyho Inosanta pro policisty v L.A., tam asi uvidíš co jsi ještě neviděl a to, že si policisté do vzdálenosti cca. 5 m s pistolí proti Danimu ani neškrtli a on byl ozbrojen pouze nožem, nebo se podívej na výcvik filipínských speciálních jednotek, tam cca. přibližná vzdálenost a někteří tu zbraň nestačili ani vytáhnout a byli by vykucháni jedna dvě. Nemůžeš srovnávat pohled instruktora S.W.A.T. s pohledem civilisty, pokud tedy nejsi příslušník PČR u zásahové jednotky nebo URNY a aplikuješ ten pohled na svou prácí. Uvědom si, že ti to lidé nezasahují v rámci nějaké sebeobrany, pokud zasahují musí počítat s tím, že budou muset střílet a zabíjet. V civilním životě pochybuji, že by někdo z nich okamžitě při sebeobraně okamžitě vytahoval střelnou zbraň. Nebo si přečti nějaké knihy o policejní práci, tam se dozvíš, že třeba feťáci s nožem v ruce 4x prostřelní ráží pětačtyřicet ještě stačili doběhnout a toho co střílel zabít. Nošení zbraně sebou nese velkou zodpovědnost a velké riziko falešného pocitu bezpečí, tohle ale pochopíš až někdy budeš muset tu zbraň na někoho vytáhnout. Nic ve zlém, jde mi jen o to, aby si se podíval i jiným pohledem.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hefaistosh » stř 08. úno, 2006 21:25

No já bych MissingLink vůbec neřešil.Co jsem se takhle občas dozvěděl o historii různých Bu tak vono to dřív nebylo jiný,všichni se učily všude možně, povyměňovali si informace a nakonec si založily vlastní styly,které teď nazýváme tradiční.Dále po tisiciletí má člověk stále stejnou anatomii,tak je velká pravděpodobnost,že jak ú toky tak obrana se moc nezměnily a nezmění.Jediné co můžeme měnit jsou tréninkové metody a proto vznikají nové styly a koncepty.Tohle je jenom můj názor tak mně prosím nekamenujte.
hefaistosh
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod NAIA » stř 08. úno, 2006 22:28

majkx píše:To Naia, píšeš o střelných zbraních jako o nejlepší možné sebeobraně, tedy pokud jsem to dobře pochopil. Já střílím velmi dobře, 8 let střílím pravidleně tak 200 nábojů měsíčně, střílím i combat střelbu, ale zkus si rozšířit pohled, sežeň si výcvikovou kazetu od Danyho Inosanta pro policisty v L.A., tam asi uvidíš co jsi ještě neviděl a to, že si policisté do vzdálenosti cca. 5 m s pistolí proti Danimu ani neškrtli a on byl ozbrojen pouze nožem, nebo se podívej na výcvik filipínských speciálních jednotek, tam cca. přibližná vzdálenost a někteří tu zbraň nestačili ani vytáhnout a byli by vykucháni jedna dvě. Nemůžeš srovnávat pohled instruktora S.W.A.T. s pohledem civilisty, pokud tedy nejsi příslušník PČR u zásahové jednotky nebo URNY a aplikuješ ten pohled na svou prácí. Uvědom si, že ti to lidé nezasahují v rámci nějaké sebeobrany, pokud zasahují musí počítat s tím, že budou muset střílet a zabíjet. V civilním životě pochybuji, že by někdo z nich okamžitě při sebeobraně okamžitě vytahoval střelnou zbraň. Nebo si přečti nějaké knihy o policejní práci, tam se dozvíš, že třeba feťáci s nožem v ruce 4x prostřelní ráží pětačtyřicet ještě stačili doběhnout a toho co střílel zabít. Nošení zbraně sebou nese velkou zodpovědnost a velké riziko falešného pocitu bezpečí, tohle ale pochopíš až někdy budeš muset tu zbraň na někoho vytáhnout. Nic ve zlém, jde mi jen o to, aby si se podíval i jiným pohledem.

Nepleť se já jsem nepsal že střílení je nejlepší sebeobrana. Jenom že je to důležité cvičit. A ještě k těm testům....
Jo Dan Inosanto je dobrej, ale... tohle jsou oblíbené řeči nožířů že je nůž nebezpečnější než pistole. Tady jde ale o reakci, a ten nožíř je ve výhodě protože útočí. Jestli srovnáš podmínky. Tím myslím: postav Dana I. a sebe na čáru 5 metrů od sebe a ty si vem do ruky pistoli a Dan ať si vezme nůž. Protože jinak to je jen protěžování nože před pistolí.
Stejně tak kdybys měl Dana s nožem v pouzdře a tys 5 metrů od něho tasil pistoli. Kdo to asi vyhraje co?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 08. úno, 2006 22:35

Ještě pro pořádek, ja nejsem zastáncem toho že pistole vyřeší všechno. A nože v rukou útočníka maximálně repektuji.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » stř 08. úno, 2006 22:46

Zase Dan I. pretože použije ruky a nohy.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...