Cchi a ti kdo ji v kung - fu popiraji...

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Cchi a ti kdo ji v kung - fu popiraji...

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 12:28

Delate ve Vasi skole nejaka cviceni na vnitrni energii, nebo vite o skolach kung - fu ci dalsich bojovych umeni, kde se zadne cviky na vnitrni energii nedelaji :?:

Pripadne jsem slysel o par lidech v kung - fu, kteri otevrene rikaji, ze zadna cchi neni, jen ma clovek vetsi fyzicku a dela ruzne "finty" - jako Hladik s kopim, az to jako vysledek uziti vnitrni energie vypada a neni?

Vite o nejake skole krom v CR taj-ci, kde by byl propracovany system prace s chci :?:

Navic jsem zazil dost skol, kde se otevrene rika, ze se ma jen cvicit fyzicka a presnost technik, na "meditace" (tedy zbytecnosti, ktere k nicemu v kung-fu moc neprispivaji) neni cas... :twisted:

Podle mne se tahle mysticka stranka bojovych umeni v CR neuci prakticky vubec, coz je dost chyba...
Naposledy upravil Xaltotun dne ned 05. úno, 2006 15:45, celkově upraveno 1
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dacheng » ned 05. úno, 2006 13:01

Nektere skoly Yi Quan nepouzivaji koncept Qi. Co jsem slysel od Andrzeje Kalisze, tak jeho argument spociva v tom, ze pod pojem Qi Cinane schovavali radu veci, ktere bychom dnes mohli vysvetlit newtonovskou mechanikou. Neznamena to tedy to, ze by efekty ve cviceni, ktere se casto v bojovych umenich pripisuji Qi nebyly, ale spise to, ze by bylo lepsi je zkoumat vedecteji - ne pouze "vseobjimajicim" pojmem Qi.

Pro ukazku nazoru Andrzeje Kalisze viz napr jeho clanek
Qi - Magic Power?
http://www.yiquan.com.pl/artykuly/engqi.html

nebo si stahnete na jeho strankach pdf dokument o Qigong
http://www.yiquan.com.pl/artykuly/engqi.html (2.17 MB)
Dacheng
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » ned 05. úno, 2006 13:08

qi (cchi, kantonsky hei) neni rozhodne zadna mystika. napr. v LGHK se heigung (qigong) cvici hned od zacatku (dynamicky, staticky), jednpducha cviceni, zadny hokuspokuscaryfuk. nejvetsi "mystika" je pro me otec a ucitel meho ucitele, ktery za par dni oslavi 96. narozeniny. jinak cirkusacke kousky s kopim apod. naucim kazdeho za pet minut.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 05. úno, 2006 13:13

Xaltotun: to bych rád věděl, kdo se tady s tebou po tom tvym politickym extempore bude ještě bavit, když jsou tady podle tebe samý agenti STB ty umučenej tibeťane.Pro tebe se z čikungu tak hodí maximálně Falunkung. Takovýhle radikální antikomunisti měli většinou taťku v KSČ a u lidovejch milicí,že jsem blízko pravdy viď?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 13:17

Bohuzel jsem to slysel s tou newtonovskou mechanikou take...Ze jde jen o vetsi sehranost a presnost vyuziti svalu..

PM: Takze vy s energii cvicite? Nevis nahodou, jak nakonec skoncil dalsi klasik Hung - garu Usela, ktery co vim, vzal sve veci a odesel z Prahy do lesu, aby tam v lesni chysi asketicky zil a studoval kung - fu vice mystickym zpusobem?

Take by mne zajimalo, jestli v ceskych skolach nin jut su oni mistri nejvyssich stupnu, jak se jejich sefove casto nazyvaji tato cviceni i s polohami prstu u nich a soustredeni znaji ci nekoho ucili?
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dacheng » ned 05. úno, 2006 13:38

Myslim, ze mysticky pristup k bojovym umenim ve smyslu hledani neskutecneho k nicemu nevede.
Velci mistri bojovych umeni jsou podle meho nazoru take mistry indukce (vcetne introspekce) - tedy v utvareni poznatku ze smyslove vnimane skutecnosti.
K novym poznatkum samozrejme nemusime dojit skrze asketicky zivot a hledani "vyssiho" smyslu.
Dacheng
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Hm..

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 13:47

Pavelo par lidi mi reklo, ze bylo skoda, ze to forum, kde popisuji Vasi a Rzounkovu (nikoliv dalsich) Rudovernost z nejakych podivnych duvodu zavreli...

A ze rozhodne souhlasi v negativnim hodnoceni komunistu a jejich reforem se mnou..

Jinak jsi vedle jak ta jedle - z rodiny u nich nikdo nebyl - ovsem jako daleko vetsi problem bych bral, kdyby u nich byl a je propagoval jeste ted jako Ty se svym kamaradem Rzounkem ... A popisoval, jak jsou dnes Tibetane stastni, ze jim Cinane zrusili feudalismus a ze by bez Cinanu nemohli zit, neb jsou na nich zavisli..To uz je vrchol rude propagandy... :twisted:

Vzdyt jen kolik nejvyssich lamu a mistru skol zabili - stejne jako v CR lidi, co se zabyvali mystikou a vecmi neschvalenymi oficialni materialistickou ideologii... :idea:

Videl jsem vcera Pavelo korejsky valecny film Bratstvo ve zbrani - tam chodila jeho holka na komunisticke demonstrace jen za uplatek jidlem - uz to jim pomahalo..jako u nas v 48 natlak na Benese..A to svou propagaci dnesni zdrave Ciny delate Vy..blbnete lidi..

DACHENG: Jak ovsem vis, ze mysticke cile dosazeni nekutecneho mistrovstvi v kung - fu jsou nemozne? Podle mne clovek porad usiluje o neco lepsiho - takove ty mysticke techniky ze samizdatu v CR vydavanych - jako zabit nekoho uderem cchi technikou pisecne dlane..Dnes to asi nikdo neumi..Ovsem neumel v minulosti a nebude umet v budoucnu? To je otazka..
Naposledy upravil Xaltotun dne ned 05. úno, 2006 15:51, celkově upraveno 1
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Hm

Příspěvekod pm » ned 05. úno, 2006 13:59

Xaltotun píše:PM: Takze vy s energii cvicite? Nevis nahodou, jak nakonec skoncil dalsi klasik Hung - garu Usela, ktery co vim, vzal sve veci a odesel z Prahy do lesu, aby tam v lesni chysi asketicky zil a studoval kung - fu vice mystickym zpusobem?

no... Hung Kyun je "prizemni styl", jak jsem psal, cviceni jsou jednoducha, zadne velke vodeni energie, vizualizace, meridinany atd., proste jednoduche cviky jako jaat ma (stani v postoji), "podepreni nebes obema rukama" (seung sau tok tin), saam jin sau (tri roztazeni), gam kiu (zlaty most), prvni 2 sekce z "kroceni tygra ve znaku gung", prvnich 5 sekci z "tygra a jeraba", 1/5 z "peti zvirat" ci "deseti forem", no a pak "zelezne vlakno", sestava "bojoveho" heigungu od zacatku do konce, ktera trva cca. 30-45 minut. koordinace mysli (yi), pohybu, dechu/energie (hei) a prip. "zvuku" (ho, hei, hit, ng, wa, jaaa... ). mimochodem muj sigung nerad pouziva slovo heigung (qigong), radeji rika noigung (neigong), "vnitrni cviceni". zadna mystika, jen drina. jako heigung muzes cvicit treba i strecink nebo kliky.

David Usela - kdyz jsem se vratil z USA, tak u me a Alese nejaky cas cvicil, pak zacal s Chen taijiquan u Zhai Hua, od te doby jsme ho nevidel
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » ned 05. úno, 2006 14:32

Hosi, nechajte politiku stranou alebo sa presunte do ineho fora, pliz, inak to budem nemilosrdne mazat. Vdaka.
Moderator
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm,

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 15:19

Takze PM jak ctu Tva slova na konci:
mimochodem muj sigung nerad pouziva slovo heigung (qigong), radeji rika noigung (neigong), "vnitrni cviceni". zadna mystika, jen drina. jako heigung muzes cvicit treba i strecink nebo kliky.

Tak Tvuj mistr to bere ciste materialisticky jako svalova cviceni - viz. strecink, kliky a o zadnou vnitrni energii cchi nejde..Ty to vidis stejne?

Navic mi kdysi dost otevrel oci Mila Jedlicka (podle mne to byl super ucitel), ktery popisoval, jak sklenice, kterym se maji hranou ruky na show useknout vrsky se nelamou cchi, ale je pred tim nekdo narizne ci jak se pripravuji ty tasky na prorazeci techniky..Hold cloveku jsou otvirany oci.. :wink: A dik Milovi za to.. :oops:

Jinak lidi jako tehdy vrchni Hung - gar instruktor s Petrusem Usela jsou mi dost sympaticti - jit za svym snem..Takze tu chysi v lesich, kam pry z Prahy odesel, kde se venoval Hung - garu a budhistickym meditacim asi uz opustil..Cas idealistu v Cechach hold po tom nadseni 1989, ktere bylo casto zpusobena predevsim nasima velkyma ocima a neznalosti bohuzel zda se pomalu mizi a stale tvrdeji jde o cistou materii... :? 8)
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Hm,

Příspěvekod pm » ned 05. úno, 2006 16:58

Xaltotun píše:Takze PM jak ctu Tva slova na konci:
mimochodem muj sigung nerad pouziva slovo heigung (qigong), radeji rika noigung (neigong), "vnitrni cviceni". zadna mystika, jen drina. jako heigung muzes cvicit treba i strecink nebo kliky.

Tak Tvuj mistr to bere ciste materialisticky jako svalova cviceni - viz. strecink, kliky a o zadnou vnitrni energii cchi nejde..Ty to vidis stejne?

Navic mi kdysi dost otevrel oci Mila Jedlicka (podle mne to byl super ucitel), ktery popisoval, jak sklenice, kterym se maji hranou ruky na show useknout vrsky se nelamou cchi, ale je pred tim nekdo narizne ci jak se pripravuji ty tasky na prorazeci techniky..Hold cloveku jsou otvirany oci.. :wink: A dik Milovi za to.. :oops:

Jinak lidi jako tehdy vrchni Hung - gar instruktor s Petrusem Usela jsou mi dost sympaticti - jit za svym snem..Takze tu chysi v lesich, kam pry z Prahy odesel, kde se venoval Hung - garu a budhistickym meditacim asi uz opustil..Cas idealistu v Cechach hold po tom nadseni 1989, ktere bylo casto zpusobena predevsim nasima velkyma ocima a neznalosti bohuzel zda se pomalu mizi a stale tvrdeji jde o cistou materii... :? 8)

prrrr, nedavej mi do ust co jsem nerekl, nepsal jsem nic o tom, ze muj sifu "to bere materialisticky", psal jsem, ze i ciste "vnejsi" cviceni jako strecink ci kliky se daji provadet jako cviceni "vnitrni", tj. heigung, cviceni s energii - tj. presny opak toho, co mi vkladas do ust. HK v podani meho sigunga je "vnitrni" styl, podobne jako taiji, xingy a bagua, jen nema rad ten hokuspokus kolem.

jinak - uz jsem Ti to psal, ale Hladik, Petrus, Usela a spol. necvicili Hungga, natoz Ty; splacanina x stylu z knizek a videi je od HG na mile daleko. mimochodem Mila Jedlicka, kdysi Hladikuv instruktor, se na Hladikovych podvodech s energii (kopi, lahve... ) vedome podilel, takze o tom bude asi ledasco vedet.

co se misto teoretizovani prijit podivat na Hungga, ne Hladik-gar, pripadne na jine WCH nez ala EWTO? viz SZ
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm,

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 17:08

OK - ze se kliky i strecink daji delat za souasne koncentrace na cchi a jeji proudeni povazuji za nejlepsi variantu - stejne jako ze se ve vsech tech cvicich energie da citit.

Tohle jsem chtel od Tebe potvrdit - chci vazne beru ja i muj mistr, jen ze k jejimu posileni vedou i normalni cviky. Tomu rozumim a libi se mi to :wink: :oops:

Na jine kung - fu rodiny Hung se jdu brzy podivat a trochu si s nima pomerit styly..Ale povazuji WT EWTO za dostatecne kvalitni, ze nemam duvod se ucit jiny styl z pouhe nostalgie po vice orientalne vyhlizejicich technikach..
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Hm,

Příspěvekod pm » ned 05. úno, 2006 18:41

nevim co bych uz k tomu dodal, ale opet si me zjevne nepochopil - nenapsal jsem, ze k posileni hei/qi vedou normalni cviky, ale napsal jsem, ze i normalni cviky se daji cvicit jako heigung/qigong (tj. cvici se jinak nez "normalne") - a neni to o koncentraci na hei/qi, jak pises. mimochodem - ac stale mlad - pamatuju si jeste EWTO eru popirani hei/qi a jakehokoliv heigungu/qigongu - jenze pak prislo do mody taiji a vse bylo jinak, najednou se objevil WT qigong, prodluzovani ruky, koncentrace energie v koneccich prstu a prerazeni tasek (viz velmistr Leung Ting). zaverem - hei/qi neni o "vire", ale zkusenosti - mas-li zkusenost, nechapu proc se ptas a proc overujes - kdyz vis, ze citron je kyselej, proc to potrebujes potvrdit od ostatnich (?!). jestli je pro Tebe heigung/qigong ohybani kopi apod., tak pardon.

Xaltotun píše:Na jine kung - fu rodiny Hung se jdu brzy podivat a trochu si s nima pomerit styly..Ale povazuji WT EWTO za dostatecne kvalitni, ze nemam duvod se ucit jiny styl z pouhe nostalgie po vice orientalne vyhlizejicich technikach..

"po vice orientalne vyhlizejicich technikach" - tech sest let u Hladika se holt nezapre, vo tom zadna. kdyz budes uz v obchazeni tech skol s "vice orientalne vyhlizejicimi technikami", stav se i u nas, nas Hung Kyun je hodne, hodne jiny, to mi ver

at ti dobre proudi
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm,

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 18:51

Byl takovy ucitel, jmenoval se Gurdijev a ten ucil tanci, ze je to neco jako joga tela - ze se u toho normalne uvolnuje jista psychofyzicka energie - cili cchi..

Navic ucil zaky citit, jak normalni lidske funkce telesne z te prapuvodni cchi vychazeji - to by bylo dost blizko s ucenim Blavatske, ze i lidska tela se vyvijela z jemnejsiho, kde bylo to proudeni energie vice zretelne - a my uz to dnes tolik nejsme schopni vnimat a vidime i klik ci strecink pouze jako hru tela - svalu - vse to ale vychazi z nasi energie...

Na ten Hung - gar jsem s kamosem, co take rad lita do Hong - kongu domluven.. Pocvicime, uvidime..ale to je jen pro rozsireni si obzoru, ne ze bych to musel znova zacit..jak rikam WT mi pripada dost efektivni..
Naposledy upravil Xaltotun dne ned 05. úno, 2006 20:25, celkově upraveno 1
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » ned 05. úno, 2006 19:11

tanec,psychofyzicka energie, Blavatska, ha, ne, ja uz jsem napsal vsechno.

"kamos co taky lita rad do Hongkongu" - muzu se zeptat, jak se jmenuje Tvuj kamos? ono tech co "litaj do Hongkongu" totiz moc neni, to zaprve, zadruhe to neni ani v nejmensim zaruka dobreho Hung Kyun.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Lita..

Příspěvekod Xaltotun » ned 05. úno, 2006 20:24

Poslu Ti to do posty.., tusil jsem ze Vas moc nebude.. :twisted:
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » pon 06. úno, 2006 2:55

Pavela, povedal som koniec politike. Bavte sa sukromne.
Moderator
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Cchi a ti kdo ji v kung - fu popiraji...

Příspěvekod yin » pon 06. úno, 2006 6:58

Xaltotun píše: Vite o nejake skole krom v CR taj-ci, kde by byl propracovany system prace s chci :?:

Navic jsem zazil dost skol, kde se otevrene rika, ze se ma jen cvicit fyzicka a presnost technik, na "meditace" (tedy zbytecnosti, ktere k nicemu v kung-fu moc neprispivaji) neni cas... :twisted:

Podle mne se tahle mysticka stranka bojovych umeni v CR neuci prakticky vubec, coz je dost chyba...

Musíš cvičit Xaltotune. Až ucítíš plné břicho, vrať se sem k téhle debatě. Bohužel až se to stane, pravděpodobně zjistíš, že o tomhle nemá moc smysl mluvit... :wink:
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Xaltotun » pon 06. úno, 2006 10:54

Yin napsal:
Musíš cvičit Xaltotune. Až ucítíš plné břicho, vrať se sem k téhle debatě. Bohužel až se to stane, pravděpodobně zjistíš, že o tomhle nemá moc smysl mluvit...

Nejak jsem Tvou zrejme na neco narazku nepochopil..Muzes mi priblizit, o co se jedna nejak polopaticteji :?: :idea:
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod yin » pon 06. úno, 2006 11:13

Myslel jsem tím, že dokud nebudeš mít alespoň základní představu jak je to s nějakým qi gongem nebo vnitřním cvičením (jak píše pm) nemá smysl o tom debatovat. Ta představa, nebo zkušenost lze nabýt pouze tréninkem, ne účastí ve specializované škole. Je to součást veškerých bojových umění, proto nemá smysl hledat školu, která se na cvičení s qi specializuje...
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...