Dotazy k Tchaj-ťi

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re: a

Příspěvekod fakt » stř 10. kvě, 2006 11:58

roza píše:Snuro ,my nemame nic proti cchi ,jenom sem pises hrozny kraviny.

Roza

Já Snooriho docela chápu. Každý rád diskutuje o tom co má. Snoori je na začátku a teoretické znalosti mají navrch před těmi praktickými. Ty cvičíš a zjišťuješ co všechno nemáš. No a místo abys diskutoval o tom co nemáš cvičíš, abys to měl. Taky jsem býval štěňátko plné nadšení a představ. Až nadšení a představy odsune na druhou kolej práce a vytrvalost.......................z..v..o..l..n..í..š.
Přeji krásný den.
Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 10. kvě, 2006 12:13

jox píše:Snooorri: Už sis spočítal, kolik litrů oceli váží 20 kg? A jak by musela bejt tlustá šavle aby to vážila, i kdyby byla nakrásně třeba ze zlata nebo iridia? :lol: Neřikám že jí nikdo nemoh mít, ale aby bylo jasný vo čem mluvíme.
Viz tady. :wink:

Fe= 2,55 litrů
Cu=2,23 l
Zn=2,8 l
Ni =2,25 l
Ge=3,76 l
Díky kovalentním vazbám a vyššímu protonovému číslu se kovy dají těžko stlačovat. Dají se včak dobře kovat (posun jednotlivých atomů po sobě navzájem) a tím měnit svůj tvar.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 10. kvě, 2006 12:20

Já budu zase offtopic, srry, ale nedá mi to ;)

V japonsku byly ultra těžký zbraně taky, ale nemám šajna o přesné hmotnosti... házení kilama semotamo nenabízím. Jenom ale k tomu, jak je to praktické/nepraktické do boje...

Jde o to, že když na to maník v bitvě měl páru, IMHO nepotřeboval nějaký výrazný schopnosti, nebo technický fígle. Potřeboval prostě svaly... žádný čáry.

Třeba "tecubó" byly železné hole, ale ve skutečnosti železný kyje. Lidi, co je používali, byli dost silný a jediné, co dělali bylo, že s tím mávali kolem sebe ;) Pochopitelně se to přestalo používat v době, kdy se boj. umění přenesla do civilní sféry 8)

Jen tak nekonfliktně na okraj ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 10. kvě, 2006 13:39

Patrik má pravdu. Těžké kyje používali i v Rusku.
Zbraň se roztočila, vyhodila do vzduchu a nechala padnout na hlavy nepřátel. Použití je vidět ve známé historické fresce Děd moróz.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 10. kvě, 2006 13:41

fakt píše:Patrik má pravdu. Těžké kyje používali i v Rusku.
Zbraň se roztočila, vyhodila do vzduchu a nechala padnout na hlavy nepřátel. Použití je vidět ve známé historické fresce Děd moróz.

:lol: 8)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 10. kvě, 2006 14:00

Promiň Patriku. Vůbec si to nespojuj se svou osobou.
Hezký den. Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 10. kvě, 2006 14:03

v poho ;)

Obrázek

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » stř 10. kvě, 2006 14:18

:lol: :lol: :lol:
(To nevypadá na iridium :wink: )

®e by mezikulturální předloha žaludskýho esa?
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 10. kvě, 2006 15:04

Snooori: ...a vis co? radeji nic. komu neni, tomu neni
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » stř 10. kvě, 2006 15:13

pm píše:Snooori: ...a vis co? radeji nic. komu neni, tomu neni

11 let nebo kolik, chce to jen trochu trpělivosti ;)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 10. kvě, 2006 15:35

Jox,

Rád bych si ujasnit ty vibrace. Na různejch videjkách je vidět, jak někdo bodne a špička meče mu "práskne". To asi nemyslíš - to by předpokládám umělo i to děcko, zvlášť s těma tenkejma rekvizitama co se používaj.
Máš na mysli že se udělá pozice, a potom se špička z klidu sama rozvibruje?

Samozrejme. Mam na mysli uplne ine vibracie ako Yuanfen. Spicka sa rozvibruje zo statickej pozicie (kludu) sama od seba - resp. projekciou mysle do spicky. A mam na mysli relativne solidny mec, nie tie "praskajuce" atrapy z folie.

Patrik,

Jde o to, že když na to maník v bitvě měl páru, IMHO nepotřeboval nějaký výrazný schopnosti, nebo technický fígle. Potřeboval prostě svaly... žádný čáry.

To je rozsireny omyl - v minulosti tie bitky trvali nezriedka dlhe hodiny... A niekedy tie zbrane naozaj neboli lahke. Tak si skus pocvicit s takou realnou sablou ci mecom 5 ci 6 hodin v kuse, bez prestavky, a naostro, ako ked ide skutocne o zivot... Velmi rychlo zistis, ze svalmi to neuhras. Spoliehanie sa na svaly znamena rozlucit sa so zivotom...
Zakladne pravidlo pre vsetky zbrane je: zbran sa hybe sama.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 10. kvě, 2006 15:45

Miro

Já to sem dal pro zajímavost. Ani jsem tuhle zbraň v boji neviděl a ani nebudu špekulovat o tom, jak se používala. A netrvám na tom, co jsem o ní napsal.

O základním pravidle pro všechny zbraně, cos popsal, jsem zatím neslyšel. Snad později. Možná to nebude pro všechny zbraně ;) anebo není tak základní...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » čtv 11. kvě, 2006 9:27

Miro: Dík.
Aspoň trochu objektivní kriterium je cenný.
To je z čí tradice - totiž jen z něčí nebo všech z taijiquan?
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 11. kvě, 2006 17:15

Jox,

pokial mas na mysli tie vibracie, tak to pochadza od mojho ucitela baguaquan. Ale principialne by to malo platit pre vsetky styly boja s mecom (a so sablou, a s kopijou atd.), nielen pre baguaquan a taijiquan...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » čtv 11. kvě, 2006 17:36

Miro: Dík.
Slyšel sem, že šavle je snadnější než jian a dá se s ní začít dřív. Z tohodle hlediska teda ale ne... ?
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mirekk » čtv 11. kvě, 2006 19:34

Ahoj,

Miro: zajímavě píšeš, kde Tě můžu vidět cvičit?

Fakt: myslím, že u Novakovskiho po 10 letech, ale nejsem si jist

K váze meče:

(myslím dlouhej tenkej) si-fu nám říkal, že by meč na cvičení tai-ji měl vážit cca 1% toho, co uzvedneš.

Moje osobní zkušenost je, že dostat Qi do každého pohybu tak, aby proudila plynule po celém těle, vyžaduje hodně cvičení a mě by to připadalo jako dostatečnej úspěch. Dostat Qi do meče vyžaduje, aby ti cvičení a práce s Qi bez zbraně nedělala problémy. V opačným případě by to bylo jako v hokeji, pokud bys neuměl bruslit a opíral ses o hokejku.

Jen takové máchání mečem, nebo čímkoli jiným, je úplná zhovadilost. Vím o čem mluvím, sám to dělám:-)

Mirek
mirekk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » pát 12. kvě, 2006 1:21

Jox,

Furt to tu opakujem - tuishou (push hands) alebo akekolvek cvicenia vo dvojici (vcitane sparingu) nema zmysel robit skor nez po piatich rokoch solidneho cvicenia, akekolvek zbrane po desiatich... Ani so sablou nema vyznam zacinat skor - i ked sabla je relativne lahsia na ucenie ako mec, pretoze pri praci so sablou nie je nutne ovladat az tak drobunke svalove skupiny ako pri praci s mecom.

Mirekk,

posobim na Taiwane a najblizsie budem v Cechach a na Slovensku az v juli (cervenci), kedy pridem aj s mojim ucitelom, ktory bude robit 2 seminare v Prahe a po jednom v Bratislave a v Kosiciach.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 12. kvě, 2006 9:38

Ahoj Mirekk,

Moje osobní zkušenost je, že dostat Qi do každého pohybu tak, aby proudila plynule po celém těle, vyžaduje hodně cvičení a mě by to připadalo jako dostatečnej úspěch.

Zcela souhlasím.

Jen takové máchání mečem, nebo čímkoli jiným, je úplná zhovadilost. Vím o čem mluvím, sám to dělám

Zeptám se zcela vážně bez ironie. Proč to tedy děláš. Není škoda času?
Díky za odpověď.

Ptal jsem se na to stejný u pár lidí.
Mladí odpovídali - prostě se mi to líbí nebo myslím si, že na to mám.
Starší - už cvičím dost dlouho, tak proč ne nebo jsem už starší, tak nemám čas čekat, až se někam docvičím. :D
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pát 12. kvě, 2006 10:04

Prosim,můžete mi někdo doporučit školu Tchaj ti nebo podobné cvičení v blízkosti Praha-Petřiny ? Dík
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pát 12. kvě, 2006 21:33

Nevím, nevyznám se v Praze, ale doporčil bych ti pana Zvěřinu, jde o přímou cestu k rodině Jang. Je z Prahy, je velitelem ochranky pana prezidenta a jeho tréninky opravdu stojí za to.
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...