player píše:Tak jeste jednou, kdyz prijde NOVACEK za tebou, tak ho zakladni postoje neucis?Reknes mu, ze to co leta dokola cvicej japonci napr. v karate, cinani v kungfu atd, ze jsou to veci zhola zbytecne, protoze v praxi se chodi preci vzprimene?Mam pravdu?
A pokud se pletu a ty nizke postoje zahrnujes, jak vysvetlis ZACATECNIKOVI jejich vyznam?Reknes, ze jsou jen kvuli posilovani?Mmm....
Postoje se učí všichni o tom neni pochyb, ale ne proto aby jich znali 300 v tom žádný přínos nevidim ... Japonci v karate? Cinani v kung fu? Karate resp. shotokan jsem dělal 4 roky a wing chun už cvičím 16-tým rokem, ale nikde jsme si neulítávali na postojích

Protože pomalu čteš, rozhodl jsem se pomalu psát ... Takže pro ty pomalejší - Nikdy jsem nezpochybnil postoje

Nikdy jsem neřekl/napsal, že jsou zbytečné

V praktickém použití vypadají postoje jinak než při nácviku postojů/pozic

Co myslíš tím vzpřímeně mi neni jasné ... jestli jde o to, že se hrbýš a různě kroutíš ... tak ano vzpřímeně ... jestli tím míníš hloubku postojů, tak tady záleží na tom jakou potřebuješ vygenerovat sílu ... což se mění dle situace ... Postoje nejsou JEN kvůli posilování, ale hlavně kvůli schopnosti se v boji pohybovat ...
Pavela píše:[/i]Luen: Ted se posad at te to neporazí Mrkající Prakticky žádné postoje NEEXISTUJÍ. Zase příklad: Z kopce se kutálí sněhová koule a někdo přijde blablabla... No počkej, ono za prvý si pleteš bojování a cvičení, a zadruhý je nutný si uvědomit, že nejdřív je nutný se naučit stát a aĽ potom pohybovat. vyučování postojů na procenta je běžný(myslím, že i ve wingchun) , protože to jednoduše vysvětlí rozložení váhy při každém postoji. I se to často tak čínsky jmenuje(třeba san qi bu 3-7 postoj, xü bu prázdný postoj atd...) A pak ještě jedna poznámka, v bojových uměních se nekdy i násobilka stává vysokou školou...(příklad správného postupu v Bu - děti cvičí nejdřív postoje, potom nějakou postojovou sestavu, třeba wu bu quan, pěstní techniky,kopání, kombinace, potom Changquan, šaolinské sestavy,sparringové sestavy, volné sanshou, ve středním věku potom přejdou pomalu na vnitřní styly, Xingyi, Bagua, nebo Taiji, naučí se cítit sílu pomocí tuišou, čisao a podobných věcí, jejich čchi je ve správném pohybu a nakonec jako staří mistři skončí kde? No ZASE u postojů, zhanzhuang, čchikung atd.Ale už s pohybující se čchi, navenek se nic nezměnilo a jsou tam kde byli ale ten rozdíl je uvnitř) A ještě k těm vnitřním stylů,. myslím, že jsou na západě tyhle styly v tak tragickém stavu právě proto, že ti lidé co to dělají nepochopili, že je to jenom vyšší škola, vyšší stupeň kungfu a ta se nedá zvládnout bez školy základní, případně školky. A tou jsou základy, postoje a jednoznačně šaolin kungfu. (takže se sejdou na první hodině, nic neumí ale začnou kroužit rukama a učitel jim blábolí kraviny o tom, že čchi proudí z tan tchien, všichni už cítí čakry a zatím se stávají kungfu energetiky, teoretiky, nerozumí ničemu ale dokážou o tom sáhodlouze teoretizovat a přitom umí hovno,ta čchi jim prostě do toho tantchienu neleze, ať čarují jak čarují. )Protože v BU teorie vychází z praxe a nikoliv naopak) Vnitřní styly jak to chápu já (TŘEBA SE PLETU, ©KOLY NEMÁM Smějící )jsou jenom vyšší šaolinskou školou A PŘÍMO NA NÍ NAVAZUJÍ A Z NÍ VYCHÁZEJÍ. Myslím tím tradiční henanský mnišský šaolinčchüan, kde je ta podobnost vidět celkem jasně.
No Pavle nijak si na procentech neulítáváme ... ještě jsem se s tím nesetkal ani u sifu I. Rzounka ani u sigung Wong Nim Yi ... ukázat z jaké nohy se síla generuje to ano, ale procenta

Ale pokud to někomu pomůže ... prosím ... záleží na terminologii učitele ... ovšem jak si podotknul DĚTI nejdřív cvičí postoje - ano děti ... pro děti je důležitá pohybová průprava a rozvíjení motorických schopností atd ... ty "postojové" sestavy jsou ok, ale jde u nich o rozvoj pohybu neustálou změnou těch postojů - čili POHYB, ale nejde o to učit adepty stát jako u hradní stráže - exotické hradní stráže
NIK píše:Pokud není prospěšné cvičit nějaké statické pozice či postoje třeba i několik let-tak to neměl v hlavě v pořádku asi ani Sun Lu Tang-jeden z nejznámějších mistrů své doby.Ten učil některé své žáky tři roky pouze San Ti Shi....
Co dělal Sun LU Tang fakt nevim nejsem tak starej, abych ho zažil a mohl si s ním o tom popovídat, nevím ani co a jak dělala Ng Mui, Fung Siu Ching, Wong Wu Fong ..., já se wing chun učím od mého sifu a v naší kung fu rodině si nijak neulítáváme na slavných předcích - to je pro úletáky

Jeden z faktorů proč jsou na tom u nás (ale i jinde) ABU tak špatně je i fakt, že někdo studuje klasiky, místo toho, aby cvičil a makal ... ®ádný z těchto slavných pánů nebyl slavný díky tomu, že byl knihomol, ale že makal ... Své žáky můžu taky nutit stát deset let na jedné ruce, ale nemyslím, že je to rozumné ... Je to totiž věc přístupu každého učitele, když budu chtít někoho týrat a neučit ho tak ho nechám dělat opičárny v opačném případě bude dělat kung fu - ne exotické tanečky
Kdyby tedy někoho zajímalo - opravdu zajímalo, jak to o čem tady píši uplatnujeme v praxi - přijdte se podívat