Co je účinější aikido nebo kung fu?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod karlat » pát 02. úno, 2007 16:59

ukropcany píše:. No, inak je úsmevné že si myslíš, že keď niekoho sekneš do krku, tak padne hneď do kómy...

Viz předchozí příspěvek- nic takového si (už dnes) fakt nemyslím, koneckonců, jestli jsem to dobře vysledoval, nemáme podobný osud? - Také jsi nejdříve dělal aikido a pak box? Akorát asi necvičím tak dlouho..
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod karlat » pát 02. úno, 2007 17:02

graver píše:4karlat: mně to pořád hlava nebere. Přece aikido nemá jen letální techniky - snad to není o tom, že kdybys chtěl ukázat převahu, musel bys ho zabít nebo zmrzačit. Co myslíš tím, že do tebe soupeř pořád buší? Tady snad nejde o intenzitu úderu nebo úroveň sparringu - buší ten, kdo bušit umí. Já to moc neumím, sotva se stíhám krýt, ale pokud mám soupeře přibližně na stejné úrovni (nebo je ochoten se na ni snížit), tak do mě nebuší, protože mu to kryju. A když to vyjde, buším já do něj - aniž bych mu ublížil.

Právě!! Buším já do něj, aniž bych mu ublížil!!! Jenže jako aikidoka jsem se mylně domníval, že úder rovná se ublížit. Takže jsem něco takového považoval za porušení pravidel konfrontace z mojí strany.
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod karlat » pát 02. úno, 2007 17:08

ukropcany píše:graver, vidíš, na to aby to človek pochopil nie je treba dany, stačí sedliacky rozum... ale ten je na aikide zakázaný... :twisted:

Nesouhlasím, selský rozum nestačí, protože právě ten říká, že úder ubližuje. Je třeba zkušenost (byť třeba nejprve zprostředkovaná). Jen během ní nesmí dojít k nedorozumění. A o tom byl můj příspěvek.
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » pát 02. úno, 2007 17:14

No jít srovnávat s aikidem rozuřené fanoušky je asi blbost.Ale co treba situace,kdy se vám na přítelkyni sápe nějaký opilý otrapa a nedá si říct.
Můžete ho rozsekat na padrt ,to pak budete mít nejspíš oplejtačky vy a prijde mi to i nehumání,nebo mu nasadit elegantní páku ci ho decentne dostat na zem.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 02. úno, 2007 17:15

karlat píše:
majkx píše:
karlat píše: Pak jsem vždy (dotčeně) partnarovi vytýkal, že mu přeci nemůžu trhat ohryzek nebo ho píchat do očí.
Ale jak ho zpracovat, aniž by byl těžce zasažen, raněn? Aikidoka to zjistí až při první konfrontaci, a na druhou už nedojde, protože se - tak jako já, urazí, že ten "magor" neuznal, že jsem ho porazil, a dal mi přez hubu poté, co jsem ho mohl zabít, ale protože jsme v tělocvičně, tak jsem se zastavil.
Těším se na vaše názory a zkušenosti.

No moc potěšený nebudeš :lol: :lol: . Jestli si jako myslíš, že píchnutím do očí či úderem do krku někoho zabiješ nebo ohrozíš na životě 8O 8O , tak si na velkém omylu,................ ten tvůj pohled se mi zdá je spíš přáním a iluze. Neber si to osobně!!

Naopak, potěšený jsem, vždyť píšeš stejný názor, jako mám já. Myslel jsem, že jsem svůj příspěvek napsal jasně a srozumitelně, a sice v MINULÉM čase. To znamená, že si to nemyslím a není to můj pohled, ale MYSLEL jsem si to a BYL to můj pohled. Ten příspěvek jsem psal proto, že myslím, že je dobré přiblížit podstatu problému těch, co chtějí použít Aikido v nějaké konfrontaci. Každý, kdo cvičí Aikido by měl vědět a počítat s tím, že jeden úder nikoho zlomit nemusí. A každý by měl o tom začít alespoň (v první fázi) přemýšlet. A každý, kdo bude stát proti aikidistovi by měl zase vědět, že aby to bylo fér, měl by se velice konkrétně dohodnout na pravidlech, protože bude-li aikidoka smýšlet tak, jako tenkrát já, tak se spíše utvrdí ve své momentální cestě sledující přání a iluze. Myslím, že jestli je teoretická diskuse k něčemu dobrá, pak právě k tomu, aby si každý (nejen) aikidoka přečetl např. tvoji výše uvedenou zkušenost.

:oops: :oops: , jo sorry, přečetl jsem si to znovu a moje chyba, špatně jsem tě pochopil, to mám za to, že se snažím pracovat a chytračit zároveň :roll:
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » pát 02. úno, 2007 17:17

marvin píše:karlat - V svojej uvahe popieras logiku a filozofiu aikida. Cele aikido je predsa o tom, ze by si mal zvladnut porazit protivnika tak aby si ho "nezabil".
Takze ? To co si napisal by sedelo na jiujitsu a pod.

Ale právě ten paradox, viz výše, že i velmi tvrdý zásah nemusí vůbec ublížit! Jenže to mi dřív nikdo neřekl, ...
marvin píše: A keby to bolo zrovna tak ako pises tak si zabudol na jednu dolezitu vec, ani tvoj protivnik nesiel naplno.

Právě že šel, proto si mých "náznaků" a "zaručeně vítězných zásahů" vůbec nevšimli. Dnes už se tomu směju, proto jsem také slovo "magor" umístil do závorek, aby, až si to dotyční přečtou a poznají se, se na mě nezlobili-vždyť měli recht, no ne?
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...