Tradiční zápasy bez chráničů

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod pavela » ned 25. bře, 2007 11:03

ukropcany píše:A sakra... zas by som musel písať stranový príspevok "prečo".... to sa mi nechce... :oops: Ale niečo predsa - s tou smrťou to nie je také horúce, boli tu videá thaicov čo sa sekali lakťami a furt stáli a práve na to na treba tú kondičku... jasné, že sa dá niekto seknúť jednou ranou, ale to na bucharov väčšinou neplatí... no a čo sa týka búchania do stromov, na to by Ti náš tréner boxu povedal "no... lenže strom Ti nevráti"... :D :wink:

P.S. Muchy nie je treba hľadať na všetkom, sú všade :D Chyby robil aj Tyson, spravil aj ju aj Buakaw, ale ja predsa nemôžem za to, že do pitvania ich videí sa tu nikto nepúšťa... hej, pustite sa do nich niekto a ja priznám, že aj tam sú chyby... :D Nech smeThaibo spravodliví... :wink: Tejk it ízy...
Ale jo, ale viděl jsi první vyzývací zápasy Kungfu vs Thaibox tuším z roku 2004 kde číňan Bao Li Gao zabil thaiského borce kopem do obličeje? Ono se někdy nemusí ta rána povest ale když se náhodou povede, tak je člověk mrtvej... Ohledně stromů máš pravdu, mistr mi taky povídal, že je lepší se prát s lidma než ze stromama. Ale na posílení to je určitě dobrá věc, to snad nepopřeš?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 25. bře, 2007 11:07

luen píše:
Harutomo_Yasumizu píše:Ta thajská soutěž mi příde opravdu trochu živější :D
http://www.youtube.com/watch?v=328YVJVtMKU
http://www.youtube.com/watch?v=fDGxIRZM9Go

To je jina kava! Neberte to nikdo osobne, ale je mi jedno jestli je nekdo z Ciny. Thaiska, Barmy, Siamu, Japonska nebo Evropy ..., kdyz umi, tak umi. Ale take si na druhou stranu vsimneme, ze vsude jsou lide sikovni a nesikovni! Nekdy se zase nepovede show, nekdy nesedne den ... no a je u toho kamera... Tak se hold nekdy natoci neco kvalitniho a neco k pousmani! Ja fandim kazdemu kdo se snazi a nepodvadi (i kdyz to treba kolikrat ma do kvality hodne daleko).
Nedelejme z Asie "Spartsky mytus". Ne kazdy kdo se kolem bu/bs v Asii pohybuje JE BOUCHAC! Mame v Cine desitky opravdu sikovnych pratel, ale jinak je uroven bu/bs v Asii obdobna jako napr. u nas! Myslim, ze si momentalne prochazi Cina velkym "ocistcem" v oblasti bu/bs a je to dobre neb myslim, ze jim "ujel vlak"! A tech par vyjimek, ktere zna Pavela, PM, muj Sifu a dalsi ... to asi nevytrhnou ... , ale Cina je obrovska zeme, kde podle me zije spousty kvalitnich lidi, ktere hold nikdo v nasem svete nezna! Je to skoda, protoze tim se pak vytvari prostor pro ruzne "radoby mistry" a vytvari se zkreslena predstava o tom jake to kung fu vlastne je :wink:

Jsem optimista a doufam, ze se casem tato nekdy az nedustojna situace zmeni! Nebude to lehke a nektere lidi ceka jeste hodne prace :wink:
Naprosto souhlasim s tím očištěním, čínský wušu se pomalu vrací ke svýmu bojovýmu duchu a neznámí mistři bouchači konečně vylejzají z děr. No co měli taky dělat, když za Maa byly zápasy zakázaný(protože si furt školy vyřizovaly účty a rvačky byly na denním pořádku :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 25. bře, 2007 11:36

Josman píše:Especially for Pavela, dovolím si v krátkosti pár drobností:
1. V boxu se používají rukavice k ochraně ruky, ne k ochraně hlavy soupeře. To, že rána bez rukavic od Tysona vede do márnice může být pravda, nicméně pokud by se trefil do tvrdé části (lebky) vedlo by to především ke zničení kloubů pana Tysona ...
2. Píšeš o tom, že Ti borci trénují a dřou téměř 24h denně, nicméně je třeba zvážit, co a jak trénují. Tím chci říci, že jestli udeřují například klouby do tvrdšího předmětu, než kloub (strom, zeď apod :o) ), tak si ty klouby soustavně ničí, je to blbost. Ano vytrénují si odolnost vůči bolesti, budou mít relativně odolnější kůži na úderových plochách, ale nevytrénují si "tvrdší" klouby. To je minimálně z medicínského hlediska naprostý nesmysl ;o)). Dělal jsem chvilku thaibox a je třeba říci, že udeřování do stromů nebo zdi je nesmysl, filmový blud. Když už tak je třeba říci, že některé tamní stromy, mají silnou měkkou kůru, téměř srovnatelnou s pytlem či lapou, ano s těmito stromky se trénuje, ale nikdo nekope třeba do dubu (pokud není idiot) ... ale to jen na okraj, trochu jsem to rozvedl, nicméně tyhle kecy o nezranitelných supermanech se "zocelenými" klouby díky tvrdému tréningu mě občas vytočí.
3. Co máš proti MMA (mixed martial arts), BJJ, Valetudo a obecně stylech, které sice nejsou efektní, nicméně EFEKTIVNÍ, nebo se o to alespoň snaží.
4. Ultimátní zápasy jsou vzhledem k pravidlům daleko reálnější záležitostí, než to, co jsi tady postnul, sry, ale je to tak. Mluvím zejména o zápasech v UFC, Pride ... nic Ti to neříká? Slyšel jsi někdy o někom jako Fedor Emelianenko, Vanderlei Silva, Royce či jiný Gracie? Myslíš vážně, že by Ti Tvoji vysnění wushu bojovníci vydrželi třeba s Frankem Shamrockem či Randy Coutourem alespoň 5 minut? Myslím, že ne.
Tímto postem nechci rozbouřit vlny wushu příznivců, je to můj osobní názor, přiznávám bez uzardění, že jsem tradiční wushu rovněž chvilku cvičil (Hung Kar) ...
1.dík za ifo :lol: 2. samozřejmě že v číně nikdo necvičí kloubama do stromu, když, tak je ten strom obalenej hadrama. Oni by ti kluci bouchali taky rádi do pytle od Hayashi, kdyby na něj měli, ten strom je poněkud levnější. 4. NIC proboha NIC proti romu nemám, akorád jsme viděl hodně videí, který mě dost znechutili, protože místo aby ti silní hoši používali hlavu, tak se spíš rvou naprosto bezhlavě jako zvířata. Ale samozřejmě existují vyjímky a to uznávám. (mimochodem vždycky se mi MOC líbil Ali, zpomalený záběry jeho utkání si občas pouštím, to je prostě pastva pro oči, technika síla načasování, prostě KUNGFU!!!) Já mám rád BU, nejsem nijak vysoký ani silný člověk, stejně jako číňani a proto se mi líbí tradiční BU, které jak známo učí, jak se ubránit od Pánaboha fyzicky diponovanějšímu bouchači, to je smysl proč číňani to BU vynalezli, protože jsou malí a slabí (rachitici, jak napsal tady někdo) tak to prostě musí vyrovnat někde jinde. 4. Ano a tuším že Garcie reprezentuje Jiu Jitsu žejo, tedy tradiční BU. Já vim, že jsou ty zápasy reálnější, jenže bohužel je to prostě tak specifická věc, že jenom málo technických bojovníků do toho jde. Prostě to budeme brát furt dokolečka, CO JE Reálný? Ale co teda čumim je PROČ by moji vysnění wushu bojovníci nemohli vydržet s tvými borci? PROČ? Myslíš že dřou míň nebo jak to jako myslíš? Naopak si myslím, že vydrží a je jenom otázkou času, kdy se číňani začnou na tyhle věci rvát, v Pekingu už proběhly zápasy MMA )a bylo to hrozný, to musim uznat, nevim co to bylo za lidi za čínskou stranu ale byli většinou dost neschopní a taky dostali na prdel, prostě tady borec kterej dělá rok Sanda jde proti zkušenýmu boxerovi z USA no doufám, že se toho mpříště zúčastní někdo lepší) http://www.youtube.com/watch?v=OCsjxEdvXCw ostuda... Na druhou stanu je v číně spousta borců, který si s kýmkoli vytřou p... Takže bych to tak nestavěl, jestli by tví borci určitě porazili mý borce, to nezáleží na národnosti ale na tom jak je kdo dobrej, ať je Thajec nebo černoch...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 25. bře, 2007 11:41

ukropcany píše:Pár pekných vecí tam bolo, ale s postupujúcim časom išli do kelu... a mne sa páči, keď sa chlapíci dokážu rezať aj v x-tom kole akoby bolo prvé... žiadny dopad na techniku, na tvrdosť... nič... motorové píly až do konca...
tak hele ukropcany, to si vystihnul, tak tohle se mi líbí taky :lol: :lol: :lol: Akorát že to je ideální stav, kterej se vidí málokdy. Apropó, když si se zmínil othaibox VS Sanda, nevim jestli to všichni viděli ale zápasy z minulýho roku: http://www.youtube.com/watch?v=YKy4wmWyNDk http://www.youtube.com/watch?v=YYTyIswfhD8 A sestřih policejních přeborů USA vs China http://www.youtube.com/watch?v=5n5KWPrQ ... ed&search=
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 25. bře, 2007 12:38

http://www.youtube.com/watch?v=AcYLUwz4 ... ed&search= a tohle je přesně to co nemusim, co je na tom zvláštního, když hora nemyslícího masa do někoho buší? Osobně mám rád když menší a na pohled slabší porazí silnějšího. Apropó, zrovna zmíněnej Gracia se mi líbí, abych teda nebyl zaujatej. I když tlouct do zakrvácený huby někomu kdo leží a evidentně je groggy, aby bylo větší šou? To je ta "realita" o který tady vy realisti furt plácáte? V tom čínskym zápase je jasný kdo je lepší, nemusí toho soupeře dobít na zemi aby to dokázal. Ale asi se někteří inteligentnější jedinci cejtí jako borec a ztotožňuje se ze svym hrdinou uaaauaaa krvavej orangutan :lol: Ale máte smůlu, vždycky vyhraje ne ten silnější ale ten chytřejší, v tomto případě rachitický manager s atrofovanými svaly, který vodí ty orangutany na vodítku a mastí si kapsu na tom, že se řežou do krve.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 14:26

to Frank: Chovej se prosím slušně, slovo "debilní" je sice slušné, nicméně Tvoje použití poněkud nevhodné. Zkus držet nervy na uzdě. Díky.
to Pavela: taky jsem viděl mnoho videí z Pride, K1, UFC ... atd. a máš pravdu v tom, že se tam naleznou lidi, kteří jsou takzvaně pouze "mlátičky", technika nula, Tvůj příměr se zvířaty zcela správný (např. Bob Sapp, Kimo Leopoldo aspol. je jich víc). Stejně tak se tam ale dají najít borci, kteří mají úžasnou kondičku, vynikající fyzické a psychické dispozice včetně bravurní techniky (úderů, kopů, submision ataků, zakončení, obran atd.). Kam tím mířím? Ano je to především o lidech. I mezi lidmi cvičící wushu se najdou povidla, nebo lidi se špatným charakterem. Nechtěl jsem tady zakládat debatu o tom, který styl je reálný a proč. Není nic takového, že "to" je lepší než "ono". Vždy je tady zásadní přístup jednotlivce k tréninku. Nicméně lze říci, že některé tréninkové metody a přístupy se snaží o realitu z hlediska řešení sebeobranné situace. A musím říct, že tradiční čínské wushu (ani japonské karatedo, aikido, nebo korejské taekwon-do ITF, WTF, GTF ... a mnoho dalších) mezi ně rozhodně NEPATŘÍ. Ptáš se jistě proč. Důvodů je víc.
1. Jde o to, že jejich tréninkové metody zkostnatěly a vývoj je (z úcty k tradici, zakladateli, učiteli) zastaven.
2. Některé tréninkové metody a postoje uvedených stylů (a mnoha dalších) jsou vysloveně "mimo místu", např. stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu, zastavování úderů před nebo vedle protivníka (vede k zažití špatného odhadu vzdálenosti), nízké postoje (ano dobré pro kondici a koordinaci nohou, ale realita je jinde), přílišná preference stínového boxu (kata chcete-li), absence nácviku technik v klinči, na zemi a tak dále a tak dále.
3. Jedinec se zde přizpůsobuje stylu, doktríně. Toto mu nemusí vyhovovat. Každý má své dispozice, někdo je rychlý, malý mrštný, jiný je pomalejší, vyšší, silnější, někdo štíhlý, jiný širší. Prostě 2 metrový a 110 Kg chlápek se nemůže snažit cvičit naprosto stejně (pokud chce být dobrý) jako někdo kdo má 165 cm a 68 Kg. Nikdy nebude tak rychlý jako ten menší a ten zase nikdy nemůže být tak silný, to je fyziologie. Nemůžou cvičit stejně. A to je problém tradičních bojových umění, doktrína a přísná zásada cvičit stejně, jak bratři v triku ... blbost. Tento postup sice vede studenta k disciplíně a k úctě k učiteli, ale učitel by mu z pseudo-pýchy a ješitnosti neměl bránit si techniku přizpůsobit jeho potřebám a ne nutit ho, aby cvičil podle šablony, podle které cvičí stovky a tisíce dalších ... No určitě se najdou vyjímky, dobrý učitel je taky o lidech, ale proboha pánové a dámy, nesvazujme a neomezujme se stylem, MYSLEME, TVOŘME, PŘIZPŮSOBUJME SE. Vezměme si principy a využijme to, co je pro nás přínosem, zbytek zapomeňme. Proč používat techniky tygra, jeřába, kudlanky (fuj :o)) ), když jsme LIDI. Už jste viděli tygra jak sevře tlapy v pěst a zautočí kombinací jab, jab, cross, lowkick a zakončí knee to the head? Asi ne, proč? Má drápy a zuby, že? Proč by to teda dělal ... ano uznávám, člověk má sice taky drápy a zuby ale NE opakuji NE jako tygr a nikdy je takové mít nebude (pokud nedojde k nějaké zásadní genetické mutaci, to bych to přehodnotil :o))) )
Mějte se lidi, stay in Peace a buďte sví.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » ned 25. bře, 2007 14:38

Josman píše:to Frank: Chovej se prosím slušně, slovo "debilní" je sice slušné, nicméně Tvoje použití poněkud nevhodné. Zkus držet nervy na uzdě. Díky.
to Pavela: taky jsem viděl mnoho videí z Pride, K1, UFC ... atd. a máš pravdu v tom, že se tam naleznou lidi, kteří jsou takzvaně pouze "mlátičky", technika nula, Tvůj příměr se zvířaty zcela správný (např. Bob Sapp, Kimo Leopoldo aspol. je jich víc). Stejně tak se tam ale dají najít borci, kteří mají úžasnou kondičku, vynikající fyzické a psychické dispozice včetně bravurní techniky (úderů, kopů, submision ataků, zakončení, obran atd.). Kam tím mířím? Ano je to především o lidech. I mezi lidmi cvičící wushu se najdou povidla, nebo lidi se špatným charakterem. Nechtěl jsem tady zakládat debatu o tom, který styl je reálný a proč. Není nic takového, že "to" je lepší než "ono". Vždy je tady zásadní přístup jednotlivce k tréninku. Nicméně lze říci, že některé tréninkové metody a přístupy se snaží o realitu z hlediska řešení sebeobranné situace. A musím říct, že tradiční čínské wushu (ani japonské karatedo, aikido, nebo korejské taekwon-do ITF, WTF, GTF ... a mnoho dalších) mezi ně rozhodně NEPATŘÍ. Ptáš se jistě proč. Důvodů je víc.
1. Jde o to, že jejich tréninkové metody zkostnatěly a vývoj je (z úcty k tradici, zakladateli, učiteli) zastaven.
2. Některé tréninkové metody a postoje uvedených stylů (a mnoha dalších) jsou vysloveně "mimo místu", např. stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu, zastavování úderů před nebo vedle protivníka (vede k zažití špatného odhadu vzdálenosti), nízké postoje (ano dobré pro kondici a koordinaci nohou, ale realita je jinde), přílišná preference stínového boxu (kata chcete-li), absence nácviku technik v klinči, na zemi a tak dále a tak dále.
3. Jedinec se zde přizpůsobuje stylu, doktríně. Toto mu nemusí vyhovovat. Každý má své dispozice, někdo je rychlý, malý mrštný, jiný je pomalejší, vyšší, silnější, někdo štíhlý, jiný širší. Prostě 2 metrový a 110 Kg chlápek se nemůže snažit cvičit naprosto stejně (pokud chce být dobrý) jako někdo kdo má 165 cm a 68 Kg. Nikdy nebude tak rychlý jako ten menší a ten zase nikdy nemůže být tak silný, to je fyziologie. Nemůžou cvičit stejně. A to je problém tradičních bojových umění, doktrína a přísná zásada cvičit stejně, jak bratři v triku ... blbost. Tento postup sice vede studenta k disciplíně a k úctě k učiteli, ale učitel by mu z pseudo-pýchy a ješitnosti neměl bránit si techniku přizpůsobit jeho potřebám a ne nutit ho, aby cvičil podle šablony, podle které cvičí stovky a tisíce dalších ... No určitě se najdou vyjímky, dobrý učitel je taky o lidech, ale proboha pánové a dámy, nesvazujme a neomezujme se stylem, MYSLEME, TVOŘME, PŘIZPŮSOBUJME SE. Vezměme si principy a využijme to, co je pro nás přínosem, zbytek zapomeňme. Proč používat techniky tygra, jeřába, kudlanky (fuj :o)) ), když jsme LIDI. Už jste viděli tygra jak sevře tlapy v pěst a zautočí kombinací jab, jab, cross, lowkick a zakončí knee to the head? Asi ne, proč? Má drápy a zuby, že? Proč by to teda dělal ... ano uznávám, člověk má sice taky drápy a zuby ale NE opakuji NE jako tygr a nikdy je takové mít nebude (pokud nedojde k nějaké zásadní genetické mutaci, to bych to přehodnotil :o))) )
Mějte se lidi, stay in Peace a buďte sví.

Ac se snazis byt korektni, tak nemas dobre info o kung fu a o tradici ... Neplet si plz tradici se zkostnatelosti a nepochopenim nekterych "jedincu". Tradice neni to, ze neco opakuji jako davni predci :wink: Ale co, ... uz to tady mnohokrate padlo precti si napr. toto: http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0

Jeste jedna osobni otazka (rypnuti) pises, ze jsi cvicil tradicni wushu Hung Kar - co to je? Kdyby misto toho "K" bylo "C" tak by to mohlo byt v tom lepsim pripade Hungovo auto, ale takhle je to spise nejaka romska nadavka, ne?
Naposledy upravil luen dne ned 25. bře, 2007 15:36, celkově upraveno 2
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » ned 25. bře, 2007 14:55

4Pavela, jo jo zapasy číňanů s amerikánama sou pokaždý sranda. V zápasech Sanda vs Thaibox nevidím žádný rozdíl vyspělosti bojovníků z Thajska nebo Číny, ale je to prostě tim, že číňani tolik neexpandujou zatim do světa jako Thajci. Toť otázka pouze času - myslim.

4Josman, zajímavej názor, hlavně s těma zvířatama, je vidět, že se o čínské BU moc nezajímáš. Člověk opravdu nemůže napodobit drápy a zuby tygra, ale ono v těchto stylech nejde o napodobení fyziky ale psychiky daného zvířete a to je asi dost velkej rozdíl. A co se týče metod výcviku bojovníka o tom tu psal hezky Pavela, oni prostě nemaj prachy na moderní vybavení, tak využívaj to tradiční. A myslím, že i v tradiční bu se tréninkové metady vyvíjej a neustávaj, to je mylná představa nezasvěcených.

4všichni, co se týče těch zápasů 武林大会, tak i kdyby měli pravidla jako v kyokushinkai karate, tak copak dost těhle karateků neskončilo právě v K1? (Andy Hug a další) :idea:
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod La-jia » ned 25. bře, 2007 15:13

Josman píše:Especially for Pavela, dovolím si v krátkosti pár drobností:
1. V boxu se používají rukavice k ochraně ruky, ne k ochraně hlavy soupeře. To, že rána bez rukavic od Tysona vede do márnice může být pravda, nicméně pokud by se trefil do tvrdé části (lebky) vedlo by to především ke zničení kloubů pana Tysona ...
2. Píšeš o tom, že Ti borci trénují a dřou téměř 24h denně, nicméně je třeba zvážit, co a jak trénují. Tím chci říci, že jestli udeřují například klouby do tvrdšího předmětu, než kloub (strom, zeď apod :o) ), tak si ty klouby soustavně ničí, je to blbost. Ano vytrénují si odolnost vůči bolesti, budou mít relativně odolnější kůži na úderových plochách, ale nevytrénují si "tvrdší" klouby. To je minimálně z medicínského hlediska naprostý nesmysl ;o)). Dělal jsem chvilku thaibox a je třeba říci, že udeřování do stromů nebo zdi je nesmysl, filmový blud. Když už tak je třeba říci, že některé tamní stromy, mají silnou měkkou kůru, téměř srovnatelnou s pytlem či lapou, ano s těmito stromky se trénuje, ale nikdo nekope třeba do dubu (pokud není idiot) ... ale to jen na okraj, trochu jsem to rozvedl, nicméně tyhle kecy o nezranitelných supermanech se "zocelenými" klouby díky tvrdému tréningu mě občas vytočí.
3. Co máš proti MMA (mixed martial arts), BJJ, Valetudo a obecně stylech, které sice nejsou efektní, nicméně EFEKTIVNÍ, nebo se o to alespoň snaží.
4. Ultimátní zápasy jsou vzhledem k pravidlům daleko reálnější záležitostí, než to, co jsi tady postnul, sry, ale je to tak. Mluvím zejména o zápasech v UFC, Pride ... nic Ti to neříká? Slyšel jsi někdy o někom jako Fedor Emelianenko, Vanderlei Silva, Royce či jiný Gracie? Myslíš vážně, že by Ti Tvoji vysnění wushu bojovníci vydrželi třeba s Frankem Shamrockem či Randy Coutourem alespoň 5 minut? Myslím, že ne.
Tímto postem nechci rozbouřit vlny wushu příznivců, je to můj osobní názor, přiznávám bez uzardění, že jsem tradiční wushu rovněž chvilku cvičil (Hung Kar) ...

Taky dobrej názor, ale přečti si prosím nějakou knihu o historii boxu (nejlepší je asi Černý trůn) a pochopíš proč Lord Figg zavedl pravidla a rukavice. Do té doby nebylo vyjimkou, že někdo následky úderů do hlavy oslepl, ohluchl nebo byli idiot až do konce života. Promiň, ale o kloubech na ruce se tam nikde nepíše!
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Skateordie » ned 25. bře, 2007 15:25

to Pavela: Ja v ziadnom pripade nepohrdam tradicnymi stylmi a vaznim si BU, ale toto sa mi zda fakt naaranzovane :(
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 25. bře, 2007 15:47

všichni, co se týče těch zápasů 武林大会, tak i kdyby měli pravidla jako v kyokushinkai karate, tak copak dost těhle karateků neskončilo právě v K1? (Andy Hug a další)

hmm skoncilo, len sa nejak pozabudne vzdy poznamenat, ze na to aby tam ustali aspon prve kolo zapasu museli VELMI vela casu venovat treningu MT a Boxu ...

pavela: bernstein a skuseny boxer z USA ? hmm a to mas z kade ? Podpriemerny zapasnik a boxer mozno ano. Myslim, ze uplne presne na urovni toho cinana. Proste mal viacej skusenosti tak vyhral. Skor bolo zaujimave sledovat reakcie publika v cine asi fakt moc MMA nepoznaju ked ich tak rozveselili pravidla v praxi. ;)

Skor si myslim, ze sa blizi cas kedy bude musiet cina tak ako to spravilo aj japonsko prehodnotit niektore svoje tradicne treningove pristupy ak sa budu chciet zucastnovat ich borci na podobnych zapasoch a obcas aj uspiet... ono je fajn ked ma niekto napisane, ze je zastupca karate napr. v tom K1 ci MMA, ale ze uz xxx rokov je jeho trening 90% zamerany na box ,thai box, BJJ, zapasenie sa tam samozrejme nepise. Takze tak to bude aj s borcami z ciny - na tricko mu napisu WUSHU ;) ale este pred tym bude musiet 2 roku trenovat BJJ a BOX u zaplateneho usa trenera ;) aby potom mohol cosi uhrat v ringu. Teda samozrejme ak to nebude ring v style DO-RE-MI :P
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 16:34

to Luen: dobrá tedy o zkostnatělosti můžeme polemizovat, a co další body? Tzn. bod 2 stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu, zastavování úderů před nebo vedle protivníka atd. viz. příspěvek ... bod 3. Jedinec se přizpůsobuje stylu, doktríně ...hmm? Takový malý příklad: chceš mi říct, že při tak masovém rozšíšení výuky, kdy jeden človíček (mistr) předcvičuje třeba 30 lidem lze pro každého zvlášť zajistit individuální přístup? Těžko a proto se cvičí podle šablony a jeden opakuje pohyb bez přemýšlení po druhém, nebo v lepším případě po učiteli ...

A k tomu Tvému "rýpnutí" ... ano mohl jsem napsat Hung kyun, Hungga nebo něco jiného ... je smutné, že se chceš hádat zrovna to tom, jak se co píše a zapomínáš na podstatné věci. Navíc napsal jsem, cituji: "chvilku" cvičil tradiční wushu, ale to je fuk. Přesto, že jsem to nenapsal podle Tvé chuti, tak víš o který z jižních stylů se jedná, že? :o))) A o to jde ... Romské nadávky bohužel neznám, jak jsi na tom s nimi Ty?
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 16:45

La-jia píše:Taky dobrej názor, ale přečti si prosím nějakou knihu o historii boxu (nejlepší je asi Černý trůn) a pochopíš proč Lord Figg zavedl pravidla a rukavice. Do té doby nebylo vyjimkou, že někdo následky úderů do hlavy oslepl, ohluchl nebo byli idiot až do konce života. Promiň, ale o kloubech na ruce se tam nikde nepíše!

Tady Ti budu oponovat nezlob se. Přiznávám, že nerozumím čínskému wushu, nečetl jsem mnoho knih, tréningu se věnoval krátce (cvičím něco jiného), ale Ty zase nerozumíš boxu. Boxoval jsi vůbec někdy? Rukavice opravdu primárně chrání ruce, klouby, ne hlavu soupeře ... od toho je koneckonců chránič hlavy, přilba ... Knihy o historii boxu ... ok, pomohly Ti nějak Ty knihy konkrétně v pochopení dnešního boxu, nebo jenom záměrně šíříš bludy? Už jsme sice mimo téma, ale jestli hovoříš o anglickém boxu, tak ten vznikl v 18 století kriste! Nemáš pocit, že od té doby se "malinko" změnil a vyvinul?????
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 16:51

for La-jia: Fajn a můžeš mi říct, proč je podle Tebe pro reálnou sebeobrannou situaci důležitý trénink v podobě napodobení psychiky určitého zvířete (Tygr, jeřáb ... atd. ) ???? Navíc není pravda, že se jedná pouze o napodobení psychiky, protože se používají i fyziologické aspekty (ruce sevřené do tygřího spáru, zobáku atd.), ale to Ty jistě víš, že? :o)))
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod La-jia » ned 25. bře, 2007 16:53

Josman píše:
La-jia píše:Taky dobrej názor, ale přečti si prosím nějakou knihu o historii boxu (nejlepší je asi Černý trůn) a pochopíš proč Lord Figg zavedl pravidla a rukavice. Do té doby nebylo vyjimkou, že někdo následky úderů do hlavy oslepl, ohluchl nebo byli idiot až do konce života. Promiň, ale o kloubech na ruce se tam nikde nepíše!

Tady Ti budu oponovat nezlob se. Přiznávám, že nerozumím čínskému wushu, nečetl jsem mnoho knih, tréningu se věnoval krátce (cvičím něco jiného), ale Ty zase nerozumíš boxu. Boxoval jsi vůbec někdy? Rukavice opravdu primárně chrání ruce, klouby, ne hlavu soupeře ... od toho je koneckonců chránič hlavy, přilba ... Knihy o historii boxu ... ok, pomohly Ti nějak Ty knihy konkrétně v pochopení dnešního boxu, nebo jenom záměrně šíříš bludy? Už jsme sice mimo téma, ale jestli hovoříš o anglickém boxu, tak ten vznikl v 18 století kriste! Nemáš pocit, že od té doby se "malinko" změnil a vyvinul?????

Jen pro tvou informaci, boxu se věnuji už deset let, jsem trenér III. třídy, o mé sportovní bilanci ti psát nebudu, ta nestojí za řeč.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 16:56

marvin píše:
Skor si myslim, ze sa blizi cas kedy bude musiet cina tak ako to spravilo aj japonsko prehodnotit niektore svoje tradicne treningove pristupy ak sa budu chciet zucastnovat ich borci na podobnych zapasoch a obcas aj uspiet... ono je fajn ked ma niekto napisane, ze je zastupca karate napr. v tom K1 ci MMA, ale ze uz xxx rokov je jeho trening 90% zamerany na box ,thai box, BJJ, zapasenie sa tam samozrejme nepise. Takze tak to bude aj s borcami z ciny - na tricko mu napisu WUSHU ;) ale este pred tym bude musiet 2 roku trenovat BJJ a BOX u zaplateneho usa trenera ;) aby potom mohol cosi uhrat v ringu. Teda samozrejme ak to nebude ring v style DO-RE-MI :P

Naprostý souhlas :D . Díky za názor.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:01

La-jia píše: Jen pro tvou informaci, boxu se věnuji už deset let, jsem trenér III. třídy, o mé sportovní bilanci ti psát nebudu, ta nestojí za řeč.

Tak to je mi líto, že ses za 10 let nedozvěděl, k čemu jsou rukavice ...:o))))), ale ne vážně, ale ano máš v jistém směru pravdu, ale není to pravda celá. Kdyby tady byly rukavice primárně pro ochranu soupeřovy hlavy, tak by je nahradily právě přilby, nemyslíš? Nepřijde Ti přilba jako učinnější ochranná pomucka pro hlavu? Mě ano. A rukavice zase chrání primárně ruce (klouby, prsty, palec ...).
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » ned 25. bře, 2007 17:06

Josman píše:to Luen: dobrá tedy o zkostnatělosti můžeme polemizovat, a co další body? Tzn. bod 2 stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu, zastavování úderů před nebo vedle protivníka atd. viz. příspěvek ... bod 3. Jedinec se přizpůsobuje stylu, doktríně ...hmm? Takový malý příklad: chceš mi říct, že při tak masovém rozšíšení výuky, kdy jeden človíček (mistr) předcvičuje třeba 30 lidem lze pro každého zvlášť zajistit individuální přístup? Těžko a proto se cvičí podle šablony a jeden opakuje pohyb bez přemýšlení po druhém, nebo v lepším případě po učiteli ...

A k tomu Tvému "rýpnutí" ... ano mohl jsem napsat Hung kyun, Hungga nebo něco jiného ... je smutné, že se chceš hádat zrovna to tom, jak se co píše a zapomínáš na podstatné věci. Navíc napsal jsem, cituji: "chvilku" cvičil tradiční wushu, ale to je fuk. Přesto, že jsem to nenapsal podle Tvé chuti, tak víš o který z jižních stylů se jedná, že? :o))) A o to jde ... Romské nadávky bohužel neznám, jak jsi na tom s nimi Ty?

Nechtel jsem te urazit ani nastvat ... ja tak proste pisu, protoze jsem takovy :wink: A ted k veci.

Josman píše:a co další body? Tzn. bod 2 stahování rukou k pasu

Tohle je problem jelikoz si spousty lidi mysli, ze to tak ma byt! Opak je pravdou je to jen pro zacatecniky, aby pochopili, ze do uderu je treba dat boky (pracovat nohama) a pod ... takova nestastna mimotechnicka pomucka :oops:

Josman píše:nedostatek sparringu

Dalsi problem z rad "hipiku" znam, ale spousty skol kde se kontaktu nestiti a par skol, kde se fakt sparuje :oops:

Josman píše:zastavování úderů před nebo vedle protivníka atd

To je prave ta zkostnatelost o ktere jsem psal. :oops: Ale to je z nesikovne/nevhodne sportovni discipliny resp. ze spatne nastavenych pravidel v soutezich ABU, ktera uz je ale dnes vetsinou na ustupu a drzi se ji fakt jen ti nejostrejsi zastanci 60-tych let a dal ...

Josman píše:Takový malý příklad: chceš mi říct, že při tak masovém rozšíšení výuky, kdy jeden človíček (mistr) předcvičuje třeba 30 lidem lze pro každého zvlášť zajistit individuální přístup? Těžko a proto se cvičí podle šablony a jeden opakuje pohyb bez přemýšlení po druhém, nebo v lepším případě po učiteli

Je videt, ze si pletes jablka a hrusky ... to, ze jsi ty takhle nekde neco cvicil ... proboha jeste neznamena, ze je to takhle spatne vsude :wink: Nedelej z jedne spatne zkusenosti pravidlo :wink: Mimochodem i jinde je to tak, ze individualni vyuka je pouze pro nektere talenty/drice a k tomu se hochu musis dopracovat. Nebo mi chces tvrdit, ze kvalitni skola bu/bs je ta kde ma kazdy adept za zadkem trenera?

Josman píše:A k tomu Tvému "rýpnutí" ... ano mohl jsem napsat Hung kyun, Hungga nebo něco jiného ... je smutné, že se chceš hádat zrovna to tom, jak se co píše a zapomínáš na podstatné věci. Navíc napsal jsem, cituji: "chvilku" cvičil tradiční wushu, ale to je fuk. Přesto, že jsem to nenapsal podle Tvé chuti, tak víš o který z jižních stylů se jedná, že? Překvapený))) A o to jde ... Romské nadávky bohužel neznám, jak jsi na tom s nimi Ty?

Ne ja se nechci hadat ... neni o cem! Proste nekdo to, co dela, dela dobre a nekdo ne! Patrim k tem, kteri to zde otevrene kritizuji, tak mi o tom jeste chvili neco povidej!
A prave ta chvilka a prave to kde a u koho ... te preci neopravnuje kritizovat wushu jako takove, kdyz o nem vlastne nic nevis!!! Prijd k nam do skoly (adresa je vedle prispevku) a rekni mi jednu jedinou vec o ktere zde pises :wink: Romsky umim celkem dobre "Dzanes Romales", vyrustal jsem ve ctvrti ze ktere se casem stalo Romske gheto ... a ted pro zmenu bydlim na Zizkove :wink: :D
Mimochodem evidentne jsi ten clanek od Pavla Macka sifu necetl, vid? Tak to plz udelej ... vyhnes se tim do budoucna zbytecne polemice o nicem :wink:
Naposledy upravil luen dne ned 25. bře, 2007 18:51, celkově upraveno 4
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » ned 25. bře, 2007 17:06

4Josman. Tyhle debaty nemaj žádnou cenu a nikdy se nemůžeme dohodnout. Já sem si slíbil, že už sem přispívat nebudu a zase sem sám sebe ukecal. Já se nerad o něčem hádám a prostě to vzdávám. Ty si zastánce tvz. moderních bojových sportů a mě zajímá všechno kde jeden tluče druhýho a je mě jedno jestli to vzniklo před dvěstě lety nebo včera. To je ten náš velkej rozdíl. Vyhrál si.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 25. bře, 2007 17:07

O té zkostanatělosti a nefunkčnosti bych velmi polemizoval.Zrovna tak bych si netroufnul odsuzovat něco co existuje tak dlouho a vyvíjí se staletí a to komplexně provázáno s akupunkturou akupresurou. Pak co historue číny tak nějaká válka revoluce a pak jak zmínil pavela a koneckoncu je to i téma filmu:) Jednotlivý školy a mistři se neustále vyzývali a zápasily,takže si žadné kostnatění nemohlu dovolit. Nedávno jsem si pučil v knihovně knížku o starých čínských zbraních a nestačil jsem se divit čím vším se bojovalo,to znamená rozmanitost pohybu a bojové umnění se cvičilo napříč vrstvama společnosti.
Ted k dnešku na youtube nebo na googlu jsem viděl deení režim nejaký běžný školy standrtního wushu tedy toho sportovního. Ránno velmi tvrdá rozcvička plus klasický drill a sestavy,pak škole a vodpoledne cvičení se zbraněma plus secvičený sestavy se zbraněma což myslim je pro boj pruprava hodně velká.A pak sparring a sandu a nebyli to asi děti co se chystaj do ringu. Tak jestli ti čínani pujdou do těch ultimátu tak si myslim ,že se na to sakra připravěj zkouknou stokrát videa těch zapasu a zaříděj se:)
Ad rachitik měl jsem známýho šlachovitej hubenour žadný Bu ani sport nedelal přesto šílenej bitkař ,kterej likvidoval vazouny i v přesile.Lítal kolem nich jako čamrda a rozdával šíleně rychlý pecky a dával jich hodně.
Přirovnal bych jak je někdo nazývá tyhle čínský rachitiky k ocelovýmu pružnýmu proutku
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...