Tradiční zápasy bez chráničů

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:14

La-jia píše:4Josman. Tyhle debaty nemaj žádnou cenu a nikdy se nemůžeme dohodnout. Já sem si slíbil, že už sem přispívat nebudu a zase sem sám sebe ukecal. Já se nerad o něčem hádám a prostě to vzdávám. Ty si zastánce tvz. moderních bojových sportů a mě zajímá všechno kde jeden tluče druhýho a je mě jedno jestli to vzniklo před dvěstě lety nebo včera. To je ten náš velkej rozdíl. Vyhrál si.

Co máš z toho, já jsem si taky říkal, že tady nebudu nic psát a dneska jsem to nevím proč udělal. Taky se nerad hádám (vida máme něco společného :o) ). Jsem zastánce pouze toho, co mi pomůže a funguje. Necítím se jako vítěz, díky a měj se.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » ned 25. bře, 2007 17:14

Josman píše:for La-jia: Fajn a můžeš mi říct, proč je podle Tebe pro reálnou sebeobrannou situaci důležitý trénink v podobě napodobení psychiky určitého zvířete (Tygr, jeřáb ... atd. ) ???? Navíc není pravda, že se jedná pouze o napodobení psychiky, protože se používají i fyziologické aspekty (ruce sevřené do tygřího spáru, zobáku atd.), ale to Ty jistě víš, že? :o)))

Mám doma knížku sebeobrany z roku 86 ,kterou vydalo ministerstvo vnitra .A místo pesti se doporučuje otevřená dlan ,která má podobu tygřího spáru:) Je to takový žlutý paperback ta knížka
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:21

jeikob píše:Mám doma knížku sebeobrany z roku 86 ,kterou vydalo ministerstvo vnitra .A místo pesti se doporučuje otevřená dlan ,která má podobu tygřího spáru:) Je to takový žlutý paperback ta knížka

Ano, otevřená dlaň se doporučuje předpokládám z důvodu ochrany kloubů ... navíc jsem se bavil o psychice, nechci se opakovat, ale napsal jsem: "Fajn a můžeš mi říct, proč je podle Tebe pro reálnou sebeobrannou situaci důležitý trénink v podobě napodobení psychiky určitého zvířete (Tygr, jeřáb ... atd. ) ???? " Lidi nedělejte ze mě nějakého padoucha, co uráží wushu, nemám to v úmyslu, nic neurážím. Pouze prezentuji názor, toť vše.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:27

luen píše: Ne ja se nechci hadat ... neni o cem! Proste nekdo to, co dela, dela dobre a nekdo ne! :

Naprostý souhlas! Konečně si rozumíme.

luen píše:A prave ta chvilka a prave to kde a u koho ... te preci neopravnuje kritizovat wushu jako takove, kdyz o nem vlastne nic nevis!!! Prijd k nam do skoly (adresa je vedle prispevku) a rekni mi jednu jedinou vec o ktere zde pises

Nekritizuji wushu, kritizuji některé metody a přístup k tréninku. Netvrdím, že jsem wushu-expert, ale leccos jsem měl možnost shlédnout, včetně některých samozvaných mistrů, co cvičili 10,15,20 let. Raději nebudu jmenovat, nebo se tady rozvine vlna šílené hysterie zastánců a odpůrců toho či onoho.

luen píše:Mimochodem evidentne jsi ten clanek od Pavla Macka sifu necetl, vid? Tak to plz udelej ... vyhnes se tim do budoucna zbytecne polemice o nicem

Máš pravdu, zatím jsem tento článek nečetl, rád si ho přečtu a dám Ti vědět názor.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:34

for Luen: Jo a taková malá drobnost, asi sis taky nečetl celý příspěvek, stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu včetně špatného návyku vzdálenosti jsi mi vysvětlil (uznávám, že se to může týkat pouze některých škol, ale bohužel mám strach, že je jich většina) zapomněl jsi ještě na boj na zemi, submision fighting, boj v klinči ... obávám se, že uvedené věci se necvičí buď vůbec, nebo spíše náznakově.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 17:37

luen píše:Prijd k nam do skoly (adresa je vedle prispevku) a rekni mi jednu jedinou vec o ktere zde pises

Rád přijdu, jste ochotni přijmout jiný názor a postavit se mu čelem, případně tělem?
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » ned 25. bře, 2007 17:53

Josman píše:
jeikob píše:Mám doma knížku sebeobrany z roku 86 ,kterou vydalo ministerstvo vnitra .A místo pesti se doporučuje otevřená dlan ,která má podobu tygřího spáru:) Je to takový žlutý paperback ta knížka

Ano, otevřená dlaň se doporučuje předpokládám z důvodu ochrany kloubů ... navíc jsem se bavil o psychice, nechci se opakovat, ale napsal jsem: "Fajn a můžeš mi říct, proč je podle Tebe pro reálnou sebeobrannou situaci důležitý trénink v podobě napodobení psychiky určitého zvířete (Tygr, jeřáb ... atd. ) ???? " Lidi nedělejte ze mě nějakého padoucha, co uráží wushu, nemám to v úmyslu, nic neurážím. Pouze prezentuji názor, toť vše.

Také tě neurážím .Spíš s těma zvířatama je to určitá poetika a taková ta asijská symbolika. A ted jsme u jádra pudla ,žijeme v době a místě,kde když chce někdo cvičit sebeobranu tak nemusí cvičit kung fu. Ale když to kritizuje či polemizuje na diskusním webu,tak musí čekat reakci.HUh když tu někdo rýpne do ultimatu či box tak to dostane sodovku:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 25. bře, 2007 19:02

Josman píše:for Luen: Jo a taková malá drobnost, asi sis taky nečetl celý příspěvek, stahování rukou k pasu, nedostatek sparringu včetně špatného návyku vzdálenosti jsi mi vysvětlil (uznávám, že se to může týkat pouze některých škol, ale bohužel mám strach, že je jich většina) zapomněl jsi ještě na boj na zemi, submision fighting, boj v klinči ... obávám se, že uvedené věci se necvičí buď vůbec, nebo spíše náznakově.

Jasne v tom s tebou souhlasim je jich vic nez bych si sam pral ... proto me to take nenechava klidnym :wink:

Boj na zemi mame a je toho dost o to bych se nebal a boj v klinci samozrejme taktez!

Josman píše:Rád přijdu, jste ochotni přijmout jiný názor a postavit se mu čelem, případně tělem?

No problemo :wink: Neboj my nejsme hysterky :D
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod madmax » ned 25. bře, 2007 19:16

Josman píše:...používají i fyziologické aspekty (ruce sevřené do tygřího spáru, zobáku atd.), ale to Ty jistě víš, že? :o)))

Mozna si trochu pletes, co bylo driv. Ono to neni tak, ze se nekdo podival na tygra a zkousel ho napodobovat. Naopak, nejdriv vznikla technika a nekdo si rekl, ze to vypada jako tygri drapy, tak to tak pojmenoval. Nebo ta technika vypadala jako nejaky cinsky znak, tak to pojmenovali podle toho, co ten znak predstavuje... Cinani byli vzdycky literarne zalozeni, ale nemuzes to brat uplne doslova.
madmax
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 19:32

madmax píše:
Mozna si trochu pletes, co bylo driv. Ono to neni tak, ze se nekdo podival na tygra a zkousel ho napodobovat. Naopak, nejdriv vznikla technika a nekdo si rekl, ze to vypada jako tygri drapy, tak to tak pojmenoval. Nebo ta technika vypadala jako nejaky cinsky znak, tak to pojmenovali podle toho, co ten znak predstavuje... Cinani byli vzdycky literarne zalozeni, ale nemuzes to brat uplne doslova.

Seš si jistý? A co třeba Yu Hai, jež obohatil wushu o sestavu Kudlanky ...cituji z Kung Fu Tai Chi Magazine, článek o Yu Haiovi – mistr stylu kudlanky: „Odešel jsem s několika studenty do hor a pochytali jsme zde kudlanky. Útočil jsem na ně stéblem slámy a pozoroval jejich reakce. Když jsem se jich dotkl, tak to buď blokovaly nebo zaútočily. Ze všech těchto pohybů jsem vytvořil ..." Mám pokračovat?
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » ned 25. bře, 2007 19:50

Josman píše:
madmax píše:

Seš si jistý? A co třeba Yu Hai, jež obohatil wushu o sestavu Kudlanky ...cituji z Kung Fu Tai Chi Magazine, článek o Yu Haiovi – mistr stylu kudlanky: „Odešel jsem s několika studenty do hor a pochytali jsme zde kudlanky. Útočil jsem na ně stéblem slámy a pozoroval jejich reakce. Když jsem se jich dotkl, tak to buď blokovaly nebo zaútočily. Ze všech těchto pohybů jsem vytvořil ..." Mám pokračovat?

Jasně zrovna tak opičí pest:) jde o to že je proste nekterý pohyby zaujaly a tak s tím experimentovaly .mimochodem v sekci čínské bojové umnění v diskusi je kudlance venovaná diskuze a jsou tam videa. tady je zrovna jeden sparing

http://www.youtube.com/watch?v=5FlPNrSDuqs
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 25. bře, 2007 19:52

Josman píše:Seš si jistý? A co třeba Yu Hai, jež obohatil wushu o sestavu Kudlanky ...cituji z Kung Fu Tai Chi Magazine, článek o Yu Haiovi – mistr stylu kudlanky: „Odešel jsem s několika studenty do hor a pochytali jsme zde kudlanky. Útočil jsem na ně stéblem slámy a pozoroval jejich reakce. Když jsem se jich dotkl, tak to buď blokovaly nebo zaútočily. Ze všech těchto pohybů jsem vytvořil ..." Mám pokračovat?

Vis kolem kung fu vzniklo spousty mytu a legend ... vetsinou jsou to pouhe bachorky a nebo prekroucene (v lidovem a ustnim podani casty jev) historicke udalosti. Nikdy nikdo nevymyslel zadne bu/bs tak, ze si sedl pod strom a zacal vymyslet ... to je opravdu naivni predstava snilku a romantiku!
Musel bys trochu umet cinsky a znat trochu cinskou kulturu, abys pochopil tu jejich touhu vse literarne "zkraslovat" a o necem jako je boj (coz neni nic poetickeho) psat poeticke basne a pisne!
Zeptej se kluku napr. z Hung ga Pavel Macek sifu, Jiri Husek sifu ... Ja ti k tomu vic nereknu neb wing chun zvireci nazvy technik nepouziva ... no i kdyz take jich tam par mame ... ale rozhodne nejde o zvirata jako takova je to jen primer a take se to casto hodilo do souboju. Mohlo se tak radit ... , aby souper nevedel a nerozumel! Tech duvodu je asi vice a asi ne vsechny jsou koser, ale lidi ktere znam kolem kung fu ja, to vidi podobne :wink:

for jeikob: http://www.youtube.com/watch?v=5FlPNrSDuqs to neni sparing, ale nacvik aplikaci ... tedy aspon u nas tohle sparing neni a nechce se mi verit, ze by tohle kluci od kudlanky mysleli jako sparing.

for Josman mas soukromou zpravu (SZ).
Naposledy upravil luen dne ned 25. bře, 2007 20:14, celkově upraveno 2
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 20:00

jeikob píše:Jasně zrovna tak opičí pest:) jde o to že je proste nekterý pohyby zaujaly a tak s tím experimentovaly .mimochodem v sekci čínské bojové umnění v diskusi je kudlance venovaná diskuze a jsou tam videa. tady je zrovna jeden sparing

http://www.youtube.com/watch?v=5FlPNrSDuqs

Odkaz hezký, díky. Trochu odvážné, nazvat tyto sekvence a více-méně dotykové reakce sparringem, ale budiž. Pročtu si ty příspěvky a mrknu na další videa. Chápu, že kritika od nedostatečně informovaného člověka může urazit, wushu opravdu tak dalece nerozumím, věnuji se a trénuji mma.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod madmax » ned 25. bře, 2007 20:12

Josman píše:Seš si jistý? A co třeba Yu Hai, jež obohatil wushu o sestavu Kudlanky ...cituji z Kung Fu Tai Chi Magazine, článek o Yu Haiovi – mistr stylu kudlanky: „Odešel jsem s několika studenty do hor a pochytali jsme zde kudlanky. Útočil jsem na ně stéblem slámy a pozoroval jejich reakce. Když jsem se jich dotkl, tak to buď blokovaly nebo zaútočily. Ze všech těchto pohybů jsem vytvořil ..." Mám pokračovat?

A je tam neco o tom, ze vytvoril techniky "chytnuti klepetem" nebo neco takoveho? Ja jsem nerikal, ze se nemuzeme nic naucit z pohybu zvirat pri boji - zajimava muze byt jejich strategie, stridani utoku s obranou, nebo treba prace nohou :D, ale tezko muzeme pouzivat primo jejich techniky - nemame drapy, nemame ostre zuby, klepeta ani zobaky.
Tohle vsechno je ale vedlejsi. Dulezite je, ty techniky, ktere se nazyvaji "tygri drapy" nebo cokoliv jineho FUNGUJI a je uplne jedno jak tu techniku nekdo vymyslel.
madmax
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 25. bře, 2007 20:17

Tady je hodinu a pul dlouhej dokument točenej v 80.letech v číně.je to znamej film plno lidí ho asi videlo. ale pro ty co by to zajímalo tak tady

http://video.google.com/videoplay?docid ... ion%3Along
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 20:27

madmax píše: A je tam neco o tom, ze vytvoril techniky "chytnuti klepetem" nebo neco takoveho?.

ne, technika "chytnutí klepetem" se v uvedeném článku opravdu nevyskytuje :D

madmax píše: tezko muzeme pouzivat primo jejich techniky - nemame drapy, nemame ostre zuby, klepeta ani zobaky..

Ano soulasím, přesně o tom, jsem mluvil v příspěvku tuším na straně 4.

madmax píše: Dulezite je, ty techniky, ktere se nazyvaji "tygri drapy" nebo cokoliv jineho FUNGUJI a je uplne jedno jak tu techniku nekdo vymyslel.

Ano je jedno, jak kterou techniku někdo vymyslel, to souhlasím. Jak ale můžeš s jistotou říci, že techniky které se nazývají, cituji:"Tygří drápy nebo cokoliv jiného" fungují, tomu nerozumím. Stejně tak můžeš říci, že funguje koleno na solar, nebo rear naked choke :D :D Ano fungují a světe div se, jsou o poznání jednodušší, než cpát ruku do pozice jeřába, nebo obrana na útok soupeře zaujmutím mabu postoje, blokem pomocí tygřího spáru, který spojíš s útokem chapadly chobotnice ... ne vážně. Už jsi viděl někdy někoho na ulici v reálné situaci takhle bojovat?
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

.

Příspěvekod luen » ned 25. bře, 2007 20:33

Hele Josman neblbni, madmax nemuze za to, ze jsi naletnul nejakemu vykukovi na lep. Muzu se te znovu zeptat u koho jsi cvicil? Tim se to totiz cele mozna vysvetli :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 25. bře, 2007 20:41

Pavela: ojoj ty jsi mi to teda nandal...Opravdu jsem tady nekde rikal ze jsem desnej bouchac a ze bych kohokoliv prezapasil? ja si toho nejsem vedom - sam jsem tu rikal ze nemam velke znalosti a zkusenosti s BU, ale taktez jsem psal ze mi ten zapas neprijde realny (subjektivni pocit vis...) a to se tvym ubohym a nenavistnym prispevkem (reakci na ten muj) nezmenilo - nemas nahodou nekdy zachvaty agrese a zurivosti? mohu ti doporuci opravdu dobreho psychologa... :wink:
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 25. bře, 2007 20:43

Pavela: jaj ty mas tolik konexi - jsi mocny :cry:
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » ned 25. bře, 2007 20:57

luen píše:Hele Josman neblbni, madmax nemuze za to, ze jsi naletnul nejakemu vykukovi na lep. Muzu se te znovu zeptat u koho jsi cvicil? Tim se to totiz cele mozna vysvetli :wink:

Omlouvám se, za to madmax opravdu nemůže, to je pravda :oops: Ohledně toho, u koho jsem cvičil, myslíš wushu? Víš jde o to, že jsem toho cvičil víc, než jsem skončil u thaiboxu, valetudo, BJJ, a obecně mma. Předtím jsem si prošel trnitou cestu, kdy jsem v 10 začal Judo, které mě učil táta (1 Dan), posléze asi v 15 karatedo a souběžně jsem navštěvoval Hunga (přišlo mi zajímavé) a semináře aikido. Na vojně jsem se setkal s musado a thaiboxem no a po různých strkanicích, které jsem v životě zažil se od 24 až dosud (27 :D ) věnuji mma.
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...