Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Miro » pát 09. bře, 2007 12:42

Harutomo,

co nie je pravda?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 09. bře, 2007 13:34

Díky Miro, takže to je částečná odpověď toho, proč mě cca po 5 minutách přestávaly bolet nohy. Já si vzpomínám, že jsem se tenkrát skutečně naučil nějak "nadzvednout"....
Teď k tou jdu zase :wink:
A těch 45 minut, to chápu, vzpomínám na Wu ťi něco kolem 30-40 minut. jako začátečník - to bylo maso :wink: Než nám Chen Xiao Wang opravil postoj všem, v podstatě - než přišel ke mě, už nebylo co opravovat, celé tělo mimo ruce + hlava a krk, úplně odvařený :wink:
Jinak, mě se totiž tanhle stoj zdá taky stejný jako Ma bu, jenže c tomhle už jako začátečnák člověk ustojí min. 5 minut. Po čase to ale pálí jako čert.
Ba ji Ma bu, nemyslím loket, je mi jasné, že pokud jsem v Ma bu tak i když s rukama dělám čáry máry, pořád je to Ma bu. Jde o to, že z info. které mám, je toto Ma bu užší. Jako by ti lidé spíše dřepěli s koleny více než šířka ramen a zdá se, že stehna jsou vodorovné se zemí. Tohle mi přijde více jako makačka na svaly, opravdu jako dřepy - pocitově je to prostě jiné.

Jinak, co se zatížení kolen týče, pravděpodobně myslíš, že to zatížení není tak významné a proto píšeš ve smyslu, že se "nepoužívají"- Jinak by mě taky zajímalo, jak by člověk v takové pozici VŮBEC nezatížil kolena (nepoužil ani jeden sval/šlachu) to je si myslím možné jen v leže.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » pát 09. bře, 2007 14:53

Mantis,

extremne nizka poloha (stehna paralelne so zemou) a uzky postoj noh nie je vysadou iba baji. Yin Fu styl baguy, ktoru cvicim, to ma tiez, a tam sa takeho mabu pouziva dokonca aj na skutocny fighting. Pozri napr. foto:
http://www.plumpub.com/images/BGXY/bk_eqb14.jpg
http://www.chinafrominside.com/ma/news.html

Ano, ked sa povie, ze sa kolena nepouzivaju, tak je to viac-menej slang, hantyrka - uplne presne to znamena, ze sa svaly okolo kolien sa nepouzivaju aktivne, ale su natahovane iba pasivne.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 09. bře, 2007 16:52

Miro: jesi je to myšleno jen jako slang "nepoužívat kolena" tak to bylo nedorozumění, mě to vyznělo tak jako že by se člověk měl pohybovat jen pomocí zadku jinak si kolena zničí :lol:
Sem se tím nechal trochu vyčertit. Jako že člověk přestane v chůzy používat kolena je docela hustý a nějak sem si to nemoh připustit :)
Rozebíráš tu už hodně detaily, tak prosím vynech slangy, nebo se průměrní čtenáři jako já stratí.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pát 09. bře, 2007 17:12

Miro píše:... Odtial je uz iba krocik k tomu, aby clovek pochopil, ze clovek sa moze kompletne cely zivot hybat bez toho, aby vysiel z mabu. Clovek sa tak znovu nauci (inym sposobom) stat, chodit a aj sediet. Clovek prestane pouzivat na pohyb kolena (ako ich pouzivaju kompletne vsetci) a zacne pouzivat dang (rozkrok) a kua (triesla) - pohyb takym sposobom prakticky vylucuje poskodenie kolien.

Miro,

trochu s tím poslední čas experimentuji. Pomohlo mi to v zakořenění - mohu vyskočit na nějaký vyšší předmět (třeba zábradlí) a nemám problém se stabilitou při doskoku.
Znaméná to například při chůzi, že stehna a kolena jsou stále před trupem? Pochopil jsem to správně?

JRup
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 11. bře, 2007 11:27

Bingbu je postoj s nohami pri sebe ci takmer pri sebe, zvycajne sa v zhan zhuang stoji s nohami rozkrocenymi na sirku ramien - taky postoj sa niekedy tiez vola baibu, ale to mas prast jako uhod, podla mna su to vsetko variacie mabu, pretoze mabu moze byt siroke, uzke, dokonca s chodidlami sa dotykajucimi, takze pre mna osobne je to mabu.
máš pravdu Miro ale řeč byla o Wu ťi. Wushi, byl jsem v ©aolínu za masterem, až teď jsem zpátky, už jsem ti odepsal
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 12. bře, 2007 5:37

JRup,

Znaméná to například při chůzi, že stehna a kolena jsou stále před trupem? Pochopil jsem to správně?

sorry, ale nerozumiem Tvojej formulacii, ze stehna a kolena su pred trupom. Nechapem logiku - ako vobec si sa k tej formulacii dopracoval, resp. preco by mali byt vpredu? V bague vyuzivame momentum, to znamena, ze telo (trup) "pada" vpred a nohy sluzia "iba na balancovanie trupu" (aby trup nepadol). Takze osobne by som skor povedal, ze stehna a kolena su POD trupom (ci dokonca za nim, trosicku), nie pred nim - ale stejne si myslim, ze toto (kde nohy skutocne su) nie je dolezite. Dolezite je, aby podkolenie bolo kolme k zemi, aby krok sa uskutocnoval natiahnutim dangu, aby medzi nohami existovali protichodne sily (predna noha tlaci vzad, zadna noha tlaci vpred), aby sa v jednotlivych fazach kroku sila nestracala, aby trup sedel relaxovane na kua atd.
Alebo ako sa u nas hovori hantyrkou, bagua ma iba jednu nohu, skus precitit, preco je tomu tak.

Harutomo,

sorry, ale ono je tazko vysvetlovat vsetko doslovne a do najmensich detailov...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pon 12. bře, 2007 9:29

Miro,

díky za vysvětlení. Teď je to jasnější. Myslel jsem původně jiný způsob. Vycházel jsem z mabu, tzn. v mabu člověk „sedí“ jakoby na židli a kolena jsou vepředu.

JRup
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Úhel dupání

Příspěvekod jox » stř 28. bře, 2007 21:05

Ještě bych se vrátil k domu desátýmu danovi
http://www.youtube.com/watch?v=iW0s6l-Gt-g

Například v sekundě 34 až 37 nechává dopadat chodidla na podlahu sekavě v úhlu tak bratru 45°. Starej Funakoši ale v sekundě 16 až 21 v tom samym dupe shora dobře v úhlu 70° nebo víc.
http://www.youtube.com/watch?v=dy4_Uv87-bA

Zajímalo by mě vysvětlení, proč je to jinak. Nebo je to snad detail, kerej karatisti prostě neřešej?
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » stř 28. bře, 2007 23:01

Jox - gratuluju ,dosahl jsi vrcholu a touto svou otazkou jsi dokazal ,ze jsi behem let sveho treninku nemarnil cas.

Tajemstvi, skryvajici se za odpovedi na tuto otazku ,je zlomovym bodem v zivote kazdeho bojoveho umelce a ne mnohym se podarilo dojit az sem.

Jsem sií jist ,ze tve jmeno bude pro vecnou slavu jednou zapsano cernou kridou do komina ,a doufam ,ze se nenechas od dalsiho usili odradit skarohlidy ,kteri tvrdi ze neni debilnich otazek ale pouze odpovedi ,nebot opak je pravdou.

Doufam ,ze jsem posledni odstavec nejak nepopletl.

Vsem mene stastnym ci pilnym bych doporucil pozorne shlednout zabery druheho zmineneho konkretne mezi 16. a 25. sekundou zaznamu ,kdy mu zcela zretelne z kapsy vyjede uhlomer a suplera.

A nezapomente ,ze jedina ,spravna a univerzalni odpoved na vsechny otazky je 42!

Mnoho dalsich podobnych uspechu preje

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 28. bře, 2007 23:57

No nevím jak přesně funguje Mabu v kung-fu ale když jsem ho porovnával s kiba dači v karate tak to byl úlně jiný princip, kiba dači drží samo od sebe vnějším napětím bez toho že by se člověk musel nějak snažit nebo fyzicky namáhat, jako kdyby člověk seděl na židli, s kamarádem na střední jsme soutěžili kdo to dýl vydrží a zvládli jsme to i přes půl vyučovací hodiny bez židle než nás to přestalo bavit...myslím že spíš přirovnání k Mabu by sneslo šiko dači které se skutečně drží silou stehen a nedrží samo od sebe...rozdíl je především ve směrování špiček chodidel, v kiba dači jsou vodorovně dopředu což spolu s podsazenou pánví způsobí že postoj drží sám a péruje, šiko dači jsou špičky od sebe (45 stupnů) což způsobí že postoj sám nedrží(nepéruje) a musí se člověk opírat do nohou, čímž má taky zároveň možnost regulovat výšku postoje...v tom bych si nedal ani 5 minut...no toliko jak se to cvičí u nás v klubu, ale jsem si jistý že co klub to názor.Teď si to po sobě čtu a je to vůbec k něčemu dobré ten muj příspěvek :)
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kachna » čtv 29. bře, 2007 7:51

roza píše:A nezapomente ,ze jedina ,spravna a univerzalni odpoved na vsechny otazky je 42!

kompletni jedinou, spravnou a univerzalni odpoved vsak tvori jeste: 4, 8, 15, 16, 23 - a pak az 42 :D
kachna
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » čtv 29. bře, 2007 8:24

:D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 8:52

roza píše:ou zaznamu ,kdy mu zcela zretelne z kapsy vyjede uhlomer a suplera.

A nezapomente ,ze jedina ,spravna a univerzalni odpoved na vsechny otazky je 42!

Ty jo, vcera v Dilbertovi byla uni odpoved: Sest pytlu brambor!
a ta se mi zda jako spravnejsi, z tech spravnych! :wink: :lol: :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 29. bře, 2007 9:00

PC, slysel jsem ze s nama jedes do Pnetluk, takze uz ta budeme mit WCH, Hung kyun, Yang taiji, kudlanku a Chen taiji, parada, tesim se, tomu rikm wu lin yi jia 武林一家
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 9:14

jojo, nevim zatim esli celej vikend, ale melo by to vyjit. Taky se moc tesim :wink:
Mam v predpovedi na tendle rok poskozeni patere pri bojovych hrach, .. ze by? :lol: :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » čtv 29. bře, 2007 12:29

PC píše:jojo, nevim zatim esli celej vikend, ale melo by to vyjit. Taky se moc tesim :wink:
Mam v predpovedi na tendle rok poskozeni patere pri bojovych hrach, .. ze by? :lol: :lol:

Cest :-),
bacha na vec, je tam zricenina stareho hradu, takova bojova hra s "bilou pani" :wink: ... A navic dalsi bojove hry s devcaty, v pondeli s pomlazkou v ruce :-)
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » čtv 29. bře, 2007 12:45

double post...
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » čtv 29. bře, 2007 13:18

2roza:
Zjevně jsi spokojenej s tim, co děláš. A to je dobře.
Mě spíš zajímalo co dělaj karatisti. Samozřejmě nejlíp od karatistů. Přijde mi, že je to jinej pohyb, kerej má jinou dynamiku a jinej smysl.

Jinak dík za stručnej a věcnej názor. 8)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 15:48

irzounek píše:
PC píše:jojo, nevim zatim esli celej vikend, ale melo by to vyjit. Taky se moc tesim :wink:

Cest :-),
bacha na vec, je tam zricenina stareho hradu, takova bojova hra s "bilou pani" :wink: ... A navic dalsi bojove hry s devcaty, v pondeli s pomlazkou v ruce :-)

mno, tak to vypada na dost malovanejch vajec... 8) :lol: :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...