Jaký meč na TAIJI

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Lada » čtv 29. bře, 2007 22:05

2PC z hlediska zákonu je to jedno, tyto zbraně nejsou nijak omezeny tak je klidně nosit můžeš :wink:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 30. bře, 2007 8:24

Lada píše:2PC z hlediska zákonu je to jedno, tyto zbraně nejsou nijak omezeny tak je klidně nosit můžeš :wink:

noseni je jedna vec, ale jak to bude, kdyz ho pouziju? Co by musel mit utocnik, aby se pouziti mece dalo kvalifikovat jako primerena obrana? napada me: savle, kopi... :lol:
diky za odpoved
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » pát 30. bře, 2007 9:29

To Pepah\: nevim, me tedy zase neprijde nic divneho na tom, ze nekdo cvici nekolik let sestavy beze zbrane a pak se chce zacit s mecem -a neni nic prece divneho na tom, ze o nem nic nevi.....kazdy nekdy zacina s mecem, ne?
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Pepah » sob 31. bře, 2007 7:18

To FWM: Jak jsem rikal .. nic ve zlem. 8)
Ja jen ze bych si myslel ze uz sis treba osahal nejake mece tvych spolucvicitelu.. nebo tak .. Paklize cvicis uz nekolik let, tak mi prijde, ze uz jsi musel byt alespon pobliz nejakeho cviceni s mecem. Ale je pravda, ze to jsou moje predstavy, priznavam ze to muze tam kde cvicis fungovat treba jinak ...

Ale jinak souhlas s PC .. tezky mec pro dobre gong fu .. IMHO :oops:

PS: mozna by pak bylo pro ostatni zajimave, kdybys pak dal vedet co jsi nakonec vybral a jak jsi spokojeny ..
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod FWM » pon 16. dub, 2007 21:52

Dobry vecer,
jen se jeste chci zeptat, jak spravně cistit mec a vubec, jak o nej dbat -neco bylo popsano v tom clanku od Xiexie, ale zajimaly by mě vase osobni zkusenosti. Na meci je nepatrna zrezla skvrna -da se to necim alespon trochu vycistit?

To Pepah: nakonec mam přece jen ten meč od Petra, tak uvidime, jak se s nim bude cvicit...

dekuji
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » úte 17. dub, 2007 11:43

FWM píše:Dobry vecer,
Na meci je nepatrna zrezla skvrna -da se to necim alespon trochu vycistit?

no pomoct by ti mohla nejaka lestici politura, bezne k dostani. Rozlestit by to jit imho melo. Pak bych to osetril klidne i nejakym rostlinym olejem jen potrit a jemne setrit ....
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » úte 17. dub, 2007 13:58

PC píše:
FWM píše:Dobry vecer,
Na meci je nepatrna zrezla skvrna -da se to necim alespon trochu vycistit?

no pomoct by ti mohla nejaka lestici politura, bezne k dostani. Rozlestit by to jit imho melo. Pak bych to osetril klidne i nejakym rostlinym olejem jen potrit a jemne setrit ....

Rostliny ne-e, hlavne ne olivovy. Co je dobre pro nas neni pro nas mec :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » úte 17. dub, 2007 14:00

Xiexie, co radis jakozto odbornik ty?
diky
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Marius » úte 17. dub, 2007 14:32

Toto by zaujímalo aj mňa. Ja zatiaľ čistím jien tým istým olejom čo mám v čistiacom kite na katanu, akurát že by ma zaujímalo, či je nejaká prístupná alternatíva lebo keď sa ten olej minie nechce sa mi platiť brutal poštovné za olej z Japonska.
Marius
diskutér - nováček
diskutér - nováček

údržba

Příspěvekod tensho » úte 17. dub, 2007 14:39

Meč nastříkám silikonovým olejem a setřu plenou.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: údržba

Příspěvekod Marius » úte 17. dub, 2007 14:49

tensho píše:Meč nastříkám silikonovým olejem a setřu plenou.

Zdar, Idaho - normalnim technickym silikonovym olejem ?
Tiež by ma zaujímalo, ak niekto z vás robí aj wushu meč - vonkajšie štýly - akú životnosť má pri vašom cvičení meč ? ©peciál mám problém s tým, že rúčka je robená z mäkkého dreva a postupným priťahovaním skrutky vzadu sa do dreva zarezávajú kovové okraje - meč je potom dosť "vykývaný" jednak z cvičenia a jednak z toho zarezávania. Zatiaľ vlastním ten najobyčajnejší plecháč....
Marius
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » úte 17. dub, 2007 15:22

xiexie píše:Rostliny ne-e, hlavne ne olivovy. Co je dobre pro nas neni pro nas mec :wink:

no tak uplne takto jsem to nemyslel a asi i nedomyslel, kam to muze zavest
:oops:

sopak jsem nemel uplne na mysli.... :-)

tak, tady z toho to snad bude jasnejsi:

http://www.husqvarna.cz/?url=%2Fnode217 ... es%3Dfalse

:wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

údržba

Příspěvekod tensho » úte 17. dub, 2007 15:25

Normálním technickým olejem ve spreji.
Když vím, že na něj nebudu mít delší dobu čas, jen ho nastříkám a plenou nestírám.
Čepeli se moc nelíbí, když se ji dotýkáme prsty (pot je agresivní), tak je dobré ji po každém kontaktu s prsty přejet plenou.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xiexie » stř 18. dub, 2007 15:38

FWM píše:Xiexie, co radis jakozto odbornik ty?
diky

Tolik chvály si ani nezasloužím :wink:

Mno, nejlepší jsou jsou minerální oleje, pak klasický hřebíčkový používaný na katany (99% minerálního oleje 1%hřebíčkového ).

Jinak faktem je, já osobně používám klasický český Konkor nebo olej na zbraně. Nemichat. Pokud měníte značku vždycky důkladně otřít aby se oleje nemíchaly a pak znova nastříkat a setřít hadérkou která nepouští chlupy :wink: . Ono taky zaleží na tom, kde meč člověk používá, teď jsem například četla, že WD-40 váže vodu a při dešti moc nechrání, ale co si budeme říkat, po jakémkoliv styku s vodou je důležité otřít dosucha a po doschnutí znovu naimpregnovat. A jak už jsem psala v článku, sice v souvislosti s motorovými oleji, ale rostliné dělají skoro to samé- nepoužívat, zanechávají moc velkou vrstvu a poškozují vnitřek pochvy.

Jinak ohledně utahování nad hruškou, při vnějších stylech, ale i u tréninkového meče na tchajťi si já i další lidé utahují okolo hrušky klasickou leukoplast. Matka pak nemá tendence se hýbat a dřevo se nepoškozuje. Asi jako tohle...

Obrázek
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » stř 18. dub, 2007 22:13

kamarad mi doporucil tzv. uchiko, ale myslela jsem, že se pouziva vyhradne na japonske mece katany..zkousel jste to nekdo? :?
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xiexie » čtv 19. dub, 2007 11:59

FWM píše:kamarad mi doporucil tzv. uchiko, ale myslela jsem, že se pouziva vyhradne na japonske mece katany..zkousel jste to nekdo? :?

Nevím zda jsem to správně pochopila, ale "uchiko" je dle mých chabých znalostí druh prášku-velejemný brousek, kterým se meč stírá od oleje a navíc se tím leští, olej který se používá na katany je "choji" onen již zmiňovaný hřebíčkový minerální olej.

Pokud se na čepeli objeví rez, což je časté pokud se jí dotýkáme :?, nebo meč dlouho nepoužíváme a nestaráme se o něj, tak nejlepší je to zkusit rozleštit, pokud to nejde, osvědčil se mi "šmirglpapír" ale nejlépe ten nejjemnější co se dá sehnat a ještě hodně "ojetý". Ideální je na látce. Bacha u většiny mečů, aby se nestrhl ten pěkný lesklý povrch.

BTW v Číně se nikdo o svůj meč takhle nestará, přijdou do tělocvičny, odcvičí, hodí ho do kouta a nazdar, pak si koupí nový. Samo že mluvím o tréninkových a ne sběratelských :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dondyna » čtv 19. dub, 2007 19:58

dondyna
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Marius » pon 23. dub, 2007 22:33

xiexie píše:
FWM píše:Xiexie, co radis jakozto odbornik ty?
diky

Jinak ohledně utahování nad hruškou, při vnějších stylech, ale i u tréninkového meče na tchajťi si já i další lidé utahují okolo hrušky klasickou leukoplast. Matka pak nemá tendence se hýbat a dřevo se nepoškozuje. Asi jako tohle...

Obrázek

No , neviem, ja mam leukoplast stale, jednak kvoli tomu aby rucka nesmykala, jednak aby sui pekne fixoval na hrusku a potom nebol problem rychlo otacat. Vlastne mam obtoceny i snuru zo sui od konca hrusky az ku matke aby mi ho pri otacani nedrala, lebo uz ich tak 5-6 tymto sposobom padlo.... Ale tento problem mi to nevyriesilo. Asi napcham do rucky nieco co bude drzat kovove casti od seba aby sa nevrezavali dalej do dreva.
Kazdopadne dik za radu.
Marius
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...