wadoryu

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Wado Ryu

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 10:20

Picard píše:
Neolker píše:
patrik píše:Nevím vůbec nic o karate a o Wadó rjú (krom toho, co si člověk přečte v knížce), ale vzhledem k tomu "co vím" o džódó, iaidó a kendó...

Davidator píše: No a ještě jednu Wado má hodně paralel k jiným bojovým uměním, jako JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO, tj. že jsou tam zahrnuté některé pohyby z těchto bojových umění. To jsem u stewa nenašel i když pracoval(ukazoval) s mečem.

Jak dlouho si cvičil tyhle další umění, že víš, nebo rozeznáš, zda je to kdekoliv zahrnuté? Nebo, že zde jsou nějaké viditelné paralely. Co konkrétně mají tyhle bojové umění společné s karate a naopak. Ptám se vážně a neútočím... opravdu mně zajímá konkrétní příklad.

Speciálně bych poprosil o příklady z džódó.

Za odpověď díky.

Patrik

Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...

Takze kdyz budes delat karate, budes mit dve ruce a dve nohy, tak vlastne uz umis i JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO :-)

Ježišmarja... :lol: To jsem nenapsal... Říkám že dokuď budou lidi stejní, tak všechna BU budou NĚČÍM V®DYCKY PODOBNÁ!!! Příště líp číst :wink: ... (bez urážky)
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 10:37

patrik píše:
Neolker píše:
patrik píše:
Neolker píše:Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...

Jak s tím souvisí herec akčních B filmů?

Bruce Lee nebyl jen herec BU... On udělal opravdu mnoho BU :!:

Ptám se jak s tím souvisí? S mým dotazem...
Jestliže je to tak snadné, jestliže máme všichni 2 ruce a 2 nohy, proč když začne cvičit karatista (aikidista, boxer...) s džó nebo mečem automaticky nedělá dobře, co se po něm chce. Proč mu jeho vlastní pohybové návyky spíš škodí než pomáhají.

Ta teorie o 2 nohách a rukách je zajímavá, ale já se ptal na konkrétní zdůvodnění nějakého názoru... (stačí kouknout o málo výš)

Třeba Babička od Boženy Němcový neudělala pro bojová umění nic, ale hlášky měla taky dobrý...

Patrik

P.S.
IMHO pro iaidó, kendó a džódó neudělal BreceLee nic.

Tak já už fakt nevím, co napsat :D Tedy vím co, ale ne tak aby zase někdo neměl nějaký připomínky nebo nějaký pochybnosti... O to mi to fakt nestojí se tímhle zdržovat...

Bruce Lee měl zásluhu v BU všeobecně... Nechci se o tom pořád hádat a říkat všechno dokola :D
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » úte 01. kvě, 2007 10:48

:D
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 10:50

Picard píše::D

Vždyť se směj... Já se taky směju, protože to už fakt jinak nejde... Jsem netušil, že tu bude taková zábava :lol: :lol: :lol: :D
.:http://WWW.SHIKON.CZ:.
Wado-Ryu Karate, Tai-Chi styl Yang, ...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Změna???

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 10:57

No vypadá to, že tohle téma trochu už vykolejilo ne? Radši zůstaneme u Wado-Ryu...
.:http://WWW.SHIKON.CZ:.
Wado-Ryu Karate, Tai-Chi styl Yang, ...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Panda » úte 01. kvě, 2007 11:03

Když jsem byl ještě kluk tak kamarád dělal Wado a já shotokan a přišlo mi že Wado mělo tu výhodu že mělo tenkrát kontaktnější nepřerušovaný sparing zatímco my měli jen techniky (kihon) a "point sparing" , jenže tenkrát byly doby kdy si u nás v čechách každý dělal tréningovou metodiku po svém jak je to dneska, Shotokaňáci a Wadoryuáci, povídejte...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 01. kvě, 2007 13:02

Neolkere a Davidatore, nemejte mi prosim za zle :-)

Me se jenom libilo, ze jste napsali, ze wado ryu obsahuje techniky iaido, kendo, jodo, kempo atd. a kdyz se patrik zepta, jak to jako poznate a treba ktere konkretni techniky z jodo (nebo dalsich, me by treba zajimalo to kendo a iaido) tam jsou, tak mu odpovite (neolker), ze bruce lee :-) Coz je opravdu hezky argument.

Podle teto logiky, ze vsechno kde se pouzivaji dve ruce a dve nohy je podobne, tak bych tedy rekl ze wado ryu obsahuje i techniky francouzske kuchyne nebo treba i jizdy ve formuli 1 :-)

Sorry vsem za OT, nic proti wado ryu, jenom jsem se chtel pozastavit nad tou logikou.

Pokud byste uvedli nejaky konkretni priklad nebo techniku, kterou wado ryu obsahuje z tebou uvedeneho vyctu, tak by to bylo prima. Beze srandy, myslim to vazne, bylo by to zajimave.

PS: Pokud dovolite tak bych dal patrikovi 10 bodu za hlasku Jak s tím souvisí herec akčních B filmů? :D
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » úte 01. kvě, 2007 16:18

A sakra, to je diskuze, fakt mě to baví jen do toho.

Patrik: Iaido a Jodo cvičím od roku 1996 u Victora Cooka 7.Dan Iai, 6.Dan Jodo a 5.Dan Kendo (doufám že jsem nikde neubral nebo nepřidal). Je pravda že teď už to není tak aktivně jako předtím než jsem našel mistra Wado Ryu, takže se teď dost zajímám o Wado, ale iai i Jo cvičíme nadále, jen nikde "registrovani" Dosáhl jsem v obou bojových umění 1.Kyu, je to dost málo, ale je to dost finančně náročné. Tréninky Kendo jsem navštěvoval rok u senseie Míli Hotovce na Suhdole. U jeho bratra senseie Vláďi Hotovce jsem cvičil i Iai.

Techniky které jsou podobné i ve wado třebas s Iai jsou v Pinan Shodan, kdy provádíš první pohyb (dva kryty současně) jodan nagashi uke a druhou jodan Gaiwan uke z jodan nagashi uke následně provádíš otoshi uke a z gaiwan uke se mění na naiwan uke no a následuje stažení do shizentai s úderem do tváře Tetsui jodan. jde právě o ten pohyb do otoshi uke, provádí se stejný pohyb jako při seku kiri. Z jodo je technika Keashi cuki, kde jde převážně o ten postoj z přechodu do druhé ruky. Tento postoj najdeme v kata Pasai kde stahuješ soupeřovi ruku a následně provádíš sokuto geri gedan. No a z kendo sa dá použít výpad přední nohou myslím že je to fumikomi, ale ta noha nnejde tak vysoko jako právě při fumikomi, ale je to po zemi(na zrnko rýže) kde jsou techniky jako Tsugi ashi, Okuri ashi. No myslím že by se dalo pokračovat dál, ale nevím zda to takhle stačí či nikoliv(asi by to chtělo vidět nebo lépe cvičit, pak to příde a člověk zjistí stejné pohyby).

byl jsem na semináři s e sensei Y.Iwasakim 7.Dan Kyoshi Wado Ryu, který se také věnuje Iai do a ten vysloveně cvičí a ukazuje techniky využitelné v tomto stylu. Vyučuje jak Shinken shihara dori tak i obranu v sedě proti meči(jeho specialita). Díky tomu že Ohtsuka spojil Japonské bojové umění s Okinawským, tak tam lze mnoho takových pohybů nalezt dost, právě již zmiňovaných budo tak i z Jiu Jitsu.

Pucmaz: ten článek není myšlen jako provokace, jen jako zajímavost o tomto bojovém umění.

Jen reagujte je to super, pokud budu moct odpovím.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » úte 01. kvě, 2007 16:29

2Davidator,

Jak jsem tak čekal na odpověď, koukl jsem na info ve Tvém profilu. Popravdě 1. kjú v seitei džódó nebo iaidó je opravdu dost málo na srovnávání technik... imho, ale mně spíš zajímá, jak často si cvičil džódó a jak často iaidó předtím a teď, když říkáš, že už ne tak moc.

Jak popisuješ ty techniky, přiznávám se, že vůbec neznám ty, které popisuješ z karate. Umím si "přeložit", co to znamená, ale představit si to nedokážu.

Nechci zpochybňovat Tvé zjištění, ale zajímá mně, jestli tvůrce Wadó rjú měl nějakou zkušenost s iaidó, džódó nebo kendó... a jakou. Jestli něco takového zahrnul, nebo chtěl zahrnout do tohoto stylu... anebo jestli to tam zahrnuje někdo další, na základě vlastní interpretace.

Davidator píše:Z jodo je technika Keashi cuki, kde jde převážně o ten postoj z přechodu do druhé ruky.

Kaeši cuki je kihon... ale je jádrem této techniky to přetočení hole, nebo samotné bodnutí. Je to ten postoj - vprostřed? Nebo závěrečná fáze. To, že někde překřížíte nohy a Tobě to připomíná postoj z džódó přece není "nějaký zásadní princip", nemyslíš? Ve skutečnosti se to ani nedá označit za postoj. Nebo jde o to, že místo levé ruky má člověk najednou vpředu pravou? Navíc, tohle kaeši cuki, který znáš ze seitei džódó má diametrálně odlišnou pozici nohou (i rukou), než jak je v tradiční korjú verzi džódó... tedy může to být lautr něco jiného.

V tradičních japonských bojových uměních tak, jak je znám já, často něco na povrch nějak vypadá, ale ve skutečnosti se zatím skrývá něco jiného.

Ale oceňuji to, že o tom mluví a přemýšlí někdo, kdo má opravdu (byť jen minimální) zkušenost s tím, o čem píše. Zajímavé, neříkám, že ne.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » úte 01. kvě, 2007 17:09

Ano technika Keashi cuki je kihon a je to jen přetočení, ale takové přetočení je ve Wado také. Byl to pro představu že tyto pohyby lze najít i v jiných bojových umění. A to právě jde jsou to právě ty pohyby, úhyby, rotace, aj.. které třebas ve stylu Shotokan nejsou tak zřejmé(netvrdím že tam nejsou). z tvého pohledu jde o naprostý "blábol", ale je těžké vyvětlit něco druhému kdo toto bojové umění nezná. Je to jako vysvětlovat Nagitanu pro judistu, který to necvičí. Konkrétní techniky (asi dle tvé představy) nejsou neboť v jo jde o práci s tyčí a pokud vidíš jen tu tyč je těžké pak kombinovat s ostatními bojovými uměnimí. wado karate jde převážně o boj beze zbraně, takže s toho vyplívá že se právě nebude jednat o přesnou techniku s tyčí. Tady je ten rozdíl Ohtsuka si do karate nevzal cvičení s tyčí, lae jednotlivé pohyby, které zkombinoval do technik Wado. Ohtsuka se učil tradičnímu Jiu Jitsu, kde se učívá meč. Jeho strýc byl samuraiský válečník a dostal ho do své školy. Myslím si pro pochopení bys mohl začít cvičit Wado abys poznal tento styl. Myslím si že jsi až příliš zaujat svým Bojovým uměním a nikdo ti na něj nesmí šáhnout. Jodo a Wado jsou jiné bojové umění to je fakt, ale právě některé pohyby, rotace, zde najdeš. Nejedná se o mé vlastní zjištění, je to práce zakladatele. No a každé bojové umění se nadále vyvíjí.

Ano cvičil jsem Musó Ryu a Koryu neznám, ale také neporovnávám koryu, ale právě Musó Ryu, které znám. Teď je pravda že tolik necvičím Iai i Jo, ale šel jsem cestou "že pokud někdo dělá dvě bojové umění a snaží se je dělat naplno, tak dělá každé na 50%". To jsou slova mých učitelů z Iai i Jo. No a předtím jsem cvičil třikrát týdně.

No a to že sensei Iwasaki zahrnuje něco nad standart, tak co jsem se setkal i jinde, třebas u V.Cooka tak je to běžné.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » úte 01. kvě, 2007 18:00

Davidator píše:Ano technika Keashi cuki je kihon a je to jen přetočení, ale takové přetočení je ve Wado také. Byl to pro představu že tyto pohyby lze najít i v jiných bojových umění. A to právě jde jsou to právě ty pohyby, úhyby, rotace, aj.. které třebas ve stylu Shotokan nejsou tak zřejmé(netvrdím že tam nejsou).

Ale třeba takové vytočení najdeš i jinde, anebo jinde najdeš jiný "společný" bod... v ©otokanu třeba není vytočení jako v džódó, ale třeba je tam něco jiného "společného" s džódó. A Tys napsal, že právě ve Wadó rjú jsou paralely s džódó (mimo jiné)... IMHO je takové tvrzení zavádějící a vede jen k tomu, že si zase někdo jinej, nováček bude myslet "aha, dělám lepší karate, protože jsou tam prvky z džódó, iaidó a kendó."

Takže například ajumi aši, tedy kroky pravá-levá najdeš v džódó, ale taky třeba v tom šotokanu, nebo možná i v tom vaření ;) ale nic to neznamená.

Davidator píše:z tvého pohledu jde o naprostý "blábol", ale je těžké vyvětlit něco druhému kdo toto bojové umění nezná. Je to jako vysvětlovat Nagitanu pro judistu, který to necvičí.

A to je IMHO ten průser, když vysvětluješ něco na příkladu, aniž bys to znal dostatečně. Třeba vůbec nevíš, jak je to kaeši cuki správně. Vzhledem k tomu, že Tě nikdo neopravuje a neříká Ti, jak se má dělat.

Davidator píše:Konkrétní techniky (asi dle tvé představy) nejsou neboť v jo jde o práci s tyčí a pokud vidíš jen tu tyč je těžké pak kombinovat s ostatními bojovými uměnimí.

Ale proč to chceš "kombinovat", čeho tím docílíš. Píšeš, že není dobré dělat dvě BU a tady zase, že chceš něco kombinovat.

Davidator píše:Ohtsuka se učil tradičnímu Jiu Jitsu, kde se učívá meč. Jeho strýc byl samuraiský válečník a dostal ho do své školy. Myslím si pro pochopení bys mohl začít cvičit Wado abys poznal tento styl. Myslím si že jsi až příliš zaujat svým Bojovým uměním a nikdo ti na něj nesmí šáhnout.

Mě nedělá problém, že mi "saháš" na moje bojové umění. Jen to nechápu. K čemu je to dobré. Taky si ho přece nestudoval, tak jako já nestudoval Wadó. Taky Ti vadí, že jsem Ti šáhl na Tvou představu o vztahu Wadó rjú a ostatních BU. V tom se nelišíme :)

Davidator píše: Ano cvičil jsem Musó Ryu a Koryu neznám, ale také neporovnávám koryu, ale právě Musó Ryu, které znám. Teď je pravda že tolik necvičím Iai i Jo, ale šel jsem cestou "že pokud někdo dělá dvě bojové umění a snaží se je dělat naplno, tak dělá každé na 50%". To jsou slova mých učitelů z Iai i Jo. No a předtím jsem cvičil třikrát týdně.

Necvičil si Musó rjú, protože žádné Musó rjú (džódó) není. U pana Cooka si mohl cvičit buď seiteigata džódó anebo Musó šinden rjú iai. A to s těmi dvěma bojovými uměními... přece právě pan Cook cvičí dvě.

Tak to je tak všechno. Asi se nepřesvědčíme, ale nevadí mi to.

Měj se...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » úte 01. kvě, 2007 20:41

Hezky napsané, ale máme pravdu oba.Jen každý píše jinak a moc dobře se nechápem co si píšem. Lepší by to bylo se sejít a prodiskutovat to, ale to asi není možné.

To že si některý začátečník bude myslet že dělá dobré karate že jsou zde paralela k Jodo aj. tak to tě nemusí vůbec rozčilovat, protože o tom to není. Je to o tom jaký má přístup trenér ke svým svěřencům a jak dané bojové umění jim předává, pak záleží i na samotném žáku jak bude trénovat a nebo bude jak právě říkáš ty teoretik a bude tvrdit takové věci, že dělá dobrý styl, protože je tam toto a toto. S tímto názorem nesouhlasím.

Tvrzení že jsem nepochopil co je Keashi a jak se cvičí, že dlouho necvičím? neznáme se takže já trvrdím že ty neumíš Jodo.(Třebas to takhle je) :lol:

No a pokud chceč tahat za slovíčka a slovíčkařit, tak je to asi tvůj styl. Takovím lidem nerozumím.

No nerozumím tvé větě žes ho také nestudoval. Iai jsem studoval i Jo, to musím říct že jo i když jen do 1.Kyu. Ano špatně jsem napsal jméno stylu za to děkuji.

No a stěmi dvěmi bojovými uměními, psal jsem že to říkali mý učitelé, ale kdo psal že právě V.Cook???? To je slovíčkaření.

přesvědčovat tě nechci, jen ses ptal jak to je a Já jsem ti to snažil vysvětlit, možná špatně. tys to nepochopil to mě mrzí víc.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » stř 02. kvě, 2007 4:54

Davidator píše:Hezky napsané, ...

S tímhle si vystačím 8). Ostatní je zbytečné, vzhledem k tomu, že bych jen zopakoval to, co už jsem jednou napsal.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado ryu

Příspěvekod Davidator » stř 02. kvě, 2007 8:32

Hm, pak tě nechápu. No nic tak zase příště :P
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Wado ryu

Příspěvekod patrik » stř 02. kvě, 2007 8:50

Davidator píše:Hm, pak tě nechápu.

Chci tím říct, že jsem očekával nějakou zásadní společnou myšlenku, nebo princip mezi těmi bojovými uměními, cos přiblížil. Jestli to nebylo patrné doteď, nemá smysl to dál rozvíjet... bylo by to jen slovíčkaření.

Nechám to na dalších, zda existuje nějaká paralela mezi Wadó rjú a tím, cos popsal a proč to píšeš. Jestli kendistické fumikomi nebo nějaký kryt z iaidó. Pro mně osobně nemá smysl stále dokola opakovat totéž. Nic mi to nedá.

Zeptal jsem se, dostal odpověď a s ní nebo s tím pohledem nesouhlasím... Vysvětlil jsem proč, Tvůj styl a jeho hodnotu tímto nesnižuji. Neříkám, že je na něm něco špatného.

Co na tom nechápeš?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

wado Ryu

Příspěvekod Davidator » stř 02. kvě, 2007 11:20

To že jsi nepochopil co jsem tím chtěl říct je na tobě, ale myslím že co jsi psal i mimo téma Wado, že něco někdo necvičí, když ho neznáš tak si myslím že je to z tvé strany dost negativní. prostě jsi nejlepší a úžasnej a nikdo na tomto servru na tebe nemá, prostě jsi dokonalej. Prostě chce to chápat i z druhé strany. Ale jinak O.K.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » stř 02. kvě, 2007 11:22

Myslím že pokud je někdo na dost velké úrovni v jakém koliv bojovém umění, tak dokáže o tom přemýšlet a nezačne hned vykřikovat že to a to. slovíčkaření? Je to pravda viz: že Cook cvičí bojové umění dvě atd...
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » stř 02. kvě, 2007 11:33

2Davidator

Myslím, že každý z nás máme něco, díky za upozornění.
Ačkoliv tenhle "tón" nějak nechápu.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 02. kvě, 2007 12:30

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:35, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » stř 02. kvě, 2007 12:44

Dík za fakty
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...