Davidator píše:Ano technika Keashi cuki je kihon a je to jen přetočení, ale takové přetočení je ve Wado také. Byl to pro představu že tyto pohyby lze najít i v jiných bojových umění. A to právě jde jsou to právě ty pohyby, úhyby, rotace, aj.. které třebas ve stylu Shotokan nejsou tak zřejmé(netvrdím že tam nejsou).
Ale třeba takové vytočení najdeš i jinde, anebo jinde najdeš jiný "společný" bod... v ©otokanu třeba není vytočení jako v džódó, ale třeba je tam něco jiného "společného" s džódó. A Tys napsal, že právě ve Wadó rjú jsou paralely s džódó (mimo jiné)... IMHO je takové tvrzení zavádějící a vede jen k tomu, že si zase někdo jinej, nováček bude myslet "aha, dělám lepší karate, protože jsou tam prvky z džódó, iaidó a kendó."
Takže například ajumi aši, tedy kroky pravá-levá najdeš v džódó, ale taky třeba v tom šotokanu, nebo možná i v tom vaření

ale nic to neznamená.
Davidator píše:z tvého pohledu jde o naprostý "blábol", ale je těžké vyvětlit něco druhému kdo toto bojové umění nezná. Je to jako vysvětlovat Nagitanu pro judistu, který to necvičí.
A to je IMHO ten průser, když vysvětluješ něco na příkladu, aniž bys to znal dostatečně. Třeba vůbec nevíš, jak je to kaeši cuki správně. Vzhledem k tomu, že Tě nikdo neopravuje a neříká Ti, jak se má dělat.
Davidator píše:Konkrétní techniky (asi dle tvé představy) nejsou neboť v jo jde o práci s tyčí a pokud vidíš jen tu tyč je těžké pak kombinovat s ostatními bojovými uměnimí.
Ale proč to chceš "kombinovat", čeho tím docílíš. Píšeš, že není dobré dělat dvě BU a tady zase, že chceš něco kombinovat.
Davidator píše:Ohtsuka se učil tradičnímu Jiu Jitsu, kde se učívá meč. Jeho strýc byl samuraiský válečník a dostal ho do své školy. Myslím si pro pochopení bys mohl začít cvičit Wado abys poznal tento styl. Myslím si že jsi až příliš zaujat svým Bojovým uměním a nikdo ti na něj nesmí šáhnout.
Mě nedělá problém, že mi "saháš" na moje bojové umění. Jen to nechápu. K čemu je to dobré. Taky si ho přece nestudoval, tak jako já nestudoval Wadó. Taky Ti vadí, že jsem Ti šáhl na Tvou představu o vztahu Wadó rjú a ostatních BU. V tom se nelišíme

Davidator píše: Ano cvičil jsem Musó Ryu a Koryu neznám, ale také neporovnávám koryu, ale právě Musó Ryu, které znám. Teď je pravda že tolik necvičím Iai i Jo, ale šel jsem cestou "že pokud někdo dělá dvě bojové umění a snaží se je dělat naplno, tak dělá každé na 50%". To jsou slova mých učitelů z Iai i Jo. No a předtím jsem cvičil třikrát týdně.
Necvičil si Musó rjú, protože žádné Musó rjú (džódó) není. U pana Cooka si mohl cvičit buď seiteigata džódó anebo Musó šinden rjú iai. A to s těmi dvěma bojovými uměními... přece právě pan Cook cvičí dvě.
Tak to je tak všechno. Asi se nepřesvědčíme, ale nevadí mi to.
Měj se...
Patrik