Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Crash » ned 13. kvě, 2007 13:26

Zdravím, chtěl bych reagovat na některé méně cené informace...
Za prvé : Aikido je životním stylem nezastávám se ho a samozrejmě ho ale také nebudu hanit... Aikido cvičím 6 let sem asi ten koho to nepřestalo bavit hned po prvním tréninku popřípadě "jedné sezóně" jako vetšinu těch "profi diskutérů" co sem píší :wink: . Jde o pochopení jistých zásad a predevším principů je tam mnoho filozofie. Tzn. že neodsuzuji žádné bojové umění, protože každé je užitečné a každé nám přinese něco, co žádné jiné. Aikido nám toho dává velice mnoho, ale to mnoho musíme umět přijmout a ne jít pouze za bojem... Chcete boj, zápasy, turnaje?? dejte se na sport , který je k tomu přizpůsoben. Podívejte se na wrestling...vše je hrané a jen opravdoví mistři umí zahrát skvělé divadlo. Tak je tomu u všech bojových umění : Nikdy nemůžeme udělit smrtelný úder, když se jedná o soutěž a především trénink! Avšak se můžeme na tréninku připravit na tyto situace, poznat lidskou anatomii a vědět kde způsobit největší škody. Na ulici jde pouze o moment překvapení a o to malé procento lidí kteří "přežijí" první úder...Samozřejmě potom záleží na vlastních schopnostech ...
Podle mého názoru je aikido dobré spojit s posilovnou (aikido není o síle, ale je dobré mít kondici) a školou "úderu" tím mám na mysli poznat více směrů které se v aikidu poté nacházejí...Především pokud nás zajímá práce s mečem třeba iaido či kendo je správná volba.
Crash :)
Crash
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » ned 13. kvě, 2007 14:42

Crash píše:... Jde o pochopení jistých zásad a predevším principů je tam mnoho filozofie...

V jedne vete jsi krasne vystihl zasadni omyly v pristupu k bu... vlastne ... jake zasady, jake principy a jakou filozofii mas na mysli :?: :?: :?:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

re : Luen

Příspěvekod Crash » ned 13. kvě, 2007 15:35

Když cvičíš přemýšlíš nad tím co budeš dělat za techniku popřípadě činnost ? Jde o to spojit ducha,mysl a celé tělo v jeden celek a soustředit se, pak mohu vykonat techniku bez sebemenšího zaváhání na "jakýkoliv" útok. Jinak nemluvime o bushido ale o budo... Aikidžucu má za cíl pouze zabít, zatímco cílem bojových umění (dó) je formovat osobnost. Ten kdo jde cestou (dó) se nespokojí s úpouhým ovládnutím techniky, ale ten kdo neúnavně postupuje na cestě (dó) odkrývá svou vlastní povahu.
Budó = cesta bojovníka, která představuje cestu sebeobrany a DUCHOVNÍHO ROZVOJE každého cvičence.
O-sensei Morihei Ueshiba (zakladatel aikido) jednou řekl : Já si myslím, že se aikidu může říkat pravé bojové umění. Důvodem proto je, že je to bojové umění založené na vesmírné pravdě. :wink:
Crash
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: re : Luen

Příspěvekod luen » ned 13. kvě, 2007 16:28

Crash píše:Když cvičíš přemýšlíš nad tím co budeš dělat za techniku popřípadě činnost ? Jde o to spojit ducha,mysl a celé tělo v jeden celek a soustředit se, pak mohu vykonat techniku bez sebemenšího zaváhání na "jakýkoliv" útok. Jinak nemluvime o bushido ale o budo... Aikidžucu má za cíl pouze zabít, zatímco cílem bojových umění (dó) je formovat osobnost. Ten kdo jde cestou (dó) se nespokojí s úpouhým ovládnutím techniky, ale ten kdo neúnavně postupuje na cestě (dó) odkrývá svou vlastní povahu.
Budó = cesta bojovníka, která představuje cestu sebeobrany a DUCHOVNÍHO ROZVOJE každého cvičence.
O-sensei Morihei Ueshiba (zakladatel aikido) jednou řekl : Já si myslím, že se aikidu může říkat pravé bojové umění. Důvodem proto je, že je to bojové umění založené na vesmírné pravdě. :wink:

Vezmu to postupne: u uceni se nejakemu pohybu muzu do urcite miry myslet, ale neni to cesta jak se to naucit. To nevymyslis! Musis to nadrilovat 10000000x zopakovat na sucho, se sparing partnerem a porad dokola. Hlavne ten kdo v boji mysli nebo se o to pokousi, je ten kdo se z toho boje take leci nebot tam zustane :wink:
Hele kdyz spis - coz je bezesporu take cinnost - MYSLIS NA TO, ZE SPIS??? A MUSIS MYSLET NA SPANEK A NA TO, ZE SPIS ABYS MOHL SPAT PORADNE, KVALITNE A DOBRE SES VYSPAL? Neee, vid? A vis proc? Protoze tahle teorie je mimozni :wink: A takhle jednoduse resp. zjednodusene veci nefunguji.
Bushido - Budo a bububu ... jen slova, ktera nic neznamenaji. Co ma za cil aikijutsu nevim. Ja vzdy myslel, ze cile maji lide a ne pojmy. DO/TAO nema za cil cokoli formovat. Lide, jejich touhy, snazeni zkusenosti je to co je formuje. Znam vylozeny smejdy co leta praktikuji jakekoli DOOO/TAOOO ... jake pak formovani ducha ... schovavani se za uslechtilost ... Proc myslis, ze duchovni rust zarucuje nejake BOJOVE umeni ... neni na to lepsi zpusob. Jakepak zvladnuti techniky? O to nejde ani v budo ani bujutsu ani v bu/bs ... nikde. Tohle je pohadka :wink:
Vesmirna pravda? ... ojojoj a co takhle vesmirna lez? Co to je za pojem. Prave bojove umeni, leve bu, nebo horni ci spodni bu :wink:
Lidi neberte drogy, ktere nezvladate :!: :!: :!:
Jara Cimmerman toho rekl a co? Nemate smysl pro humor. Vis cim se Ueshiba zivil ... ani se nedivim, ze to neunesl.
Mimochodem jsi schopen dolozit sva tvrzeni a prakticky to dokazat :?:
A o tom je diskuze. Bud blabolim a nebo umim. Bud snim a nebo bdim.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

mimoza luen :D

Příspěvekod Crash » ned 13. kvě, 2007 17:33

No ja uz bych to nerozebiral vis co ? Máš úplnou pravdu !!! já se s tebou hadat nebudu každej má svůj názor a žije si svůj život já ti do toho taky nekecám :wink:
Cawe Luen :D :D :D
Crash
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod TongPa » ned 13. kvě, 2007 17:41

pe25tr píše:...Co na to Ukropcany, Toman a TongPa?...

Jak psal luen, tohle je také jedna z tváří Asie... Oni v tom vyrostli a jsou na to zvyklí, ale svobodomyslný evropan něco takového prostě nevydejchá... Asiati se velice často chovají k někomu, kdo je v hierarchii (firmy, oddílu BU...) na nižší úrovni velice nepěkně, včetně šikanování všeho druhu. A naopak těm výše postaveným lezou do zadku, nechají si od nich vše líbit a poníženě jim poděkují i za to, že jim nas*rou na hlavu... A je jedno, jestli jde o Čínu, Japonsko nebo... To že je někdo "mistrem a učitelem" bojového umění samozřejmě neznamená, že je to z hlediska charakteru nějaký dobrý člověk :!: Když jsem viděl to video ve stylu "Ty hovado, zase jsi to udělal špatně!" a prásk ratankou, okamžitě jsem pocítil chuť toho kreténa brutálně zmlátit... A to jsem mírumilovný a duševně vyrovnaný člověk... U nás by něco takovýho udělal jen jednou... Jak psal ukropcany - žák by měl svého učitele (trenéra) poslouchat a respektovat, ale jako svobodná bytost si sám určí "hranici", kde ta poslušnost končí.
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » ned 13. kvě, 2007 18:14

Třeba jsou ti lidi (když tam pořád - i přes to - chodí) "vděční", že se jim vůbec věnuje a bylo by pro ně horší, kdyby je sensei ignoroval...

(taky to ve mě nebudí sympatie...)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod defendu » ned 13. kvě, 2007 18:15

Jojo,TongPa má pravdu o asijské "moudrosti" bych mohl napsat spoustu stránek,ale zase by se tu objevili japanofilové a začali by mi lát :cry: :D

Na to video je možné se ale dívat z více úhlů.V USA (nejen tam samozřejmě) se např. dělají zvláštní military nebo street kurzy při kterých se instruktor chová ještě podstatně hůř,než ten trouba s ratankou na tom videu.Cílem je z lidí,kteří si intenzivní kurz zaplatí v co nejkratší době vykovat hovado,který je připravený na realitu a ne na šaškovaní v tělocvičně s milým a slušným panem učitelem,každopádně frekventant je dopředu informován o tom,že bude bit a možná týrán a šikanován a také podepíše patřičné papíry,aby se za případnou újmu nechtěl s pořadateli soudit.
Každopádně takový instruktor to dělá "pro dobro" frekv.,protože v boji to budou mít tisíckrát horší.
Tohle se,ale evidentně netýkalo dotyčného tlusťocha z videa :lol: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: mimoza luen :D

Příspěvekod luen » ned 13. kvě, 2007 19:58

Crash píše:No ja uz bych to nerozebiral vis co ? Máš úplnou pravdu !!! já se s tebou hadat nebudu každej má svůj názor a žije si svůj život já ti do toho taky nekecám :wink:
Cawe Luen :D :D :D

To je ten problem, pro vas je to otazka pravdy. Vubec nejde o to co si myslim ja nebo ty! Dulezite je to co umim a nikdy ... opakuji NIKDY si to neplest s tim co bych chtel umet, nebo mohl umet. Muzu si dovolit tvrdit jen tolik na kolik mam v praxi! Pak je to, co rikam argument a ne bludy!
Proc se pohorsujes? Duchovne na sobe pracujes diky aikidu ... tohle je vysledek? :D Beres se stale moc vazne a z toho vyplyva jen jedna rovnice ... duchovni rust trochu pokulhava! Neni to o tom kdo vic vi, kdo vic cetl a kdo cetl lepsi knihy. Ale o tom kdo je zbehlejsi v praxi ... a je jedno jestli v praxi duchovni nebo bojove. Mimochodem stale si neodpovedel na mou otazku JAKA FILOZOFIE JE, JAKE ZASADY A JAKE PRINCIPY V AIKIDU :?: JE TO IDEOLOGIE TOHO, ZE SE STACI SOUSTREDIT NA SPRAVNE PROVEDENI "TECHNIKY" A SOUPERE PORAZIS :?: IDEOLOGIE JEDNOPOHYBOVEHO UTOKU A NEBO IDEOLOGIE TOHO, ZE SI DIKY AIKIDU VYLEPSIS SVUJ OSUD, SPLYNES S VESMIREM A S PRAVDOU :?: :?: :?:
Nikdo na tebe neutoci. Zeptal jsem se tak, abys nemohl vyhybave odpovedet a delat, ze odpovidas na jiny dotaz ... coz jsi nejdriv udelal. Sam si zacal psat o zasadach, principech, filozofii ... a tva odpoved? Vis o cem mluvis a nebo jen mechanicky opakujes to, co rikaji nebo pisi jini? Ja to pochopim ... muzes mi napsat, ze jsi jen citoval castou hlasku :wink: Ale nevar ze vzduchu ... tim aikido jen shazujes ... chtels ho preci obhajit, nebo ne? Abych se priznal ... moc tvemu pocinani nerozumim. Je evidentni, ze jsi necetl diskuze o akidu, kterych je tady mraky. Chces aikidu pomoci??? Tak se na to priprav aspon tim, ze si tady neco prectes plz. Kez by priprava na boj a na duchovni rust byla tak snadna a stacilo by si jen precist par vlaken diskuze :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 13. kvě, 2007 20:15

O-sensei Morihei Ueshiba (zakladatel aikido) jednou řekl : Já si myslím, že se aikidu může říkat pravé bojové umění. Důvodem proto je, že je to bojové umění založené na vesmírné pravdě.

ja mam dojem ze presne viem co mysel .. tu je to krasne zachytene ... je to vidno v pohyboch to nacasovanie a vobec technika ... proste parada, presne to zapada do konceptu aikida.
Poriadne si to prestudujte ... http://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM

a je to samozrejme vesmirne aikido takze o-sensei musel mat pravdu ... nakoniec pravidlo 1. o-sensei ma vzdy pravdu. Keby ju nahodou nemal tak plati pravilo 1.
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod LiPa » ned 13. kvě, 2007 23:50

marvin píše:ja mam dojem ze presne viem co mysel .. tu je to krasne zachytene ... je to vidno v pohyboch to nacasovanie a vobec technika ... proste parada, presne to zapada do konceptu aikida.
Poriadne si to prestudujte ... http://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM

A sakra, tohle jsem teda nečekal ... :lol: :lol: :lol:

4 Pe25tr
Na e-mail mi žádné fotky nepřišly, ale už začítám tušit ... :wink:
Jinak s tréninkama u nás se to má tak, že kombinujeme oboje. Převládá samozřejmě aikido, ale někdy věnujeme celý trénink muay thai (nebo se o MT alespoň snažíme), někdy dáme na začátku tréninku místo rozcvičky cca 30 minut lapy, jindy na konci místo fyzičky sparring ... s tím, že cca třetina až polovina (jak kdy) oddílu včetně mě chodí ještě na tréninky jitsu (nezaměňovat s jiu-jitsu, tohle je víceméně streetfight s prvky MT, WT, BJJ, JKD, atd., přičemž každý může preferovat to, co je mu bližší - zem nebo údery a kopy, taky už jsem to tu někde psal) + snažím se alespoň občas jezdit na tréninky MT do Prahy do 8 Strikes a k tomu snad přibude i Chrudim. Jo a jednou týdně (i když kvůli pracovnímu vytížení to každý týden nevyjde) si s trenérem toho streetfightu dáme sparring naplno s přilbami a komplet chrániči.

4 Crash
Myslím, že luen to ve svém posledním příspěvku vystihl naprosto přesně ... je až s podivem, kolik aikidoků ohánějících se významy budó, duchovním rozvojem a (už zase) harmonií, na všechny jmenované věci zapomene, jakmile se někdo trochu "otře" o aikido. Ono je poměrně jednoduché schovat se za nebojování, případě za boj se sebou samým nebo za duchovní rozvoj, jenže když to trochu rozebereme - co třeba cyklisti, desetibojaři, horolezci? Taky bojují sami se sebou, ale rozhodně by nikdo z nich netvrdil, že to co dělá, je bojové umění. A co třeba budhisté a vůbec spousta věřících jakéhokoliv vyznání - taky se snaží o duchovní rozvoj a o zlepšování vlastní osobnosti, ale ani by je nenapadlo říkat tomu bojové umění ... takže suma sumárum aikido klidně může výše uvedené věci obsahovat, ale jelikož je to BOJOVÉ UMĚNÍ, musí být kromě jiného i schopné boje, ne?
Jinak o Ueshibových výrocích se dá diskutovat dlouho aniž bychom se někam dostali, protože většina jeho přímých žáků říká, že oni sami je tenkrát nechápali a některé z nich nepochopili dodnes ...
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » pon 14. kvě, 2007 6:47

pe25tr píše:Co na to Ukropcany, Toman a TongPa?

No jak jsem to viděl hned sem si vzpomněl na fotky ze soustředění kluků z Hanumanu Obrázek
kdyby někdo něvěděl tak to je sám khru Petr Macháček s "motivátorem" :lol:

No teď vážně to co jsem viděl bylá v mých očích pouhá šikana, někdo by to možná nazval "svérázný přístup k tréninku" podle mne je to hodně zbytečný, možná zájem trenéra se zbavit některých jedinců. Určitě to je zkouška jejich odolnosti a vůle vytrvat. Myslím si že by zasloužil do huby.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pon 14. kvě, 2007 8:56

Crash píše: Na ulici jde pouze o moment překvapení a o to malé procento lidí kteří "přežijí" první úder

:lol: :lol: jo to jo o nic jiného nejde, je to taková brnkačka dát úder po kterém "přežije" jen malé procento, vlastně je na tom úplné ho.no :lol: :roll: !
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Trevize » pon 14. kvě, 2007 14:03

Hmm, že se pletu do diskuze- mám jenom dotaz: Byl jste někdo tenhle víkend v Praze Na Balkáně na Fujimotovi? :D

EDIT:
luen: Ty teda tvrdíš, že v aikidu, potažmo v BU všeobecně, není žádná filozofie? Nechci se navážet, jenom mě zajímá tvůj názor.
Trevize
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » pon 14. kvě, 2007 14:51

Trevize píše:Hmm, že se pletu do diskuze- mám jenom dotaz: Byl jste někdo tenhle víkend v Praze Na Balkáně na Fujimotovi? :D

EDIT:
luen: Ty teda tvrdíš, že v aikidu, potažmo v BU všeobecně, není žádná filozofie? Nechci se navážet, jenom mě zajímá tvůj názor.

Hupsss ... co beres? Kde jsem neco takoveho psal? Mohl bys to sem postnout plz?
Jen jsem se zeptal jaka filozofie ... misto odpovedi jsem dostal obecny blabol.

Vetsinou pak ze sebe "filozofove" nevypoti vetsi "moudro" nez to, ze se nema bu/bs zneuzivat ... ale to neni filozofie ... tedy pokud neni filozofie i to, ze si mam pred jidlem umejt ruce ... ???
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Trevize » pon 14. kvě, 2007 16:37

luen píše:
Trevize píše:Hmm, že se pletu do diskuze- mám jenom dotaz: Byl jste někdo tenhle víkend v Praze Na Balkáně na Fujimotovi? :D

EDIT:

Hupsss ... co beres? Kde jsem neco takoveho psal? Mohl bys to sem postnout plz?
Jen jsem se zeptal jaka filozofie ... misto odpovedi jsem dostal obecny blabol.

Vetsinou pak ze sebe "filozofove" nevypoti vetsi "moudro" nez to, ze se nema bu/bs zneuzivat ... ale to neni filozofie ... tedy pokud neni filozofie i to, ze si mam pred jidlem umejt ruce ... ???

No já tě právě moc nepochopil, tak jsem se proto zeptal =)
Nevím jestli je životní cesta čistých a umytých rukou filozofie, ale ten příklad, který jsi dal, mi celkem jako filozofie připadá =)
Trevize
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pe25tr » pon 14. kvě, 2007 18:38

Joj, tohle jsem prosvihl:(, jaky to bylo? Zda se mi, ze jsem nekde cetl, ze tam u vas na Balkane ma byt i Asai, je to tak?
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Trevize » pon 14. kvě, 2007 19:55

pe25tr píše:

Joj, tohle jsem prosvihl:(, jaky to bylo? Zda se mi, ze jsem nekde cetl, ze tam u vas na Balkane ma byt i Asai, je to tak?

Bylo to naprosto super :D (z pohledu aikido-nooba =)))
Jenom tam bylo strašně moc lidí, takže byl celkem problém spadnout a přitom do někoho nenarazit... A ztratili tam můj členský průkaz, hnrrgh! :(
Ale jinak vážně super, Fujimoto je borec :))
Trevize
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » pon 14. kvě, 2007 22:32

hmm a ked to bolo take super, co si sa naucil?
Aspon nieco taketo ?

Osensei v akcii http://www.youtube.com/watch?v=snJYagxgx5U

jo a keby si nahodou niekto myslel, ze v aikido sa nepouzivaju zbrane tak tu je dokaz, ze sa pouzivaju http://www.youtube.com/watch?v=l_7208QRX6Q
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daemoniack » úte 15. kvě, 2007 10:20

JJ, Fujimoto byl dobrej (i kdyz se smal memu provedeni shionage z ushiro, snaha byla, ale nejak...) :-) Akorat tech lidi tam mohlo byt mene, porad mi nekdo dupal po nohach... Jak casto sem jezdi?
Naposledy upravil daemoniack dne úte 15. kvě, 2007 10:23, celkově upraveno 1
daemoniack
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...