marvin píše:ja mam dojem ze presne viem co mysel .. tu je to krasne zachytene ... je to vidno v pohyboch to nacasovanie a vobec technika ... proste parada, presne to zapada do konceptu aikida.
Poriadne si to prestudujte ...
http://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM
A sakra, tohle jsem teda nečekal ...
4 Pe25tr
Na e-mail mi žádné fotky nepřišly, ale už začítám tušit ...
Jinak s tréninkama u nás se to má tak, že kombinujeme oboje. Převládá samozřejmě aikido, ale někdy věnujeme celý trénink muay thai (nebo se o MT alespoň snažíme), někdy dáme na začátku tréninku místo rozcvičky cca 30 minut lapy, jindy na konci místo fyzičky sparring ... s tím, že cca třetina až polovina (jak kdy) oddílu včetně mě chodí ještě na tréninky jitsu (nezaměňovat s jiu-jitsu, tohle je víceméně streetfight s prvky MT, WT, BJJ, JKD, atd., přičemž každý může preferovat to, co je mu bližší - zem nebo údery a kopy, taky už jsem to tu někde psal) + snažím se alespoň občas jezdit na tréninky MT do Prahy do 8 Strikes a k tomu snad přibude i Chrudim. Jo a jednou týdně (i když kvůli pracovnímu vytížení to každý týden nevyjde) si s trenérem toho streetfightu dáme sparring naplno s přilbami a komplet chrániči.
4 Crash
Myslím, že luen to ve svém posledním příspěvku vystihl naprosto přesně ... je až s podivem, kolik aikidoků ohánějících se významy budó, duchovním rozvojem a (už zase) harmonií, na všechny jmenované věci zapomene, jakmile se někdo trochu "otře" o aikido. Ono je poměrně jednoduché schovat se za nebojování, případě za boj se sebou samým nebo za duchovní rozvoj, jenže když to trochu rozebereme - co třeba cyklisti, desetibojaři, horolezci? Taky bojují sami se sebou, ale rozhodně by nikdo z nich netvrdil, že to co dělá, je bojové umění. A co třeba budhisté a vůbec spousta věřících jakéhokoliv vyznání - taky se snaží o duchovní rozvoj a o zlepšování vlastní osobnosti, ale ani by je nenapadlo říkat tomu bojové umění ... takže suma sumárum aikido klidně může výše uvedené věci obsahovat, ale jelikož je to BOJOVÉ UMĚNÍ, musí být kromě jiného i schopné boje, ne?
Jinak o Ueshibových výrocích se dá diskutovat dlouho aniž bychom se někam dostali, protože většina jeho přímých žáků říká, že oni sami je tenkrát nechápali a některé z nich nepochopili dodnes ...