čínská kaligrafie

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

čínská kaligrafie

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 17:41

Rád bych sehnal nejakou hodnotnou čínskou kaligrafii.Myslím tím nejaký text z klasické čínské literatury( tao te ting,Sun´c...),výrok filosofa(Lao´c,Konfucius...).Něco co má nadčasovou hodnotu.Za každou informaci budu vděčný.[color=#][/color]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 18:20

Ehm, nie je to celkom jasne, co si napisal. Hodnotna kaligrafia je hodnotnou nie pre obsah (i ked ten je taktiez dolezity, ovsemze), ale pre to, ze ju pisal nejaky uznavany majster kaligrafie, alebo je kvalitna zo stranky vizualnej a estetickej (co je zase dane sposobom pisania, teda formou a nie obsahom).
Pokial Ti ide len o obsah (nejaky pekny vyrok), to Ti moze napisat takmer ktokolvek (aj v Prahe na katedre sinologie), avsak nebude to hodnotna kaligrafia.
Odhadujem, ze sa v kaligrafii nevyznas a tak by som Ti radsej odporucal sa vzdat idey vlastnit skutocne hodnotnu kaligrafiu - jednak dobre veci nie su za babku, a jednak predpokladam, ze aj tak Ta niekto "napali" a preda Ti cosi robene "pre belochov" ci robene "pre biznis" - je to uz tradicia ako v Cine, tak v Japonsku. Pozri napriklad na toho Cinana Gao neviemaky, co dostal Nobelovu cenu za literaturu - okrem pisania aj maluje, ale jeho obrazy su z hladiska tradicnej cinskej estetiky iba "sracky pre Europanov" (Gao zije a tvori v Parizi)...
A to uz ani nehovorim o tom, ze aj v tych najlepsich cinskych muzeach a galeriach najdes stovky a tisice "hodnotnych cinskych kaligrafii", ceny niektorych idu do zavratnych vysok, avsak odbornik by si ich doma na stenu nezavesil...
Takze, co vlastne chces? Ak iba hodnotny vyrok, radil by som Ti, aby si si zohnal ryzovy papier a napisal ho tusom sam v cestine - bude to vyborny doplnok k Tvojej praxi bojovych umeni.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

kaligrafie

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 19:24

Miro,
nic jsem o mém bojovém umění do otázky nezahrnul proto nevím kde bereš tu jistotu že něco praktikuji. O energii kterou hodnotná kaligrafie vyzařuje jistě něco tuším.Je mi také jasné od koho má být.Dále neprahnu po originálu ale spokojím se i s kopií.Jistě existuje nějaký výrok dobrého filozofa nebo mistra BU který byl dotyčnými kaligraficky znázorněn.Chci jen vzkaz od člověka který došel daleko a poté to vyjádřil štětcem.Za radu udělat si kaligrafii sám Ti děkuji nicméně to není to co chci.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 01. čer, 2004 5:19

2kolemjdouci

...jestli Ti stačí kopie 8O tak si něco zkopíruj a neptej se na HODNOTU protože taková věc nemá hodnotu prakticky žádnou...

Patrik

P.S. trochu mimo Tebe - nic osobního 8)

Pláču, když někdo zkopíruje nějakou kaligrafii (jak je u nás zvykem), se kterou si někdo dělal práci a něco do ní opravdu vložil, chtěl říct... vždyť je to přece jenom nějakej klikyhák, co dobře vypadá na papíře... navíc, když mi někdo prozradí, co je tam napsaný, můžu dělat chytrýho před holkama...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 7:10

chlapci, fakt fantastické rady do života, ja byť na jeho mieste, tak sa na tú kaligrafiu vyseriem... :lol: 8)
takže hodnotná rada - skús osloviť v Prahe Jiřího Straku, je to sinológ a maliar, dobre sa s ním poznám, jeho kaligrafie sú fakt dobré, takže to skús....(kontakt nájdeš niekde na nete...)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 01. čer, 2004 8:23

wushi píše:chlapci, fakt fantastické rady do života, ja byť na jeho mieste, tak sa na tú kaligrafiu vyseriem... :lol: 8)

?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 9:11

Patrik, neber si to hneď osobne...len som mu chcel naznačiť, že má možno neďaleko seba kvlaitného maliara a kaligrafa, a teda môže mať originál s hodnotou ako peňažnou tak i duchovnou, nakoľko každý výtvor od Jirku je originálom... :) ešte raz, sorry, miro i patrik, nechcel som vás uraziť, len mi to pripadlo, že ste tomu človiečiku nič rozumné nepovedali a teda môže mať z toho mišmaš... 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 01. čer, 2004 9:12

patrik píše:
wushi píše:chlapci, fakt fantastické rady do života, ja byť na jeho mieste, tak sa na tú kaligrafiu vyseriem... :lol: 8)

?

Patrik

Myslím že wushi to vystihl přesně. Někdo se na něco zeptá a vy ho místo rady zkritizujete. :roll:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 9:14

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :twisted:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KungPao » úte 01. čer, 2004 9:17

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 0:57, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 9:34

tak dík, kungpao....pre kolemjdouciho: fakt skus toho Jirku Straku, myslím, že pracuje v pražskej galérii v sekcii ďalekého východu, takže skús možno pogooglovať na tému sinolog Jiří Straka...spomeň mu poprípade meno Marek v Pekingu a kazašská chlastačka a určite si spomenie...je to velice milý chlapík... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 01. čer, 2004 9:38

Anonymní píše:Myslím že wushi to vystihl přesně. Někdo se na něco zeptá a vy ho místo rady zkritizujete. :roll:

To je tu snad normální... obzvlášť některé kreatury (jako já :twisted: ) tu na potkání na každého plivou :lol:

Patrik

P.S.
Beru zpět cokoliv, čím bych se kohokoliv mohl dotknout...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 9:50

patrik, nič si z toho nerob, ja to robím tiež (a s radosťou :twisted: )...ale toto je nováčik, treba naňho pomaly a mierne :lol: , inak sem už nepríde :( a nebude vhodným terčom... :twisted: :twisted: :twisted: :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 01. čer, 2004 9:56

:oops:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 10:20

...kai wanxiao :lol: :lol: :lol: ...(robím si srandu...) :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod F4ust » úte 01. čer, 2004 11:34

zdravím všechny, souhlas s wushim, snažte se aspoň naoko působit trošku přívětivě :D ad Jirka Straka, osobně jsem se s ním dosud bohužel nesetkal, ale mluvil jsem s několika jeho bývalými spolužáky a vždycky jsem slyšel samé skvělé reference. využít jeho služeb můžete např. na http://web.telecom.cz/serpentino/sino/daresek.html, snad to někomu pomůže;)
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

čínská kaligrafie

Příspěvekod Anonymní » úte 01. čer, 2004 11:37

takže hodnotná rada - skús osloviť v Prahe Jiřího Straku, je to sinológ a maliar, dobre sa s ním poznám, jeho kaligrafie sú fakt dobré, takže to s kús....(kontakt nájdeš niekde na nete...)

Díky wushi neco podobného mě napadalo když jsem četl "rady těch vševědoucích" .S J.Strakou se pokusím spojit.Jsem Ti dlužníkem a děkuji i těm ostatním kteří mě nenechali ukamenovat za to že jsem se zeptal.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 01. čer, 2004 13:15

Bu yong keqi !!!! :D :D :D (Jirko ti to preloží... :lol: )
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiQing » čtv 03. čer, 2004 6:39

To ti přeložím klidně já :-) - něco jako "není zač" :-)
Matně si vzpomínám, že jsem pana Straku jednou viděla, když vedl jakousi ukázkovou hodinu kaligrafie - byl sympatický :-) V Praze v Celetné v Ústavu Dálného východu na něj určitě budou mít kontakt :-)
M.
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wushi » čtv 03. čer, 2004 6:40

...sure... :lol: :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...