Moderátor: pm
Jendis píše:Sennin - Bylo by to super!!!Ale myslíš,že se toho někdy dočkáme
wushi píše:jediné, čo by to chcelo, by bolo viac porozumenia, ohľaduplnosti, cti, morálky a komunikácie, aby to nebolo furt "ja som najlepší, lebo som cvičil X BU..."...cvičme si každý niečo iné, no majme úctu i k tomu druhéme a bude to ok....
ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
4) V poslední době mne začal zajímat wing tsun (nebo jak se to kruci píše)
a opravdu rád bych se zeptal na spoustu věcí, ve svých 30 letech už nemám čas na slepé uličky.
ropucha píše:1)Přijde mi, že není tak úplně možné setřít že jsou rozdíly v efektivitě stylů. To jsem měl možnost pozorovat při srovnání "předlistopadového" šotokanu a tradičního karate jak ho učí Nishiyama. Rozdíly v budování energie úderu, propracovanost časování útoku, srovnatelná snad jedině s koncepcí ©pičky a Nováka, atd. prostě existují. Není to žádné mysterium, ale kdo o tom prostě neví, tak může cvičit x let a pokud ho někdo neztluče tak může být jistojistě přesvědčen že nic mimo to co cvičí neexistuje.
2)V šotokanu mnozí oddaně cvičili a velmi tvrdě se pořád se čekalo, že to někdy přijde, někdy začne fungovat, aniž by někdo byl schopen říct co musí být splněno za podmínky aby útok vyšel. A co je úplně na houby protože to z principiálních důvodů fungovat nemůže.
ropucha píše:3) Kritické myšlení se v mnoha stylech moc nepěstuje, mnozí zaměňují kritické myšlení s nepokorou žáka, nebo "intoušstvím", či neochotou tvrdě cvičit. Mimo to promítání různých magických principů do bojových umění je dost na překážku posuzování funkčnosti technik, i když jako komerční a jiné, lákadlo je to přímo skvělé.
//dovolim si nesouhlasit podivej se na hladika dela hung ga/spise ostudu/vyucuje to a je to velice spatne,ale hunga ga v podani jeho soucasneho si fu je sakra dobre/rozumenj lam chun fai/tak ze to nebude stilemSennin píše:WT_Martin píše:Sennin píše:zažil jsem v životě (a že jsem toho už za svých skoro 40 let zažil) bojovníky nejmenovaných, víceméně korejských a americkojaponských stylů, kteří bez "placu" nebyli schopni bojovat. Po zahnání do kouta inkasovali a jejich "skvělé" kopy s otočkou nebo ve výskoku a "vynikající" hákové a jiné údery tam prostě nefungovaly, byli jim lidově řečeno na prd! Když měli kolem sebe 5 metrů kruh volného prostoru, tak to bys koukal na to množství "zbytečných" pohybů a "opičáren" - to se fakt musí vidět
!!! A šlo o opravdu REÁLNÉ RVAČKY, REÁLNÝ BOJ!
To neni ani tak problem stylu nebo bojoveho umeni, jako spis konkretnich lidi.Ja zazil bojovniky "wing chunu", kteri nedokazali dat ani facku. Mozna proto, ze to neni soucasti zadneho zakovskeho programu v jejich organizaci.
Tohle neni otazka stylu nebo bojovych umeni, ale vzdycky jen lidi.
No, myslím, že to je problém stylu...Když některý styl prezentuje své techniky, že jsou použitelné v boji a ony v boji nefungují, je to právě věc špatné techniky a toho, že učitelé těchto stylů prostě blufují.
Dělal jsem svého času závodně karate - šotokan i godžu-rjú a byli jsme vychovávani v tom, že techniky, které se učíme jsou "jediné" a "reálné" v boji a že vždy zvítězíme, protože jsme "karatisti"... A fakt jsem si to dlouho myslel...
Tímto způsobem jsou vychováváni tisíce dnešních mladých lidí, jsou vychováváni určitým stylem o kterém jim jejich učitelé tvrdí, že je ten jediný a správný - takže to je otázka stylu.
Kdyby ti mladí byli vedeni jinak, že realita je jiná, že to, co dělají je jen jedna stránka BU - většinou sportovní -, že pro reálnou sebeobranu se musí učit jiné techniky a jiné reakce, asi by odpadlo spousta nesmyslných diskuzí, odpadla by spousta zranění v nesmyslných, vyprovokovaných rvačkách na diskotékách typu - "hele, ten dělá tae kwon do, tak ho vyzkoušíme..." a snížila by se "hloupost" a "nadutost" bojovníků...
Už by se mělo konečně pár lidí zamyslet a otevřeně někam napsat, vyhlásit - styl, co dělá ten, je takový a takový, ale pro sebeobranu má nulový efekt, druhý by vyhlásil, že jeho škola, která učí to a tamto, je jen pro pochopení tradice, pro radost z pohybu, ale nezkoušejte to "probůh" na ulici atd. Protože některé styly či školy na ulici prostě fakt nefungují, jejich učitelé to neučí a nikdy učit nebudou!
Ty diskuze typu: tamto je lepší a tamto je nanic nevedou k ničemu. Je potřeba si uvědomit, že některé styly jsou pro boj na ulici připravenější než druhé, že některé styly mají v sobě zahrnutý koncept reálné sebeobrany, který je veden mimo hlavní téma, že některé styly a školy se sebeobrannými aplikacemi nezabývají a ani nechtějí zabývat - mají pro to své důvody.
otaznik píše:otazka pro WT hochy - muze 12ti lety klucina mit 2. TG (technicky stupen), umite si to predstavit???
?
Madman píše:Zdar Yiwan
Ty vies vzdy pekne napisat.Povedz nam prosim svoj "recept" na ludi od Machacka,ktoreho tu stale spominas.Ako by si si poradil Ty so svojim WCH?
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků