Moderátor: pm
TAPTAK píše:O boxu, MT nebo karate jsi to neslysel? Pamatuju si za totality podobne debaty a famy mezi boxery a karatisty. Kazdy si proste potrebuje myslet, ze dela to nejlepsi. Abych byl uprimny zajimala by me spousta veci, ale neni cas, cesta na cviceni mi zabere 5 minut, takze me vubec nepali, kdyz mi 100x nekdo navyklada, ze nekde jinde to delaji mnohem lip.
ropucha píše:Nemyslím si, že se dají setřít rozdíly mezi styly, a k pochopení rozdílů jsem doufal, že pomůže tato diskuse. Ne k osočování kdo že o sobě prohlašuje že je největší borec.
Tak jako dva srovnatelní řidiči pochopitelně nebudou mít stejné šance pokud jeden bude mít trabanta a druhý porsche.
Dokáže mi tedy někdo odpovědět na otázku v čem spočívá efektivita WT/WCH/VČ?
chonglee píše:Virgee zkus tohlehttp://www.wingchun.cz/?path=/video
něco podobnýho máš na mysli?
37stupnu píše:Osobne povazuju WT za jeden z nejlepsich systemu vyuky.Kamarad byl prumerny taekwondista,ale presel na WT,ktere mu fyzicky sedlo lip a dneska je z nej opravdu drsnej bojovnik v radach policie.Osobne jsem to zkousel taky,ale byl jsem na to trochu stuhlej a to vas potom strasne brzdi v postupu a nekteri pro fyzickou indispozici nemuzou dal jak do 5stupne.To je jedna z veci,ktera mi na WT opravdu vadi.Dale jsem na treninkach videl zkouset "cerna trika" nektere techniky z kickboxu a to me opravdu zarazilo.Jak se pozmenila technika utoku byli skoro jako zacatecnici.Casem jsem si nekolikrat overil,ze sice existuji opravdovi machri,kteri delaji WT cest,ale zaroven vetsina cvicicich je meka.Proto neni treba nejak precenovat kvality WT,ale ani ho nemuzete nikdo pomlouvat /pominu financni zalezitosti a chovani ala sekta/.Momentalne jsem dal prednost filipinske variatne wing chun /kadena de mano/ s kombinaci filip. boxu /panatunkan/ a to mi plne vyhovuje.Presto WT je na ulici velice dobre,ale je to zavisle na bojovnikovi.A proto kruh se opet uzavira a muzete to rozebirat dal.
Optical píše:Efektivita vingčun spociva v jeho principoch.Ako napr.brana+utok v rovnakom case a nepretrzity utok,t.j.na supera sa nabehne s celou seriou kopancov,uderov,laktov...ktorym je velmi tazke celit.V sebaobrannej situacii je to potom aj utok na zranitelne miesta: krk,rozkrok,koleno,oci...(tak ma sancu branit sa aj slabsi a lahsi clovek).Dalsou vyhodou je aj to,ze je to komplexny system(aspon ten co robim ja).Nie je to len o uderoch,ale aj o grappling technikach a aj o boji na zemy,paky na ruky,zamky na hlavu...Samozrejme,ze ani tu nie je nic zadarmo.Od vingčun mozes ocakavat IBA tolko,kolko do toho vlozis.T.j. je to o sposobe,intenzite a pravidelnosti treningu.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků