:-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Lilu » ned 02. pro, 2007 15:19

spider píše:Mno diskuzní fórum to jistě je, a možná právě proto by se tu mělo především diskutovat. Diskuzi netvoří jednotlivé výkřiky do tmy, ani vzájemné napadání jednotlivých osob, ale výměna názorů, v případě rozdílných stanovisek pak slušná a rozumná argumentace.
Pokud jde o to důkladné poznání, které má předcházet kritice ... no něco na tom bude, na druhé straně nemusíš všechny hlouposti nutně studovat anebo zkoušet na vlastní kůži. Ono často opravdu stačí jen sledovat dění, aby si člověk udělal obrázek.
Když např. vidím někoho mlátit do žíněnky opřené o zeď, vidím hned, že nedělá dobře, aniž bych to sám musel zkoušet. To bych byl stejné jelito jako on.
Obdobně se to má i s některými pseudosměry BU... :wink:

No vyborne - tudiz. Ja jsem hodila nazor do diskuze a on me proste odpalkoval...
Tak mi rekni, kdo je tady out?
Lilu
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod spider » ned 02. pro, 2007 15:56

Lilu píše:Do té doby jen hloupě plkáš o něčem, čemu vůbec nerozumíš...

... no víš co, když někomu řekneš, že mele peachoviny, tak je to sice technicky vzato taky názor, ale musíš pak počítat s obdobnou reakcí...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DMC » ned 02. pro, 2007 16:26

spider píše:A proč si tyhle postavičky vybírají BU a ne běžný sport? No hlavně proto, že by celý podvod vyšel najevo hned, jak by měli prokázat nějaké VÝSLEDKY, a o tom je právě sport.

Velmi pregnantne vyjadreno :) Ovsem plati to nejen pro zakladatele ruznych obskurnich smeru, ale proc cvicence BU obecne - jak neni nutny prokazovat nejaky objektivne meritelny vysledky, tak je mozny cvicit lecjaky hovadiny. (A vymlouvat se napr. na duchovni rust :D )
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » ned 02. pro, 2007 16:55

Tomu se říká trefa do černýho ... a čím větší hovadina, tím lepší růst.
Někdy si až říkám, jak se takový velký duch do těch absolutně nesportovních tělíček vejde :wink:
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kumori » ned 02. pro, 2007 17:53

Lilu píše:
spider píše:Mno diskuzní fórum to jistě je, a možná právě proto by se tu mělo především diskutovat. Diskuzi netvoří jednotlivé výkřiky do tmy, ani vzájemné napadání jednotlivých osob, ale výměna názorů, v případě rozdílných stanovisek pak slušná a rozumná argumentace.
Pokud jde o to důkladné poznání, které má předcházet kritice ... no něco na tom bude, na druhé straně nemusíš všechny hlouposti nutně studovat anebo zkoušet na vlastní kůži. Ono často opravdu stačí jen sledovat dění, aby si člověk udělal obrázek.
Když např. vidím někoho mlátit do žíněnky opřené o zeď, vidím hned, že nedělá dobře, aniž bych to sám musel zkoušet. To bych byl stejné jelito jako on.
Obdobně se to má i s některými pseudosměry BU... :wink:

No vyborne - tudiz. Ja jsem hodila nazor do diskuze a on me proste odpalkoval...
Tak mi rekni, kdo je tady out?

fakt je, že systém kyu/dan je spojován s Kano sensei, který obecně stanovil pravidlo, že stupňů dan je 10 (slovy DESET) a NE 11, 12..., to je pravidlo 1, které jaksi pán na fotografii č.1 nerespektuje, ač je titulován velmistr bojových umění (o oděvu je snad zbytečné vést diskuzi, je to vrchol nevkusu), ale proti gustu tedy žádný dišputát :lol:

to, že stupeň dan dnes vesměs nic neznamená a to ve smyslu matematické posloupnosti (devalvace stupně dan v JJ, kdy si lidi z judo převádí STV v judo do jj a ještě si přidají nebo vzájemné udělování STV Dan mezi jednotlivými organizacemi), jediné co má váhu je co tě naučil tvůj učitel, kterého to naučil jeho učitel etc., proto se mi líbí čitelná linie mistrů tak jak to třeba uvádí někteří kluci tady.Jiná situace je třeba u BS, tam je priorita sportovní výsledek, ale má to stejnou váhu jako u linie mistrů.pokud bych chtěl dát syna na box, půjdeme logicky tam, kde trenér má úspěchy se svými lidmi.

máš k tomuto něco konkrétního a věcného milá Lilu?Snad je můj příspěvek pro Tebe dostatečně cool 8)
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 02. pro, 2007 18:40

kumori píše:fakt je, že systém kyu/dan je spojován s Kano sensei, který obecně stanovil pravidlo, že stupňů dan je 10 (slovy DESET) a NE 11, 12..., to je pravidlo 1, které jaksi pán na fotografii č.1 nerespektuje, ač je titulován velmistr bojových umění (o oděvu je snad zbytečné vést diskuzi, je to vrchol nevkusu), ale proti gustu tedy žádný dišputát :lol:

to, že stupeň dan dnes vesměs nic neznamená a to ve smyslu matematické posloupnosti (devalvace stupně dan v JJ, kdy si lidi z judo převádí STV v judo do jj a ještě si přidají nebo vzájemné udělování STV Dan mezi jednotlivými organizacemi), jediné co má váhu je co tě naučil tvůj učitel, kterého to naučil jeho učitel etc., proto se mi líbí čitelná linie mistrů tak jak to třeba uvádí někteří kluci tady.Jiná situace je třeba u BS, tam je priorita sportovní výsledek, ale má to stejnou váhu jako u linie mistrů.pokud bych chtěl dát syna na box, půjdeme logicky tam, kde trenér má úspěchy se svými lidmi.

máš k tomuto něco konkrétního a věcného milá Lilu?Snad je můj příspěvek pro Tebe dostatečně cool 8)

Na jednu stranu ti vadí, že nějakej sensei se honosí 11. DANem, protože nějakej starší sensei si jich vymyslel jen 10, a na druhou stranu píšeš, že maj nějaký DANy nulovou váhu. Asi v tom sám nemáš úplně jasno, což dokazuje to, že bereš nějakou linii mistrů jako objektivní měřítko hodnocení, ba dokonce srovnatelné se sportovními úspěchy.

Kde jsou ty časy, kdy nebyly žádný DANy ani linie až k Adamovi a Evě a bojovníci nebo mistři se hodnotili stejně jako v bojových sportech jen podle toho, jak umí bojovat... :roll:
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » ned 02. pro, 2007 19:26

ukropcany píše:Veru veru, zlatý box... tie dany sú strašná sračka... nebyť danov, tak by 90% umelcov nemalo žiadnu motiváciu na praktikovanie...

systém kyu/dan původně znamenal úroveň studenta v oblasti jeho vzdělávání, něco jako je mateřská škola-základní škola-učiliště-střední škola-bakalář-magistr-doktor-docent-profesor (aspoň tak to chápu já), bohužel dnes je to tak jak to je...realita
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » ned 02. pro, 2007 19:35

DrGlock píše:
kumori píše:fakt je, že systém kyu/dan je spojován s Kano sensei, který obecně stanovil pravidlo, že stupňů dan je 10 (slovy DESET) a NE 11, 12..., to je pravidlo 1, které jaksi pán na fotografii č.1 nerespektuje, ač je titulován velmistr bojových umění (o oděvu je snad zbytečné vést diskuzi, je to vrchol nevkusu), ale proti gustu tedy žádný dišputát :lol:

Na jednu stranu ti vadí, že nějakej sensei se honosí 11. DANem, protože nějakej starší sensei si jich vymyslel jen 10, a na druhou stranu píšeš, že maj nějaký DANy nulovou váhu. Asi v tom sám nemáš úplně jasno, což dokazuje to, že bereš nějakou linii mistrů jako objektivní měřítko hodnocení, ba dokonce srovnatelné se sportovními úspěchy.

Kde jsou ty časy, kdy nebyly žádný DANy ani linie až k Adamovi a Evě a bojovníci nebo mistři se hodnotili stejně jako v bojových sportech jen podle toho, jak umí bojovat... :roll:

v první řadě bych netvrdil, že nějaký sensei :evil: ač mám na judo svůj názor, myšlenka Kano sensei byla jedinečná, to ad 1

ad 2, pan Kondratowicz je v tomto případě extrém a exces zároveň a tím odpovídám na Tvůj příspěvek o nulové váze dan, je to sice možná pro někoho fajn mít černý pás, ale mnohem větší váhu má kromě toho co umíš i jméno učitele, nejsou toiž všude stejná měřítka pro udělování Dan (nemyslím tím techniky), zajímá mne, kolik držitelů 3.dan JJ a vyšších ovládá třeba Kappo...

ad 3, jak dle tebe se z bojovníka stal mistr?jak uměli bojovat?a kdo to posoudil,oni sami nebo někdo jiný?pokud ano, tak se zase dostáváme k podstatě mého příspěvku, někdo zase stanovil nějaká pravidla nebo kriteria
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » ned 02. pro, 2007 20:54

2 Ukropcany: Jo trochu mi to připomíná když mi někdo tenkrát na gymplu vyhrožoval že má černý pás...zeptal jsem se ho jestli má k tomu do barvy i kabelku a lodičky a pak ho ze mě odtrhávali :lol: :lol: na druhou stranu není dobré generalizovat...jsou BU kde se "pásky" kyu a dany udílí ne za výdrž nebo členské příspěvky, ale za to jak jsi schopný, a to to pak nevnímáš jako nějáký metál ale jako pochvalu od trénéra, něco jako kdyby ti Khru řekl "chlapče udělal si za poslední půrok/rok/2 roky kus práce a jsi o hodně lepší fighter než si byl předtím" a to pak opravdu stojí zato, čest výjimkám :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 02. pro, 2007 20:56

kumori píše:
DrGlock píše:

v první řadě bych netvrdil, že nějaký sensei :evil: ač mám na judo svůj názor, myšlenka Kano sensei byla jedinečná, to ad 1

ad 2, pan Kondratowicz je v tomto případě extrém a exces zároveň a tím odpovídám na Tvůj příspěvek o nulové váze dan, je to sice možná pro někoho fajn mít černý pás, ale mnohem větší váhu má kromě toho co umíš i jméno učitele, nejsou toiž všude stejná měřítka pro udělování Dan (nemyslím tím techniky), zajímá mne, kolik držitelů 3.dan JJ a vyšších ovládá třeba Kappo...

ad 3, jak dle tebe se z bojovníka stal mistr?jak uměli bojovat?a kdo to posoudil,oni sami nebo někdo jiný?pokud ano, tak se zase dostáváme k podstatě mého příspěvku, někdo zase stanovil nějaká pravidla nebo kriteria

Vezmu to odzadu...

3.) Z bojovníka se stal mistr tak, že přežil nebo vyhrál nějaký bitvy nebo souboje. Učitel se z mistra stal tak, že si nějací lidi všimli, že umí bojovat a začali za ním dolézat, aby je to naučil. Tak to funguje i dnes a nejen v bojových sportech. Uměle stanovený kritéria tam nejsou.

Nějaké DANy a podobný srandy jsou pro někoho, kdo opravdu bojovat umí, nepodstatné a nepotřebuje je. Je to spíš nástroj na honění ega a IMHO byly i v době, kdy vznikly. Díky nim si mohli a mohou Japonci (a nejen oni) držet a udržovat svoji nadřazenost v různých stylech BU, i když vůbec nemusí být nejlepší bojovníci, učitelé nebo mistři.

2.) Pan Kondratowicz může být mimo, ale klidně může být tak dobrej, že si ten 11. DAN opravdu zaslouží. Třeba je v tom co dělá opravdu výrazně lepší, než mistři s 10. DANem. A podle tvého posuzovacího principu, jak moc nebo málo lidí má nějaký stupeň, pro něj nezbývá jiná možnost než 11. DAN.

1.) Jedinečná myšlenka to rozhodně byla, otázka je, jestli nenadělala a nedělá víc škody než užitku.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » ned 02. pro, 2007 21:05

Panda píše: vyhrožoval že má černý pás...zeptal jsem se ho jestli má k tomu do barvy i kabelku a lodičky

... tak to je hláška roku :D
A ti největší machři k tomu mají ještě i apartní sukňové kalhotky, myslím, že tomu říkají hamaka :wink:
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod spider » ned 02. pro, 2007 21:25

DrGlock: Souhlasím, kromě teze o tom, že někdo jako ten pán, kterému k dokonalosti chybí snad už jen napoleonská čepice a ruka pod županem, může být dobrý ... co vlastně? Učitel? Když je zjevně mimo a hraje si jako malé chlubivé dítě? (Přejme mu to, má na to roky...) Nebo snad fighter? Tuto eventualitu snad ani nemá cenu rozebírat...
Rozhodně nechci být neuctivý vůči různým více či méně zasloužilým dědečkům, jen jsme se mimoděk dotkli dalšího mýtu, a sice že v BU se na rozdíl od BS zraje jak víno, a že staříci jsou tím pádem the best. Nejsou a ani nemohou...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod migli » ned 02. pro, 2007 21:49

no, kdyz uz se tu bavime o 11.danu:
http://judoinfo.com/humor1.htm

no, a vseobecne k tem tvrzenim, kterymi se nekteri zastituji - tu je co ktere znamena :lol: :twisted:
http://judoinfo.com/humor13.htm
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 02. pro, 2007 23:37

kumori: Koukal jsem co je ten Krzysztof Kondratowicz zač a zjistil jsem, že má v linii i zmíněného Kano Jigoro. Má teď, když to víš, pro tebe jako mistr BU větší váhu? A co třeba to, že si ty DANy nevymyslel, ale má 10. DAN v Ju Jitsu uznaný v Japonsku a ten 11. DAN je čestné ocenění za celoživotní zásluhy o evropské Ju Jitsu. Je to pro tebe dostatečný důvod k respektu? Nebo je to stále jen trhlej dědek s neexistujícím 11. DANem, co nemá vkus na oblékání?

Lilu měla de-facto pravdu, pokud chceš někoho kritizovat, musíš ho nejprve poznat. To, jak ses do ní opřel, nebylo pěkné a adekvátní, proto jsem sem napsal, co jsem napsal...
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 03. pro, 2007 0:13

kazdej at si dela co chce a tituluje se treba dvacatym danem, proc ne, kazdyho vec, kazdy si musi vybrat sam, co a jak chce trenovat.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kamiwaza » pon 03. pro, 2007 16:54

DrGlock píše:Koukal jsem co je ten Krzysztof Kondratowicz zač a zjistil jsem, že má v linii i zmíněného Kano Jigoro.

Jak tomu mám rozumět. To toho Kondratowicze trénoval Kano sensei osobně v Kodokanu, nebo ho má v linii asi tak, jako každý jiný judoka :wink:
Kano sice zemřel v r. 1938, ale klidně mu mohl dávat před 1. sv. válkou soukromky. Proč ne, to už bylo p. Kondratowiczovi celých 10 let :lol:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pát 07. pro, 2007 17:04

DrGlock píše:kumori: Koukal jsem co je ten Krzysztof Kondratowicz zač a zjistil jsem, že má v linii i zmíněného Kano Jigoro. Má teď, když to víš, pro tebe jako mistr BU větší váhu? A co třeba to, že si ty DANy nevymyslel, ale má 10. DAN v Ju Jitsu uznaný v Japonsku a ten 11. DAN je čestné ocenění za celoživotní zásluhy o evropské Ju Jitsu. Je to pro tebe dostatečný důvod k respektu? Nebo je to stále jen trhlej dědek s neexistujícím 11. DANem, co nemá vkus na oblékání?

Lilu měla de-facto pravdu, pokud chceš někoho kritizovat, musíš ho nejprve poznat. To, jak ses do ní opřel, nebylo pěkné a adekvátní, proto jsem sem napsal, co jsem napsal...

když jsme u toho netu- www.tsubame.p9.pl/strony/soke.php.
jinak 10.dan udělený v Goshin ryu jiu-jitsu, což je sebeobrana judo s honosným názvem (polský styl)
zásluhy za evropské JJ nemá žádné extra výrazné, kromě členství v několika organizacích, byl občas zván na semináře do Německa (WKF) a to je vše, ten 11.Dan mu udělil Eugeniusz Sikora z PL, který sám má 10.dan JJ, který mu udělila organizace, které šéfuje (polská akademie Ju-jitsu) a je to jedna z MNOHA organizací JJ v PL, mimo jiné organizuje vlastní mistrovství PL v JJ.

jedním z žáků Soke Kondratowicze je i Daniel Glowacki, který v 43 letech stihl:
- 8 dan JJ
-8 dan WKF
-8 dan chan shaolin dju su kung fu
- 8 dan karate
- 8 dan taijitsu
- 7 dan ninjutsu
- 5 dan keisatsu jitsu 8)
- 3 dan bujitsu
- 2 dan tradiční JJ
- 1 dan judo

sem se orosil, jak jsem to přepisoval z www.jiu-jitsu.pl :lol: ...
...nedivím se lidem jako je NAIA nebo Ukropcany, že z kyu/dan mají srandu...

to bych se rád dozvěděl, kdo mu ten 10.dan udělil v JPN :lol: :o :o :o
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pát 07. pro, 2007 18:40

kumori píše:jedním z žáků Soke Kondratowicze je i Daniel Glowacki, který v 43 letech stihl:
- 8 dan JJ
-8 dan WKF
-8 dan chan shaolin dju su kung fu
- 8 dan karate
- 8 dan taijitsu
- 7 dan ninjutsu
- 5 dan keisatsu jitsu 8)
- 3 dan bujitsu
- 2 dan tradiční JJ
- 1 dan judo

Já to vždy vztahuju k judu. Když vidím, že v něm májí typani 1., 2. dan a jinde se vypracují na 7., 8. dan, tak to beru trochu s rezervou a říkám si, proč nemají tihle fenoméni i 5. dany v judu. Chápu že se už judu asi dotyční budokové nevěnují, ale vidíte sami, jak je to např. s páskováním v judu (kde ty pásky nejsou úplně zadara, i když také nemusí úplně odpovídat kvalitám borce) a v BU, kde chybí jakákoliv konfrontace (např. nejrůznější směry JJ). A Poláci jsou na to eksperti :wink:
Guja měl taky 7. dan v JJ od svých cca 30 let + další uznané stupně (nebo alespoň si to psal) v tai jutsu od Van Helsinka z Belgie a aiki jutsu od Yamaueho. Na druhou stranu je dobrej fighter, ale proč se "chlubit" 7. danem, to je trochu šaškec. Jednou mě zval za zkoušky do PL, tak jsem mu řekl že mi v ČR stačí a hleděl jak vyoraná myš :lol:
Ale rozhodně zkoušky v zahraničí mají vyšší váhu, než u nás, na tom se shodneme né :?: :lol:
Čím víc proužků, tím víc adidas :lol:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 08. pro, 2007 16:39

Když už se tu o mě někdo zmiňuje tak bych uvedl věci na pravou míru. Já NEMÁM srandu ze stupňů kyu, dan nebo certifikátů. Potkal jsem hodně lidí co dělali svému stupni čest i hodně lidí kterí mu dělali ostudu.

Vždy je to o lidech a když se někdo nechá strhnout do sbírání stupňů tak tam taky skončí a bude jen pro smích. Tím nekomentuju toho poláka co tu rozebíráte - je mi to jedno.

Nevíte kolikáté kyu měl Musashi když ve 13 letech ubil toho samuraje? 8)
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

:-

Příspěvekod kumori » sob 08. pro, 2007 16:59

sakryš, teď jsem se dozvěděl, že prý pan ninja Pokorný má dokonce 15.Dan...omlouvám se tedy panu plukovníkovi

4 NAIA, nevím, zkus se zeptat u pánů šermířů...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně