player píše:luen píše:player píše:...mas pravdu, preklep, omlouvam se, melo byt kdy, ne kdyz.
O BL bych se nebavil, toho bylo dost, drzel bych se tematu JKD;)
OK v poho ... B.L. myslim souvisi s JKD, ale o to nejde ... No tak bych mu rekl, treba hned, kdyz se na to citis ... aspon se podivam jak jsi na tom s praci v bocich, jak umis "nabijet", co na to stabilita, uvolnenost, dynamicnost ... a bla, bla bla ... a pak by se videlo co dal ... A ted mi prozrad v cem je pointa

Pointa je v tom, ze zrovna kopy ve vyskoku jsem jaksi v repertoaru WCH nikde nezaznamenal, at uz jde o ruzna radoby vyukova videa, ci zaznamy ze seminaru, exhibic nebo o nejruznejsi literaturu.Proto bych moc rad videl, opet bez ironie, takovou vyuku ruznych kopu ve skole WCH, pokud takovou moznost budu nekdy mit.
Kdyz uz tedy padla rec o BL, tak tak jak jsem ho pochopil ja, mi JKD vyzniva jako odpoutani se od nejakeho dogmatu.Jestlize nejaka skola nelpi striktne na dodrzovani urcitych predepsanych technik, ale neustale se dokaze prizpusobovat dobe/situaci/a hlavne zakum a jejich fyzickym dispozicim, pak v podstate aplikuje principy JKD.A ano, neni to nic noveho, melo by to byt naprosto samozrejme, jenze evidentne jak z BL zkusenosti, tak i z me vlastni, v maloktere skole to takto skutecne je, vzdycky je spousta lidi(ehm, mistru), kteri se drzi toho "sveho nejlepsiho a nic lepsiho proste neexistuje", takze proc by neco meli menit, ze.Snad vis jak to myslim.
No jak uz jsem nekolikrat psal problem je v tom, ze rodina wing chun je velika a kazdy to vidi tak nejak po svem, resp. dle svejch moznosti. Je tezke hodnotit uroven wing chunu jako takoveho, kdyz za tim stoji vzdy jen urciti lide. Do nedavna to tady bylo same nepoceni, same svadeni energie, chisau jako nastroj k boji a pod... jiste na to jako pametnik vzpominas a vzpominas si i na "par" mejch reakci, ale v tom si asi rozumime.
K tem kopum ... jedna vec je, co se cvici a proc se cvici a druha vec je, co pak kazdy ukaze, resp. chce ukazat a co tou ukazkou sleduje

Vlastne nemam nic proti kopum ve vyskoky, s otockou, uderum ve vyskoku ... mame spousty takovejch veci v mai gei wong wing chun a jsou i ve formach atd ... ale neni nasim napadem bojovat jako utrzene letadlo = ve vzduchu. Ja preferuji to, aby clovek dovedl bouchnout, kopnout (cimkoli), hodit ... a pak takove ty paradicky jako je kolinko ve vyskoku, nebo treba loket, hlavicku atd ... tohle vsechno je ve wing chun ... ze si to nevidel nedoklada, ze to tam neni, protoze nejen ja to cvicim, ale proste proto, ze vetsina videicek kolem wing chun je pochybne kvality a hlavne ty tzv. show videa jsou vetsinou spise sranda akce z nejakejch oslav apod.

Konec koncu sam jsem parkrat diskutoval nad nekterejma vytvorama tzv. wing/ving/yong - tsun/chun/tsung ...
A ty si nestezuj ... tebe jsem zval jako jednoho z prvnich
No s tim JKD ...

napr. prizpusobeni se zakovi ... ok, takze prijde zak, bude to lama a ja ho budu ucit nejake lama kung fu??? Jen male rypnuti

Tohle je vzdy otazka ucitele, ale u B.L. je to trochu smesne ... co on umel, aby mohl takova moudra rozhlasovat. Kolik mu bylo, kdyz se zacal ucit kung fu a kolik mu bylo, kdyz to prerusil? Chapej, kdyz mi prijde 12-ti letej kluk na trenink a zacne mi vysvetlovat jak ho mam ucit, tak se mu proste v dobrem rozmaru vysmeju ... vzhledem k jeho zkusenostem, dovednostem ... a on pak bude mudrovat za par let jak je kung fu na houby, ze tohle a tamto ...

To je proste k smichu

Ja B.L. vnimam jako herce a tim padem jakakoli debata ve vztahu k BU nema valnej vyznam

Resp. nechci zase probudit v nekom nejake jeho pubertalni vasne a zalozit tak dalsi flame. Nemluve o tom, ze jeho mudrovani neberu - on si nestihl zamest pred vlastnim prahem napr. ve vztahu k jeho uciteli, pak ho chtel uplatit ...

Proste zivot jde dal, o mrtvich jen dobre, ale budme kriticti a ne stado