A ted nastupuje to v cem se neshodnete, zkusim to nejak srozumitelne podat.
1.Bojova umeni = vznikly z nejakeho duvodu a ten duvod jiste nebylo samohonici cviceni katy:) Pouzivalo se pro preziti, boj na poli I k sebeobrane. Pokud fungovalo, ucilo a sirilo se dal a na dalsi generace. Tzn veril bych BU ktere ma dlouhou tradici, bylo pouzivano a prezilo.
2.Kontaktni sporty – vyborne pro zoceleni, reakce, posilovani. Tezko to muze posoudit nekdo kdo to nikdy nezkusil (v tom maji kluci pravdu) ale vydrzet par minut sparovat s dobrym souperem je makacka jakou jsem nikde jinde nezazil. A hlavne se naucis vydrzet dostavat, a pokud se k tomu dostanes I davat rany:) Clovek zjisti ze jeden souper je azaz I kdyz je treba jako bojovnik podprumerny, proste si pripomene realitu a nebude fantazirovat.
To jsem zkusil popsat vyhody. Ted to vezmu z druhe stranky. (PS nemluvim konkretne o Bujinkanu, protoze se to tyka I ostatnich BU jako wushu atd. za predpokladu ze cvicite dobre a mate kvalifikovaneho ucitele. Stejne tak tu nerozlisuju thajsky box a vale tudo atd.)
1.Bojova umeni=bohuzel casto to neni to co byvalo. Je potreba si uvedomit ze jinak (na uplne jine urovni) cvici lide v CR (I kdyz pocitam dobre skoly) a jinak v zemich vzniku. Sam jsem mel moznost porovnavat a je to neskutecny. Dal, puvodni BU byly komplexnim systemem. Tzn ucili vsechno, taktiku, zbrane, pestni boj a ruzne kombinace. Toto se casem porusilo (uplny propad po 2 sv valce) a zacaly vzikat skoly odvozene, ktere si prebraly jen cast puvodniho, oklestili to a prakticky se z toho stal bud sport nebo neco co se da dost tezko vyuzit v praxi ale je to dobre na rozvoj cloveka, budu tomu rikat Cesta:) Proto je spousta lidi, kteri citi ze maji potrebu kombinovat vice skol aby vytezili pouzitelny system (tam jsou super paky, tam vyborne kopou, tam tohleto a tamhleto). Asi citite ze je nekde chyba... Bohuzel, dnes je jina doba nez byvala ohledne moznosti konfrontace. Drive se skoly navzajem vyzyvaly a neprijmout vyzvu byla ostuda - od ucitele pak odchazeli zaci (a co si budeme povidat, on z toho zil). Co jsem vycetl tak byvalo bezne ze se vyzyvali starsi zaci a pokud prohrali utkali se ucitele. A prohra nekdy znamenala zanik skoly. (Umite si predstavit kolik skol by dnes zhaslo??
2.Bojove sporty=to co se deje v ringu neni to same jako na ulici. Vim to sam jsem si tim prosel (rozhodne ne na nejake vyssi urovni ale prece), pres tri roky 3x tydne boxoval a pracovne jako policista (uz byvaly) a jednou I osobne poznal I druhou stranku. Pozitivum je zoceleni, odolnost (psychicka I fyzicka) a jak rikali kluci, je to trenink na “srdcare”, clovek se utuzi a neboji se tolik. Staci se podivat na ultimaty a to jeste neni realita. Na ulici se clovek rychle ozbroji (vezme neco do ruky, kamen, nuz) a branit se proti tomu tak jak se bojujes v ringu proste nejde. Kdyz to vezmu hodne ze siroka, pojem boj=valka. Znam nektery kluky kteri jsou vojaci a policiste v nasich spickovych jednotkach, nektere I dost osobne (
Takze zaver? Nevim, vse ma sve klady I zapory. Ja jsem prosel obojim nekolik let tak (snad) mam moznost srovnavat. Neni to nic jednoznacneho, oboji ma hodne do sebe. Jak psali kluci, nejvic je srdce, pak citeni, pak sila a technika. Alespon tak to vidim ja. Je mi trochu smutno ze se to tu tak pere a kazdy porad mele o tom svem a nevidi spolecne (stycne) body. Vzdyt koneckoncu je to hlavne o lidech muzu cvicit co chci jak chci dlouho a umet buhvikolik technik ale kdyz narazim na protivnika ktery do toho jde s tim ze mu na nicem nezalezi jen me porazit - tak to nejspis udela.
Tak se mejte a trenujte, ja to delal hlavne pro radost a kvuli kamaradum ktery jsem si tam nasel