... vs Bujinkan

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Prispevek

Příspěvekod to_jserm_ja » čtv 26. úno, 2009 13:33

Ahoj, tak jsem si procetl (snad celou) diskuzi premysel jsem jestli se mam taky vyadrit - no zkusim to. Ja to vidim trochu jinak nez kluci co tu psali z Bujinkanu (mozna jsou jeste moc mladi) ale I nez zastupci BS. Asi se shodneme v tom bodu, ze primarni ucel je pouzitelnost v realite. Bude mi houby platny kdyz budu vybornej v ringu nebo nekde na tatami ve svem stylu ale sejme me borec na ulici.
A ted nastupuje to v cem se neshodnete, zkusim to nejak srozumitelne podat.

1.Bojova umeni = vznikly z nejakeho duvodu a ten duvod jiste nebylo samohonici cviceni katy:) Pouzivalo se pro preziti, boj na poli I k sebeobrane. Pokud fungovalo, ucilo a sirilo se dal a na dalsi generace. Tzn veril bych BU ktere ma dlouhou tradici, bylo pouzivano a prezilo.
2.Kontaktni sporty – vyborne pro zoceleni, reakce, posilovani. Tezko to muze posoudit nekdo kdo to nikdy nezkusil (v tom maji kluci pravdu) ale vydrzet par minut sparovat s dobrym souperem je makacka jakou jsem nikde jinde nezazil. A hlavne se naucis vydrzet dostavat, a pokud se k tomu dostanes I davat rany:) Clovek zjisti ze jeden souper je azaz I kdyz je treba jako bojovnik podprumerny, proste si pripomene realitu a nebude fantazirovat.

To jsem zkusil popsat vyhody. Ted to vezmu z druhe stranky. (PS nemluvim konkretne o Bujinkanu, protoze se to tyka I ostatnich BU jako wushu atd. za predpokladu ze cvicite dobre a mate kvalifikovaneho ucitele. Stejne tak tu nerozlisuju thajsky box a vale tudo atd.)

1.Bojova umeni=bohuzel casto to neni to co byvalo. Je potreba si uvedomit ze jinak (na uplne jine urovni) cvici lide v CR (I kdyz pocitam dobre skoly) a jinak v zemich vzniku. Sam jsem mel moznost porovnavat a je to neskutecny. Dal, puvodni BU byly komplexnim systemem. Tzn ucili vsechno, taktiku, zbrane, pestni boj a ruzne kombinace. Toto se casem porusilo (uplny propad po 2 sv valce) a zacaly vzikat skoly odvozene, ktere si prebraly jen cast puvodniho, oklestili to a prakticky se z toho stal bud sport nebo neco co se da dost tezko vyuzit v praxi ale je to dobre na rozvoj cloveka, budu tomu rikat Cesta:) Proto je spousta lidi, kteri citi ze maji potrebu kombinovat vice skol aby vytezili pouzitelny system (tam jsou super paky, tam vyborne kopou, tam tohleto a tamhleto). Asi citite ze je nekde chyba... Bohuzel, dnes je jina doba nez byvala ohledne moznosti konfrontace. Drive se skoly navzajem vyzyvaly a neprijmout vyzvu byla ostuda - od ucitele pak odchazeli zaci (a co si budeme povidat, on z toho zil). Co jsem vycetl tak byvalo bezne ze se vyzyvali starsi zaci a pokud prohrali utkali se ucitele. A prohra nekdy znamenala zanik skoly. (Umite si predstavit kolik skol by dnes zhaslo?? :)) ). Tohle uz dneska nejde, vemte si ze zlomeniny patrili k tem nejmensim zranenim, obcas se I umiralo.
2.Bojove sporty=to co se deje v ringu neni to same jako na ulici. Vim to sam jsem si tim prosel (rozhodne ne na nejake vyssi urovni ale prece), pres tri roky 3x tydne boxoval a pracovne jako policista (uz byvaly) a jednou I osobne poznal I druhou stranku. Pozitivum je zoceleni, odolnost (psychicka I fyzicka) a jak rikali kluci, je to trenink na “srdcare”, clovek se utuzi a neboji se tolik. Staci se podivat na ultimaty a to jeste neni realita. Na ulici se clovek rychle ozbroji (vezme neco do ruky, kamen, nuz) a branit se proti tomu tak jak se bojujes v ringu proste nejde. Kdyz to vezmu hodne ze siroka, pojem boj=valka. Znam nektery kluky kteri jsou vojaci a policiste v nasich spickovych jednotkach, nektere I dost osobne ( :)) ne zas tak moc osobne jak by napadlo nektery uchyly) . Verte mi zadny by nevydrzel s dobrym treba thaiboxerem v ringu dlouho, proste ten by ho dostal. Ale kdyby se meli stretnout nekde “na bojisti” kde nejsou zadny pravidla a pouzit by se dalo vse vsadil bych na nej (a ted nemyslim ze by ho z dalky sejmul kulometem). Proste valka, boj je neco vic nez sparring, ten je dobra priprava na bolest, otloukani reakce ale to uz jsem psal. Vemte si slavneho zapasnika jako Rikidozan. Tusim ze to byl byvaly velmistr Bujinkanu kteryho se ptali jak by s nim zapasil. A on rekl ze pokud by ho nezlikvidoval okamzite (tusim ze pouzil vyraz prorazit usni bubinky) tak by uricte v ringu prohral. A to byl clovek ktery mel X (dosadte velke cislo) souboju na zivot a smrt za sebou a vsechny prezil. A mimochodem, vite jak Rikidozan skoncil? Zabili ho nozem v nejakym klubu...

Takze zaver? Nevim, vse ma sve klady I zapory. Ja jsem prosel obojim nekolik let tak (snad) mam moznost srovnavat. Neni to nic jednoznacneho, oboji ma hodne do sebe. Jak psali kluci, nejvic je srdce, pak citeni, pak sila a technika. Alespon tak to vidim ja. Je mi trochu smutno ze se to tu tak pere a kazdy porad mele o tom svem a nevidi spolecne (stycne) body. Vzdyt koneckoncu je to hlavne o lidech muzu cvicit co chci jak chci dlouho a umet buhvikolik technik ale kdyz narazim na protivnika ktery do toho jde s tim ze mu na nicem nezalezi jen me porazit - tak to nejspis udela.

Tak se mejte a trenujte, ja to delal hlavne pro radost a kvuli kamaradum ktery jsem si tam nasel :?
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » čtv 26. úno, 2009 19:51

jestli něco je funkční se dá prověřit jen praxí a to je největší zádrhel a jádro pudla. bojová umnění byli hlavně pro lidi co museli bojovat .tedy v současné době jestli bojové umnění tedy to co se člověk učí je praktické aby to bylo důveryhodný ne jedna příhoda z baru ,potvrdí určitý počet lidí ,kteří pracujou jako policisti,bodyguardi,vyhazovači ,vojáci. a pokud jde o bežného člověka pokud to není magor tak má jedinou možnost a to je forma sportovního boje,sparringu,full contactu a podobně. ale zase tam nejde o to dokázat ,že umí vydlobnout oko.ale aspon trochu se hýbat a reagovat v tomhle ač mně tady považujou za romantika a cvoka co vidí realitu ve filmech:) souhlasím že bez toho bojové umnění dělat nelze .nemyslím že je nutný aby člověk ustál regulerní sportovní zápas o to ani nejde. ale aby byl do tý vody schopnej vlézt . a vyzkoušel jestli ten motýlek na sucho ho v tý vodě udrží:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod to_jserm_ja » čtv 26. úno, 2009 20:39

jeikob píše:jestli něco je funkční se dá prověřit jen praxí a to je největší zádrhel a jádro pudla. bojová umnění byli hlavně pro lidi co museli bojovat .tedy v současné době jestli bojové umnění tedy to co se člověk učí je praktické aby to bylo důveryhodný ne jedna příhoda z baru ,potvrdí určitý počet lidí ,kteří pracujou jako policisti,bodyguardi,vyhazovači ,vojáci. a pokud jde o bežného člověka pokud to není magor tak má jedinou možnost a to je forma sportovního boje,sparringu,full contactu a podobně. ale zase tam nejde o to dokázat ,že umí vydlobnout oko.ale aspon trochu se hýbat a reagovat v tomhle ač mně tady považujou za romantika a cvoka co vidí realitu ve filmech:) souhlasím že bez toho bojové umnění dělat nelze .nemyslím že je nutný aby člověk ustál regulerní sportovní zápas o to ani nejde. ale aby byl do tý vody schopnej vlézt . a vyzkoušel jestli ten motýlek na sucho ho v tý vodě udrží:)

Moc Ti nerozumim. Ale podle me je rozdil jestli nekdo ustoji bitku v herne v Praze nebo prezije konflikt treba v SOGu v Afhtanistanu. A vic si vazim te druhe skupiny, porvat se umi kazdy cigan... Ale nasadit zivot - to je tu o cem bezi. Jestli jsi cetl Hagakure a podobne veci tak budes mit potuchu o co jde. Vazim si lidi co nasadili svuj zivot i kdyby kvuli (pro me) blby praci. Clovek ktery na vsecho sere a jen se rve muze byt dobry na ulici ale potkat takovyho prfika na ulici tak ... (to necham na Vas). To je to same jako si pro me muj kamarad nechal rozbit drzku pro to si ho vazim a budu cely zivot. Ale to jsme uz nekde jinde... Omlouvam se...
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

prispevel

Příspěvekod to_jserm_ja » čtv 26. úno, 2009 20:50

8)
Naposledy upravil to_jserm_ja dne čtv 26. úno, 2009 21:05, celkově upraveno 1
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod to_jserm_ja » čtv 26. úno, 2009 20:53

:idea:
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod to_jserm_ja » čtv 26. úno, 2009 21:06

sorry odeslalo se to nekolikrat samo tak to nereste dik :D
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ghekon » čtv 26. úno, 2009 21:54

to_jserm_ja píše:
jeikob píše:jestli něco je funkční se dá prověřit jen praxí a to je největší zádrhel a jádro pudla. bojová umnění byli hlavně pro lidi co museli bojovat .tedy v současné době jestli bojové umnění tedy to co se člověk učí je praktické aby to bylo důveryhodný ne jedna příhoda z baru ,potvrdí určitý počet lidí ,kteří pracujou jako policisti,bodyguardi,vyhazovači ,vojáci. a pokud jde o bežného člověka pokud to není magor tak má jedinou možnost a to je forma sportovního boje,sparringu,full contactu a podobně. ale zase tam nejde o to dokázat ,že umí vydlobnout oko.ale aspon trochu se hýbat a reagovat v tomhle ač mně tady považujou za romantika a cvoka co vidí realitu ve filmech:) souhlasím že bez toho bojové umnění dělat nelze .nemyslím že je nutný aby člověk ustál regulerní sportovní zápas o to ani nejde. ale aby byl do tý vody schopnej vlézt . a vyzkoušel jestli ten motýlek na sucho ho v tý vodě udrží:)

Moc Ti nerozumim. Ale podle me je rozdil jestli nekdo ustoji bitku v herne v Praze nebo prezije konflikt treba v SOGu v Afhtanistanu. A vic si vazim te druhe skupiny, porvat se umi kazdy cigan... Ale nasadit zivot - to je tu o cem bezi. Jestli jsi cetl Hagakure a podobne veci tak budes mit potuchu o co jde. Vazim si lidi co nasadili svuj zivot i kdyby kvuli (pro me) blby praci. Clovek ktery na vsecho sere a jen se rve muze byt dobry na ulici ale potkat takovyho prfika na ulici tak ... (to necham na Vas). To je to same jako si pro me muj kamarad nechal rozbit drzku pro to si ho vazim a budu cely zivot. Ale to jsme uz nekde jinde... Omlouvam se...

a) Precist si nejakou asijskou knihu neznamena sezrat salamounovo hovno
b) Nevim, jaky je rozdil mezi tim ustat bitku nekde v afgahistanu, a ustat tu samou bitku nekde v praze na ulici. Mozna s tim, ze v tom afghahistanu budese mit mozna nejake partaky a urcite strelnou zbran .
c) Porvat se umi kazdy cikan? Porvat se, tvari v tvar vyrovnanemu souperi umi malokdo a nevim jaky je rozdil mezi kazdym cikanem a kazdym belochem.
d) "Clovek ktery na vsecho sere a jen se rve muze byt dobry na ulici ale potkat takovyho prfika na ulici tak ... (to necham na Vas)." Nevim jestli tim narazis na BS ( nejspis ne ), ale cetl jsem toho dost o vycviku specialnich jednotek v boji na blizko, a nemyslim si, ze by to bylo neco tak strasne specialniho aby proti nemu nemnel nikdo sanci... :wink:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » čtv 26. úno, 2009 22:08

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 17:33, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 27. úno, 2009 0:35

ghekon: jak jsem ho pochopil já, tak one neřiká, že spešlové uměj něco úžasnýho v boji na blízko beze zbraně, ale spíš jde o to, že maj jinak nastavený uvažování a maj ten killer mód. a tomu bych i věřil, že když po tobě někde střílej v Afgánu, že ti to s psychikou něco udělá a dostaneš se někam jinam.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod to_jserm_ja » pát 27. úno, 2009 0:42

:idea:
to_jserm_ja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod martinYT » pát 27. úno, 2009 9:58

Nic proti ale Ghekone ty si taky dobře protiřečíš, v prvním bodě píšeš že přečíst nějakou asíjskou knihu neznamená neznamená přečíst šalamounovo hovno, ale v posledním bodě píšešjak sis přečet o speciálních jednotkách a soudíš že zas tak výmečnýho se neučí. Ale jak už psaly nejde o to co se učí,ale jak se to učí a co mají za sebou. Ani jeden z bouchačů ať z BS nebo BU který neprošel opravdu skutečným bojem o život neví o čem mluví. Já sám bych si toto netroufl takovým způsobem komentovat.

Já sem moc nepíšu,ale když čtu od někoho kdo sedí tady na zadku, a komentuje takovým způsobem lidi, kteří mnohokrát museli bojovat o život, tak prostě musím. Já osobně takové lidi ctím.
martinYT
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dalt » pát 27. úno, 2009 10:19

martinYT: co bych prosimte mel ctit na gumach ktery bojujou za prachy? a obcas si vystrelej na nakyho toho fousaca? (a to je tak 1% jejich cinosti - vetsinu casu se stejne valej na zakladne, zerou, chlastaj atp - jo mam kamose v afghosu no :? )

Jinak si myslim ze ten kdo si projde x zapasama v ringu (na ulici, dojo atd), taky bude o bojovani neco vedet ne? - nedelej z hrdinych ostrostrelcu nejvetsi bojovy specialy pls...
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 27. úno, 2009 10:20

ukropcany píše:Áno, s psychikou to niečo urobí... vo Vietname zomrelo 58000 vojakov (20% vlastnou paľbou). Samovraždu po návrate spáchalo 60000 veteránov... ísť do cudzej vojny môže len totálny tupec, alebo hlúpi snílek... alebo človek čo nemá čo do huby...

A nebo člověk, kterýmu není zbytek světa u prdele, ale to je OT a na dlouho a nikam nevedoucí debatu :wink:
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pát 27. úno, 2009 10:36

Genesis: Je rozdil, bojovat za svou vlast a bojovat kvuli zoldu nekde v iraku, protoze americe dochazi ropa...

Za tu knihu se omlouvam, jenom proste nemam rad ty reci typu "Kybys nebyl tupe hovado co neumi japonsky, tak bys sis precetl knihu veskere moudrosti."

A k tem vojakum - povolani jako kazde jine, urcite musi mit dobrou psychiku ( dnesni armada jsou uz "profesionalove", ne jako tehdy ve vetnamu kde brali kazdeho kluka... ) ale porad si nemyslim ze by mneli byt nejaci 99% favoriti...

No offense
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 27. úno, 2009 10:40

ghekon píše:Genesis: Je rozdil, bojovat za svou vlast a bojovat kvuli zoldu nekde v iraku, protoze americe dochazi ropa...

No offense

To je hodně zjednodušenej pohled a je to na delší debatu. Takže konec OT.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bojovnik123 » pát 27. úno, 2009 11:12

Fascinuje me jak se 17 lety mladik ghekon vyjadruje k tematum o kterych zarucene nevi osobne nic. Vzhledem k jeho veku se to da ale chapat.
Neberte to jako nejakou urazku nebo rozpoutani nesouvisejici diskuze. Je to jen konstatovani.
Jan Strnad, bojovnik
bojovnik123
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ghekon » pát 27. úno, 2009 11:26

Heh. Sedmnactilety mladik uz vyhazuje klavesnici z okna a nevyrusuje diskutujici dospele :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kanja-san » pát 27. úno, 2009 12:35

Dalt píše:martinYT: co bych prosimte mel ctit na gumach ktery bojujou za prachy? a obcas si vystrelej na nakyho toho fousaca? (a to je tak 1% jejich cinosti - vetsinu casu se stejne valej na zakladne, zerou, chlastaj atp - jo mam kamose v afghosu no :? )

Jinak si myslim ze ten kdo si projde x zapasama v ringu (na ulici, dojo atd), taky bude o bojovani neco vedet ne? - nedelej z hrdinych ostrostrelcu nejvetsi bojovy specialy pls...

no inu proc ne, bojovnik v ringu projde rizenym bojem s pravidlama. Podle toho co pises tak si uplny pako. Vojak muze byt samosebou take pako, ale na druhou stranu je jeho praci nasadit zivot at za stat ci za nas. Zni to silene, ale na druhou strabnu to tak je.

Samosebou uznavam, ze neni vojak jako vojak. ale debata tu byla o klucich z "6" a nebo ze sogu. Az se mezi ne dostanes tak pak kecej.

Ty urcite podle toho co pises bys nehnul pro nikoho ani prstem. tak vis co - strc si ho aspon do sve pr.... at si udelas dobre
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod marcelo » pát 27. úno, 2009 12:38

..moj najvacsi problem s "tradickymi" spekulativnymi BU je ze ich treningova metoda je zalozena v drvivej vacsine na "nezivych" driloch bez aktivneho odporu kolegu,kde povacsinou dotycny kolega este sam lezie do techniky,popr. stoji ako poleno a necha na seba vybit vsemozne smrtelne kombinacie zakoncene neakou teatralnou "killing" technikou :lol:

..no a ohanat sa tu Afganistanom a "specialmi" mi pride usmevne..civilna sebaobrana je diametralne rozdielna od militari..vacsina z vas bude riesit povacsinou obranu proti fackam,hlavickam, zurivym hakom od kdejakeho opilca, klincovym uchopom za satstvo a pokusom strhnut vas na zem atd...chcem vydiet tych frajerov ako sa poseru pred vysetrovatelom ked budu vysvetlovat a zdovodnovat napr. slapaky na hlavu ako sebaobrannu techniku pri nasom pravom systeme a klasickym nazeranim sudcov na tuto temu...si neviem predstavit zlomenu ruku,nohu,chrbticu,rozdrasane oko,rozdrtene gule a podobne chutovky kt. nas tu krmia "zabijaci" z tradicnych systemov...apropo, kolki z vas uz stali pre sudom za neprimeranu sebaobranu..?..ja ano a uz si to velmi nemam chut zopakovat :wink:
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pát 27. úno, 2009 12:52

..este by som chcel dodat,ze nech si kazdy cvici co ho bavi :wink: ..ked mu to prinasa mentalny pokoj a klud a rozvija ho to dusevne,tak kludne nech cvici aj aikido,ninjutsu atd...ja s tym osobne mam najmensi problem na rozdiel od horkokrvneho kolegu Ghekona :wink: :lol:
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně