Dmitry píše:...poznáš i jiný wingchuny nebo styly,zajedeš se podívat a cvičit do asie a pak si zkus ten článek přečíst znova,schválně jestli budeš potom takový pohádce věřit
To je tvoje cesta, Roza, ale určitě souhlasíš s tím že existují i jiní.
Lidé vždycky hledají skutečnost daleko od domu, v nějakých exotických místech kde určitě musí být nějaký starý pan z dlouhou dýmkou, sedět na kraji propasti a kouřit, a když se k němu dostaneš tak ti určitě podstatu života vysvětli.
Ve skutečnosti to co hledáš může být mnohem blíž, existovat vedle, budeš každý den hodit kolem a nevidět (a pravě proto do hlavy přichází myšlenky na cestu do Asie nebo ještě někam ).
Můj učitel je tomu dobrý příklad - měl spoustu příhod kdy cestoval po Sibiří a hledal ©ambalu, před tím jak našel svého učiteli, který vždycky bydlel ve stejném baráku, a kterého on znal od mlada.
Já osobně hledal to víc než 10 let, a cvičil zvláštní vnitřní věci, proto pro mě ne existuje otázky "věřit pohádce nebo ne", skutečné umění já už můžu poznat podle mojí zkušenosti.
Co se tyče toho co děla ten mistr na video a 5ti zvířat - je to jeden z komplexů Khi Kong (Qi-qong), cvičení vnitřní energií, pomoci který je možno lámat noži úderem o krk, rozbíjet prstem cihlu, přenášet těžké přírodní podmínky(hlad, horko) nebo fyzické zatížení, léčit sebe a jiných a úplně ovládat vlastním tělem.
Proto Khi Kong je moc důležitá část bojového umění.
2 Vlad'a: moje rada pro tebe: méně kecej - více cvič, a dostaneš odpovědi na svoje otázky.
Ahoj Dimo,
Nebudu se vyjadrovat k tomu clanku, ale jedno ti reknu urcite, jestli vnimas qigong jako nejake cirkusacke prerazeni nejakych predmetu ... tak te musim upozornit na to, ze to s qigongem nema nic spolecneho ...
U nas to za qigong vzdy vydavali jen lidi jako R.Hladik a to byl podvodnik ... prosim projdi si tady tento server ... zjistis, ze na tohle u nas lidi davno neslysi a kdyz, tak jen ti, co inklinuji k sektam. Ja myslel, ze chces mit skolu kung fu a ne nabozenskou sektu?!?
Minochodem s temi zkusenostmi co psal roza ... ono je to tak, ze nemas otevrene oci dokoran. Evidentne ti unika to podstatne, ale to se ve tvem pripade da pochopit ... teprve po roce cviceni ... Uvedom si plz. ze tady diskutujes s lidmi, jenz cvici dele, nez jsi na svete
Vis nejde o to, zda nekdo byl u pramene (Cina) ve tvem pripade Vietnam, ale o to, ze se vetsinou lidem otevrou oci, kdyz to vidi na vlastni kukadla v domovine stylu a prohledne ten cirkus, jenz z toho u nas lidi delaji. Kazda idiocie je vydavana za ono kung fu a pak zjistis, ze tamni lidi se tomu smeji a maji z techto veci srandu ... max. to povazuji za dobrej predmet k vydelku a belochy, jenz na tyhle kraviny skacou, pak za blbecky.
Az sam poberes trochu praxe s wing chun a oprostis se od mystiky a pod. veci, tak o tom muzes zase podiskutovat

Clovek se vyvojem meni a jeho nazory take, jen zabrzdeny jedinci maji na vec stale stejny nazor
Znovu tedy opakuji na prerazeni cihel nepotrebujes qigong, ale spise otuzovani, pevne kosti, vedet jak a muzes to hlavne delat pokud mas statnou stavbu kosti a to bez jakekoli prupravy ... natoz qigongove