PapaZhai

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod pavela » sob 05. pro, 2009 8:20

Ahoj Rozo, hele když mluvíme o Yiquan, tady kousek vode mě v Pekingu cvičí nějakej Cui Rui Bin 崔瑞彬 neřiká ti to nic? Tady muj kamarád mistr «in lien furt povídá, že je to výbornej rváč a dakl do držky nějakýmu americkýmu policajtovi- boxerovi, kterej se prej k němu jezdí učit. Už tam odtáhnul i kluka od nás z parku nějakýho Qiana, kterej s nim studuje. Furt mě tam taky tahá, ať se jdu podívat ale já si říkám, když se učim kompletní Xing Yi Quan proč se chodit koukat na voškubanej (Xing) Yi Quan? :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » sob 05. pro, 2009 11:35

Ahoj Roza,

dufam, ze je to ok, ak Ti budem odporovat:

Nejsem si jist,jestli hovoříme o tom samém!? Četl jsi někdy o něm něco?Nebo mě jen zkoušíš?Viděl jsi alespoň tréninková videa Yao father and bros?

Naozaj hovorime o niecom inom - ja som hovoril o Yiquan, o jeho principoch od Wang Xiangzhai(a). Co z toho urobili jeho ziaci (obzvlast Yao Zongxun), je uz nieco uplne ine... Prepac, moja chyba, domnieval som sa, ze si si teoriu povodneho Yiquan nastudoval. Tu je mala ukazka (cervenym je moje zdoraznenie):

Wang Xiangzhai’s directions in verse for Dachengquan

Extremely subtle and profound,
Boxing theory is not to be taken lightly.
At the beginning of history martial art was of paramount importance;
And it was there that science of learning has its root.
Its essence has largely been lost, having been distorted to a sheer absurdity.
This Boxing is based on spirit and mind,
Merits of all schools are included in it.
Most earnestly I advocate the rejuvenation of shadow boxing,
With a view restoring it to its original essence.
In doing so I devote myself to the exploration of theory,
While considering the combat techniques as only secondary.
To master the quitessance of shadow boxing, Start with pile-stance keeping.
With the universe in your mind,
You learn trial of strength through perception.
Keep bones all over the body well balanced,
Bending of joints is kept with a limit.
As if it where from high in the clouds,
Your breathing should be deep, smooth and gentle.
Feeling comfortable and leisurely,
You behave as if you where mad.
Dismiss all distracting thoughts from your mind,
Concentrate on it as if to listen to the drizzling rain.
Away from the world your body seems,
Nothing is allowed to attached to it.
Visible, the form is like flowing water, Invisible, it is like the atmosphere.
Lithely you act is if you were drunk,
Leisurely you move as if you were bathing.
In meditation you face up towards the sky,

Without desire you set your mind on nothing. Practicing shadow boxing is like going through a furnace,
Everything mental and physical is tempered and moulded.
Mind is transformed from within,
Breathing is regulated by the quiet mind.
In quietness you are like a maiden,
In motion you are like a dragon.
Discharge strength in relaxation while keeping the mind tense,
Let hairs stand out like halberds gathering momentum.

Muscles tighten and relax like frightened snakes, steeps are swift as sweep winds.
Huge waves rise underfoot which sweep in length and breadth,
Like a whale turning and swimming across the sea.
At the top of the head a magical force exits,
From a thread the body seems to suspend.
With eyes slightly closed and mind concentrated,
You see nothing and hear next to nothing. Lower abdomen should remain full,
while chest is held back a bit.
The force discharged from finger tips is like electricity,
The tips of the bones are like edges of spears.

Be like an agile monkey in appearance,
Be like a cat in moving your steeps.
Let strength burst out at a mere touch,
Make it stay on without interruption.
As learner you mustn’t feel mysterious about it,
Its plain theory will engender your natural interest.
Mountains seem to be flying when the mind is used,
Seas seem to be overflowing when strength is applied.
Return to infancy to search for the sounds of Nature,
Make the body as slithe as that of a baby in bath.

Don’t do anything like pulling the seeding to make it grow;
But proceed step by step according to the course of nature.
Knowledge contained in shadow boxing is infinite,
Combat skills constitute only a trifling part of it.

First of all strength should be evenly distributed,
And the body squarely erect and well-balanced.
Motion rests in stillness and vice versa,
With spirit directing them both.
Route should go through where centre of gravity falls,
Coordinate relaxation and tension without slipperiness or stagnation.
Turning should be done steadily, accurately and in one breath,
Hooking and filing work together and suit each other rightly.
Fortune or misfortune, wisdom or folly, it depends upon careful calculation of the opponents intentions.
Bending and stretching succeed each other immediately,
substantiality and insubstantiality interchange automatically.
Strike a deadly blow at the enemy as fast as lightning.
Display your imposing manner with an eye-expression of a vulture or a tiger,
Move your feet solidly and steadily as if moving in mud.
Like a bird of pray swooping down on and a dragon overturning the sea,
You are full of strength within and around.
Concentrate your mind on the target accurately, mercilessly and ruthlessly,
Be courageous and cautious at the same time.
Wether chopping, winding, drilling, wrapping or horizontal striking,
Make effort to choose the right time and opportunity.
Keep on practicing it like this with perseverance,
The skill will come to you of itself.
Changes most be made in an invisible way,
Movements must be performed with no fixed intention,
With heroic spirit you can shake the heaven and earth,
With a broad mind you have the worlds in your heart.
What can this boxing be compared to?
It can be compared to Taoist and Buddhist doctrines;
It can be compared to Ban Gu’s writings;
It can be compared to Wang Youjun’s calligraphy;
It can be compared to Wang Wei’s paintings;
Being similar to them in profundity and subtlety.
How can such great attainments be accomplished?
The answer lies in skillful cultivation of the great noble spirit.
What has been said above is abstract though,
Spiritually you must practice it conscientiously.

Proto mě překvapuje,co o Yiquanu a jeho zakladateli píšeš - mimo notoricky známý Zhanzhuang je tento styl známý používáním západních tréninkových metod,sparingu v rukavicích a konfrontace.WSZ napsal několik velmi kritických děl různého rozsahu proti stavu,v jakém se komunita BU tehdy nacházela,kritizoval misteria a cirkusáctví.
Jeho žáci vyhrávali fulkontaktní turnaje díky celkovému přístupu k tréninku,který v případě ostatních BU zdegeneroval do něčeho,co obvykle prezentuješ ty.

WXZ sa narodil 1885, zomrel 1965 - o nejakom pouzivani zapadnych treningovych metod v Cine za jeho zivota sa vobec neda vobec hovorit, sorry, to mas natlacene do hlavy od sucasnych ucitelov YQ. WXZ bol taktiez proti sparringu, siel rovno na boj. A co sa tyka vyhravania fullkontaktnych turnajov, to je taktiez mytus, ktory vyrobili sucasni ucitelia YQ. Doloz mi, ktori ziaci WXZ vyhrali ake fullkontaktne turnaje, pliz. Ja tvrdim, ze povodny YQ zdegeneroval do bezducheho fightingu, podobne ako sa mnoho ludi v Cechach a na tomto webe snazi zdegenerovat cinske bojove umenia na bezduchy fighting, presne ako to robis Ty.

roza píše:Buď to skutečně nevíš nebo záměrně klameš.Yiquan je plný fyzicky náročných cvičení a konfrontací,které SPOLU s jemějšími vnitřními cvičeními vytvoří FUNKČNÍ KOMPLET.
Jen KOMPLETNÍ METODIKA spávně kombinuje dovednosti a zkušenosti a posunuje cvičence.Jen tak je schopen demonstrovat relevantní výsledky BU.

To je proste blabol... Poloz si zakladnu otazku, preco WXZ sa rozhodol vytvorit novy styl, preco nepokracoval v xingyi, ale len v yi. Tym dostanes hlavnu ideu yiquan (mas ju aj vyssie vo versikoch) - a vsetko to, co si popisal o funkcnom komplete atd, je blabol.

roza píše:Ale víš,proti čemu mám teda hodně NĚCO?
A zároveň ti tím i odpovím na tvůj úvodní dotaz....
Starému pánovi zazlívám stejně jako tobě,že z určitých důvodů (osobní preference,finance,nepochopení,co já vim)prezentuje BU tak,jak jsi to právě předvedl ty na příkladu Yiquanu - "a tak vytvoril styl, z ktoreho vyhodil vsetko telesne a ktory je cely od A do Z postaveny len a len na energiach ".

Myslim, ze financie mozeme vylucit. Keby to robil pre prachy, nesekol by s tym. Rovnako mozeme vylucit nepochopenie - vzdy bude chapat cinske bojove umenia daleko viac ako Ty. A osobne preferencie su zalezitostou hlbky poznania, ludia robia iba to, na co maju.
So mnou je to obdobne - keby som o cinskych bojovych umeniach nic nevedel, tiez by som sa asi rozplyval nadsenim nad tym, ake su tie cinske bojove umenia skvele na boj, chodil by som na stretnutia BU a mlatil sa s Ukropcanym... Bohuzial, nieco o tom, co robim, viem, a tak mam svoje preferencie.

roza píše:Píšeš :"Roza, Ty si myslis, ze stary pan to nevedel, ze ziaden z jeho ziakov nic nevie?" - ano,věděl,a o tom celou dobu mluvim :-) ,prostě je obelhával a nechal je vytvořit sektu.....

Roza, tomu ani sam nemozes verit, len si tvrdohlavy jak baran a nechces otvorit oci a pozriet sa na realitu. Stary pan ucil taiji ako telesnu vychovu, rovnako ako sa cvici vsade v Cine, nikto z tych jeho studentov ani nechcel ist dalej nez za hranicu telesnej vychovy ci cvicenia pre radost a pohyb, na tom nie je nic hrozne, pochop to uz konecne.

roza píše:Píšeš:"Za celych 8 rokov nikoho nenasiel (ani jedineho studenta, do ktoreho by sa mu oplatilo investovat) a tak to zabalil, divis sa mu?"
- Miro,ty už ani pořádně nečteš,je tam přece jasně řečeno,že EVU to naučil a pověřil vyučováním.

Nerob zo mna blba, pls. Samozrejme som to cital, akurat na to nereflektujem. Povazujem to za zdvorilostnu frazu. Jednak je Eva zenska (sorry za sexizmus) a jednak sa tieto veci za osem rokov proste nedaju naucit... Ked ma ucitel jedneho ziaka, v pohode sa pri nom zvezu aj dalsi, ak s tym skoncil, znamena to, ze nema ani jedneho, teda ani Evu. Samozrejme ju poveril ucenim, ale keby si rozumel cinskej mentalite, tak by si na to prisiel aj sam.

Maj sa
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » sob 05. pro, 2009 15:18

Janoj píše:Roza a Fakt,

zjišťuji, že na vás kluky z Kladna a Písku my Plzeňáci prostě nemáme :(
A to jsem si myslel, jaké v Plzni pro to máme předpoklady a zdroje, a nebojím se to říci, i pra-zdroje :) Zdá se, že ty základny v Božkově a blízko středu města jsou prostě málo :wink: :)

Její často používaný název je " Couvnout a odehnat opici" :lol:

Zdraví vás všechny,
Janoj

Japa se máš Janoj

Vůbec se nepodceňuj. Plzeň je pro mne bezvýhradnou inspirací. Stal se z ní tedy téměř 100% pitný režim.
Božkov mi trošku s..e se svojí cenovou politikou, ale plachetnice jsou pořád levnější než fernet.
Jinak rád se naučím jak couvnout a zahnat opici. Mě se osvědčilo nakoupit opici na vesnici a odnést jí pak do města na zádech. Často po cestě sama sleze a já pak můžu klidně spát.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pali » sob 05. pro, 2009 19:56

Miro a Roza
Bolo by zaujímavé, či by ste sa dokázali dohodnúť na nejakej osobnosti, škole alebo štýle, ktorý rovnako dobre rozvíja fighting aj prácu s pocitmi, energiami tela :idea:
Pali
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » sob 05. pro, 2009 22:22

Pali píše:Miro a Roza
Bolo by zaujímavé, či by ste sa dokázali dohodnúť na nejakej osobnosti, škole alebo štýle, ktorý rovnako dobre rozvíja fighting aj prácu s pocitmi, energiami tela :idea:

Rocky Balboa, Woody Allen a Dana Drábová u kulatého stolu.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » ned 06. pro, 2009 0:52

fakt píše:

Rocky Balboa, Woody Allen a Dana Drábová u kulatého stolu.

Rocky Balboa, Woody Allen a Dana Drábová = shifu Ester Kočičková v jedné osobě!
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » ned 06. pro, 2009 0:54

Ahoj Miro,
samozřejmě je to ok,jednak je to tradice a i kdyby nebyla.....vyzveme se na souboj? :)

Tak jako sklenici s polovinou obsahu část lidí vnímá jako poloprázednou a druhá část jako poloplnou,tak my dva rozdílně vnímáme a vyhodnocujeme stejné informace.

Ano,jsem závislý pouze na zprostředkovaných zdrojích informací......Wanga už asi nepotkám,abych se ho zeptal.....

A v duchu toho co píšu výše,v těch verších,cos pastoval ,nenajdu nic,s čím bych nesouhlasil.Nevím ,jak to děláme,ale oba tam evidentně nacházíme argumenty pro své verze.Každý asi máme svůj svět....

V mém světě vycházím z toho,že Dachengquan byl jeho první pokus o vytvoření systému,který pak nahradil odlišným,Yiquanem,kde určité nápady revizoval a modifikoval.

V tvém světě ovšem při této argumentaci vycházím z výpovědí jeho žáků,kteří byli tak hloupí,že nepochopili původní systém a Wang pro ně musel vytvořit jiný,primitivní,který se s prvním následovníkem změnil na bezhlavé mlácení.....

Možná je to tak ale nezastírám,že by mě to bylo líto.

Asi mám spoustu věcí o Qiquanu natlačenou od současných učitelů,kteří se vezou na komerční vlně.

Ale v mém světě jsem přesvědčen o tom,že existují fotografie jeho přímých žáků s boxerskými rukavicemi na rukou a mimo jejich písemných výpovědí o průběhu tréninku je tu třeba i jeho odpověď v jednom z interview :
"Wang Xiangzhai: The boxing arts of our nation are in a chaotic state, thus the people cannot know what course to take. Summed up, they have abandoned the quintessence and kept only the scum, nothing more. Although the martial arts of Japan and the boxing of Western Europe are one-sided, they all have their original points. In comparison to an ordinary boxer of our nation, they are countless miles ahead."

Problém je,že pro každého z nás je "quintessence" a "scum" něco úplně jiného.Nejspíš i "countless miles ahead".

V následujícím příspěvku požádám Pavelu,aby přijal pozvání a navštívil Cui Rui Bina a na průběh tehdejších tréninků se vyptal.A i na ty soutěže.

Píšeš:"WXZ bol taktiez proti sparringu, siel rovno na boj.".....tady si opět vůbec nerozumíme,v mém světě je sparring tréninková metoda,konfrontace dovednosti a z ní vyplývající zpětná vazba a další progres.....Jak to vypadá v tvém světě,když jde učitel se žákem "rovno na boj" a co si z toho kdo odnese?

Děkuji za připomenutí,položil jsem si tu otázku "preco WXZ sa rozhodol vytvorit novy styl, preco nepokracoval v xingyi, ale len v yi" už dříve - odpovědí mi bylo zhruba toto : vzhledem k už zmíněnému "chaotic state",extrémě špatnému stavu se rozhodl zjednat nápravu druhým extrémem,připomenutím Yi,záměru.A to na všech úrovních,od záměru ,který vede každý single pohyb až k samotnému Záměru bojového umění.Protože dle něj úpadek spočíval právě ve ztrátě záměru.......Nejednalo se tedy o odstranění tělesného,ale o zvýraznění záměru.

Bohužel,ani tady se asi neshodnem,každý z nás si pod pojmem záměr představuje něco jiného.

Mimochodem,trochu jsem to přeskočil,ale já se musím ohradit proti nařčení,že jsem ten kdo "se nazi zdegenerovat cinske bojove umenia na bezduchy fighting".Proč bych potom trávil hodiny a roky "vnitřními" cvičeními,studiem hory textů a diskusemi s lidmi jako Mr.He a podobně?

Ty se těžko můžeš bránit mému nařčení,pokud jsi alespoň nějakou část z dlouhého období studia BU nevěnoval nějaké formě konfrontace.....

Nevím,co bych odpověděl na další poznámky,pokud ti můj požadavek na kompletní metodiku přijde jako blábol.Ono to asi ani není potřeba,odpovídat.
Pro dnešek jsme si pěkně zadiskutovali,já jsem rád,že občas spolu něco probereme.Vzhledem k odlišnému vnímání reality jsou naše diskuse spíš takové virtuální šachy.
Třeba máš pravdu.

V návaznosti na původní téma tohoto vlákna jen nevím,jakou linii vlastně zastáváš.
Určitě nejde o to,kdo z nás dvou má pravdu nebo je mazanější diskutér,tak domýšlivý nejsem.
Z tvých příspěvků vyplývá,že nejlepší učitelé jsou jen ti,co neučí vůbec,nebo právě přestali kvůli neschopnosti žáků.Nebo jsou mrtvi bez dědiců,protože všichni učící živí jsou pitomci......
Kam bys mi dnes doporučil jít studovat,abych získal i bojové dovednosti,jaké měli např. WXZ nebo Chen Fake?

Třeba to chápu špatně,ale nezdá se mi,že je to stejný kurs,jakým se BU předávala dříve.

Dík za podněty a měj se

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » ned 06. pro, 2009 1:07

Není potřeba hledat společného hrdinu. Snad ve většině čínských BU jsou všechny aspekty, o kterých hovoříš, i když každé zdánlivě zdůrazňuje něco jiného.

Co by pomohlo je rozumět tomu jak a za jakým účelem jednotlivé styly vznikaly. Co braly v úvahu s ohledem na rozvoj jednotlivých dovedností a co jejich autor chtěl vůbec rozvinout. Proč Yang Lu Chan upravil Chen styl na Yang, proč Wang Xiang Zhai přišel z Yi Quanem atd.
V tomhle asi nikdy jasno nebude a ani být nemůže, takže budou vždy různé pohledy na věc, což je asi normální.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » ned 06. pro, 2009 1:12

pavela píše:Miro: ad: normalny Cech ci Slovak nema sancu porozumiet ci sa to naucit (volne citujem stary vyrok Pavelu) . To je sice pravda, ale měl by se o to alespoň pokusit. :lol:

Zdar Pavela! Už jsi šikmoočka? :lol:
Zdravím do Pekingu a rád bych se Tě zeptal na důvody proč si myslíš, že těmto uměním Čechoslovák většinou neporozumí. Zkus prosím pár bodů a postřehů. Díky!
Jinak souhlasím s tím, že bychom to neměli vzdávat. Určitě je to lepší než číst romány z nemocničního prostředí.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » ned 06. pro, 2009 1:14

Miro:

Ty víš něco o Wang Xiang Zhaiovi nebo jsi jenom četl nějaký brak (na který WXZ později sám nahlížel jako na špatný)?
Všechno co jsi citoval z WXZ manuálu máme v xing yi taky a většinou se to týká naprosto triviálních záležitostí, když se o tom začneš bavit s někým, kdo tomu rozumí.
WXZ byl člověk, který boj cíleně vyhledával a nic na tom nemění ani fakt, že si ke stáří pečlivě vybíral soupeře. To že v pokročilém věku nepovažoval fighting za prioritu je podle mě docela přirozené.
WXZ samozřejmě nespároval s lidmi z jiných škol, což neznamená, že nebyl velkým zastáncem sparingu mezi svými žáky.
Možná tě to překvapí, ale Wang nevytvořil yi quan kvůli vyšším principům, ale pro peníze, protože když učil xing yi, měl málo žáků.
Tím nechci říct, že se to co vytvořil nepovedlo, ale že nešlo o žádný vyšší princip.
WXZ skutečně adoptoval některé boxerské (západní) tréninkové postupy, jelikož dostal v shanghaji od boxerského šampiona docela pokouřit. Jelikož má xing yi s boxem (alespoň z mého pohledu) poměrně dost styčných ploch, je adoptování některých tréninkových postupů do ořezaného yi quanu naprosto logické (jak píše Roza).
Sám WXZ byl pokud vím, na řeči o proudění qi poměrně alergický a často kritizoval tento koncept (to neznamená, že já ho považuju za zcestný). Místo toho se zaměřoval na práci s myslí a správnou mechaniku pohybu.
Můj učitel Du Fukun ho taky považuje za pozůstatek doby před vynálezem mikroskopu. A ikdyž výraz qi často používá, strávil dost času aby nám vysvětlil, co tím míní abysme netrpěli haluzema jako žáci ve spoustě jiných škol.
Když se koukneš na poznatky západní medicíny a koncept proudění qi, poměrně dobře to do sebe zapadá. Proto nevidím důvod, plést v našich zeměpisných šířkách lidem hlavu s něčím, čemu nemají prakticky šanci porozumět. Ale asi je to jen otázka preferencí, co je pro koho stravitelnější.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » ned 06. pro, 2009 1:33

Dong Wu, je zajímavé kolik historek se k jedné věci sejde.
V čem se shoduje naše je to, že WXZ dostal nakládačku a tak začal přemýšlet co s tím.
Tak jak jsem to šlyšel, tak dostal od mistra stylu Bílého jeřába (White crane), kde rozvíjeli sílu úderu na základě "vnitřních" principů. Yi Quan byl pro něj jakýmsi logickým pokračováním a rozvinutím svých Xing Yi dovedností. Otázkou je, je-li to pravda, co začátečník v Yi Quanu, bez stejného zázemí jako měl WXZ, mohl dosáhnout.

Osobně si myslím, že v Yi Quanu je určitá inspirace, která může mnohé nejenom Taiji tanečníky stáhnout zpět ke kořenům.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » ned 06. pro, 2009 1:35

Kungfu je tak široký, že je z něj těžký něco nevytěsnit. Miro upřednostňuje "................................" a proto těžko potěší cizí manželku. Pořád na tý svý najde něco hezkýho. Ty vnímáš i ostatní manželky ( a teď zrovna nemysly na tu mojí). No překroč je, když tam tak leží. Miro tu svojí uspokojí líp a líp. A Roza ty ostatní taky. Je někdo horší? Ne - každý to dělá po svým. A proto si máme o čem povídat.

Klasický příklad: Článek o prasečí chřipce
1. čte: blíží se epidemie
2. čte: nechte se naočkovat
3. čte: nenechte se naočkovat
4. čte: Baxter patří Rockefelerům
5. čte: WHO založili Rockefeleři
6. čte: zase koncentráky
7. čte: a co Rotšíldi, Morgani, Bušíci...
8. nečte: stará se o svý
9. k...a došla mi Plzeň, kde je Janoj
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » ned 06. pro, 2009 1:45

No a ještě jedna věc k tématu. Kdysi jsem čítával východní mystiky a ti vždycky tvrdili, že ten co čeká doma s rukama v klíně na ideálního partnera, tak pravděpodobně zůstane sám. Takový mi přijde i přístup osvícených učitelů GF. Myslím, že i v souladu s Yin Yang platí kolik do toho vložím, tolik mohu dostat zpět.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » ned 06. pro, 2009 1:49

Když chci dát jemu - jdu k němu.
Když nechci dostat od něj - schovám se.
Když chci kecat o počasí - kecám o počasí.

add. Když chci dát jemu - jdu k němu: jako kudlanka, jeřáb, tygr, srostlé obočí, velký vůz, pall mall, prostě jdu k němu.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » ned 06. pro, 2009 1:52

JRup píše:Myslím, že i v souladu s Yin Yang platí kolik do toho vložím, tolik mohu dostat zpět.

Snad budou soupeřovy emoce chtít porovnání principů!
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marian » ned 06. pro, 2009 3:41

roza píše:

Píšeš :"Roza, Ty si myslis, ze stary pan to nevedel, ze ziaden z jeho ziakov nic nevie?" - ano,věděl,a o tom celou dobu mluvim :-) ,prostě je obelhával a nechal je vytvořit sektu.....

Roza

Tak tolko od cloveka, ktory u nas v skole nikdy necvicil. Ja co si pamatam tak majster nam vzdy otvorene povedal ako na tom s cvicenim sme. Neviem ako to myslis ze nas "obelhaval." A co sa tyka vytvarania sekty to som tiez nepochopil, to akoze kazda skola BU je sekta?
marian
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marian » ned 06. pro, 2009 3:49

wushupetr píše:Pro Rozu:
Neber to jako utok nebo tak. Znal jsi ho osobne nebo trenoval si s nim nebo neco takovyho? Nebo jeho uceni znas jen z letaku? Ptam se protoze ja sice Papu nejak tak od videni znam a z ty rodiny ho znam nejmin, spis jen tak z vypraveni, ale za to dobrej zdroj. Prej jeho silna stranka, kdyz za mlada jel na plno, bylo Shuai Jiao, takze vec na ferovku dost silova. To i ucil. Jak jsem rek nebudu jmenovat, ale co mi bylo receno, tak jsem z toho pochopil, ze daloby se rict stal loutkou jednoho cloveka, kterej prej zpusobil rozvrat i v jeho rodine. Proto si myslim, ze on ucitel mohl bejt dobrej a ty sestavy sice ucil, ale treba ty keci okolo neprezentoval on. Samozrejme jestli s nim mas zkusenost, tak se podel.

Reci o babke v rukach niekoho ineho, to je tiez uzas. Ja hovorim po cinsky, vela krat som bol pri tom ked Eva tlmocila a vzdy prelozila to co majster hovoril, ked si nebola ista tak sa ho pre istotu spytala a nechala si to vysvetlit.
marian
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marian » ned 06. pro, 2009 4:12

pavela píše:HAHAHA, tak to je sranda. 1. Miro nebuď naiva a nevěř čemukoliv, co o sobě kdejakej Číňan nebo jeho žačka napíše. 2.Mistr Zhai by předtím, než začne kritizovat nepochopení "tradic" hloupými Čechy měl upřít zrak na svojí rodinu. To co jako hlava klanu Zhai vyvádí je tradice podle všech čínských principů jen co je pravda...3. Jeho "wudangské taiji" je blábol splácaný z nevímkde okoukaného Xingyi a Bagua,Taiji a já nevim z čeho... nevím kdo ho to naučil ale něco mi říká, že 120letý taoista jehož jméno je tak tajné, že ho ani Zhai neví (hádám, že se bezpochyby jmenoval Čang San Feng :lol: ) to NEBYL . Pro méně chápavé, když se studuje tradiční čínský styl, a na to jsou potřeba léta strávená s mistrem, je nemyslitelné, že by neznal jméno svého mistra, spolužáků a strýčku. To co tvrdí je trapná lež. To je jako kdybych nevěděl, že mým mistrem je Du Fu Kun a jeho Čang Pao Jang... Ledaže by mi to nechtěli prozradit, tajnůstkáři jedni... 4. To že jediné jen žákyni profouknul meridiány je obecně známo 5. jestli kritizuje neschopnost žáků něco se naučit, tak by měl nejdříve hledat příčinu u sebe. Měl by se podívat na žáky Du Fu Kuna po 15 letech cvičení, ukázali by mu takovej "Wudang", že by puknul závistí. I bez 120 letejch bezejmennejch taoistů a podobnejch debilních pohádek pro debilní žáčky. Případně se podívat alespoň na žáky svojí dcery Zhai hua. Nemají sice otevřené "dračí žíly", třetí voko ,poklopec či já nevím co ale světe div se, UMÍ STÁT POŘÁDNĚ V MABU! Jojo starej pane, ono to taky chce UMĚT učit a pořádně se žáky cvičit, místo profukování meridiánů či jiných dírek. 6. celou tuhle idiotskou a zejména k rodině Zhai velmi trapnou historii, lemovanou tajemnými taoisty, korunuje odkaz mistra Zhai, tam kde zklamal velký čínský Shi Fu, má pokračovat jeho žákyně s profouknutými čakrami a bezpochyby otevřeným třetím okem.Ještě že má dost soudnosti, že to vzdala. 7. A poslední, velmi mě zajímá, jestli se Velký Mistr, zklamaný nehodnými a neschopnými žáky, odebéře zpět do svých prdelovic u Huludao a odejde někam do krásných čínských do hor státi se taktéž nesmrtelným taoistou neznámého jména. To by mě opravdu zajímalo... :lol: :lol: :lol:

No ako vzdy pan Pavela, ktory sa vyzna v pomeroch rodiny Zhai lepsie ako samy clenovia rodina Zhai. Co tak si otvorit rodinnu poradnu, myslim, ze by si na tom mohol riadne trhnut.
Co sa tyka tvojho popierania existencie wudangskych stylov pred vznikom Chenshi taiji, to je tvoj pohlad na vec. Je kopec stylov, ktore sa dochovali len medzi ludmi, vramci rodin alebo medzi taoistami a o ktorych nie su pisomne zaznamy. To ze o zostave 7 hviezd nie su pisomne doklady neznamena, ze si ju majster vymyslel sam.
Mimochodom rad by som s tebou skusil shuaijiao alebo tuishou, len tak aby som vedel ako si na tom so stanim v mabu ty. Ak si v Cine tak by som si kvoli tomu aj spravil cestu za tebou, alebo ak budes niekedy v Daliane tak sa mozes ozvat.
marian
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Dong_wu » ned 06. pro, 2009 10:54

marian:
Já taky mluvím čínsky a byl jsem se podívat na jednu besedu s mistrem Zhaiem. Eva rozhodně nepřekládala to co říkal a moc se ho nevyptávala. Spíš starýho pána komandovala co má říkat a upravovala jeho odpovědi.
Zhai na mě působil relativně, že ví o čem mluví, ale z Eviny interpretace se mi dělalo šoulf.
Navíc u čínštiny záleží hlavně na pojetí problematiky tlumočníkem a pokud nestojí za nic (viz Eva) nemáš prostě šanci dostat kloudné informace.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marian » ned 06. pro, 2009 14:53

Dong_wu:
Ja som pri tom, ked Eva tlmocila bol viackrat, hlavne na hodinach shaolinu, tam s majstrom vzdy poradila ked jej nieco nebolo uplne jasne a vzdy prekladala to co majster povedal, niekedy tiez dodala svoje vysvetlenie ale vzdy to jasne oddelila od prekladanej casti. Co sa tyka jej dodatkov myslim sa, ze vzdy boli uzitocne, nie kazdy totiz chape cinsku mentalitu. Znovu ale upozornujem, ze vzdy bolo jasne co je od nej a co od majstra. Neviem kedy bola ta prednaska, na ktorej si bol, ale z jednej akcie by som zavery nerobil. Pri simultalnom tlmoceni je normalne, ze uroven moze kolisat . Za seba co som bol svedkom Evinho tlmocenia, tak vzdy bolo korektne.
marian
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...