Miro:...no ja to docela chapu,mozna ti lide neco citi,ale nevi,ze je to zrovna qi dokud jim to nekdo nerekne.A vypliva to z te tve stare formulky,qi neni definovana,jeji projev je sirokej.Dokud si o tom neprectes plno literatury nebo nemas mistra,je pro tebe qi treba "pot pri poradnym treninku"....vsichni boxeri,thaiboxeri,necinsti zapasnici napr.z Afriky,Auastralie atd.tam prece koncept qi rozvinutej neni a verim,ze ti lide maji stejnou uroven vnimani a treba i bojove schopnosti...urcite take mluvi o maximalizaci energie,bojovem duchu a presto treba v zivote neslyseli o meridianech a mozna to ani vubec nepotrebuji...
Qi nemoze byt "potem pri poradnem treninku" (samozrejme viem, ze si to myslel obrazne) ani nicim inym, pretoze je to velmi specialny pocit, ktory sa nepodoba na nic ine.
Mozno to nepoznaju, pretoze nie su "relaxovani" (song). Ked pouzivas svalovu silu a fyzicke napatie, je nesmierne tazko (ci nemozne) sa prepracovat k qi. Takze by som tvrdil, ze ine kultury sa neprepracovali k chapaniu qi kvoli tomu, ze nepouzivaju v boji relaxaciu (pretoze relaxacia je zdanlivo opak toho, o co sa snazime v boji). Nie je to az take vynimocne - napriklad som tu prednedavnom pisal, ze zapadna kulturistika este stale neobjavila a nepozna "celosvalovu kulturistiku" Orientu (inak Cina ma stale mnozstvo konceptov, ktore su v Europe uplne nezname). Na druhej strane, existuje niekolko kultur, ktore poznaju koncept qi, i ked pod inymi menami, napriklad jogicka prana a vayu (vetry) v Indii atd.
muzes me prosim vysvetlit jak si mam predstavit "videt qi"?....ma to neco spolecneho s aurou nebo je to jen zalezitost tela v nejakem pohybu?
Jednu polovicu tvori pocit, druhu polovicu tvori intuicia, tretiu polovicu tvori "hmliste" videnie (hmliste/zamlzene od slova hmla=mlha). Je to cosi ako postupny prechod od abstraktneho pocitu k realnemu videniu ocami (na zaciatku je to skor intuicia ci tusenie, potom sa to pomaly stale viac a viac stava zretelnejsie a jasnejsie...). Je to medzi tym, viac ako pocit, ale menej ako ostre videnie.
Co sa tyka aury, nikdy som sa nestretol s nikym, o kom by som bol jednoznacne presvedceny, ze vidi auru *naozaj*. Hodne ludi mi to tvrdilo, ale nikomu som neuveril (to sa da relativne hodnoverne zistit z toho, co a ako hovoria na tuto temu, podobne ako sa da napriklad velmi jednoznacne urcit kto vie co o bojovych umeniach na zaklade toho, co a ako tu pise do fora

). Co sa tyka literatury, o aure najdes milion knih, ale skutocne dobrych autorov, ktori stoja za precitanie, je iba par. Myslim, ze jednou z mala skutocne dobrych autorov, ktori naozaj vedia, co pisu (a nie je to iba wishful thinking), je Barbara Ann Brennan (alebo Brenan, uz sa nepamatam).
a jeste jedna vec...kdyz "manipulujes s qi" a vis,ze se ten pojem da ruzne vylozit,tak manipulujes vlastne s cim?...s dechem,pohybem,krvi,tlakem,mysli nebo snad se vsim?
Nie. Qi je naozaj velmi siroky pojem (ked sa rano nenaranajkujes, ides na tvrdy trening a nevladzes, pretoze si hladny a s prazdnym zaludkom, Cinan povie, ze nemas qi), ale pre manipulaciu je to celkom jednoznacna "energia" ci "hmla" ci "tlak", s ktorymi pracujes. Manipulujes teda s konkretnou "masou" energie, hmly, tlaku, cojaviemakotonazvat.
podle me,kdyz mas stesti,tak po par letech si mozna pod qi zacnes neco predstavovat /teda pokud dogmaticky neprijmes nazor mistra a neopakujes ho/ a pak teprve se da mluvit o nejake praci s qi...ten tvuj mesic me pripada hodne pritazenej za vlasy,pripada me to jako kdyz se prijede American s plnyma kapsama dolaru ucit do Shaolinu a po mesici se vraci domu jako mistr.A shaolini se muzou valet smichy jaky poleno jim to zase vsechno sezralo.
Okej, tvrdim, ze za mesiac sa kazdy moze naucit citit qi dostatocne jasne, aby si to nesplietol s niecim inym. Samozrejme ze po mesiaci nebudes schopny s qi manipulovat, ale budes ju schopny citit v rukach a budes vediet, ako dalej pokracovat v svojom vlastnom studiu. Od toho je k majstrovstvu este velmi daleko - nehovoriac o tom, ze majstrovstvo nema zaciatok ani koniec...
Ak neveris, mozes sa o tom presvedcit velmi jednoducho - najdi si ma, uvidis sam, ci hovorim pravdu alebo blbosti.
Miro