Kde v Praze se da naucit s cinskym mecem

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Jendis » úte 05. led, 2010 22:36

asi tak...... :!:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 22:44

Vzdyt se to tady resi porad dokola a uz nekolik let ... se zbranema to neni jinak a nikdy nebylo.
Pochop Jakube, zacit se zbranema az na konci ... vlastne znamena, ze se je nikdy nenaucis ani drzet. Kde ke staru vemes silu, rychlost, postreh, dynamiku, vybusnost atd ... vse co ke zbranim potrebujes.
To, ze je zbran az na konci, plati jen pokud te nekdo v souboji na zbrane zabije ... pak je to skutecne to posledni a finalni :wink:

Preci, take se ve skole neucime, nejdrive matematiku a az se ji naucime, tak jdeme na chemii, pak na jazyk, pak na biologii ... takto vychovas negramota, ale rozhodne mu neumoznis vzdelani! S BU/BS je to uplne stejny :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 05. led, 2010 22:45

akorát si nedovedu představit co znamená v současné době pojem umět s klasickým čínským mečem? leda ty sestavy nebo někde se cvičí i sparring?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 05. led, 2010 22:54

TO Luen: Jak se u vás cvičí sparing se zbraněmi? Máte nějaké katy, co se cvičí ve dvojících?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 22:55

jeikob píše:akorát si nedovedu představit co znamená v současné době pojem umět s klasickým čínským mečem? leda ty sestavy nebo někde se cvičí i sparring?

:lol: :lol: :lol: Ja nechtel bejt zlej :lol: :lol: :lol: V tom je ten problem, kdo nesparuje - neumi. jinak to nejde. stinovani je v poho, ale samo o sobe nedostacujici nastroj :wink:

Asi si dovedes predstavit, jakej je rozdil mezi lidma, kteri se machanim zbrani zivili (ochranka karavan) a zabijeli s ni (at je to kosher, tak samo legitimne a jen v souladu s tehdejsima zakonama) atd ... mluvim o Cine! A jakej je rozdil v tom, jak se zbranema umi ten, kdo si cvici formu/y.

Pritom cinani jsou filutove, maji zajimave cvicebni postupy, aparaty na ruzne zbrane atd ... jenze k cemu, kdyz se soutezi jen ve formach - chapes?
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 23:05

RBR píše:TO Luen: Jak se u vás cvičí sparing se zbraněmi? Máte nějaké katy, co se cvičí ve dvojících?

RBR

Ano take sparingovky, aparaty, forma, drily, rizenej sparing, volnej sparing. A jsou ruzne modifikovane zbrane na nacvik urcitych dovednosti.

Na posilovani jsou tezke cvicne (humpolacke zbrane - spise cinky).
Na aparatech se cvici se zbrani vhodnou k tomuto ucelu (aby se nenicil aparat).
U formy se to strida, podle toho jestli cvicim na silu (tezka), nebo na rychlost (lehka), nebo s ostrou, protoze si ji moc nehlidam a nemam k tomu respekt ... to se strida proste dle ucelu.
Drily s cvicnou zbrani, ale ne zadne plecharinky, nebo nasady od kostete.
U sparingu cvicne a pak take v chranicich a zbran je omotana penou/molitanem a jede se na marovacku ...

Urco jsem neco vynechal, ale cca takto. Ono zalezi na prostoru, lidech atd ... nekoho zbrane nezajimaji (k jeho skode), momentalne mam skolu tak mrnavou, ze temer neni prostor na jedno a dvou koncovku ve dvojici ... Ale da se ... jen clovek musi chtit, musi se zajimat a hledat zpusoby, ne duvody :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 05. led, 2010 23:16

jojo obalený molitanem .jasný.to je dobrý zbran má pořád svojí váhu. co by mně docela zajímalo jak dlouho mohl realně trvat takovej souboj bud se šavlema nebo mečem. no tipuju pár sekund
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 05. led, 2010 23:22

jeikob píše:na volnej sparring jsou specialní dřevěný nebo tak podobně?

No takovej ... pomerne realne tezkej nastroj, jen je pokrytej penou, aby se tlumil naraz. Nebo obyc klacky, omotane molitanem a paskou ... Ale delaji se i verne kopie na full trenink. Nicmene stejne potrebujes neco na hlavu, ruce, vesticku, suspik a radeji i na lokty a kolena, protoze na kloubech, kde neni moc svalu, je to hned na kost a boli to :lol: :wink:

Hlavne jadro tech cvicnejch zbrani nesmi byt plastove, to pak praska a clovek je akorat nastvanej.

Jako vsude, to nejde jinak :wink:

Nicmene, abych tady nepaskoval ... ja s nasema (wing cheun nozema) necvicim (krome par zakladnich veci) a moc veci s nima ani neznam. Ted makam hlavne na tycich, ktere resi presilovky a kompenzuji nevyhodu souperovo chladne zbrane ... Byt je jednokoncovka vlastne kopi .. atd ... Delal jsem v ramci ewto i escrimu, lehoucce koketuji se sermem a resim si pro sebe veci jako je kudla atd ... Zrovna u mistra Wong Nim Yi, se zbrane moc neresej (uz jsem psal), ale sifu Ivan R. je nastesti otevrenej a uci se i jinde, kde maji co nabidnout. Ona i escrima u nej byla husta, byt je ten wt bastard - ala escrima, v porovnani s jinejma filipinskejma rodinama, uplnej cajicek ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 0:56

escrima to jsou ty kali .takové ty tyče a pak taková ta zvlaštní kudla ? něco jako kinžál? teda jestli se nepletu.mne se ty filipínské záležitosti pletou s malajskejma . také to maji prověřený počínaje sandokanem přes japončíky v jungli a konče gueerillama dodnes.:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 06. led, 2010 3:04

Jendis píše:Logické?? Sorry....mně to logické nepřijde. Pokud chci studovat šerm mečem a boj beze zbraně mne nezajímá......kdysi se preferovaly zbraně a nikdo nikoho nenutil studovat nejdříve boj beze zbraně. Proč by to teď mělo být jinak?????

EDIT - v boji se zbraní je Ti nějakej úder,kryt,postoj...atd úplně na hovno.....páč zbraň všechno mění. Postoj.....nohy.....kryty....všechno......tak proč bych se to měl učit??????

Neviem, co cvicis, ale z hladiska cinskych stylov prace so zbranami si uplne mimo (mozno z hladiska europsych stylov nie - tie ma az na vynimky takmer nezaujimaju, resp. nemam na ne cas, sorry). V cinskych styloch zbran vobec nic nemeni - postoj, nohy, kryty, vsetko je rovnake bez zbrane ci so zbranu. Zbran je iba predlzenim tela a na vyssich urovniach ruky nemaju so zbranou nic spolocne - zbran je riadena celym postojom tela ci pohybom celeho tela (a teda ak chces hybat zbranou, musis vediet hybat telom, teda pupkom).
Co sa tyka stylu vyuky (teda ci najprv vyuka bez zbrane a potom so zbranou - alebo hned od zaciatku so zbranou), to zalezalo od toho, kto sa ucil, co sa ucil a preco sa ucil. Pokial to bol nejaky buduci vojak ci bodyguard ktoreho trebalo vycvicit rychlo a obzvlast ak na jeho zivote ani v najmensom nezalezalo ci ucitel s nim neratal ako s vnutornym studentom, tak sa zvycajne ucil rovno od zaciatku so zbranou - pokial na zivote studenta zalezalo lebo sa mal neskor stat generalom ci statnikom alebo mu ucitel chcel odovzdat hlbsie znalosti, tak nikdy nezacinal so zbranou, vzdy bola najprv vyuka bez zbrani, aby student ziskal zakladne navyky drzania tela a prace s telom (vsetky zakladne postoje ako mabu, gongbu, pubu atd. su vlastne vypady, ataky - bu znamena krok, teda vypad) a az potom sa ucil zbrane. Moj ucitel baguy dokonca doteraz kladie studentom otazku, ci chcu studovat, aby boli vojakmi alebo generalmi (lebo bojove umenia pre tieto dve skupiny su diametralne odlisne - vojaci su na fighting, co znamena, ze maju zabit par nepriatelov a potom sa odpisu, generali su na survival - a teda aj cinske bojove umenia sa vlastne daju rozdelit do dvoch skupin, na fighting a na survival). Takze z hladiska Ciny je uplne logicke, ze najprv sa pracuje bez zbrani a az potom so zbranou (pretoze za plnohodnotne BU sa povazuju iba tie na survival, nikto sa nebude seriozne bavit o komplikovanych technikach s niekym, kto je "urceny na odpis"). Normalny clovek sa nevie hybat ani bezo zbrane, a so zbranou uz vobec nie... Okrem toho, ked sa naucis pracovat najprv s telom, naucis sa tym vlastne pracovat viac-menej so vsetkymi zbranami (lebo cvicis cele telo), pokial sa od zaciatku venujes jednej zbrani, tazko mozes vychytat nuansy pre ine typy zbrani - napriklad ak robis od zaciatku sablu, ktorej hlavnym klbom je rameno (popri celom tele, ovsemze), tak tazko vychytas grify na mec, ktoreho klbom je zapastie (opat vcitane celeho tela) alebo na kopiju, guandao (v podstate sekera na dlhom porisku, ktora sa pouzivala na boj na koni) atd.... Nikto kto aspon trosku rozumie cinskym BU, nezacne so zbranami a ziadny seriozny ucitel nebude ucit zbrane, ak jeho studenti nevedia ani len stat v (postavit sa do, urobit utok do) mabu ci gongbu.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 6:02

Miro píše:
Jendis píše:Logické?? Sorry....mně to logické nepřijde. Pokud chci studovat šerm mečem a boj beze zbraně mne nezajímá......kdysi se preferovaly zbraně a nikdo nikoho nenutil studovat nejdříve boj beze zbraně. Proč by to teď mělo být jinak?????

EDIT - v boji se zbraní je Ti nějakej úder,kryt,postoj...atd úplně na hovno.....páč zbraň všechno mění. Postoj.....nohy.....kryty....všechno......tak proč bych se to měl učit??????

Neviem, co cvicis, ale z hladiska cinskych stylov prace so zbranami si uplne mimo (mozno z hladiska europsych stylov nie - tie ma az na vynimky takmer nezaujimaju, resp. nemam na ne cas, sorry). V cinskych styloch zbran vobec nic nemeni - postoj, nohy, kryty, vsetko je rovnake bez zbrane ci so zbranu. Zbran je iba predlzenim tela a na vyssich urovniach ruky nemaju so zbranou nic spolocne - zbran je riadena celym postojom tela ci pohybom celeho tela (a teda ak chces hybat zbranou, musis vediet hybat telom, teda pupkom)......
.... Nikto kto aspon trosku rozumie cinskym BU, nezacne so zbranami a ziadny seriozny ucitel nebude ucit zbrane, ak jeho studenti nevedia ani len stat v (postavit sa do, urobit utok do) mabu ci gongbu.

Miro

Trochu jsem to zkrátil....

Takže...dle toho,co jsi napsal,když vrazím meč do pařátku komukoliv,kdo mistrně ovládá boj beze zbraně,tak automaticky ovládá i zbraň???? To je přece nesmysl,ne?
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 7:02

Jendo, ze na to mas vubec chut reagovat ... vzdyt je to stejne jako se bavit se 4 letym ditetem o sexu :wink: Praxe zadna a teorie tomu odpovida ... Rozumej, nic se nemeni pro toho, kdo se hejbe blbe bez i se zbrani :evil:

Rozumis, pokud ti na svejch detech nezalezi, tak jim das dle moznosti (jejich i tvejch) vse, nebudes jim nic tajit, nebudes delat kuzicky a z deti debilky. Ovsem pokud je milujes, tak se k nim budes chovat jako hajzlik a bazirovat na tom, ze nejdrive musi perfektne umet matiku, pak prijde dalsi predmet a pak dalsi atd ... to jsou zase moudra :lol:
Mimochodem je to uplne "normalni". Nikdo nestrida obleceni, kazdej preci nosime jednotlivej kus hadru az do doby jeho rozkladu. Preci je divne veci stridat :twisted: (ale vime take u koho, ze) :wink:
Naposledy upravil luen dne stř 06. led, 2010 7:30, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 7:14

Miro píše:Neviem, co cvicis, ale z hladiska cinskych stylov prace so zbranami si uplne mimo (mozno z hladiska europsych stylov nie - tie ma az na vynimky takmer nezaujimaju, resp. nemam na ne cas, sorry). V cinskych styloch zbran vobec nic nemeni - postoj, nohy, kryty, vsetko je rovnake bez zbrane ci so zbranu. Zbran je iba predlzenim tela a na vyssich urovniach ruky nemaju so zbranou nic spolocne - zbran je riadena celym postojom tela ci pohybom celeho tela (a teda ak chces hybat zbranou, musis vediet hybat telom, teda pupkom).
Co sa tyka stylu vyuky (teda ci najprv vyuka bez zbrane a potom so zbranou - alebo hned od zaciatku so zbranou), to zalezalo od toho, kto sa ucil, co sa ucil a preco sa ucil. Pokial to bol nejaky buduci vojak ci bodyguard ktoreho trebalo vycvicit rychlo a obzvlast ak na jeho zivote ani v najmensom nezalezalo ci ucitel s nim neratal ako s vnutornym studentom, tak sa zvycajne ucil rovno od zaciatku so zbranou - pokial na zivote studenta zalezalo lebo sa mal neskor stat generalom ci statnikom alebo mu ucitel chcel odovzdat hlbsie znalosti, tak nikdy nezacinal so zbranou, vzdy bola najprv vyuka bez zbrani, aby student ziskal zakladne navyky drzania tela a prace s telom (vsetky zakladne postoje ako mabu, gongbu, pubu atd. su vlastne vypady, ataky - bu znamena krok, teda vypad) a az potom sa ucil zbrane. Moj ucitel baguy dokonca doteraz kladie studentom otazku, ci chcu studovat, aby boli vojakmi alebo generalmi (lebo bojove umenia pre tieto dve skupiny su diametralne odlisne - vojaci su na fighting, co znamena, ze maju zabit par nepriatelov a potom sa odpisu, generali su na survival - a teda aj cinske bojove umenia sa vlastne daju rozdelit do dvoch skupin, na fighting a na survival). Takze z hladiska Ciny je uplne logicke, ze najprv sa pracuje bez zbrani a az potom so zbranou (pretoze za plnohodnotne BU sa povazuju iba tie na survival, nikto sa nebude seriozne bavit o komplikovanych technikach s niekym, kto je "urceny na odpis"). Normalny clovek sa nevie hybat ani bezo zbrane, a so zbranou uz vobec nie... Okrem toho, ked sa naucis pracovat najprv s telom, naucis sa tym vlastne pracovat viac-menej so vsetkymi zbranami (lebo cvicis cele telo), pokial sa od zaciatku venujes jednej zbrani, tazko mozes vychytat nuansy pre ine typy zbrani - napriklad ak robis od zaciatku sablu, ktorej hlavnym klbom je rameno (popri celom tele, ovsemze), tak tazko vychytas grify na mec, ktoreho klbom je zapastie (opat vcitane celeho tela) alebo na kopiju, guandao (v podstate sekera na dlhom porisku, ktora sa pouzivala na boj na koni) atd.... Nikto kto aspon trosku rozumie cinskym BU, nezacne so zbranami a ziadny seriozny ucitel nebude ucit zbrane, ak jeho studenti nevedia ani len stat v (postavit sa do, urobit utok do) mabu ci gongbu.

Miro

Miro nic, jen to tady ukladam :lol: Ty vis proc, ze :wink:

Jen otazka a tve gung fu je na preziti a nebo do boje - ja jen, ze mi nezapadas do jedine kategorie ... apropos vnitrni/vnejsi - to uz je tady zase? Opravdu je mozne vztahnout na CBU, to co jsi napsal? Nebylo by lepsi napsat, ja si myslim, nez z "hlediska cinskych stylu". Protoze to je vylozena lez chlape.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 8:38

luen píše:Jendo, ze na to mas vubec chut reagovat ...

Teď mne docela dost zajímá odpověď.......dal si s odpovědí práci a mně jde o info a o pohledy dalších lidí.

A to jsem zcela pominul tu část,kde se píše,že u šavle je hlavním kloubem rameno a u meče zápěstí.....vzhledem k tomu,že obé jsou hlavně sečné zbraně,tak je to loket...respektive,tak jsem se to učil. A pochybuju,že se to v ČBU učí jinak(připouštím samozřejmě možnost,že jsem se to učil špatně,ale ..... v praxi mi to funguje).Pokud bych to tahal jen zápěstím,tak to dlouho nevydržím.....a pokud máchám z ramene,jsem jako větrnej mlejn a sám sebe zpomaluju(i ve spolupráci s celým tělem).
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 8:42

Jendis píše:

Teď mne docela dost zajímá odpověď.......dal si s odpovědí práci a mně jde o info a o pohledy dalších lidí.

A to jsem zcela pominul tu část,kde se píše,že u šavle je hlavním kloubem rameno a u meče zápěstí.....vzhledem k tomu,že obé jsou hlavně sečné zbraně,tak je to loket...respektive,tak jsem se to učil. A pochybuju,že se to v ČBU učí jinak(připouštím samozřejmě možnost,že jsem se to učil špatně,ale ..... v praxi mi to funguje).Pokud bych to tahal jen zápěstím,tak to dlouho nevydržím.....a pokud máchám z ramene,jsem jako větrnej mlejn a sám sebe zpomaluju(i ve spolupráci s celým tělem).

Oba vime svoje ... jen mej na pameti koho se dotazujes - pevne nervy :lol: :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 8:45

V pohodě....jsem zvědavej.......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Kde v Praze se da naucit s cinskym mecem

Příspěvekod Dong_wu » stř 06. led, 2010 8:53

krasty píše:Chtel bych se naucit poradne s cinskym mecem a BO. Je v Praze nejaka skola? Dik. Hledal jsem ale nic moc jsem nenasel.

Myslím, že DuFukun nemá problém učit někoho jenom s mečem nebo tyčí.
XingYi obsahuje jednotlivé drily, sestavy, drily ve dvojici a sestavy ve dvojici (řízený sparing). Volný sparing je na každém samostatně.
U DuFukuna musí člověk překousnout dvě věci: za prvé učí poměrně pomalu, za druhé cvičíme venku.
DuFukun nená momentálně nikoho, kdo by se zaměřoval vyloženě na zbraně a je tam jen pár lidí, který cvičej s mečem asi rok a něco.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » stř 06. led, 2010 11:18

odomna len kratka poznamka: kedze ucim bo jitsu, ludia u mna rovno cvicia so zbranou, nemusia najprv niekolko rokov cvicit bez zbrane, aby mohli cvicit s bo... nevidim na tom nic vynimocne, ani specificke, podobne ako moj ucitel
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » stř 06. led, 2010 12:09

Jendis píše:

Tohle zrovna ale, dle meho skromneho nazoru lamy, Miro napsal vicemene spravne. Savle DAO je pomerne tezka primarne urcena k sekani a praci s pomerne velkymi rozmachy i kdyz se s ni samozrejme da i bodnout.
Mec JIAN je delsi a o mnoho lehci zbran ktera je pomerne dost zamerena na bodani a vyuzivani vetsi ovladatelnosti a rychlosti a je oproti Savli brana jako technictejsi zbran s kterou je tezsi se naucit.

Pomerne hezke video: http://www.youtube.com/watch?v=ouycplM5Cqc
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 12:25

Těžká...co to znamená????Kolik váží ta zbraň??? Nemyslím tréninkový nástroj pro posílení.....

Sorry....Za primárně bodnou zbraň považuji kordíky,flerety a podobné.....meč je hlavně sečnej(i když se s ním dá bodat). Rozmáchlé útoky,máchy,dělám taky...s kordem.....ty z ramene jdou...ale taky vím,že tohle se v běžném šermu nedá používat moc často.....pak jdeš za zbraní(nezastavíš to!!!!),jsi brzo unavenej a snadná kořist. Vypadá to sice efektně,ale stojím si za tím,že jsi jako větrný mlýn......

To video...ehm....i tam seká šavlí z loktu(bílé tričko) a hlavně,je to velmi pomalý,kontrolovaný nácvik čehosi......

Já se nesnažím Mira shodit....já se pídím po informacích.......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...