Moderátor: pm
jeikob píše:akorát si nedovedu představit co znamená v současné době pojem umět s klasickým čínským mečem? leda ty sestavy nebo někde se cvičí i sparring?
RBR píše:TO Luen: Jak se u vás cvičí sparing se zbraněmi? Máte nějaké katy, co se cvičí ve dvojících?
RBR
jeikob píše:na volnej sparring jsou specialní dřevěný nebo tak podobně?
Jendis píše:Logické?? Sorry....mně to logické nepřijde. Pokud chci studovat šerm mečem a boj beze zbraně mne nezajímá......kdysi se preferovaly zbraně a nikdo nikoho nenutil studovat nejdříve boj beze zbraně. Proč by to teď mělo být jinak?????
EDIT - v boji se zbraní je Ti nějakej úder,kryt,postoj...atd úplně na hovno.....páč zbraň všechno mění. Postoj.....nohy.....kryty....všechno......tak proč bych se to měl učit??????
Miro píše:Jendis píše:Logické?? Sorry....mně to logické nepřijde. Pokud chci studovat šerm mečem a boj beze zbraně mne nezajímá......kdysi se preferovaly zbraně a nikdo nikoho nenutil studovat nejdříve boj beze zbraně. Proč by to teď mělo být jinak?????
EDIT - v boji se zbraní je Ti nějakej úder,kryt,postoj...atd úplně na hovno.....páč zbraň všechno mění. Postoj.....nohy.....kryty....všechno......tak proč bych se to měl učit??????
Neviem, co cvicis, ale z hladiska cinskych stylov prace so zbranami si uplne mimo (mozno z hladiska europsych stylov nie - tie ma az na vynimky takmer nezaujimaju, resp. nemam na ne cas, sorry). V cinskych styloch zbran vobec nic nemeni - postoj, nohy, kryty, vsetko je rovnake bez zbrane ci so zbranu. Zbran je iba predlzenim tela a na vyssich urovniach ruky nemaju so zbranou nic spolocne - zbran je riadena celym postojom tela ci pohybom celeho tela (a teda ak chces hybat zbranou, musis vediet hybat telom, teda pupkom)......
.... Nikto kto aspon trosku rozumie cinskym BU, nezacne so zbranami a ziadny seriozny ucitel nebude ucit zbrane, ak jeho studenti nevedia ani len stat v (postavit sa do, urobit utok do) mabu ci gongbu.
Miro
Miro píše:Neviem, co cvicis, ale z hladiska cinskych stylov prace so zbranami si uplne mimo (mozno z hladiska europsych stylov nie - tie ma az na vynimky takmer nezaujimaju, resp. nemam na ne cas, sorry). V cinskych styloch zbran vobec nic nemeni - postoj, nohy, kryty, vsetko je rovnake bez zbrane ci so zbranu. Zbran je iba predlzenim tela a na vyssich urovniach ruky nemaju so zbranou nic spolocne - zbran je riadena celym postojom tela ci pohybom celeho tela (a teda ak chces hybat zbranou, musis vediet hybat telom, teda pupkom).
Co sa tyka stylu vyuky (teda ci najprv vyuka bez zbrane a potom so zbranou - alebo hned od zaciatku so zbranou), to zalezalo od toho, kto sa ucil, co sa ucil a preco sa ucil. Pokial to bol nejaky buduci vojak ci bodyguard ktoreho trebalo vycvicit rychlo a obzvlast ak na jeho zivote ani v najmensom nezalezalo ci ucitel s nim neratal ako s vnutornym studentom, tak sa zvycajne ucil rovno od zaciatku so zbranou - pokial na zivote studenta zalezalo lebo sa mal neskor stat generalom ci statnikom alebo mu ucitel chcel odovzdat hlbsie znalosti, tak nikdy nezacinal so zbranou, vzdy bola najprv vyuka bez zbrani, aby student ziskal zakladne navyky drzania tela a prace s telom (vsetky zakladne postoje ako mabu, gongbu, pubu atd. su vlastne vypady, ataky - bu znamena krok, teda vypad) a az potom sa ucil zbrane. Moj ucitel baguy dokonca doteraz kladie studentom otazku, ci chcu studovat, aby boli vojakmi alebo generalmi (lebo bojove umenia pre tieto dve skupiny su diametralne odlisne - vojaci su na fighting, co znamena, ze maju zabit par nepriatelov a potom sa odpisu, generali su na survival - a teda aj cinske bojove umenia sa vlastne daju rozdelit do dvoch skupin, na fighting a na survival). Takze z hladiska Ciny je uplne logicke, ze najprv sa pracuje bez zbrani a az potom so zbranou (pretoze za plnohodnotne BU sa povazuju iba tie na survival, nikto sa nebude seriozne bavit o komplikovanych technikach s niekym, kto je "urceny na odpis"). Normalny clovek sa nevie hybat ani bezo zbrane, a so zbranou uz vobec nie... Okrem toho, ked sa naucis pracovat najprv s telom, naucis sa tym vlastne pracovat viac-menej so vsetkymi zbranami (lebo cvicis cele telo), pokial sa od zaciatku venujes jednej zbrani, tazko mozes vychytat nuansy pre ine typy zbrani - napriklad ak robis od zaciatku sablu, ktorej hlavnym klbom je rameno (popri celom tele, ovsemze), tak tazko vychytas grify na mec, ktoreho klbom je zapastie (opat vcitane celeho tela) alebo na kopiju, guandao (v podstate sekera na dlhom porisku, ktora sa pouzivala na boj na koni) atd.... Nikto kto aspon trosku rozumie cinskym BU, nezacne so zbranami a ziadny seriozny ucitel nebude ucit zbrane, ak jeho studenti nevedia ani len stat v (postavit sa do, urobit utok do) mabu ci gongbu.
Miro
luen píše:Jendo, ze na to mas vubec chut reagovat ...
Jendis píše:luen píše:Jendo, ze na to mas vubec chut reagovat ...
Teď mne docela dost zajímá odpověď.......dal si s odpovědí práci a mně jde o info a o pohledy dalších lidí.
A to jsem zcela pominul tu část,kde se píše,že u šavle je hlavním kloubem rameno a u meče zápěstí.....vzhledem k tomu,že obé jsou hlavně sečné zbraně,tak je to loket...respektive,tak jsem se to učil. A pochybuju,že se to v ČBU učí jinak(připouštím samozřejmě možnost,že jsem se to učil špatně,ale ..... v praxi mi to funguje).Pokud bych to tahal jen zápěstím,tak to dlouho nevydržím.....a pokud máchám z ramene,jsem jako větrnej mlejn a sám sebe zpomaluju(i ve spolupráci s celým tělem).
krasty píše:Chtel bych se naucit poradne s cinskym mecem a BO. Je v Praze nejaka skola? Dik. Hledal jsem ale nic moc jsem nenasel.
Jendis píše:luen píše:Jendo, ze na to mas vubec chut reagovat ...
Teď mne docela dost zajímá odpověď.......dal si s odpovědí práci a mně jde o info a o pohledy dalších lidí.
A to jsem zcela pominul tu část,kde se píše,že u šavle je hlavním kloubem rameno a u meče zápěstí.....vzhledem k tomu,že obé jsou hlavně sečné zbraně,tak je to loket...respektive,tak jsem se to učil. A pochybuju,že se to v ČBU učí jinak(připouštím samozřejmě možnost,že jsem se to učil špatně,ale ..... v praxi mi to funguje).Pokud bych to tahal jen zápěstím,tak to dlouho nevydržím.....a pokud máchám z ramene,jsem jako větrnej mlejn a sám sebe zpomaluju(i ve spolupráci s celým tělem).
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků