POSILOVANI NOHOU...

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod pucmaz » stř 01. zář, 2004 8:39

..
Naposledy upravil pucmaz dne pon 29. pro, 2014 14:27, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tensho » stř 01. zář, 2004 9:02

Obdobné cvičení lze aplikovat i na Naifanchi Shodan, včetně onoho kopání mezi nohy.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod player » stř 01. zář, 2004 18:03

Tensho:
Opravdu netusim,co se muze skryvat tak extra duchaplneho pri cviceni kata,co by se dalo spojit s realnou sebeobranou.Hadam,ze ty jsi zkuseny a budu ti vdecnej,kdyz mi to alespon castecne priblizis.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Kata

Příspěvekod tensho » čtv 02. zář, 2004 0:44

player píše:Opravdu netusim,co se muze skryvat tak extra duchaplneho pri cviceni kata,co by se dalo spojit s realnou sebeobranou.Hadam,ze ty jsi zkuseny a budu ti vdecnej,kdyz mi to alespon castecne priblizis.

Nenávidím tě :)
Shrnout význam kata v diskuzi je úděl hodný Herkula...
Nicméně se o to pokusím.
Význam jednotlivých pohybů v kata se nazývá BUNKAI. A to je to oč tu běží. Procvičování bunkai je velice tvrdá záležitost neboť
BUNKAI=Kumite (i když trochu jinak než si představuješ)
Otázka je, proč se dnešní novodobé styly věnují více volnému sparringu a opomíjejí kihon a kata (nebo je cvičí minimálně)?
Neboť tento proces tréninku je totiž mnohem náročnější (ne fyzicky) a delší (tak 4 roky), ale přináší ve svém důsledku lepší výsledky.
Vždyť v kata je přeci celá rozmanitost karate. Je to systém, jenž ti nabízí reagovat v různých situacích různými způsoby. Víš o tom že v katách je kousání, kopy na genitálie, vypichování očí a další? Toto se v bunkai cvičí už hůře :) , ale ukazuje možnosti, a právě celý proces cvičení bunkai který
se sestává...
- naučením se kata na pamět
- samostatné objevování možných významů pohybů (bunkai)
- naučení se bunkai na pamět
- cvičení bunkai s partnerem
- urawaza (jednoduše řečeno "improvizace")
- cvičení kata
- na a mezitím se cvičí základní technika, otužování a makiwara
...je to co odlišuje okinawské karate od japonského. Na Okinawě říkají že kumite je pro děti (jak je zabavit když zlobí).
Já jsem ještě takhle daleko nedošel, protože sem tam se rád na tréninku trochu poperu. I když teď mám zánět v kolenu a tak podle hesla kdo necvičí nejvíc kecá příspívám tady do diskuzí :( .
Snad jsem to vyjádřil dostatečně jasně i když věřím že si na mne asi někdo smlsne :) [/i]
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pucmaz » čtv 02. zář, 2004 1:51

..
Naposledy upravil pucmaz dne pon 29. pro, 2014 14:28, celkově upraveno 2
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 02. zář, 2004 7:30

Kdo nedělá kata a kihon,necvičí karate.Jen se tupě mlátí :!: :!:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stuart » pát 03. zář, 2004 20:06

"Z toho sameho duvodu bude tradicni styl vzdy ucinnejsi nez moderni."

haha asi něco jako že než se někdo naučí tradiční čínskou medicínu trvá to dýl než vystuduje medicínu a znamená to snad že je účinější ? :lol:

těžko může řikat že je účinější než sportovní forma někdo kdo se na ulici zřejmě v životě nepral(ale kdyby jo tak by byla určitě fůra mrtvejch :lol: )
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 04. zář, 2004 4:57

4stuart: priklad s medicinou je uplne mimo. Spis je to tak, ze ty se tu svoji medicinu ucis od nekoho, kdo nekde nekoho jednou videl pichat injekci.
Taky by me zajimalo, jak vis, ze jsem se na ulici ani jednou nepral. Pral. Ne jednou...a ani jednou jsem nedostal. Spousta mrtvych u toho taky nebyla, protoze ja delam to pouhe tradicni karate, ne to nejsilnejsi, jednine spravne, jehoz protagoniste mrzaci jednou ranou :lol: .

Ja te tak trochu i chapu. Myslet si o svem stylu, ze je ten nejlepsi je nakonec spravne a bez toho by to ani neslo. Povysovani jej nad ostatni uz je ale vec jina a i kdyby to byla pravda, je to proste neeticke. Proto te (a Oyamu) vetsina lidi musi povazovat za burana.
Nezbyva mi nez te pozvat sem do JPN (nasetrit se da raz dva) a nechat te presvedcit se na vlastni oci. Do te doby uz ale odmitam reagovat na nekoho kdo uz pul roku chodi 3x tydne na kyokushin a mysli si, ze diky tomu sezral salamounovo hovno.
Naposledy upravil pucmaz dne sob 04. zář, 2004 8:46, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 04. zář, 2004 8:38

pucmaz píše:4stuart: priklad s medicinou je uplne mimo. Spis je to tak, ze ty se tu svoji medicinu ucis od nekoho, kdo nekde nekoho jednou videl pichat injekci.
Taky by me zajimalo, jak vis, ze jsem se na ulici ani jednou nepral. Pral. Ne jednou...a ani jednou jsem nedostal. Spousta mrtvych u toho taky nebyla, protoze ja delam to pouhe tradicni karate, ne to nejsilnejsi, jednine spravne, jehoz protagoniste mrzaci jednou ranou :lol: .

Ja te tak trochu i chapu. Myslet si o svem stylu, ze je ten nejlepsi je nakonec spravne a bez toho by to ani neslo. Povysovani jej nad ostatni uz je ale vec jina a i kdyby to byla pravda, je to proste neeticke. Proto te (a Oyamu) vetsina lidi musi povazovat za burana.
Nezbyva mi nez te pozvat sem do JPN (nasetrit se da raz dva) a presvedcit se na vlastni oci. Do te doby uz ale odmitam reagovat na nekoho kdo uz pul roku chodi 3x tydne na kyokushin a mysli si, ze diky tomu sezral salamounovo hovno.

Súhlasim veru s Tebou. :? :? :? :? :? :?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stuart » sob 04. zář, 2004 12:20

"Spousta mrtvych u toho taky nebyla, protoze ja delam to pouhe tradicni karate, ne to nejsilnejsi, jednine spravne, jehoz protagoniste mrzaci jednou ranou"

No vidiš to je právě ta chyba..:o)

Já neřikám že sem lepší než ty a myslim že o mě a mejch schopnostech nebyla ani řeč tak se do mě nemusíš navážet.

Věřim ti že seš daleko lepší než já,stejně jako věřim že každej Kyokushiňák co trénoval stejně dlouho jako ty je lepší než ty..

Kyokushin v ČR a Japonsku je možná černá a bílá ale stejně tak tradiční karate který je ale tady naprosto nepoužitelný..
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 04. zář, 2004 16:35

..
Naposledy upravil pucmaz dne pon 29. pro, 2014 14:29, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 06. zář, 2004 19:45

Tensho:
No zajimave si to podal.Muj nazor je takovy,ze bojovnik se obejde bez kata,ale bez alepson urciteho sparringu ne.Pokud chce mit nejakou sanci pak v realu "na ulici".
Zkratka neni nad to "cejtit" protivnika.Nebo jak bys treba nacvicoval cit v rukou(ala napr. chi sao ve WT) v kata?:)Aha,ono totiz karate tuhle techniku v podstate necvici.Tak ja osobne zrovna vycviceni si urciteho citu v tomhle kontextu povazuju za sakra dulezite do praxe.Pro boj na blizko da se rict nepostradatelne a boj na blizko bych rekjl,ze je nejcastejsi distanc napadeni.Tezko si nekdo pred tebe pred dizou stoupne na ferovku,zacinajici na vzdalenosti max. nohou,ze;)
Ale v pohode,chapu,ze nekdo se ve cviceni kata vyziva,ja sam to nezavrhuju,jen to nespojuju s prakticnosti.
Tot asi prozatim vse.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tensho » pon 06. zář, 2004 20:31

Jak víš co cvičíme? Víš co je to bunkai? Bunkai JE cvičení s partnerem :!: Tam si můžeš partnera vychutnat dostatečně a nebo on tebe.
V Karate existuje cvičení které je podobná chi-sao, ale neznám názvy...
Jinak dobře vedený sparring s dobrým základem v kihon neuškodí.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod player » pon 06. zář, 2004 21:28

Tensho:no dobre,tak jinak.A co ma bunkai spolecneho tedy s kata?
Pokud vim,byla rec pouze o cviceni kata(tedy stinovy boj),ne o bunkai.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 06. zář, 2004 22:11

Jak to chápu já,tak v KARATE jsou všechny součásti pevně provázané.Nelze oddělit kata od kumite a kihonu.....je to nedělitelný celek.
Cvičí-li někdo pouze kata a zbytek ne,necvičí Karate.To samé je,pokud někdo cvičí pouze kumite(sparring).....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » úte 07. zář, 2004 3:28

..
Naposledy upravil pucmaz dne pon 29. pro, 2014 14:29, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 07. zář, 2004 18:22

pucmaz:tak posledni dotaz asi bude takovy,jak bys mi vysvetlil to,ze se bez cviceni sestav obejdu a rozhodne nepocituju,ze pri sparringu nevim co s dechem,kdyz uz si to uvedl?Mozna bych mohl jeste tak naokraj dodat,ze porovnani razantnosti a rychlosti meho uderu s lidmy co cvici karate(radove 3x dele nez cokoli ja) vcetne sprtani se kat dopadlo dost smutne v jejich neprospech.To vsichni zrejme cvicili kata spatne,nebo to mam svest na to,ze sou sportovni karatisti?Nevim co si o tom myslet:/
Divim se,ze zminujes neco na zpusob chi sao apod.Tohle sem opravdu u karate ani v "odbornych" publikacich nevidel.Skutecne cvicis cistokrevne karate?Nepridali ste si to tam?;)Ptam se zamerne,protoze kdyz sleduju karatisty na ruznych soutezich ci exhibicich,tak to je presne jak rikal Bruce:"pohyb,stop,pohyb...atd." zjednodusene napsano.Coz se absolutne vymika myslence lepicich se rukou,ci nejakemu ekvivalnetu.Prosim vysvetlit,dekuji;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 07. zář, 2004 18:46

Tensho:
Trosku odbocim a vratim se zpet,jak si psal,ze je mae geri nejnicivejsi kop vubec.Muzu vedet,dle ceho usuzujes?Me prijde teda daleko nicivejsi napr. ushirogeri,ktere je kopane prevazne patou a podle me je pata tvrdsi nez koši,nemyslis?Navic ta pomocna rotace... A pak treba takove yoko geri s priskokem(v mem pripade nejrazantnejsi kop ktereho jsem schopen)..hmm...ale chapu,ze ze cviceni kata se to blbe odhaduje,to te omlouva:)...Ne promin,vtip.
Jeste dodam,bavme se o kopu na stredni pasmo..ono na tom mozna zase az tak nesejde,ale pro jistotu nechme to na tom stredu;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 08. zář, 2004 3:43

..
Naposledy upravil pucmaz dne pon 29. pro, 2014 14:30, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tombl » stř 08. zář, 2004 9:55

2 pucmaz: pouze pozn.:"®ába na dně studny" je čínská Antropomorfní pohádka... :)
tombl
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj