instruktor kung-fu/Jeet Kune Do

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re: na odlehčení

Příspěvekod Sennin » čtv 16. zář, 2004 14:37

:arrow:
Naposledy upravil Sennin dne stř 11. čer, 2014 21:15, celkově upraveno 1
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 16. zář, 2004 19:38

Hark:dik za vysvetleni.Presto mi ten postoj prijde nemotornej,nepohyblivej.Vzdyt kdyz mam preci obe nohy zakorenene,tak veskery pohyb bude oto dele trvat..na rozjezd.Tak ale je fakt,ze ve WT se moc nepouzivaji kopy nad pas,ruzne priskoky a pod.,takze jim to zrejme vyhovuje.Ja sem spis na to otukavani,takze se bez rychleho pohybu na spickach neobejdu.
Vlastne,WT by se dal timto postojem prirovnat k shotokanu,kde se pomerne "uprednostnuji" pevnejsi postoje,coz zakonite preferuje stabilnejsi obranu,ale utok(neplest s protiutokem) zcela logicky nemuze byt tak bleskovy.Kazde ma holt sve pro a proti a kazdemu vyhovuje neco jineho.A vo tom to snad je,ne? :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. zář, 2004 22:22

to pm: to bude nějaký omyl, určitě si mě s někým pleteš

to player: ten postoj který máš ty na zřeteli, se používá JEN při tréninku. A používá se proto, aby jsi při trénování ZÁKLDNÍCH věcí zárovneň zpevňoval nohy, záda atd. jak už napsal HARK. Slyšíš to už nejméně po třetí, ale musím se připojit k dvěma předchozím doporučením - zajdi někam kde trénujou wing chun a uvidíš sám jak je tvoje přirovnání k shotokanu a upřednostňování pevných postojů, ze kterých plyne "NEbleskový útok" kapečku vedle. Vždyť wing chun je typický svou rychlostí (jak rukou tak i nohou) a výbušností. Jinak mohl bys napsat co cvičíš? diky moc

Zdravím všechny
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 17. zář, 2004 6:45

player píše:coz zakonite preferuje stabilnejsi obranu,ale utok(neplest s protiutokem) zcela logicky nemuze byt tak bleskovy....

Tradiční styly vycházejí z toho, že reagují na protiútok, primárně neslouží k napadení soupeře, takže v tomhle máš pravdu.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 17. zář, 2004 6:52

player píše:Hark:dik za vysvetleni.Presto mi ten postoj prijde nemotornej,nepohyblivej.Vzdyt kdyz mam preci obe nohy zakorenene,tak veskery pohyb bude oto dele trvat..na rozjezd.Tak ale je fakt,ze ve WT se moc nepouzivaji kopy nad pas,ruzne priskoky a pod.,takze jim to zrejme vyhovuje.Ja sem spis na to otukavani,takze se bez rychleho pohybu na spickach neobejdu.
Vlastne,WT by se dal timto postojem prirovnat k shotokanu,kde se pomerne "uprednostnuji" pevnejsi postoje,coz zakonite preferuje stabilnejsi obranu,ale utok(neplest s protiutokem) zcela logicky nemuze byt tak bleskovy.Kazde ma holt sve pro a proti a kazdemu vyhovuje neco jineho.A vo tom to snad je,ne? :wink:

Prosím, přirovnejte ten postoj k některému karatistickému, lze-li to, bo WT mi přece jen až tak moc neříká. Abych byl v obraze a mohl do toho také kecat :lol: . Nepřipomíná to sančin-dači?
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » pát 17. zář, 2004 7:41

slunkooffline píše:to player: ... Jinak mohl bys napsat co cvičíš? diky moc ...

Je to v tomto threadu.

player píše:... Kdyz ti to udela dobre u srdce,pak je mi 22.Karate shotokan sem cvicil 1,5 roku, thajsky box cca. 4 mesice,vietnamske karate neco malo pres 3 roky.Nepotrebuju leta k tomu,abych poznal,co mi sedi a co ne.O tom take hovoril Lee,uvedomit si sve slabiny a prednosti a vyuzit je ...
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » pát 17. zář, 2004 16:14

player píše:Hark:dik za vysvetleni.Presto mi ten postoj prijde nemotornej,nepohyblivej.Vzdyt kdyz mam preci obe nohy zakorenene,tak veskery pohyb bude oto dele trvat..na rozjezd.Tak ale je fakt,ze ve WT se moc nepouzivaji kopy nad pas,ruzne priskoky a pod.,takze jim to zrejme vyhovuje.Ja sem spis na to otukavani,takze se bez rychleho pohybu na spickach neobejdu.

Hm, asi bude lepsi, kdyz si zajdes do nejake WCH skoly - treba do ELYWCIMAA skol (P. Kozar, K. Komm, M. Cholevik, P. Brunner) nebo k YiWanovi. Nechapes rozdil mezi treninkovym cvicenim a POUZITIM toho, co si treninkem v sobe vybudovavas. Kazdopadne mas nedostatek relevantnich informaci, pokud usuzujes, ze treninkovy postoj je i postojem pouzivanym v go sao (trenink-priprava na volny boj) nebo v realne rvacce. Myslim, ze az ti treba Petr Kozar predvede volne chi sao-go sao se starsim zakem nebo jinym ucitelem, tak to prestanes prirovnavat ke karate.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 17. zář, 2004 19:25

OK ok,asi to bude chtit vazne videt na vlastni bulvy.Ja bohuzel vychazim jen z knizek,casopisu a nejapnych budoshow.Vsak se taky ptam opatrne,nedelam zadne zavery,nebo alepson doufam,ze to tak nepusobi :?
Ikdyz...jedna vyjimka by se preci nasla,tedy prakticka.Ssi 3 mesice nazpet se u nas na treniku objevil clovicek,co drive chodil k memu uciteli.Dozvedel sem se,ze uci naky "jiu jitsu" a ze delal wing chun.Taky podle toho vypadal jeho postoj.Ruce v urovni bricha,nohy pomerne blizko u sebe a trosku spickama k sobe.Timto zpusobem sme i sparovali.Tak asi to je jouda,kdyz zapasi postojem urcenym spis ke cviceni,jestli tomu dobre rozumim.No sparring to byl zajimavy,nebudu to rozmazavat,jen bych byl rad,kdybych nasel konecne nekoho,kdo bude stihat reagovat na utoky mych rukou,o nohou ani radeji nemluvim,ty jsem s nim nejel,jelikoz na nem bylo videt,ze by to nemelo ani cenu.
Na upresnenou,popisuji fakta,tak doufam,ze me nebudete zase mit za namyslenyho frajirka co zabiji jednou ranou,to bych nerad :lol: :wink:

Angus:no jo,jenze clovek preci nemuze cekat,az ho nekdo prasti,ne?Bruce to nazval "step by instep",jestli se nepletu.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 17. zář, 2004 21:00

ňáky jiu jitsu 8O :D :D

Playere - jak vypadá vlastně sparring? Není to boj na život a na smrt, ne? Tak promiň, ale jde o hov*o. Rozmazávat to taky nebudu, ale ctím názor ten, že proč se obelhávat nějakou "hrou" - pro upřesnění - taky jsem si takto "hrával", ale postupem času a s nabývající zkušenostmi jsem se posunul "někam jinam".
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 17. zář, 2004 21:07

Gino:ty ses ale hloupej.Co se ti na sparringu jako nezda?Nebo jinak,kdyz pujde o zivot,budes se chovat jinak?Budes snad najednou reagovat rychleji,budes mit jine postoje,nebo snad vytahnes bouchacku a vodprasknes me?To pak snad je ale veskery trenink BU k nicemu,ne?
Myslim,ze si se posunul nekam mimo realitu akorat,nebo to alepson z tvych reakci vyplyva.Ja si na nic nehraju,sem takovej jakej sem.To ze si pri sparringu nevypichujem oci a pod. jeste neznamena,ze to je k nicemu do praxe.
Fakt nevim,co si mam o tom poslednim tvym pripsevku myslet."Posunul sem se jinam"....hmm,a pak kdo je tady namachrovanej,co? :?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 17. zář, 2004 22:23

playere... tak jinak - posunul jsem se někam jinam - rozuměj do jiných rovin smýšlení. Rozuměj tak, že jsem přestal v tom sparingu vidět ten smysl.

Nejde o vypichování očí atd. Jde o to provést techniku tak, aby soupeř neměl již šanci bojovat dál. Mám dojem, že ti to (nebo někomu jinému, tuším) psal již pucmaz na foru "posilovani nohou". Nejde o to kolem někoho skákat, oťukávat si ho a bum bum bum, ale prostě jen prásk, jedna technika s maximálním nasazením a procítěním. Nejsem přes nějaké zápasy a taky dělám rozdíl mezi bojem a rvačkou.

Není to zabíjení jednou ranou a machrování, ale prostě jen to, že bojová umění byla stvořena k účelu vyřadit protivníka z boje v co nejkratším čase. Myslíš, že v situaci, kdy šlo o život si proti sobě např dva samurajové stoupli a začali se oťukávat? To je dobré tak na sparing, na soutěž. Jen můj názor.
Opět je to v tom, že každý člověk je trochu jiný a má jiné roviny smýšlení. Nemusíme je mítit stejné, že ne.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 19. zář, 2004 17:54

Gino:tak v podstate za me odpovedel Ukropcany.Ja ti nevyvracim efektnost jedine techniky,"smrtici".Ba naopak,sam sem jejim zastancem,je to presne to,o co pak v realu jde.Ja jen nespoleham na to,ze si stoupnu,dam uder/kop a souper padne k zemi.Myslim,ze pokud clovek narazi v realu na nekoho zkuseneho(a bude se jednak alespon zcasti o ferovku-rozumej,neprijde ze zadu a prasti te necim :? ),nemas s myslenkou jedine techniky sanci uspet.Proto si nejdriv soupere otuknu,zmerim a kdyz zjistim jeho slabinu,zautocim.To otukavani samozrejme netrva minuty,spis se jedna o par blafovacich technik behem par vterin a na konci by mela byt prave ta "tva" konecna.To uz ale popsal prave Ukropcany.
Jinak v pohode.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 19. zář, 2004 18:15

Gino:jeste dodatek...samurajove meli mece :wink: 8)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 19. zář, 2004 20:54

Jo, ano, měli, ale právě pro případ, kdy o ně v boji přišli... mj. ano, souhlasím s tím, co napsal ukropcany i ty. je to fakt.

Ale zase si nedovolím neříct, že předpokládám u většiny "zkušenějších", že necítí potřebu se s někým mlátit. Ale to už je taky asi případ od případu.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » pon 20. zář, 2004 9:14

player píše:Ikdyz...jedna vyjimka by se preci nasla,tedy prakticka.Ssi 3 mesice nazpet se u nas na treniku objevil clovicek,co drive chodil k memu uciteli.Dozvedel sem se,ze uci naky "jiu jitsu" a ze delal wing chun.Taky podle toho vypadal jeho postoj.Ruce v urovni bricha,nohy pomerne blizko u sebe a trosku spickama k sobe.Timto zpusobem sme i sparovali.Tak asi to je jouda,kdyz zapasi postojem urcenym spis ke cviceni,jestli tomu dobre rozumim.No sparring to byl zajimavy,nebudu to rozmazavat,jen bych byl rad,kdybych nasel konecne nekoho,kdo bude stihat reagovat na utoky mych rukou,o nohou ani radeji nemluvim,ty jsem s nim nejel,jelikoz na nem bylo videt,ze by to nemelo ani cenu.

Jop, tak to byl jouda :) IMHO sparring povazuji za extenzi cviceni - v pohode, nejdem se zabit, ale muzem si vyzkouset v zasade cokoli a jakoukoli rychlosti. A treba na telo si muzu dovolit i vetsi rany, aby to bylo citit :)

Nechci mluvit za jine lidi, ale vim, ze ELYWCIMAA ucitele v CR sparringove treninky neodmitaji a radi si zablbnou. Chce to jen dohodnout predem. U nas ve skole byli karatisti, boxeri, aikisti a lidi z taekwonda - a bylo to fajn. Jedna aikido skola dokonce k nam na par mesicu presla :)
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: jenom tak pro zajimavost

Příspěvekod Anonymní » pon 20. zář, 2004 12:54

pavela píše:Viděl jsem Brece Leeovu knihu o Jutkunedo a zjistil jsem, že je stručným výtahem staré čínské učebnice wušu pro děti a začátečníky z 50tých let. Což nevylučuje, že to Brjůs napsal sám, a že se ke svým převratným teoriím o Kungfu nedopracoval vlastním výzkumem, bez toho, že by vůbec o nějaké učebnici věděl... :wink:

No ty si zase nafrcenej kamo, uz se na ten speed preci jenom vybodni. Zacinam si o tebe delat starosti :)

Mudr. Klidek
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tombl » pon 20. zář, 2004 13:11

2 Klidek:
Když už, tak to napiš správně: "MuDr." :idea:
tombl
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Sennin » pon 20. zář, 2004 13:16

:arrow:
Naposledy upravil Sennin dne stř 11. čer, 2014 21:15, celkově upraveno 1
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: jenom tak pro zajimavost

Příspěvekod Anonymní » pon 20. zář, 2004 13:41

Klidek píše:
pavela píše:Viděl jsem Brece Leeovu knihu o Jutkunedo a zjistil jsem, že je stručným výtahem staré čínské učebnice wušu pro děti a začátečníky z 50tých let. Což nevylučuje, že to Brjůs napsal sám, a že se ke svým převratným teoriím o Kungfu nedopracoval vlastním výzkumem, bez toho, že by vůbec o nějaké učebnici věděl... :wink:

No ty si zase nafrcenej kamo, uz se na ten speed preci jenom vybodni. Zacinam si o tebe delat starosti :)

Mudr. Klidek

vzdyt je to s tou knihou pravda, navic je to "spatny" strucny vytah, hele "Klidku" znas ty tu knihu vubec a znas nejaky cinsky na porovnani :-) ?
Joe_boxerka
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KungPao » pon 20. zář, 2004 13:48

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 0:38, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...