defendu: sice uz jsem nechtel reagovat, ale prijde mi ze mas ponekud zvraceny system hodnot, pokud tedy skutecne "poslouchat maminku" vnimas jako cosi nehodneho opravdoveho chlapa-bojovnika (minimalne to totiz tak z tveho radobyironickeho prispevku vyzniva) - chapu, opravdovy chlap jdouci si tvrde a nekompromisne za svym cilem stat se bojovnikem prece nema jediny duvod proc poslouchat zenu ktera ho devet mesicu nosila a porodila, o stupinek vys ji nakonec klidne muze poslat do... a jeste o dalsi stupinek vic ji nakonec i dat facku, nakonec takovych chlapu-bojovniku nakonec take par znam... Ee, neverim tomu, ze vidis vazne jenom to "dosahnout sveho a prosadit si svoji vuli" bez ohledu na pouzite metody. A netvrdim rozhodne, ze ja sam jsem doma poslouchal na slovo, ale... Btw premyslim i nad tim jaky vlastne ucitel by mel zajem o zaka, ktery nema zadny respekt ani ke svym vlastnim rodicum.
Mno a o "lezeni v knizkach", to ses docela trefil (byla-li to narazka na me, coz mi tak nejak vyplynulo z kontextu)... to jsem poslouchal po valnou vetsinu sveho zivota a v 99% pripadu to bylo od lidi, kteri proste nemohli prekousnout ze nekdo toho ma v hlave v deseti letech vic nez oni ve ctyriceti a predevsim neni "skromny" (predstava skromnosti v CR = jsi-li jednou nadprumerne inteligentni, drz pekne hubu a krok a makej pro blaho spolecnosti, ale opovaz se to nekde verejne vystavovat na odiv... nakonec jeste pred rokem 89 jsem takhle hned prvni rok na ZS skoncil ve vyrovnavaci tride, aby me tam pekne vyrovnali do normalu), takze se tim muzu maximalne dobre bavit, rozhodne se me nijak nedotknes.
A jeste jedna vec - s tou skolou je to svym zpusobem v podstate uplne stejne, procez veta "vymlouva se jak je skola dulezitejsi nez to byt chlap" - otoceno, dostanes se (ted nemyslim pochopitelne tebe osobne, ale zive se mi pri cteni tveho prispevku vybavilo nekolik jedincu ktere jsem osobne poznal) hned v prvnim semestru do problemu a pak se vymlouvas na to, ze byt chlap (napr. ve smyslu jit vydelavat penize) je prece prednejsi, nez lezet tri roky v knizkach. Perfektni duvod pro utek z ringu, zvlaste chces-li oklamat sam sebe a svoje svedomi - makat a snazit se v potu tvare abys neceho dosahnul, to v zivote zdaleka neni nutne jen v telocvicne pri treningu nejakeho BU. Ale obcas i pri tak "menecenne" cinnosti jakou je studium.

Co ti da do zivota vic, to necham uz na tvem posouzeni... Nicmene pokud jednou plati co jsi sam napsal (totiz ze chlap se z nikoho nestane jen tim ze zacne trenovat cokoliv), tak se muzes stat chlapem stejne tak i zdanlive "obycejnym" dokoncenim skoly (ale stejne tak ne za jakoukoliv cenu a pres mrtvoly, osobne jsem se nahodou dostal do situace kdy jsem musel volit mezi rodinou a skolou, pricemz to byla rodina kdo mi puvodne umoznila na tu skolu vubec nastoupit - mama ze sveho invalidniho duchodu si toho moc dovolit nemohla a otec si nepochybne jako "spravny chlap" prosadil svoji vuli a sel tvrde za necim uplne jinym) - procez zkratka nechapu proc ses vyjadril zrovna tak jak ses vyjadril...
Jinak vsechno dobre a hodne uspechu v cviceni