Moderátor: pm
pavela píše:Che, sám velký Bruklí mě vyzval na souboj, došly ti argumenty Klídku? Real fight? To jako podepíšeme, že se můžeme vzájemně zabít? Koukáš moc na TV viď? Co si chceš dokázat, že mě přepereš? Rád bych věděl kolik ti je let? Nechtěl by si to svoje hrdinství začít tím, že by si se tady představil? Navíc ti připomínám, že neomaleně mně nazývat broukem a šmoulou jsi začal ty, což mě sice příliš neuráží ale rád bych ti připoměl, že krávy jsem s tebou nepás. Jestli se mermomocí chceš prát, klidně ti budu k dipozici, jakmile se mi podaří navštívit Čechy. Jsem docela zvědavej na to Jetkundo v REAL FIGHT. Mimochodem kolega Dongwu už měl tu čest jednim Jedkundistou, neješ to náhodou ty?
pavela píše: Chachá, to by ses divil, tady v číně jsou to právě tradiční učitelé(policie vojsko), proto�e jedině tradiční postupy zaručují efektivitu, rádobyrevoluční metody jsou naprd proto�e s lidským tělem se nedá vymyslet nic novýho, prostě pokud se jedná o reálný boj(samozřejmě bez střelných zbraní) tak u� v�echno bylo vymy�leno a nic novýho nevy�pekuluje nikdo, ani Bruce lee.
pavela píše:A co je na tom nepochopitelné nebo odvážné. To, že mě kata a dechové cvičení nenaučí bojovat, tak za tím si stojím![]()
Ano Marku, samozřejmě, kata a dechové cvičení nenaučí nikoho bojovat, stejně jako nikoho nenaučí bojovat samotné boxování do pytle. Tradiční BU je komplexní systém. Jeden z nejslavnějších boxeru Xingyi na sklonku dynastie Čching Guo Yunshen, jistě to jméno znáš, si taky myslel, že po zvládnutí své slavné jediné techniky Ban Bu Bang Quan, tedy nárazového úderu s polovičním krokem a sestavy 5 prvků přepere každého, neboť byl velmi nafoukaný, hlavně na ten poloviční krok, který vymyslel v base, když měl řetěz na noze. Když potom vyzval svého KF bratra Che Yizai z Taiyuanu a dostal na budku, protože na jeho techniku úderu polovičního kroku zareagoval Che technikou z 12 zvířat, které se Guo nechtěl učit, neboť to považoval za zbytečné, pokorně se vrátil k mistrovi a začal se učit CELÝ SYSTÉM.A stal se jedním z nejslavnějších boxerů v Číně Protože BU jsou komplexní systém a nic vytržené z kontextu nenaučí nikoho bojovat. Tihle čínští boxeři nepotřebovali svoje systémy pro srandu nebo pro nějaký zápasy s rukavicema, oni potřebovali přežít, byli to vojáci,ochránci karavan atd. a denně jim šlo vo kejhák. Když někdo tvrdí, že tradiční je nahovno, je to proto,1.že sám tradiční výuku nikdy nepoznal 2.ví moc dobře že kecá a kecá tak pro to,aby vyzdvihnul svoje zásluhy(Bruce). PLAYER Z toho teda plyne,ze ohanet se tradici je hodne smutne.Nekomu muze to a to fungovat,ale dalsim trem uz ne...Proc?Jina stavba tela,jine fyzicke predpoklady,jina memtalita...atd atd.Takze dle meho nazoru,tvrdit,ze neco co ma dane pevne osnovy a uci se TRADICNE jiz X let je naprosto spravene. Marku, myslím,že naprosto nechápeš problematiku. Tradiční systém nevyučuje žádné zamrzlé techniky, tradiční systém BU v Číně vyučuje především metodu, SMYSL A význam. Proto tě žádný účitel neučí že musíš stát zrovna tak a tak, i když máš třeba delší nohy a větší prdel. Čínský mistr vyučuje PRINCIP ne nějaké techniky,změřené úhloměrem(jak to prý dělali v nějaké evropské škole, že měřili úhloměrem sklon těla na starých fotkách Yang Chenfu, to není vtip, taková hloupost skutečně někoho napadla) Čínský mistr tě učí techniky právě s ohledem na tělesné odlišnosti ale HLAVNÉ tě učí PRINCIP, který je naprosto nezávislý na tvojí stavbě těla. Takže je nutné si uvědomit CO TO JE tradiční výuka, než ji začneš kritizovat. Copak může být chlapi něco nového? Co se stalo s lidským tělem, že najednou někdo říká, tradiční je na hovno, teď MODERNÉ se kope, kryje, páčí,bouchá jinak, JAK jinak? Cítíte tu hloupost? Bruce Lee byl dobrý v bojování NE proto,že by něco moderního vymyslel/a kdyžtak to byly hlouposti, jako elektrika do rukou a tak???) On byl dobrý právě protože dodržel tradiční postupy, na dokumentu jsem viděl jak vcičil a byly to tradiční kopy,tradiční údery pronikající vertikální pěst je ve V©ECH tradičních stylech) On neměl moc technik ale cvičil základy kungfu. Prostě je to tak, koukněte se na starý dokumenty.
Sennin píše: Nekritizuji to, co děláš ty nebo Pucmaz nebo YiWan nebo Patrik a mnoho dalších - jen obhajuji to, co jsem poznal já sám a hlavně to, co mě vyhovuje.
Už jsem to tu psal ani nevím kolikrát, že je mi jedno, co kdo cvičí a trénuje - mě zajímá jen jedna stránka BU - kterou použiju v praxi a kterou jsem používal ve své profesi. Nad tradičními styly nos neopovrhuji, ale nedělám je a ani nechci!
Sennin píše:
Vazeny pane Sennine,
rad bych vedel, kde ze jste poznal Jeet Kune Do, u koho presne a jak dlouho jste se mu venoval. Take by nebylo od veci napsat u jakych erudovanych ucitelu ze jste se ucil to tradicni, ze vite ze je cvicit nechcete. Dale bych uvital v jake ze praxi a v jake profesi bojove umeni pouzivate (jestli se nemylim, sedite u monitoru v bezpecnostni agenture ). Dale mne zajima moznost konfrontace s Vami (pokud mozno v Praze).
Jiri
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků