Sanda v Olomouci

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Anonymní » pon 22. lis, 2004 11:18

Zde bych nerad vynášel jakýkoliv soud. Nejsem porodce a o jiných stylech toho moc nevím. Přišlo mi jen, že porota je na tom stejně. Taky má každý z nich jen ten svůj styl a ty ostatní odhaduje, či spíš kšeftuje. Opisovaní a domluv v porotě bylo až příliš.

Tak trosku brzdi...jestli hodlas komentovat uroven znalosti wushu u lidi jako Zhai Hua, Qin a Weng,tak opravdu radeji nic nepis.Zrovna treba Qin delal v Cine rozhodciho hezkych par let.Na jejich bodovani jsem se dival a rozhodne nemuzu rict,ze od sebe opisovali,nedejboze kseftovali..

Perlička - málem došlo k boji v porotě, když jeden vazal jednoho z porotců cvičil formu s holí a třikrát ji zlomil (poprvé ten půlmetrový pěkně rozštěpený úlomek proletěl těsně kolem hlavy jedné z divaček) a na pokyn mistra (porotce) si šel vždy půjčit novou a docvičil celou sestavu. Jiný porotce tuto formu nehodnotil, že je to proti regulím. No a téměř jsme mohli vidět umění poroty v akci.

"vazal" je opravdu blby slovo,zak bohate staci...a tyc zlomil dvakrat.Mensi hadka byla,ovsem mluvit o nejake "akci" je zase trochu mimo misu.Problem byl v tom,ze wushu se ma cvicit na koberci a ne na parketach.A kdyz nekdo porada MCR ma si to zjistit.A proti regulim to neni,ale v Cine by mel bodovy srazky.

®ádnou techniku z tai chi jsem nezaregistroval.
..protoze Taiji bylo o par metru vedle

To ze v porote sedeli Cinani povazuji za opravdu dulezitou vec,jsou jedini co o tom maji sajnu.Dohodli se v prubehu dne,pred soutezi.A mluvit o propagaci svych skol?Kde byly ostani skoly?Nemaji co ukazat?..Jenom kalis vodu...[/b]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krabat » pon 22. lis, 2004 18:35

koblih píše:... prostě improvizace, ale důležité je, že se začalo, a nebojte, všem co tam byli zápasit nebo se jen podívat a i pořadatelům šrotujou teď mozky na plné obrátky a věřím, že přiště to bude o 200% lepší po všech stránkách ... pravidla v Olomouci ČSFu slibovala do 14 dnů zaslat kdo měl zájem, tak věřím, že se brzy oběví na www.

Ano, je dobré, že se začalo. Všechno ostatní je špatně. Česká federace wu-shu prakticky neexistuje. Zejména z důvodu, že se všichni ti mistři wu-shu v ČR nedokážou přes zaslepenost vlastního umění domluvit. Proto je snad vůbec možné, že to organizuje někdo zcela neutrální (zcela mimo), ale bohužel jen a jen pro vlastní prospěch. Je snad zřejmé, že celé pozdvižení po tolika letech (poslední "mistrovství" v roce 1998) je dáno vidinou olympiády v roce 2008. Tai chi nejspíš bude olympijský sport, kickbox ani nahoudou. A to je celé. ČSFU jde o to, dostat tam funkcionáře a své boxery, tj. o sanshou. Taolu je jim zcela ukradené.

A k té organizaci. ČSFU ohlásilo akci někdy v dubnu. Propozice poslalo ani ne měsíc předem. Pokud jsem dobře informován, tak měli možnost to udělat lépe. Neudělali, protože nechtěli! Rád bych sdílel Tvůj názor, že s tím chtějí něco udělat, že to bude příště lepší. ČSFU mi k tomu ale nedává žádný důvod!
Krabat
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pon 22. lis, 2004 18:47

Jen pro upresneni...na olympiade v Pekingu 2008 bude wushu teprve predstaveny...jestli bude prohlaseno za dalsi sport v roce 2012 je otazka...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krabat » pon 22. lis, 2004 19:20

Ucastnik píše:Tak trosku brzdi...jestli hodlas komentovat uroven znalosti wushu u lidi jako Zhai Hua, Qin a Weng,tak opravdu radeji nic nepis.Zrovna treba Qin delal v Cine rozhodciho hezkych par let.Na jejich bodovani jsem se dival a rozhodne nemuzu rict,ze od sebe opisovali,nedejboze kseftovali..

Pokud vím, tak jsem napsal, že nechci hodnotit úroveň soutěžících, protože o většině stylů nic nevím. Z toho může nanejvýš plynout, že porotu nechci hodnotit vůbec. To je vše. Lidi jako Zhai Hua, Qin a Weng neznám, nikdy jsem je neviděl cvičit žádnou formu, jak bych je vůbec mohl hodnotit? Ale pár věcí vím jistě. ®ádný z nich by nebyl schopen zacvičit vše, co viděli, protože všechny ty formy neumí, i když je možná už někde jinde viděli. Pět hodin v kuse žádný rozhodčí nevydrží být plně koncentrovaný. V porotě nebyli jen číňani. A kdyby měli skutečně rozhodovat, tak to vypádá o nejméně 500% jinak. Myslíš třeba, že tam někdo odměřoval čas? Nebo si snad myslíš, že v každé kategorii cvičili všichni tu samou formu?

Ale i tak musí být ČR úžasná štace pro všechny ty skvělé mistry číňany, že je tu máme a že své umění neprodávají jinde ... :o :wink:

Ucastnik píše:"vazal" je opravdu blby slovo,zak bohate staci...a tyc zlomil dvakrat.Mensi hadka byla,ovsem mluvit o nejake "akci" je zase trochu mimo misu.Problem byl v tom,ze wushu se ma cvicit na koberci a ne na parketach.A kdyz nekdo porada MCR ma si to zjistit.A proti regulim to neni,ale v Cine by mel bodovy srazky.

Ten vazal se vstahuje k předvedené kreaci Qina. To jak vletěl na plac a nutil svého žáka dokončit, pak mu šel vybral tyč, pak jinou, pak se rozčiloval jak tajtrlík nad Wengem ... No a nakonec je to tím, co jsem slyšel okolo. Jak když Qin na tréninku vyletí, je schopen silně fyzicky ublížit, a všichni se před ním klepou ...

Nad něčím se kluk jedna divoká rozčiloval. Ja čínsky neumím a nikdo to česky nekomentoval, takže jsem jenom usuzoval. V každém případě Weng nezvedl tabulku s body a pak to začalo ...

A s tím kobercem. Cha, cha !! Chceš snad říct, že mu ten koberec zničehonic vyfoukli pod nohama a on si - opravuji se - dvakrát nevšiml?? Formy snad nejsou o tom, že když příjde na věc, je třeba nejdřív roztahnout koberec a pak ukázat bojové umění?

Ucastnik píše:To ze v porote sedeli Cinani povazuji za opravdu dulezitou vec,jsou jedini co o tom maji sajnu.Dohodli se v prubehu dne,pred soutezi.A mluvit o propagaci svych skol?Kde byly ostani skoly?Nemaji co ukazat?..Jenom kalis vodu...

Nemám nic proti číňanům v porotě. Jen si myslím, že je nesmysl, aby všechny styly a formy porotcovali ti samí, když je zřejmé, že je nemohou mít zvládnuté, natož do detailů. Ostatní školy tam nebyly díky ČSFU. Dorazily jen ty, které o tom věděli, tj. ty, jejichž mistři seděli v porotě. Právě proto bych rád slyšel úpřimné hodnocení poroty. Myslím, že si to někteří mohli představovat zcela jinak.

Jestli kalím vodu? Tak řekni, víš něco, co tu nikdo neví? Proč byla organizace tak ubohá? Proč o té akci nikdo nevěděl? Jak a kdy byli delegování rozhodčí? Kdo byl ten pátý neidentifikovaný? Jestli něco víš, tak sem s tím!
Krabat
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Krabat » pon 22. lis, 2004 19:28

Ucastnik píše:Jen pro upresneni...na olympiade v Pekingu 2008 bude wushu teprve predstaveny...jestli bude prohlaseno za dalsi sport v roce 2012 je otazka...

Tohle je otázka hodná rozlousknutí. Víš to jistě? Od pár lidí jsem slyšel Peking 2008 tai chi jako hotovou věc. Muži sanshou, ženy taolu. Sám jsem našel jen to, že by se to po Athénách mělo teprve rozhodnout. Nějakou dobu to nesleduji. Jedna z možností (pravděpodobná) je, ža tai chi bude jen v Pekingu. Ale jestli máš nějaký jistý zdroj, tak se poděl ...
Krabat
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pon 22. lis, 2004 19:57

4Krabat:...rozhodci o kterych se bavime hodnotili wushu,o hard a soft se nebavim,jelikoz nechapu jejich smysl a podle me by tam ani nemeli byt..karatisti at si chodi na svoje souteze a wushu je wushu.

Bud si 100% jistej,ze treba Qin nejenze vsechny prezentovany sestavy zna /pokud to nejsou nejaky paskvily/ jelikoz nejakej patek po soutezich chodil a ma na to katedru a pokud ne urcite nema sebemensi problem hodnotit provedeni pohybu..o Zhai a Weng taky nepochybuji,Kolar nevim snad uz neco o Taiji vi,urcite pozna co je dobry a co ne....

Kdyby byla soutez presne podle reguli,vcetne casu a presnyho strhavani bodu,urcite by to bylo na jine urovni...Ale dokazu si moc dobre predstavit,jak by ta soutez vypadala,kdyby tam sedel misto nich nekdo jinej...

Qin se s Wengem trochu chytl,to je fakt..ovsem kde je problem?Proste mel jinej nazor,hotovo.Co jsi slysel okolo bylo urcite zajimavy,nicmene ja znam Qina moc dobre pres 5 let a poslouchat jiny lidi nepotrebuju.Na treninku ma respekt,ale rozhodne nikomu fyzicky neublizuje proboha...neplet si to s poradnym trenalem

Bojovy umeni je o tom,ze jedes naplno...nevim jestli cvicis s tyckou,ale neni problem ji zlomit,kdyz do toho das potrebnou silu.A tycky nejsou porad pruzny...mel to tam snad odchodit?...Mimochodem Qin se o tom pak s nama bavil a tomu "vazalovi" trochu nadal,s tim,ze v Cine by si s 2xzlomenou tyckou na soutezi neskrtl.Vic vedet nemusis..

A neporotcovali vsechny styly a formy,ale wushu a taiji...asi ti unikla ta porota pred nema na soft a hard style...

Informace o soutezi byli na internetu na strankach csfu,mohl prijit kazdej...otazka zni,kdo ma co ukazat.Nevim presne jak probihalo rozhodovani o porote,bylo to narychlo...ale jedno vim jiste,nikdo lepsi a fundovanejsi tam sedet nemohl!!! /Toho patyho neznam,Kolar aspon neco vi/

Peking:....informace mam asi jako ty,z novin.A tam se mluvilo o Wushu.Deleni na Taiji a Sandu nevim,je to mozny a predpokladam,ze to budou vsichni vcas vedet...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 9:32

Krabat, Krabat

jen kalíš vodu a pomlouváš! Viděl jsi Qina někomu ublížit? Ne?

Kdo měl teda podle tebe v porotě sedět :?:

:?: :twisted:

Zas jeden chytrej :oops:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Sanda v Olomouci

Příspěvekod Anonymní » pon 27. pro, 2004 17:44

Prominte že reaguji až teď,ale až teď jsem přišel na toto téma.Chtěl bych jako jeden z mnoha zúčastněných reagovat na některé věci.Organizace vypadala hrozně,stím musím souhlasit.Nevím čím je to dáno,ale na všech závodech po celéČR, to bylo skoro stejné.To že o této akci nikdo nevěděl je věc těch,co takové akce prezentují a těch co o takových akcích shánějí informace.Rozhodčí byli delegováni až v ten den závodů,čínští mistří byli osloveni panem Richardem Gonzorem(je to ten pátý rozhodčí,a je to také předseda sekce Wushu pod Csfu)jestli by nedělaly rozhodčí.Můj názor je ten,že to byla nejlepší volba.Než oproti tomu aby Taolu soudily rozhodčí Csfu,kteří jsou bývalí karatisti,judisti,atd. ...Ještě k panu Gonzorovi,byl před závodama měsíc vČíně na skolení,takže určité znalosti má,nebo by měl mít.
Chci se také zastat pana Qina,myslím si,že z velké části by zacvičil sestavy která tam byli,nebo aspoň ví jak mají vypadat.Vždyť učil na vysoké škole Wushu.To nad čím se velmi rozčiloval,byl koberec který tam chyběl,protože netlumil nárazy tyče o parkety.Tyč se k nám vozý z Číny,dělá se z Čínské růže,protože naše dřevo není tak pružné,a když uschne tak praská.Účastníme se poměrně dost závodů,a vadími na rozhodčích z Csfu,takzvané bratříčkování a kamaráčovt,což má za výsledek nadržování a neprofesionalitu vůči závodníkům.Takže u čínské poroty jsem byl s rozhodováním spokojen,i když,kdybi byli moc přísní nevyhrál by nikdo.Jsme prostě evropané a né asiaté,kde je při trénincích velká přísnost a kázeň.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dahu » úte 28. pro, 2004 12:46

Na mistrovstvi jsem byl, soutezil jsem v sanda, kterou cvicim u Qina. Cely turnaj (co se sanda tyce) bych oznacil za pokusny nulty rocnik.

Za prve je fakt, ze byl decentni bordel v rozrazovani do kategorii, nekde byli jen dva borci, a tak si to rozdali rovnou o zlato. V pravidlech byl taky celkem zmatek, napr. jsme tam jeli a vubec nevedeli, jaky budou povinny chranice.

Za druhe tam bylo dost borcu, kteri do ringu nastupovali vubec poprve (mne nevyjimaje) a vsichni, co uz maji nejaky ten zapas za sebou urcite vedi, ze clovek v tom stresu a adrenalinu vazne nemysli na to, aby se divaci bavili a aby predvedli co nejcistci a nejuchvatnejsi techniky. Uz jen z tohoto hlediska si myslim, ze soutezeni v sanda v CR bude mit progresivni tendenci a sam za sebe slibuji, ze pro to udelam co nejvice! :wink:

K taolu: Nemam jedinych namitek vuci sestave sudich. Podle mne prave tato porota byla jednou z nejsvetlejsich stranek celeho mistrovstvi. Ke kvalifikovanosti Qina a ostatnich se nebudu vyjadrovat, na ceske pomery je to elita.

K onomu boreckovi, ktery lamal tyce: Petr cvici hodne dobre, fakt, ze zlomil prvni tyc bych kvuli absenci koberce vubec nekomentoval, tu druhou uz lamat nemusel :twisted: .

Celkova atmosfera souteze byla na muj vkus velmi drasticky narusovana zvukovym doprovodem k freestylu a vsem tem pofidernim disciplinam, ktere se nazyvaji nejak jako airkick, ci co...

Kazdopadne ale cenim snahu poradatelu nejaku takovou akci vubec poradat, protoze sedet u pocitace a mackat klavesy umi kazdej, ze....
More chi, train harder!
dahu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...