Sifu Husek

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re: Sifu Hušek

Příspěvekod Virgee » pát 15. říj, 2004 15:34

yingjowpai píše:Sifu Hušek vyučuje mimo yang tai ji zejména chat sing tong long - kudlanku sedmi hvězd, případně hung ga, s tygřím spárem je to složitější, doporučuji jít v tomhle případě s pohledem vybírám si učitele, ne styl, ono gung fu je jen jedno....

Podle mě gung fu není jedno - jeden je jen boj. Ale toje trochu offtopic.
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

dotaz ohledne stylu kudlanky nabozne

Příspěvekod Anonymní » úte 19. říj, 2004 21:39

Nevite prosim nekdo, kde vsude jinde se da v Praze cvicit tento styl? Diky moc za odpoved! Moni - deirdruee@yahoo.com
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: dotaz ohledne stylu kudlanky nabozne

Příspěvekod pavela » stř 20. říj, 2004 3:07

Anonymní píše:Nevite prosim nekdo, kde vsude jinde se da v Praze cvicit tento styl? Diky moc za odpoved! Moni - deirdruee@yahoo.com

U starýho Qina, jeho Tong Bi Tang Lang Quan je naprosto skvělý. Nevím o nikom, kdo by v ČR cvičil kudlanku na takové vysoké úrovni. (otázka je jestli bude ochoten to vyučovat) :?:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 20. říj, 2004 7:20

Jelikoz se tohle tema puvodne tykalo stylu Fu Jow Pai - nemohl by nejaky odbornik napsat o nem clanek? Myslim ze by to mohlo byt zajimave pocteni.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Sifu Husek - clanek O Yang Tai Chi Chuan

Příspěvekod Anonymní » pon 07. bře, 2005 11:49

Prosim sifu Huska o doplnujici vysvetleni k jeho clanku O Yang Tai Chi Chuan, ktery byl uverejnen zde na serveru bojovaumeni.cz. Clanek je pro mne velice zajimavy a poucny, ale nevim, jak si vysvetlit tu informaci, ze cviceni tzv. kratkych sestav 24,36,42,48 je zdravi nebezpecne. V cem bych si mel konkretne predstavit tu nebezpecnost? Protoze se take zajimam o historicke souvislosti, tak by mne take zajimalo par jmen tech starych mistru, kteri o teto nebezpecnosti hovori. Nejde v teto chvili jen o moji neznalost a zvedavost, ale o moment, kdy tyto sestavy po celem svete praktikuji tisice (miliony?) lidi. 24 je pry nejrozsirenejsi sestavou taijiquan v Cine, 36(?37?)-Kratka forma mistra Cheng Man Chinga - velice rozsirena na Zapade (viz pusobeni profesora Chenga v USA), 42 je oficialni zavodni sestavou-kombinace nekolika stylu taijiquan, 48-zavodni sestava stylu Yang. Nektere z nich se oficialne vyucuji na universitach v Cine. Na jejich vytvoreni se podileli napr.takovi mistri jako Cchen Fa-kche, Wu Tchu-nan ( na 24), Cheng Man Ching (vytvoril 37)... nejspise by nekdo jiny dokazal jmenovat dalsi. Nemohu proste uverit, ze by chteli uskodit lidu sve zeme.
Diky
Janoj
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Sifu Husek - clanek O Yang Tai Chi Chuan

Příspěvekod pavela » pon 07. bře, 2005 14:10

Janoj píše:Prosim sifu Huska o doplnujici vysvetleni k jeho clanku O Yang Tai Chi Chuan, ktery byl uverejnen zde na serveru bojovaumeni.cz. Clanek je pro mne velice zajimavy a poucny, ale nevim, jak si vysvetlit tu informaci, ze cviceni tzv. kratkych sestav 24,36,42,48 je zdravi nebezpecne. V cem bych si mel konkretne predstavit tu nebezpecnost? Protoze se take zajimam o historicke souvislosti, tak by mne take zajimalo par jmen tech starych mistru, kteri o teto nebezpecnosti hovori. Nejde v teto chvili jen o moji neznalost a zvedavost, ale o moment, kdy tyto sestavy po celem svete praktikuji tisice (miliony?) lidi. 24 je pry nejrozsirenejsi sestavou taijiquan v Cine, 36(?37?)-Kratka forma mistra Cheng Man Chinga - velice rozsirena na Zapade (viz pusobeni profesora Chenga v USA), 42 je oficialni zavodni sestavou-kombinace nekolika stylu taijiquan, 48-zavodni sestava stylu Yang. Nektere z nich se oficialne vyucuji na universitach v Cine. Na jejich vytvoreni se podileli napr.takovi mistri jako Cchen Fa-kche, Wu Tchu-nan ( na 24), Cheng Man Ching (vytvoril 37)... nejspise by nekdo jiny dokazal jmenovat dalsi. Nemohu proste uverit, ze by chteli uskodit lidu sve zeme.
Diky
Janoj

Takovou hovadinu tam snad nenapsal,to ses přehlíd ne??? :?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Sifu Husek - clanek

Příspěvekod Anonymní » pon 07. bře, 2005 15:29

Pavelo,

diky uprimne za Tvoji reakci,
mohu jen zopakovat to co uz jsem napsal. Ten clanek je zde na serveru bu.cz a doplnuji, ze je otisteny v cervenci 2004 a prislusna pasaz se nachazi v jeho 7 odstavci. Ta veta zni:
Mnozi stari mistri jdou az tak daleko, ze tvrdi, ze tyto pozdejsi zkracene sestavy jsou zdravi nebezpecne.
Jsem dostatecny zacatecnik na to, abych mohl posoudit tuto vetu. Mohu se jen ptat, co pro mne jako cloveka, ktery se snazi praktikovat 24, tato veta muze znamenat.
Budu moc rad, kdyz mi k tomu posles svoji zkusenost a budu moc vdecny i za dalsi info o sestave 24 forem. Proto Ti chci podekovat uz ted za tu info o 24 v Tvem clanku o small frame , ktery je take tady na serveru bu.cz . Mel jsem info, ze 24 byla vytvorena lidmi znalymi tradicni cinske mediciny, telesne vychovy a mistry bojovych umenich, ale az prave z Tveho clanku jsem se dozvedel o jaké zname mistry slo.

Diky

Janoj
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 08. bře, 2005 9:33

V tomhle pripade bych veril sifu Huskovi, ze to nekteri stari mistri skutecne tvrdi. Je docela bezny, ze i dobry cinsky mistr, placne peknou kravinu aby obhajil proc neco necvici (zvlaste kdyz se jedna o jejich styl - yang taij), jen v zajmu zachovani mian zi - tvar.
Ja osobne jsem se za dobu co jsem zil v cine, naucil tyhle kecy ignorovat.
No offense
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 08. bře, 2005 12:06

Janoi, Dongwu to řekl zcela správně, i když já jsem žádného mistra, který by tuhle nehoráznost vypustil z úst nepotkal, v Číně by se mu totiž vysmáli dosyta. Jelikož je 24 forem poskládáno z několika forem starého Yangu(a ten potažmo z Chenu) jako Pohlazení hřívy divokého koně, ©ikmý krok, Jednoduchý bič, jehla do mořského dna, bílý jeřáb rozpíná křídla atd..., nic víc nic jinak, řekl by tím dotyčný mistr, že je škodlivé cvičit tradiční Yang tak, jak ho cvičil Yang Chenfu, a to by bylo dosti vtipné. A navíc by ukázal na to, že naprosto nemá ánung o problematice, protože sestava v čínském wušu je něco jako kniha se zápisem technik, nikde není psáno, že se musí cvičit otrocky tak, jak to jde v sestavě, kterou někdo poskádal k sobě. Samozřejmě že je to prostě jenom zápis technik, které je možno (a nutno) cvičit jednotlivě dokud se perfektně neosvojí(což se nazývá Lian Gong Fu, neboli kungfu). Spojení do sestavy je již jak se říká třešnička na dortu. Kdo začne rovnou cvičit celou sestavu, ať se zaklíná sebetradičním, i když to bude mít 1500 forem,výsledek bude tristní :? . Takže nench se odradit, 24 je nejen žádoucí pro zdraví,ale i pro sebeobranu, kdo perfektně zvládne a pochopí techniky 24ky, otevře se mu "pokladnice desetitisíce technik"! (abych si taky zabásnil :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 08. bře, 2005 12:35

Me nekteri ucitele taiji v cine tvrdili, ze posloupnost pohybu (mluvili o 114 formach) ma svuj duvod. Pohyby jsou serazeny tak aby qi harmonicky proudila v celem tele, takze vysledny efekt napriklad u 24ky nemusi byt tak dobry (byla rec spis o boji, nez o zdravi).
Ale jedna se muj nekvalitni preklad z mizernyho SiChuanskyho dialektu, takze je mozny, ze mi neco uslo :)
Taiji ale necvicim a nejsem na urovni abych neco z toho mohl posoudit, takze prodavam jak jsem koupil.........
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 08. bře, 2005 13:16

Dongwu, to je hloupost a pohádky naší babičky. Před touhle sestavou byly jiné 1-2lu z chenu, před nimi ještě Tchaj ťi Čchang čchüan a 13 forem. Všechny měly poskládané pohyby trochu jinak. Po téhle sestavě od Yang Lučana byly další, Wu吴,Wu 武,Hao,郝,孙Sun, Li李。a další, každá s jinou posloupností a počtem forem. Takže která je ta pravá? Nebo snad sestava Kuaijia快家 od Yang Shaohou, nebo snad to co cvičeji pod názvem Wudang taiji, či Sanfeng taiji,taoisti z Wudangu??? Tak vidíš, že tyhle lidi plácaji z hladu, a jak znáš Číňany( ale častěji i lao wai) , bezpochyby za tím pro tebe specielně zdůraznili, že ONI cvičí tu nejpravější sestavu. Naopak, stačí roztomilá otázka, proč tahle sestava Yangu má lanquewei 揽雀尾(dříve nazvývanou 懒扎衣) jenom na jednu stranu??? To je přeci ňáký nevyrovnaný. žejo, to teda cvičí čchi jenom na jednu stranu, a už vůbec to neni Yinyang, neboli Taiji. Takže vážení, normální mistr wušu z Číny by odpověděl třeba takhle: Lian si quan, si lian quan(练死拳,死练拳)。Zkusme nad tím popřemýšlet...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 08. bře, 2005 15:24

Dong_wu,

diky,moc zajimava informace. Nejak me nenapadlo, ze by ten fenomen, kdy jen to co delam ja je to prave orechove take fungoval mezi cinskymi mistry, ale je to urcite lidske a pri tom mnozstvi lidi je to logicke , ze se takovy clovek da v Cine potkat. Jinak s oduvodnenim poskladani forem, aby To spravne proudilo jsem se uz take setkal - v knize s 24, ktera byla kdysi vydana v CR. Bohuzel je nad me chapani tomu vykladu zatim rozumet. Maybe later. :)

Pavelo,
tezko se mi na Tvoje slova nejak jinak v teto chvili reaguje nez takto :D :D :D
Jsem moc rad, ze mi doporucujes ve 24 pokracovat, protoze ji mam moc rad, a to nejen proto, ze je stejne mlada jako ja. :)
Mysliš si, ze by tedy mohla byt pravda to, co jsem o sestavach taiji slysel - ze pry funguji jako hologram, coz si ja vysvetluji tak, ze moudro tohoto umeni je stejne, jak v sestave, tak v jednotlivych formach. Takze si cvicim napr. Pohlazeni paviho chvostu (Uchopeni vrabce za ocas) na jednu i druhou stranu a treba si to pak i pres otocky "zasmyckuji", abych to mohl cvicit nepretrzite, jak dlouho budu chtit - treba az do uplneho vycerpani :)
a je to porad to spravne!
Ted Te chytim za Tvoje posledni slovo. :) Zkousel si o tom popremyslet proc jsou nektere formy, jako je napr. Jednoduchy bic, Jehla do morskeho dna, Bílý jeřáb rozpíná křídla ... jen na jednu stranu. Nekdy se tim dost trapim, ze neznam odpoved, ale pak kdyz si uvedomym, ze ve vsech sestavach, ktere jsem zatim mel moznost videt - prý jich v taiji existuje 3300 - že je to kec 8O - to mám tedy ještě co dělat :) - se to tak cvici, tak je to určitě O.K. Trochu se z toho vyděluje sestava 16 forem Yang (viz. www.taiji.de), ve ktere se cvičí Bílý jeřáb, Jehla do mořského dna, Blýskavé paže, Plujici oblaka zcela na druhou stranu. Jak si to mám teď přebrat? Tam To také teče správně, nebo je ta sestava vymyšlená jen pro procvičení těchto forem na druhou stranu? Je fakt, že formu Jednoduchý bič jsem na druhou stranu cvičit zatím nikde neviděl, pokud nepočítám mojí oblíbenou 24, kde Pubu - Jednoduchy bic-nizka pozice (Had slézá) se tam cviči na obě strany za sebou (podobně jako Pohlazení pavího chvostu). Co teď ? Je to přednost nebo vada 24? Proč Cheng Man Ching ve své Krátké formě (37 forem Yang) cvičí Uchopení vrabčího ocasu jen doprava? Proč Yang Cheng Fu cvičí v 85 (88) Pubu jen pravé (? - ted nevim jestli to rozliseni na prave a leve říkám dobře?
Měj se do Pekingu a pokud mě to břímě budeš ochoten udělat lehčí, :) tak budu vděčný.

Janoj
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Janoj

Příspěvekod pavela » čtv 17. bře, 2005 12:11

Ted Te chytim za Tvoje posledni slovo. :) Zkousel si o tom popremyslet proc jsou nektere formy, jako je napr. Jednoduchy bic, Jehla do morskeho dna, Bílý jeřáb rozpíná křídla ... jen na jednu stranu. Nekdy se tim dost trapim, ze neznam odpoved, ale pak kdyz si uvedomym, ze ve vsech sestavach, ktere jsem zatim mel moznost videt - prý jich v taiji existuje 3300 - že je to kec
To je samozřejmě hovadina a je to nepodstatné, podstatné je že v jedné technice taiji se skrývá 10 000 technik. Formy jsou jenom na jednu stranu, protože na zapamatování a správné zacvičení to stačí, samozřejmě si to můžeš cvičit na obě.

Trochu se z toho vyděluje sestava 16 forem Yang (viz. www.taiji.de), ve ktere se cvičí Bílý jeřáb, Jehla do mořského dna, Blýskavé paže, Plujici oblaka zcela na druhou stranu. Jak si to mám teď přebrat? Tam To také teče správně, nebo je ta sestava vymyšlená jen pro procvičení těchto forem na druhou stranu? Je fakt, že formu Jednoduchý bič jsem na druhou stranu cvičit zatím nikde neviděl, pokud nepočítám mojí oblíbenou 24, kde Pubu - Jednoduchy bic-nizka pozice (Had slézá) se tam cviči na obě strany za sebou (podobně jako Pohlazení pavího chvostu). Co teď ? Je to přednost nebo vada 24? Proč Cheng Man Ching ve své Krátké formě (37 forem Yang) cvičí Uchopení vrabčího ocasu jen doprava? Proč Yang Cheng Fu cvičí v 85 (88) Pubu jen pravé (? - ted nevim jestli to rozliseni na prave a leve říkám dobře?
Právě proto, že to jak se to cvičí v sestavě není podstatné, podstatné ne správné zacvičení a pochopení jednotlivých forem. To jak si to kdo srovná za sebou nemá na vnitřní gong naprosto vliv a kdo to tvrdí ten je v nauce o Čchi kung dokonale mimo mísu. O tom totiž cvičení nei gong není ani náhodou. Sestava je něco jako zápis jednotlivých technik do knihy a protože většina věcí ve vnitřním stylu NEJDE popsat, volili staří mistři tento způsob, jak to předat dál. Cvičit jednu techniku 100x to je pravé kungfu功夫.Cvičit sestavu to je čchüan拳 A proto, jak říká staré čínské přísloví, Lian quan bulian gong, dao lao yi chang kong 练拳不练功到老一场空
Měj se do Pekingu a pokud mě to břímě budeš ochoten udělat lehčí, :) tak budu vděčný.
Měj se taky a bohužel to taiji nikdo ani já lehčí neudělá, je to prostě dřina.
zdraví Pavela
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » čtv 17. bře, 2005 20:42

tak mě napadá proč se některé formy cvičí jen na jednu stranu?nebude to mít něco společného s tím,že většina lidí píše pravou rukou,i když leváků je teoreticky50%?např.já začal šermovat levou rukou(jsem předělanej levák na praváka)protože jsem si myslel,že tak odstraním hendikep menší pohyblivosti-šikovnosti levé ruky.dneska už vím,že to nebylo příliš moudré.kdybych použil pravou byl bych dneska asi mnohem dál,ale na druhou stranu když někoho požádám,aby vzal zbraň do druhé ruky a udělal výpad,jsem rád,že si nezlomil nohy a nevypíchl oko.
ikdyž země a vodní vír se taky točí jen na jednu stranu,že by k tomu inklinovala i či?

co vy na to?
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » pát 18. bře, 2005 0:17

chonglee píše:tak mě napadá proč se některé formy cvičí jen na jednu stranu?nebude to mít něco společného s tím,že většina lidí píše pravou rukou,i když leváků je teoreticky50%?např.já začal šermovat levou rukou(jsem předělanej levák na praváka)protože jsem si myslel,že tak odstraním hendikep menší pohyblivosti-šikovnosti levé ruky.dneska už vím,že to nebylo příliš moudré.kdybych použil pravou byl bych dneska asi mnohem dál,ale na druhou stranu když někoho požádám,aby vzal zbraň do druhé ruky a udělal výpad,jsem rád,že si nezlomil nohy a nevypíchl oko.
ikdyž země a vodní vír se taky točí jen na jednu stranu,že by k tomu inklinovala i či?

co vy na to?
Dyť to tady imrvére vopakuju, formy se cvičí samozřejmě na OBĚ strany. :o
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Formy a sestavy

Příspěvekod Anonymní » pát 18. bře, 2005 15:29

Pavelo,
dík za vysvětlení. Pro mě moc důležité informace, se kterými jsem se zatím neměl možnost setkat.
Prosím Tě, co znamená v těchto souvislostech to staré čínské přísloví: Lian quan bulian gong, dao lao yi chang kong 练拳不练功到老一场空
Díky
Zdravím
Janoj
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Formy a sestavy

Příspěvekod pavela » sob 19. bře, 2005 1:44

Janoj píše:Pavelo,
dík za vysvětlení. Pro mě moc důležité informace, se kterými jsem se zatím neměl možnost setkat.
Prosím Tě, co znamená v těchto souvislostech to staré čínské přísloví: Lian quan bulian gong, dao lao yi chang kong 练拳不练功到老一场空
Díky
Zdravím
Janoj

volně: cvičit pěst(sestavy) a necvičit (kung) dril, k stáru (dosáhneš)jeden velkej prd...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Formy a sestavy

Příspěvekod WT_Martin » sob 19. bře, 2005 9:45

pavela píše:volně: cvičit pěst(sestavy) a necvičit (kung) dril, k stáru (dosáhneš)jeden velkej prd...

Neda mi to, abych neodkazal sem: http://www.hungga.org/cz/curriculum/kyun_lei.htm
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Jednostrannost v sestavách Tchaj-ťi

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 23:39

Věnováno Pavelovi, Janojovi a všem ostatním hledajícím k zamyšlení
Pavela napsal: To je samozřejmě hovadina a je to nepodstatné, podstatné je že v jedné technice taiji se skrývá 10 000 technik. Formy jsou jenom na jednu stranu, protože na zapamatování a správné zacvičení to stačí, samozřejmě si to můžeš cvičit na obě.

10000 technik? Souhlasím, vím kam míříš. Je to hluboké a bezedné… Ovšem chce to mít už dosti velkou Probuzenost, aby to tam v té jedné technice vědomí vidělo a nalézalo těch 10000 technik. 8O

Pro mě je dobrá zatím jedna technika na jednu formu. 1:1. Víc zatím v jednom okamžiku pozorovat nestíhám. 10000 technik nebo aplikací vidět v jedné formě, v přítomném okamžiku může tak akorát Buddha… Víš jistě, jak to nahlížím…

V tradičních sestavách Yang i Chen stylu jsou skutečně mnohé formy jen na jednu stranu. Např. zmíněná forma „pohlazení pavího chvostu“ se cvičí – až trapně mnohokrát – pouze na jednu stranu. Totéž např. tan-pien, jednoduchý bič. V Lao-Jia Chen styl úplně totéž: bič opět jednostranně, „lenoch si upravuje oděv“ je zde (trapně???) opakován opět mnohokrát pouze jednostraně.
Musím dát zapravdu Janojovi…. :P
Také prostě nemohu uvěřit, že mistři při zápisu technik do tradičních sestav (a sestavy se zapisují kam? – přeci do podvědomí, že….?????????????) vynechali jejich druhostranné provedení. To by byli opravdu hlupáci a tomu se mi nechce věřit. Hledejme vysvětlení:

Osobně se domnívám, že techniky jsou v sestavě jednostranně proto, že jsou uzpůsobeny k obraně / útoku na nepřítele – praváka. Nevím, ale domnívám se, že levorukost se dříve moc neřešila tím, že by se ponechala. Spíše přeučení se na praváka.
Když se jeden chlapík, co cvičí Tchaj-ťi už hezkou řádku let, dost dobře…. zeptal Mistra Thu Tiancaie, zda se má techniky ze sestavy učit i na druhou stranu (eventuelně si cvičit sestavu inverzně, na druhou stranu), odpověď Mistra Zhu byla: „Ale ale, a ty už to umíš cvičit dobře na jednu stranu?“ :lol: – Čímž chtěl asi říci, „cvičte, cvičte, cvičte,“ neblbněte si hlavu s druhostrannými technikami, respektive něčím, co v sestavě (tedy historickém zápisu technik) vůbec není. Těch technik je už tak v sestavě tolik, že kdybychom se měli ještě zabývat u některých druhostranným zacvičením, tak by se to prostě všechno nestíhalo a bylo by to samozřejmě (časově) na úkor ostatních technik, které v sestavě jsou.
V reálu při boji stejně použijete jen to, co vám v přítomnosti vyletí z podvědomí do vědomí. Možná ani to ne… Takže nač studovat u nějaké techniky (např. onen jednoduchý bič, úder pravou rukou (dominantní) její inverzní variantu, když místo této varianty mohu použít v reálu nějakou jinou techniku, dobrou techniku, která v sestavě je??? :D :D :D
Není vám podezřelé, že v obou stylech Yang i Chen jsou fa-ťingové údery prováděny pouze pravou pěstí??? Levá je chromá nebo co??? Proč to tam mistři nedali??? Byli snad hloupí, že by zapomněli dát do sestavy i údery levou???
:evil: :evil: :evil: - Ne, nezapomněli… Kdyby se totiž fa-ťingové údery levou měly nacvičovat v drilu, byly by už v sestavě… Nesouhlasím v tomto s Pavelou. Bylo by hloupé totiž do sestavy něco nedat, pokud by to skutečně bylo důležité. Takto je s každým zacvičením sestavy podvědomí trénováno pouze k jednostrannému fa-ťingu (dominantní pravou) rukou. Navíc – v Tchaj-ťi cvičíme také tchuej-šou a to už jaksi je o obou stranách – levé i pravé, že??? Takže dostatečně kompenzuje to, co je v sestavě pouze jednostranně. Navíc – v reálu spíše použijete to, co nacvičíte v tchuej-šou, protože to je založeno na přirozených reakcích těla, máte to osaháno z hlediska reakcí partnera, vždy si tělo řekne, co v tchuej-šou nasadí. Co nasadit z těch 74 – 124 technik té které tradiční sestavy Yangu a Chenu je trošku problém v reálu v tom kraťoučkém okamžiku pravdy rozhodnout. 8O 8O 8O
Takže: co si o tom myslíte vy všichni? Vidíte to také tak, nebo jsem podle vás úplně mimo mísu????
:?: :wink: :wink: :wink: :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 23:41

4centreman

Díky, napsal jsi to skvěle, vidím to stejně, přestože jsem levák :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...