Kendo x Iaido

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod patrik » pát 01. dub, 2005 12:38

Jox_off píše:
patrik píše:2 jox pleteš ;)
Patrik

A jak vypadá takovej sportovní zápas v iaido? Mydlej se bokkenama? (Neměl sem na mysli soutěž ve stylu kdo ukáže lepší katu.)
___
Jox

Soutěž ve stylu, kdo ukáže lepší katu... ;) přesně tak.

Nepsal si nic o mydlení ve dvojici, psal si, že tam není sportovní zápas.

Patrik

P.S.
Tohle bych viděl pro volbu, co si vybrat, jako poslední kriterium, protože i v kendu, pokud to dobře chápu necvičíte kvůli vyhrávání sportovních zápasů...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » pát 01. dub, 2005 12:50

Myslim, ze v kazdom bu sa najdu sutazive typy :wink: .Tak preco nie v kendo. A myslim ze je to urcite lepsie ako porovnavat katy. (Viem ze ide o cisto a precizne zacvicenu techniku, ale suboj je suboj :D )
A co serm? (kordom) aku maju oni myslis motivaciu? Je to az taky rozdiel ?
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 01. dub, 2005 12:59

raduz píše:Myslim, ze v kazdom bu sa najdu sutazive typy :wink: .Tak preco nie v kendo. A myslim ze je to urcite lepsie ako porovnavat katy. (Viem ze ide o cisto a precizne zacvicenu techniku, ale suboj je suboj :D )
A co serm? (kordom) aku maju oni myslis motivaciu? Je to az taky rozdiel ?

Mno, myslím, že na to najdeš odpověď jenom, když kendó začneš cvičit ;)

Nechci se nikoho dotknout, ale kendó si pořád ještě drží odstup od sportu... na rozdíl od džúdó třeba.

Ale máš pravdu, soutěživé typy se najdou a stejně tak souhlasím s tím, že porovnávání kat není to pravé ořechové.

Nechci tu hodnotit soutěže v iaidó katách (potažmo kendó katách nebo seitei džó katách), to ať si obhájí ti, kteří v tomhle soutěží. Ale imho v ČR není nikdo, kdo dělá kendó kvůli vyhrávání turnajů.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 01. dub, 2005 13:26

raduz píše:A co serm? (kordom) aku maju oni myslis motivaciu? Je to az taky rozdiel ?

Ano, je to rozdil dost zasadni. Ve sportovnim sermu je soutezeni a vyhravani cil. V Kendo a v Iaido jsou turnaje nastroj, presneji jednim z mnoha nastroju, cilem je neco jineho.

Nic proti sermu, je to super sport, delal jsem to par let a moc me to bavilo a hodne jsem se tam naucil. Ale Kendo a Iaido je neco jineho. (sport vs bojove umeni)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Souteze v iai

Příspěvekod Anonymní » pát 01. dub, 2005 14:02

Nazdarek picarde :-)
urcitenapis clanek o kendo kata tesim se
okolo toho zavodeni v iai - samozdrejme kata - coz s sebou nese vsechny neduhy tehle souteze, ale soutezi se jeste v tzv. battodó, kde se provadi katy se souperem a s bokenem (tachi no uchi no kurai - treba MSR)
je to dost podobne zavodum Jodo (katy s jo vs boken)
Porovnavat zavody v kata a zapas se fakt neda. Zkuste oboje a uvidite proc. mimoto ten, kdo neumi sermovat se souperem jenom mava mecem kolem sebe a ten kdo nikdy necvicil kata s mecem taky jenom mava ale shinajem a pritom jeste tluce do ostatnich :-)
jak napsal MikeOne - nazdarek- jsou to kola jednoho vozu a tak to taky fungovalo vzdycky viz. patrikuv prispevek
kendo je prima a dost se na nem nadres :-)
vyhravani je taky prima ale v kendo to fakt neni dulezity dyl jak v den turnaje :-) protoze bojujes porad na treninku a kdyz dostanes cocku vzdycky vis proc a nebo ti daj vedet proc ( pro zajimavost: statisticky je kendo druhy "sport" s nejmensim poctem urazu hned za metanou)
to same plati v iai - nenechte se mylit ze to neni drina a nebojujes porad
:D a co ja vim na zavody nejezdi nikdo proto, aby byl mistr sveta, ale pro to aby zjistil jestli je fakt takovej borec, jak si mysli :D
koho to laka at se zajde podivat na oboje a udela si obrazek

zdravim V. Hyndrak

PS: prijel k nam do budejovic chlapik se 4. danem co cvici Takayama Hoki Ryu, Cvicime teda seitei ale bude seminar jen Hoki. Jo chlapik je z japonska a menuje se Akai Yushichiro. Timto vas zvu iaidisti (i neiaidisti) na jakykoli trenink v cb (po, ct 19.00) - je to jako cerstvy vzduch v techto koncinach, mnozi ho jiz znaji takze tak
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 01. dub, 2005 14:04

Dík, začíná se mi to ujasňovat :)
___
Jox
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 01. dub, 2005 14:18

Cau Vlado :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » pát 01. dub, 2005 14:20

huh, tak dekuji vsem za jejich nazory, ani jsem necekal ze se rozpouta takova diskuze. Ja to chci spis jen jako doplneni k dzu dzucu, abych ziskal lepsi koncentraci a ovladani svych pohybu. A navic mi to prijde jako krasne umeni. Zvitezilo u me iaido
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 01. dub, 2005 14:26

Sinister píše:huh, tak dekuji vsem za jejich nazory, ani jsem necekal ze se rozpouta takova diskuze. Ja to chci spis jen jako doplneni k dzu dzucu, abych ziskal lepsi koncentraci a ovladani svych pohybu. A navic mi to prijde jako krasne umeni. Zvitezilo u me iaido

Odkud si... tedy, kde budeš cvičit, budeš-li ;)

Můžu-li radit, kontaktuj yamabushiho :idea:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

diky za reklamu

Příspěvekod Anonymní » pát 01. dub, 2005 15:02

cau patriku :D
diky za reklamu
tedy yamabushi@post.cz
Jestli pritomne zajima ju jistsu tak sem jiz celkem trikrat zakusil jak to dela Akai, ktery ma o dvacet kilo min a letel sem dycky na ksicht jako bych mel o dvacet min ja :oops:
to se v ju justu dycky pada na oblicej? - teda ne by padani na zada ci bok jako v judu bylo parada ale tady to je jako ze vidis jen oblicej typka co ho chces slozit a pak jenom prkna ci hlinu - a to mi pripada dobry :lol:
zdravim a hodne sil
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 01. dub, 2005 15:36

patrik píše:
Picard píše:
mikeone píše: Pouziti shinaje vede k nekterym spatnym navykum
Mimo jine prave proto mame Kendo kata, ja to snad uz fakt nekdy dopisu :)

Mno ale ty špatný návyky byly v podstatě zdůvodněním toho, proč vzniklo ZNKR seitei iai (pro kendisty) ;)

Patrik

Patriku nebud takovej na kendisty.:-D Mam dojem ze kendo ma prave zaklad v kendo kata a tudiz stoji vedle iai na stejne urovni nebo ne? Hele Seitei iai bylo udelany proto, ze skoro kazdej v japonsku na mece nema pohled rozdilny od naseho na veci v muzeu a tak se zacalo umeni pouzivani mece vytracet (snad je to i k necemu dobre ne) . No a proto se ti strycove, co to umeli nejlip sesli a udelali Seitei, aby se mohli ucit vsichni japonci potazmo cizinci s mecem a melo to podobny vysledky. Konec pohadky:-D
To ze je hojne doporucovano cviceni Seitei jako doplneni znalosti v Kendo je dusledek, nikoliv motiv na vytvoreni Seitei (dnes spravne ZNKRI - Zen Nihon Kendo Renmei Iai
Ta zbran (myslim mec) ma sve principy a myslim, ze je pro kendistu skoda se o nich nedozvedet vic, kdyz k nim cicha kazdy den na kendo :-)
Stejne tak ma sve shinai, ale pripada mi vic virtualni se vsim vsudy co tohle slovo muze znamenat :oops:
Zdravim V. Hyndrak

PS: reklamy si moc nevsimejte :D, tady v cechach je dost i jinych lidi kteri toho s mecem dost nacvicili (co je dost ze jo - pro me nikdy nic, tedy co se cviceni tyce) :P
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 01. dub, 2005 15:45

yamabushi píše:Patriku nebud takovej na kendisty.:-D Mam dojem ze kendo ma prave zaklad v kendo kata a tudiz stoji vedle iai na stejne urovni nebo ne? Hele Seitei iai bylo udelany proto, ze skoro kazdej v japonsku na mece nema pohled rozdilny od naseho na veci v muzeu a tak se zacalo umeni pouzivani mece vytracet (snad je to i k necemu dobre ne) . No a proto se ti strycove, co to umeli nejlip sesli a udelali Seitei, aby se mohli ucit vsichni japonci potazmo cizinci s mecem a melo to podobny vysledky. Konec pohadky:-D

Ty víš, že Ti nebudu odporovat ;) Ti tady nemůžu podkuřovat, a potom tvrdit, že nemáš pravdu...

Bylo to jak píšeš Ty ;) ... ©lo o to lépe představit cvičení s mečem veřejnosti.

Reklamy si všímejte, nejvíc má nasekáno yamabushi... Jenže se to neví a navíc je s ním psina.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » pát 01. dub, 2005 16:45

No ne ze bych byl nejakej zkusenej v dzutcu, ale zatim na "xicht" moc nepadam :-) teda ... vubec :) takze bud se ucime mirumilovne techniky, nebo si te chtel vylozene podat, nebo ti proste nevysel pad :-) jinak premyslel jsem o panu Vladimiru Hotovci, pac jsem z Roudnice a jak jsem zjistil tak on taky. Sice tady neuci (i kdyz mi sliboval, ze kdyz sezenu 10 lidi tak neco dame dohromady, lec nesehnal sem :( ), ale ja jsem ochoten jezdit do Prahy.
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 04. dub, 2005 7:53

Zdraviem yamabushiho a tesime se na seminare :-)). No chlapci celkem je to cara pres rozpocet, pac Jarni mec v Ceskych Budejovicich mi dost presne koliduje s bratrovou svatbou :-).
Nevadi, zajedu si na Akaie, navic s Vladou Hybdrakem bude dvoudenni (nejspis, ja doufam) seminar iaido v Praze 7.-8.5., ostatne kdo chce mit prehled, sleduje kalendar akci na strankach CFK :-).
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

uchop katany

Příspěvekod Anonymní » pon 04. dub, 2005 9:10

V nekterych filmech jsem videl obracene drzeni mece a pozdeji jsem se dovedel ze jde o takzvane SAKATE.
Zajimalo by mne jake to ma vyhody a nevyhody?
Ktere skoly takove drzeni mece pouzivaji?
Predem dekuji.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: uchop katany

Příspěvekod patrik » pon 04. dub, 2005 9:35

zacatecnik píše:V nekterych filmech jsem videl obracene drzeni mece a pozdeji jsem se dovedel ze jde o takzvane SAKATE.
Zajimalo by mne jake to ma vyhody a nevyhody?
Ktere skoly takove drzeni mece pouzivaji?
Predem dekuji.

Co vím já... sakate, píše se stejně jako gjakute, obrácená ruka může být součástí různých škol... Třeba v Musó ©inden rjú, potažmo Omori rjú se dělá sakate nótó v katě rjútó (http://iai.whaleeaters.org/avi/06.avi) a gjakutó (http://iai.whaleeaters.org/avi/08.avi), ruka se drží zespoda, "podhmatem"...

Torao by sem mohl hodit název a popis jedné katy z Katori ©intó rjú, kde se "tasí" podhmatem ;) ale pokud vím, právě všechny nótó v K©R se takhle dělají...

Nemyslím, že by byla nějaká škola, která by byla celá založené na "sakate" úchopu...

I když zrovna teď se poprvé dívám na posledního Zatoičiho a říkám si, že ten slepej pán na tomhle držení nějak trvá - muhehe.

Patrik

P.S.
V bódžucu (Katori ©intó rjú...) a v džó (©intó Musó rjú) je gjakute veeeelmi častý způsob držení... Náš pan učitel ©MR napsal mooc hezkej článek, kde rozebírá vztah mezi gjakute, honte a sakate... ale to není zas tak moc o meči.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 05. dub, 2005 6:10

Patrik napsal:
Torao by sem mohl hodit název a popis jedné katy z Katori ©intó rjú, kde se "tasí" podhmatem ale pokud vím, právě všechny nótó v K©R se takhle dělají...

Kata se jmenuje Gyaku nuki no tachi, (逆抜之太刀) což znamená opačné vytasení meče, takže po několika krocích, mi soupeř chytí tsuka (jílec), uvolním meč několika pohyby, udělám tsukagashira-ganmenate (úder koncem jílce meče do protivníkova ksichtu) a tasím obráceně a pak sekám maki uči. Tento popis se vztahuje na kata cvičené u Sugina i Otakeho, pan Hatakeyama tasí zpusobem ze otočí meč jako v Kesagiri a má ješte dalši 4 henka - varianty. :wink: Jinak katu mužete vidět tady v provedení Yoshia Sugina 10 dan, Menkyo kaiden http://www.aikidojournal.com/media.php? ... category=3

jo a existuje ještě jedna varianta která se cvičí v Yoseikan Shinto Ryu Battojutsu.

btw: článek o TSKSR právě připravuji, budu se snažit ho do konce týdne
dokončit...

Petr
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 06. dub, 2005 13:23

???
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

to Sinister

Příspěvekod Anonymní » stř 06. dub, 2005 19:53

[quote="Sinister"]No ne ze bych byl nejakej zkusenej v dzutcu, ale zatim na "xicht" moc nepadam :-) teda ... vubec :) takze bud se ucime mirumilovne techniky, nebo si te chtel vylozene podat, nebo ti proste nevysel pad :-)

Tak sem se na to ptal a prej to neni zadna skola ale jen tak obycejny ju justsu co umi kazdej samurai tak nejak sam od sebe hehe

ze by si me chtel podat tomu neverim a pad mi vysel presne jak chtel on - mam pocit ze u samuraju doma to muselo bej pekne ostry :D :lol:
mezi nama i to slavny aikido z toho vychazi a verte nebo ne, pri cviceni s mecem to fakt prijde skoro samo - jasne ze na to clovek musi bejt natura, ale co sem se nenaucil na judu - mozna svoji hlouposti - tak sem pri iaido a kendo ziskal a ani sem nechtel :lol:
zdar s hodne sil V. Hyndrak
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 01. črc, 2005 11:59

Kdyby nekdo nahodou uvazoval nad tim, kde lezi budoucnost bojovych umeni :D :)

http://www.telecomskorea.com/index.php? ... 9&Itemid=2
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...