Otázka tchai-ťi (obecně)

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Otázka tchai-ťi (obecně)

Příspěvekod Frana » pát 01. dub, 2005 20:41

Rád bych se zeptal, protože se všude píše, že je důležité si najít správného učitele, jestli se tchai-ťi dá učit samostatnou výuko doma z knih a jen občas si o tom s někým popovídat? Já bych si rád našel učitele, jenže sem ve mněstě kde se něco takového nevede a dojíždět nemohu. :cry: ..prosím o radu.Děkuju. :roll:
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Pomatuj, že cesta do Pekel je dlážděna dobrýmy úmysly!
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sinister » pát 01. dub, 2005 22:38

ahoj, ja bych mel jeste jeden dotaz. Neni tu nejaky ucitel tai chi, ktery by chtel zacit ucit v Roudnici nad Labem (50km severne od Prahy, autem cca 20 min jizdy, vlakem 50min). Mluvim jmenem predstavitelstva mesta Roudnice. Byl jsem osloven mnoha lidmi kteri by meli zajem o to se tai chi ucit, a tak hledam jen ucitele ochotneho dojizdet. Prostory ani finance by nebyly problem. dekuji za odpoved
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Yvan » pát 01. dub, 2005 22:39

Rád bych se zeptal, protože se všude píše, že je důležité si najít správného učitele, jestli se tchai-ťi dá učit samostatnou výuko doma z knih a jen občas si o tom s někým popovídat? Já bych si rád našel učitele, jenže sem ve mněstě kde se něco takového nevede a dojíždět nemohu. ..prosím o radu.Děkuju.

To opravdu ani nezkoušej, to absolutně nejde. Naučíš se něco, co nebude mít s taiji nic společného. Nejtěžší na taiji je odtranit špatné návyky. V taiji platí jedno staré řčení : "Taiji je lehké se naučit, ale těžké opravit." Zajdi si na nějaký seminář taiji, abys měl osobní zkušenost. "Nauč" se tam pár jednoduchých pohybů tak, abys je mohl cvičit doma a pracovat s nimi. Pak uvidíš, co dále.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 02. dub, 2005 3:41

Sinister píše:ahoj, ja bych mel jeste jeden dotaz. Neni tu nejaky ucitel tai chi, ktery by chtel zacit ucit v Roudnici nad Labem (50km severne od Prahy, autem cca 20 min jizdy, vlakem 50min). Mluvim jmenem predstavitelstva mesta Roudnice. Byl jsem osloven mnoha lidmi kteri by meli zajem o to se tai chi ucit, a tak hledam jen ucitele ochotneho dojizdet. Prostory ani finance by nebyly problem. dekuji za odpoved

Ahoj, občas (když jsem v ČR) lítám nad roudnickym letištěm, nebyl by problém přistát a zacvičit si. Pavela
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Tchai-ťi s pravítkem

Příspěvekod Frana » sob 02. dub, 2005 8:05

Slišel ste někdy někdo o tchai-ťi s pravítkem? Je to dost staré a skoro zašlé umnění.Jen kdyby ste mněl někdo o tom nějaké bližší informace, tak mi je prosím zašlete.Dík :wink:
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » sob 02. dub, 2005 12:08

Taiji se dnes v cine cvici uz snad uple ze vsim [a hlavne vsude] . a jak tak tady ty cinany pozoruju tak cvicili se vsim asi vzdycky, o pravitku jsem taky slysel, ale nevidel, ale jestli to vymyslel nejakej sikovnej krejci, tak proc ne. Zaklad je stejne ve cviceni beze zbrane. ted jsem momentalne v Pekingu a taky tu cvicim taiji. dedci v parku me opravili moje drobne chyby a rikali, ze to neni az tak spatny. Dnes jsem navstivil mistrovstvi Pekingu v taiji a po chvili sledovani jsem si muse zatlacit bulvy zpatky do dulku a pochopil jsem. Kdyz vam cinan rekne, ze vase cviceni neni az tak hrozny, tak to pro jistotu zopakujte jeste desettisickrat. To je dobra myslenka dne, ne? Nebo tydne, mesice, roku a nebo celeho zivota? Kdo nevidel nepochopi.

Pozdrav z Beijing vsem rvacum zasila La-jia
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Číňani

Příspěvekod Frana » sob 02. dub, 2005 13:28

To stojí za úvahu. 8) No, vono se řiká že číňani neumněj pokárat a ani říct ne, tak na tom asi něco bude. :wink:
Naposledy upravil Frana dne pon 04. dub, 2005 20:55, celkově upraveno 1
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Frana » sob 02. dub, 2005 15:40

Jo ještě jedna věc.Kdy ste mněl někdo nějaký filmečky o tchai-ťi, pošlete mi je prosím..stačí odkaz.Díky moc! :P
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Tchai-ťi a magie

Příspěvekod Frana » pon 04. dub, 2005 20:43

Co si myslíte o tom, že je tajči (duševně) podobné magii? Někde sem o tom četl (opravdu se omlouvám, ale nevzpomenu si kde :cry: )a nemám specifický názor, tak se ptám.Bylo tam popisováno, že u tchai-ťi de táké o to najít sám sebe.Své vnitřní já, které se musí dostat na povrch, aby odstranilo ego, jenže základ celé magie vychází právě z toho.A proč v obouch sou uvedeny elementy a zdůrazněno jejich splinutí, vzájemná vazba a to, že člověk musí pochopit?Možná že je to jen nesmyslný blábol, ale myslím si že za debatu to stojí. :oops:
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod chorche » pon 04. dub, 2005 20:54

tak presne takove veci se na Internetu a obzvlast Debatou nikdy nevyresi
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Frana » pon 04. dub, 2005 20:56

:lol: :lol: No tak dík no. 8) Je tu někdo další?.....................Kdokoliv!
Naposledy upravil Frana dne pon 04. dub, 2005 21:04, celkově upraveno 1
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Otázka tchai-ťi (obecně)

Příspěvekod jox » pon 04. dub, 2005 21:00

Frana 1 duben 2005 20:41:46 píše:... se tchai-ťi dá učit samostatnou výuko doma z knih a jen občas si o tom s někým popovídat? ...

Frano, považuj to za apríl.
Jako bys řek že se na piáno dá naučit tim, že si u kafe prolistuješ všechny noty, co napsal ©opén.
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Frana » pon 04. dub, 2005 21:03

Frano, považuj to za apríl.
Jako bys řek že se na piáno dá naučit tim, že si u kafe prolistuješ všechny noty, co napsal ©opén.
___
Jox[/quote]

Díkes, beru tě za slovo. :wink:
Fakt dík. :wink:
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jox » pon 04. dub, 2005 21:13

4Frana: Jinak, na taiji (tchaj-ťi) se pořád myslí na střed a klidnou rovnováhu. Když si na to zvykneš u těla, příde ti přirozený to hledat i pro mysl.

Magii nerozumim, a čínský už vůbec ne. Ale po jedno mi připadá pravděpodobný. Než se mág zbaví sobeckýho ega (jestli to vůbec udělá), tak ho pořádně posílí - takže v týhle společnosti čekám nejmíň takovou soupeřivost jako v BU za starejch časů.
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » pon 04. dub, 2005 22:06

ja to nemyslel nijak zle. Jen jsem zastaval nazor, ze to o cem tak pekne pises, najdes spis v cviceni, nez v gulasi evropske "tradicni" magie. Cimz nechci B shazovat, jen ze je to takovy velmi podareny labyrint...
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Z toho si nic nedělej

Příspěvekod Frana » úte 05. dub, 2005 15:53

chorche píše:ja to nemyslel nijak zle. Jen jsem zastaval nazor, ze to o cem tak pekne pises, najdes spis v cviceni, nez v gulasi evropske "tradicni" magie. Cimz nechci B shazovat, jen ze je to takovy velmi podareny labyrint...

Já tě chápu, von v tom je stejně brajgl. :wink:
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 06. dub, 2005 13:22

no desny
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Jangův styl tchai-ťi

Příspěvekod Frana » stř 06. dub, 2005 13:28

Čet ste, dělalste, cvičíte někdo Jangův styl tchai-ťi?
Já to zatim jenom čet, protože hledam učitele.
Co si myslíte o tom, že je určitý styl nejdokonlejší?
Nebo o tom, že se mnoho lidí učí víc jak jedno bojové umnění?
Přece žádný styl není dokonalý a jde jen o toho člověka, který se učí, jak dokonale se ten styl naučí.Takže se mi zdá že sice je dobré učit se mnoho umnění, ale více trénovat jeden a dovést ho do dokonalosti.Je to jen můj názor a možná že je špatnej, tak proto se ptám.Díkes.
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 06. dub, 2005 15:53

Frana píše:Rád bych se zeptal, protože se všude píše, že je důležité si najít správného učitele, jestli se tchai-ťi dá učit samostatnou výuko doma z knih a jen občas si o tom s někým popovídat? Já bych si rád našel učitele, jenže sem ve mněstě kde se něco takového nevede a dojíždět nemohu. :cry: ..prosím o radu.Děkuju. :roll:

Já osobně cvičim u Qin Ming Tana ( www.wushucentrum.cz ) a nemůžu si to vynachválit.Nejlepší je si projít několik seminářů a skusit co ti vyhovuje,ale opravdu by si o hodně přišel kdyby ses nepodival k našemu Mistrovi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Jangův styl tchai-ťi

Příspěvekod Anonymní » stř 06. dub, 2005 16:15

Frana píše: Co si myslíte o tom, že je určitý styl nejdokonlejší?

®e na tudle otázku ti nikdy nikdo neodpoví tak, abys to moh vzít za bernou minci.
Frana píše: Nebo o tom, že se mnoho lidí učí víc jak jedno bojové umnění? Přece žádný styl není dokonalý a jde jen o toho člověka, který se učí, jak dokonale se ten styl naučí.
Hlavně budeš muset svoje možnosti (čas, peníze, odhodlání...) dělit a to tě bude brzdit. Pokud budou mít rozdílnou strukturu pohybu natolik, že co se učí v jednom, je ve druhym chyba co se musí odstranit, podle mě se to nikdy nenaučíš pořádně. Leda začít s druhym až v prvnim budeš po letech hooodně dobrej.

Některý BU se ale uměj spíš doplňovat, tam by to nemuselo bejt tak zlý. Pokud budou např. obojí z Japanu a budou mít podobnou strukturu pohybu, tak se budou podporovat a pak to ani s tim dělením času nebude tak špatný.
Snažit se ale smixovat třeba poskakovací box a ňáký kungfu (gongfu) je podle mě ptákovina.

Je to jen muj názor :wink:
___
Jox
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...