Ruten: To se zeptej pana Buriana, proč naší školu označuje za nejlepší, to já vážně nevím. A také s ním nesouhlasím!
Pár poznámek - jen tak do diskuze - není to urážení, nebo co si myslíš...
Ano, cvičil jsem jen čtyři roky, o to více mě překvapuje, že je to doba, za kterou se může tae-kwon-dista stát držitelem I. Danu. A i dříve - viz databáze... A to nepočítám, že jsem pár těch "danů" samozřejmě poznal osobně a můžu klidně tvrdit, že jejich schopnoti se zdaleka nedaly porovnat s někým, kdo měl I. Dan třeba v Godju-ryu.
"Placky" se dají vážně počítat tak od "Evropy" nahoru. Na "kraji" a "republice" se dávají více méně za účast - takových kategoriií je spousta. Ke všem Tvým Ti ale upřímně gratuluju, já nezávodil, protože mi to přišlo úsměvné.
Termíny zkoušek jsou moc brzy - a zvláště u holčičky, která po tělocvičně běhá po 2,5 letech s 2. kupem je to opravdu úsměvné! Není sama, ale u ní jsem to přímo viděl hezky vyrazítkované v průkazce a nestačil jsem se divit, jak to všechno stihla... Ano stihla zkoušky, ale techniku? Podle mě se to nedá!
Často jsme se ptali, proč děláme tento pohyb a proč tenhle..., že nám to není jasné. "Černí páskové" nám často říkali - "Protože je to bojové umění". No , dobře ale co dál!? Proč to nevysvětlí?
Také nám bylo řečeno, že vše musí být přesné, jinak to nebude fungovat. myslíš, že třeba yopchagi (sorry za přepis, nikdy jsem to nepsal) uděláš teda v té "reálné" sebeobraně předpisově? a co třeba dolní kryt sonkalem? Přesně "tímhle", přesně "sem" a přesně "ted". Jinak to nefunguje... Když udělám gedan-barai blbě, pořád mám šanci, že kop odvedu. Tady ale ne! A to Apcha oligi (at už s měkkým nebo tvrdým íčkem) se prý dá použít v sebeobraně podle našeho čtyřdanovýho mistra za delší dobu, než se TKD u nás zatím provozuje, takže... Jo a nesmím zapomenout, že je to "kryt proti útočníkovi na zídce, který se nás chystá praštit tyčí". Ano to nám řekl! Realita jak vyšitá!
Gen. Choi si sednul, a vzal stará korejská BU, karate, fyzikální zákony (studoval fyziku?), anatomii (studoval anatomii?) a snad i něco navíc a sesmolil TKD. Dokonce to nazývá "vědecké využití těla"! To není pravda! Prober ty pohyby s anatomem, (praxi i teorii), uvidíš že se dopustil spousty chyb...
Nechceš se zaregistrovat? Jestli jsi v poho můžem se domluvit a sejít se a probrat fakta, ne slova. Zdar! P.M.